Vesti

Vasilije Marković boravio kao gostujući predavač na Pravnom fakultetu u Banja Luci

Dana 25. i 26. decembra 2023. godine, Vasilije Marković, istraživač pripravnik Instituta za uporedno pravo boravio je na Pravnom fakultetu u Banja Luci i tom prilikom održao je studentima 3. i 4. godine po dva časa vežbi na predmetima Upravno pravo i Upravni postupak i upravni spor.

Detaljnije

Ana Zdravković održala predavanje o SLAPP tužbama u okviru treninga za novinare „SLAPP tužbe – i šta ćemo sa njima?“

Ana Zdravković održavala je predavanje o SLAPP tužbama u okviru treninga za novinare „SLAPP tužbe – i šta ćemo sa njima?“, koje je Fondacija Slavko Ćuruvija organizovala 21. i 22. decembra u okviru projekta „Ensuring Justice for Freedom of Expression: Measuring Effectiveness of Judicial Protection“...

Detaljnije

Naši istraživači održali predavanja u okviru studija za inovaciju znanja iz osiguranja

23. decembar 2023. Prof. dr Vladimir Čolović, direktor Instituta za uporedno pravo i dr Mirjana Glintić, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, 23. decembra održali su predavanja na Studijama za inovaciju znanja iz osiguranja pod nazivom „Novi proizvodi osiguranja, tehnološke inovacije i zaštita korisnika u osiguranju“ ...

Detaljnije

Učešće istraživača na Kopaoničkoj školi prirodnog prava

Na najvećem skupu pravnika Srbije, Kopaoničkoj školi prirodnog prava - Slobodan Perović, učestovali su istraživači Instituta za uporedno pravo - dr Miloš Stanić, viši naučni saradnik, dr Jelena Vukadinović Marković, naučna saradnica i dr Mirjana Glintić, naučna saradnica.

Detaljnije

Učešće Ivane Radomirović na interdisciplinarnom kursu „Kako komunicirati savremenu nauku“ u organizaciji Centra za promociju nauke

Naša koleginica Ivana Radomirović je pohađala trodnevni kurs „Kako komunicirati savremenu nauku“, koji je organizovan od strane Centra za promociju nauke od 12. do 14. decembra. Autor kursa i predavač je dr Darko Donevski, astrofizičar i naučni komunikator...

Detaljnije

Direktor Čolović učestvovao na 82. sednici Skupštine UNIDROIT

Dana 14. 12. 2023.godine održana je 82. sednica Skupštine UNIDROIT u Rimu na kojoj je učestvovao direktor Instituta za uporedno pravo prof. dr Vladimir Čolović.

Detaljnije

Studijski boravak Vasilija Markovića na Pravnom fakultetu Univerziteta u Firenci

U periodu od 10. novembra do 10. decembra istraživač pripravnik Instituta za uporedno pravo, Vasilije Marković, boravio je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Firenci. Studijski boravak realizovan je u sklopu sporazuma o saradnji Instituta za uporedno pravo i Pravnog fakulteta Univerziteta u Firenci koji su potpisali direktor Instituta prof. dr Vladimir Čolović i dekan prof. dr Alesandro Simoni u maju 2023. godine.

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta za uporedno pravo na Master class-u Regulisanje veštačke inteligencije: pravni i etički izazovi

U periodu od oktobra do novembra 2023. godine, Institut za veštačku inteligenciju Srbije i Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu organizovali su četiri dvodnevna predavanja u okviru Master Class-a Regulisanje veštačke inteligencije: pravni i etički izazovi.

Detaljnije

Promocija Priručnika za primenu Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dana 11.12.2023. godine održana je promocija "Priručnika za primenu Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima". Promociji je prisustvovao i okupljenima se obratio i naučni saradnik Instituta za uporedno pravo dr Mario Reljanović, kao jedan od autora publikacije.

Detaljnije

Održana treća konferencija „Srpski fudbal-uporednopravni izazovi i perspektive“ na Institutu za uporedno pravo

Treća po redu naučna konferencija Srpski fudbal-uporednopravni izazovi i perspektive održana je dana 4. 12. 2023. godine na Institutu za uporedno pravo.

Detaljnije

Naš istraživač saradnik Aleksandar Mihajlović učestvovao je na Nacionalnom naučnom skupu „Osuđenička populacija: Nove perspektive“

Dana 4. 12. 2023. godine, Aleksandar Mihajlović, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo, učestvovao je na Nacionalnom naučnom skupu „Osuđenička populacija: Nove perspektive“.

Detaljnije

Održan sastanak predstavnika Instituta za uporedno pravo i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Dana 30.11.2023. godine u prostorijama kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti održan je sastanak v.d. pomoćnice poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjane Prijić i predstavnika Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Poseta delegacije Instituta za uporedno pravo Fudbalskom savezu Srbije

29. novembar 2023. Delegacija Instituta za uporedno pravo koju su činili prof. dr Vladimir Čolović, direktor Instituta, dr Miloš Stanić, viši naučni saradnik i Anja Bezbradica, istraživač saradnik, bila je dana 28.11.2023. godine u poseti Fudbalskom savezu Srbije ...

Detaljnije

Potpisan sporazum o saradnji između Agencije za sprečavanje korupcije i Instituta za uporedno pravo

U Agenciji za sprečavanje korupcije, dana 27. novembra 2023. godine, potpisan je Sporazum o saradnji između Agencije za sprečavanje korupcije i Instituta za uporedno pravo, radi uspostavljanja naučno-stručne saradnje u vezi sa studijsko-analitičkim poslovima pronalaženja najboljih rešenja u oblasti sprečavanja korupcije u cilju doslednog poštovanja principa vladavine prava.

Detaljnije

Naš istraživač Ljubomir Tintor učestvovao na XVIII međunarodnoj konferenciji o pravu u jugoistočnoj Evropi – „HARMONIUS Poslovni i pravni izazovi Otvorenog Balkana“

Ljubomir Tintor, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo je učestvovao na XVIII međunarodnoj konferenciji o pravu u jugoistočnoj Evropi – „HARMONIUS Poslovni i pravni izazovi Otvorenog Balkana“, održanoj 24. novembra 2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i u Privrednoj komori Srbije...

Detaljnije

Poseta delegacije sa Departmana za pravne nauke Univerziteta u Salernu Institutu za uporedno pravo u Beogradu

Dana 15. novembra 2023. godine, Institut za uporedno pravo posetili su Prof. dr Teresa Russo i doktorand Stefano Busillo sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Salernu. Cilj posete bio je razgovor o realizaciji zajedničkog projekta koji podrazumeva sprovođenje istraživanja, organizaciju i objavljivanje zbornika radova sa međunarodne naučne konferencije

Detaljnije

Gostujuće predavanje Ane Zdravković na Univerzitetu u Đenovi

Istraživačica saradnica Instituta za uporedno pravo Ana Zdravković održala je predavanje na temu „Absolutely Not Absolute? - Some Reflections on the Non-Derogable Status of Freedom of Thought, Conscious and Religion“ na Univerzitetu u Đenovi.

Detaljnije

Dr Iva Tošić održala predavanje na Studijama za inovaciju znanja iz osiguranja

Dr Iva Tošić, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, 28. oktobra održala je predavanje na Studijama za inovaciju znanja iz osiguranja pod nazivom „Novi proizvodi osiguranja, tehnološke inovacije i zaštita korisnika u osiguranju“.

Detaljnije

Održan XII Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu “Pravne praznine i punoća prava”

Dana 28. oktobra 2023. godine održan je XII po redu naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na kome su učešće uzeli i istraživači našeg Instituta.

Detaljnije

Održan oktobarski naučni seminar Instituta za uporedno pravo

U Institutu za uporedno pravo održan je oktobarski naučni seminar na temu „Povezivanje autorskih profila: ORCID, Scopus, Web of Science, OpenAIRE". Predavanje je održala Milica Ševkušić, viši diplomirani bibliotekar Instituta tehničkih nauka SANU i nacionalni koordinator za otvoreni pristup pri EIFL-u.

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta za uporedno pravo na međunarodnoj konferenciji Instituta za uporedno pravo u Lozani

Viša naučna saradnica dr Jelena Kostić i naučna saradnica dr Mirjana Glintić učestvovale su na međunarodnoj konferenciji “The Changing Concept of National Security and The International Economic Law System“ u Lozani, koju je organizovao švajcarski Institut za uporedno pravo (Institut suisse de droit comparé).

Detaljnije

Održana konferencija „Savremeno državno-crkveno pravo“

Od 12. do 14. oktobra 2023 godine održana je u Budvi treća međunarodna naučna konferencija posvećena državno crkvenom pravu. Ovogodišnja konferencija održana je pod nazivom „Savremeno državno-crkveno pravo“. Kao i 2015. i 2019. godine, saorganizatori ovogodišnje međunarodne naučne konferencije bili su Institut za uporedno pravo iz Beograda i Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve, a uz pokroviteljstvo Opštine Budva.

Detaljnije

Istraživačice Instituta učestvovale u međunarodnoj konferenciji o opštem upravnom postupku

U sali Privredne komore Srbije u Beogradu, 13. oktobra 2023. godine, održana je međunarodna konferencija „Analiza Zakona o opštem upravnom postupku u funkciji privrede i građana“, koju je organizovala konsultantska kuća „Eurosfera“.

Detaljnije

Učešće naših istraživača na XXV Savetovanju Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije

U periodu od 5-8. oktobra 2023. godine na Zlatiboru održano je XXV Savetovanje Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije pod nazivom "Radno pravo u propisima i praksi". Institut za uporedno pravo je od ove godine saizdavač časopisa pomenutog Udruženja sa Savetovanja.

Detaljnije

Učešće istraživača na Oktobarskim pravničkim danima u Banja Luci

U periodu od 6. do 7. oktobra 2023. godine u Banjoj Luci su odžani 20. Oktobarski pravnički dani u organizaciji Udruženja pravnika Republike Srpske. Na naučnom skupu su sa referatima učestvovali istraživači Instituta za uporedno pravo: prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, naučni savetnik i prof. dr Vladimir Đurić, viši naučni saradnik.

Detaljnije

Učešće viših naučnih saradnica Instituta za uporedno pravo u konferenciji o vrednovanju rada sudija

Društvo sudija Srbije, zajedno sa Međunarodnim udruženjem sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL), a uz podršku Misije OEBS u Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo, održalo je u petak 6. oktobra 2023. godine međunarodnu konferenciju Vrednovanje rada sudija. Viša naučna saradnica Instituta dr Ana Knežević Bojović bila je jedan od panelista na konferenciji.

Detaljnije

Dr Jelena Ćeranić Perišić u Međunarodnom institutu za unifikaciju privatnog prava u Rimu (UNIDROIT)

Prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, naučni savetnik Instituta za uporedno pravo, učestvovala je na predstavljanju publikacije „Principi o digitalnoj imovini i privatnom pravu”, održanom u sedištu Međunarodnog instituta za unifikaciju privatnog prava u Rimu, 4. oktobra 2023. godine.

Detaljnije

Učešće dr Ćeranić Perišić na 14. konferenciji posvećenoj proširenju EU i evropskim integracijama

Prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, naučni savetnik Instituta za uporedno pravo, učestvovala je sa referatom na međunarodnoj naučnoj konferenciji – 14th Network Europe Conference „EU Enlargement and European Integration: Challenges and Perspectives”.

Detaljnije

Održana XXVI Međunarodna naučna konferencija ,,Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje“

U organizaciji Instituta za uporedno pravo, Udruženja za odštetno pravo i Pravosudne akademije iz Beograda održana je od 20. do 22. septembra u Valjevu XXVI Međunarodna naučna konferencija ,,Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje". Reč je o najstarijoj međunarodnoj naučnoj konferenciji iz oblasti odštetnog prava i prava osiguranja koja se održava u ovom delu jugoistočne Evrope.

Detaljnije

Održana četvrta međunarodna naučna konferencija Regional Law Review

U organizaciji Instituta za uporedno pravo iz Beograda, Univerziteta u Pečuju iz Mađarske i Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, održana je četvrta međunarodna naučna konferencija Regional Law Review...

Detaljnije

Učešće istraživačica Instituta za uporedno pravo u godišnjoj konferenciji Instituta za evropsko pravo

13. septembar 2023. Viša naučna saradnica Ana Knežević Bojović i naučna saradnica Mirjana Glintić učestvovale su u godišnjoj konferenciji Instituta za evropsko pravo (European Law Institute – ELI). Konferencija je održana u prostorijima Univerziteta u Beču u periodu od 6. do 8. septembra 2023. godine ...

Detaljnije

Učešće Aleksandra Mihajlovića na letnjoj školi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Splitu

Aleksandar Mihajlović, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo, učestvovao je na letnjoj školi “New Challenges for European Integration - Ukrainian War and its implications for the European Union and the Western Balkans”, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Splitu, u periodu od 3. do 9. septembra 2023. godine.

Detaljnije

Jana Ivanović Grahovac na istraživačkom boravku na Institutu za uporedno pravo

27. jul 2023. Jana Ivanović Grahovac bila je na istraživačkom boravku na Institutu za uporedno pravo u periodu od 19.06.2023. godine do 28.07.2023. godine. Jana je diplomirana pravnica i svoje školovanje je nastavila na Globalnom kampusu ljudskih prava (Global Campus of Human Rights) kao stipendistkinja Evropske komisije ...

Detaljnije

Prof. dr Jelena Ćeranić Perišić održala predavanje na Institutu za fiziku u Beogradu

21. jun 2023. U okviru redovnog seminara Inovacionog centra Instituta za fiziku u Beogradu, 21. juna 2023. godine prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, naučni savetnik Instituta za uporedno pravo održala je predavanje na temu Unitarni patent ....

Detaljnije

Održana međunarodna naučna konferencija “Admissibility of Evidence in the European Legal Space”

15. jun 2023.  Međunarodna naučna konferencija "Admissibility of Evidence in the European Legal Space"  čiji su organizatori Kriminalističko-policijski univerzitet i Institut za uporedno pravo održana je 15. juna 2023. godine na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u Beogradu.

Detaljnije

Održan junski naučni seminar Instituta za uporedno pravo

15. jun 2023. Na junskom naučnom seminaru koji je održan u Institutu za uporedno pravo 15. juna 2023. godine, Ana Đorđević, diplomirani bibliotekar Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, je održala predavanje na temu „Citiranje literature i bibliografski alati”.

Detaljnije

Naučno-istraživački boravak naših istraživača u Maks Plank institutu za uporedno i međunarodno privatno pravo u Hamburgu

Tokom maja 2023. godine tri istraživača Instituta za uporedno pravo, dr Mirjana Glintić, naučni saradnik, dr Iva Tošić, istraživač saradnik i Jovana Misailović, istraživač saradnik, sprovela su naučno-istraživački boravak na Maks Plank institutu za uporedno i međunarodno privatno pravo u Hamburgu...

Detaljnije

Učešće naših istraživača na „Budvanskim pravničkim danima“

7. jun 2023. godine Na 26. savetovanju „Aktuelna pitanja savremenog zakonodavstva i pravosuđa u okviru Budvanskih pravničkih dana“ u organizaciji Saveza udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske održanom u periodu od 2-6.6.2023. godine u hotelu Mediteran u Bečićima učešće su uzeli i istraživači Instituta za uporedno pravo u Beogradu ...

Detaljnije

Naše istraživačice na usavršavanju ,,Spring School LAW AND GENDER“

6. jun 2023. godine Jovana Rajić Ćalić i Ana Zdravković, istraživačice saradnice Instituta za uporedno pravo učestvovale su u periodu od 22. maja do 5. juna 2023. godine na prolećnoj školi o pravu i rodu ,,Spring School LAW AND GENDER“ ...

Detaljnije

Učešće Ivane Radomirović u Poljsko-evropskoj pravnoj školi u Poljskoj

5. jun 2023. Ivana Radomirović, istraživač pripravnik Instituta za uporedno pravo, uzela je učešće u drugoj letnjoj školi prava pod naslovom „Poljsko-evropska škola prava“, koju je organizovao Univerzitet u Bijalistoku u Poljskoj, u okviru programa „SPINAKER – intenzivni međunarodni program nastave“.

Detaljnije

Institut za uporedno pravo pokrenuo blog

4. jun 2023. Sa zadovoljstvom obaveštavamo da je počeo sa radom blog Instituta za uporedno pravo! Rukovodeći se idejom da je potrebno izazove moderne pravne teorije i prakse približiti zainteresovanoj javnosti u formatu kraćem od naučnog rada, ali uz neizostavno oslanjanje na osnovnu naučnoistraživačku aparaturu, Institut za uporedno pravo je pokrenuo sopstveni blog.

Detaljnije

Naši istraživači učestvovali na XXXI Susretu pravnika u privredi

U periodu od 28. do 31. maja 2023. godine u kongresnom centru hotela „Fontana” u Vrnjačkoj Banji održan je XXXI Susret pravnika u privredi Republike Srbije u organizaciji Udruženja pravnika u privredi Srbije...

Detaljnije

Delegacija Instituta za uporedno pravo na proslavi Dana Instituta za fiziku u Beogradu

31. maj. 2023. godine U utorak 30. maja 2023. godine, delegacija Instituta za uporedno pravo koju su činili dr Milica Matijević, rukovodilac Odeljenja za projekte, dr Ana Knežević Bojović, dr Vesna Ćorić, Ana Zdravković i Vasilije Marković prisustvovala je svečanosti povodom dana Instituta za fiziku ...

Detaljnije

Ivana Radomirović dobitnica nagrade „Katarina Lengold Marinković“

30. maj 2023. godine. Advokatska komora Vojvodine je 19. maja 2023. godine u Velikoj sali Skupštine Vojvodine obeležila Dan advokature. Tom prilikom uručene su i plakete pobednicima konkursa Glasnika Advokatske komore Vojvodine ...

Detaljnije

Poseta delegacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Firenci i potpisivanje sporazuma o naučnoj saradnji

U utorak, 23. maja 2023. godine Institut za uporedno pravo posetila je delegacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Firenci, koja je tim povodom doputovala u Beograd. Delegaciju je predvodio dekan ovog fakulteta, profesor dr Alesandro Simoni (Alessandro Simoni), a u njenom sastavu su bili i naučni saradnik, dr Đakomo Paili (Giacomo Pailli), i sedam studenata-kinja doktorskih studija...

Detaljnije

Istraživači Instituta za uporedno pravo učestvovali na konferenciji u Kosovskoj Mitrovici

U periodu od 19. do 20. maja 2023. godine održan je u Kosovskoj Mitrovici međunarodni naučni skup „Pravo između ideala i stvarnosti” u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Instituta za uporedno pravo. Na skupu su sa referatima učestvovali prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, naučni savetnik i prof. dr Vladimir Đurić, viši naučni saradnik ...

Detaljnije

Održan naučni skup „Reforma pravosudnog sistema Srbije“ u saorganizaciji Instituta za uporedno pravo

Naučni skup „Reforma pravosudnog sistema Srbije“ koji su organizovali Institut za uporedno pravo, Pravni fakultet Univerziteta Union i Udruženje pravnika Srbije održan je 12. i 13. maja na Pravnom fakultetu Univerziteta Union. Savetovanje je okupilo renomirane predstavnika nauke i pravosuđa, sudije, zamenike javih tužilaca, advokate, javne beležnike i javne izvršitelje ...

Detaljnije

Doc. dr Miroslav Đorđević izabran za potpredsednika Visokog saveta tužilaštva

13. maj 2023. Naš kolega, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo doc. dr Miroslav Đorđević izabran je za člana Visokog saveta tužilaštva iz reda izbornih članova koje bira Narodna skupština. Na plenarnoj sednici parlamenta je dobio 156 glasova, da bi potom bio izabran od strane Komisije jednoglasno. Na prvoj sednici Saveta Đorđević je jednoglasno izabran za potpredsednika Visokog saveta tužilaštva.

Detaljnije

Promocija zbornika „Uporednopravni izazovi u savremenom pravu – in memoriam dr Stefan Andonović“ i dodela nagrada „Dr Stefan Andonović“ za najbolji naučni rad

Dana 12. maja 2023. godine u Institutu za uporedno pravo u Beogradu održana je promocija zbornika „Uporednopravni izazovi u savremenom pravu – in memoriam dr Stefan Andonović“, urednika Jovane Rajić Ćalić, u saizdavaštvu Insituta za uporedno pravo i Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu...

Detaljnije

Učešće našeg istraživača Vasilija Markovića na Trećoj ENTAN trening školi u Zagrebu

8-11. maj 2023. Istraživač Instituta za uporedno pravo Vasilije Marković, učestvovao je od 8. do 11. maja 2023. godine na Trećoj ENTAN trening školi na Libertas univerzitetu u Zagrebu. Polaznici ENTAN trening škole imali su priliku da zajedno sa kolegama iz Evrope i sveta razmene iskustva i mišlјenja o teoriji i praksama neteritorijalne manjinske autonomije, kako kroz predavanja, tako i kroz više interaktivnih radionica.

Detaljnije

23. javni poziv za dodelu stipendija studentima doktorskih akademskih studija

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, 25. 1. 2023. godine raspisalo je Javni poziv za učešće u sredstvima Ministarstva u 2023. godini za 14 programskih aktivnosti. U okviru ovog javnog poziva objavlјen je i 23. javni poziv za dodelu stipendija studentima doktorskih akademskih studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija koji se uklјučuju u rad akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija ...

Detaljnije

Doc. dr Miroslav Đorđević na javnoj raspravi o novim pravosudnim zakonima

27. decembar 2022. godine U Narodnoj skupštini Republike Srbije održana je 27. 12 2022. godine javna rasprava o setu novih sudskih i javnotužilačkih zakona. Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, doc. dr Miroslav Đorđević (član Radne grupe za izradu tužilačkih zakona) se obratio prisutnima ukazavši na nekoliko najvažnijih apekata unapređenja položaja javnih tužilaca u Srbiji.

Detaljnije

Šesti poziv za uključenje talentovanih mladih istraživača – studenata doktorskih studija u naučnoistraživački rad NIO

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dana 25. decembra 2022. godine raspisalo je Šesti poziv za uključenje talentovanih mladih  istraživača – studenata doktorskih studija u naučnoistraživački rad NIO.

Detaljnije

Komemoracija povodom smrti dr Jovana Ćirića

Komemoracija povodom smrti dr Jovana Ćirića, sudije Ustavnog suda Srbije i dugogodišnjeg direktora Instituta za uporedno pravo, održaće se dana 28.12.2022. u Konferencijskoj sali Instituta za uporedno pravo sa početkom u 12:00 časova.

Detaljnije

In memoriam: dr Jovan Ćirić (1960-2022)

Dana 12. 12. 2022. godine preminuo je dugogodišnji direktor Instituta za uporedno pravo i sudija Ustavnog suda Srbije dr Jovan Ćirić, naučni savetnik. Dr Ćirića ćemo se sećati kao velikog prijatelja, istaknutog naučnog stvaraoca i uspešnog direktora, koji je mnogo doprineo razvoju Instituta. Dr Jovan Ćirić je u periodu od 2007. do 2016. godine bio direktor Instituta, a u decembru 2016. godine izabran je za sudiju Ustavnog suda. Obaveštenje o komemoraciji će biti naknadno objavljeno.

Detaljnije

Konferencija “Ljudska prava u vanrednim situacijama”

8-9. decembar 2022. godine U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) održana je dvodnevna naučna konferencija “Ljudska prava u vanrednim situacijama” koju je organizovao Odbor za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava.

Detaljnije

Održana međunarodna naučna konferencija na temu “Digitalizacija u kaznenom pravu i pravosuđu”

25. novembra 2022. g. Dana 25. novembra 2022. godine u svečanoj sali Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu u organizaciji Instituta za uporedno pravo i Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja uz podršku Pravosudne akademije održana je međunarodna naučna konferencija na temu “Digitalizacija u kaznenom pravu i praovsuđu”. Pored eminentnih domaćih autora iz pravne teorije i prakse, svoj doprinos ovoj konferenciji dali su i učesnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Grčke, Češke Republike, Republike Slovačke, Austrije, Nemačke, Portugala i Brazila.

Detaljnije

Poseta članova uprave Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

17. novembar 2022. g. Dana 17.11.2022. Institut za uporedno pravo su posetili članovi uprave Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Detaljnije

Institut za uporedno pravо posetio prof. dr Ratko Ristić – prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu

10. novembar 2022. g. Dana 10.11.2022. Institut za uporedno pravo je posetio prof. dr Ratko Ristić, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu i razgovarao sa prof. dr Vladimirom Čolovićem, direktorom Instituta.

Detaljnije

Naši istraživači učestvovali na XI međunarodnom naučnom skupu Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu

05. novembar 2022. g. Dana 05.11.2022. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održan je  XI međunarodni naučni skup "Pravo između stvaranja i tumačenja". Jedan od saorganizatora ovog skupa je i Institut za uporedno pravo.

Detaljnije

Doc. dr Miroslav Đorđević govorio na konferenciji Udruženja javnih tužilaca

4. novembar 2022. g. Doc. dr Miroslav Đorđević, naučni saradnik našeg Instituta, bio je jedan od govornika na konferenciji „Šta možemo da očekujemo od novih tužilačkih zakona?“, koja je u organizaciji Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbiji (UTS) održana u beogradskom hotelu Zira.

Detaljnije

Gostujuće predavanje dr Ane Čović na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

1. novembar 2022. g. Viša naučna saradnica Instituta za uporedno pravo dr Ana Čović održala je gostujuće predavanje na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pod nazivom "Verski brakovi između ljubavi, prava i tumačenja božije volje", u okviru predmeta Sociologija porodice.

Detaljnije

Dr Matijević održala radionicu za master studente u Veneciji

27-28. oktobar 2022. g. Dr Milica V. Matijević, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, održala je krajem oktobra dvodnevnu radionicu u okviru Evropskog master programa iz ljudskih prava i demokratizacije (European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation) u Veneciji (Italija).

Detaljnije

Doc. dr Miroslav Đorđević i dr Savo Manojlović dobitnici prestižne nagrade „Miodrag Jovičić“

17. oktobar 2022. godine Naučni saradnici Instituta za uporedno pravo doc. dr Miroslav Đorđević i dr Savo Manojlović nagrađeni su nagradom Fondacije „Miodrag Jovičić“ za najbolje doktorske disertacije u oblasti ustavnog prava i političkog sistema.

Detaljnije

Održan oktobarski naučni seminar Instituta za uporedno pravo

10. oktobar 2022. g. U Institutu za uporedno pravo održan je oktobarski naučni seminar na temu “KoBSON - pretraživanje naučnih časopisa, knjiga i indeksnih baza”. Predavanje je održala Katarina Perić iz Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije.

Detaljnije

Dr Milica V. Matijević održala referat na temu „Kriterijumi za određivanje statusa interno raseljenog lica (IRL-a) i inovativni pristupi raseljenju dugog trajanja“

5. oktobar 2022. g. Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, dr Milica V. Matijević, održala je 5. oktobra 2022. referat na temu „Kriterijumi za određivanje statusa interno raseljenog lica (IRL-a) i inovativni pristupi raseljenju dugog trajanja“. međunarodnoj naučnoj konferenciji o ljudskoj bezbednosti.

Detaljnije

Potpisan sporazum sa Društvom sudija Srbije o naučno-obrazovnoj i stručnoj saradnji

03. oktobar 2022. g. Direktor Instituta za uporedno pravo prof. dr Vladimir Čolović dana 03.10.2022. zaklјučio je Sporazum o naučno-obrazovnoj i stručnoj saradnji sa Društvom sudija Srbije.

Detaljnije

Potpisan sporazum sa Udruženjem javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca o naučno-obrazovnoj i stručnoj saradnji

27. septembar 2022. g. Direktor Instituta za uporedno pravo prof. dr Vladimir Čolović i i Predsednik Predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Lidija Komlen – Nikolić zaključili su Sporazum o naučno-obrazovnoj i stručnoj saradnji.

Detaljnije

Učešće istraživača na konferenciji posvećenoj Đorđu Tasiću

24-25. septembar 2022. g. Dana 24. i 25. septembra 2022 godine na Pedagoškom fakultetu u Vranju održala se međunarodna naučna konferencija u organizaciji Srpskog sociološkog društva pod nazivom " Profesoru Đorđu Tasiću u slavu". Na konferenciji u čast jednog od naših najvećih pravnih pisaca između dva rata učešće je uzeo i istraživač našeg Instituta, Vasilije Marković. Kolega Marković je izlagao rad na temu "Tasićevo poimanje subjektivnog (javnog) prava - između Digija i Kelzena".

Detaljnije

Na Pravnom fakultetu u Beogradu održana konferencija u čast profesora emeritusa Mirka Vasiljevića, predsednika Upravnog odbora Instituta za uporedno pravo

23. septembar 2022. g. Na Pravnom fakultetu u Beogradu je 23.09.2022. održana konferencija "Razvoj poslovnog prava u jugoistočnoj Evropi" koja je organizovana u čast profesora emeritusa Mirka Vasiljevića, predsednika Upravnog odbora Instituta za uporedno pravo. Pokrovitelji konferencije bili su: Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Privredna komora Srbije, Stalna arbitraža pri Privrednoj komori Srbije, Udruženje pravnika u privredi Srbije, Javnobeležnička komora Srbije i Institut za uporedno pravo.

Detaljnije

Održana jubilarna XXV međunarodna naučna konferencija “Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje”

21-23. septembar 2022. g. U organizaciji Instituta za uporedno pravo, Udruženja za odštetno pravo i Pravosudne akademije u hotelu Omni u Valjevu je od 21. do 23.septembra 2022.godine održana XXV međunarodna naučna konferencija "Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje" sa učešćem autora iz Austrije, Italije, Mađarske, Poljske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Detaljnije

Doc. dr Miroslav Đorđević na konferenciji „Comparative Constitutionalism in Central Europe“

22. septembar 2022. g. Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo doc. dr Miroslav Đorđević učestvovao je u Budimpešti zajedno sa sudijama Ustavnog suda Srbije prof. dr Vladanom Petrovom i prof. dr Tamašom Korhecom na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Comparative Constitutionalism in Central Europe“ i tom prilikom izložio svoj koautorski rad (sa prof. Petrovom) na temu „The Influence of Serbia’s Historical Constitutions on its Modern Constitutional Identity“.

Detaljnije

Učešće istraživača na XXIV savetovanju Udruženja za radno i socijalno pravo

15-17. septembar 2022. g. U periodu od 15-17. 9. 2022. godine na Zlatiboru, u hotelu Dunav, održano je XXIV Savetovanje Udruženja za radno i socijalno pravo. Tradicionalno savetovanje održano je u prisustvu predstavnika sindikata, državnih organa, profesora, miritelјa i arbitara iz zemlјe i inostranstva na temu „Radno pravo na raskršću“.

Detaljnije

Učešće na međunarodnom naučnom skupu “Izazovi i perspektive razvoja pravnih sistema u XXI vijeku”

15-16. septembar 2022. g. Istraživač pripravnik Instituta za uporedno pravo, Vasilije Marković učestvovao je na Međunarodnom naučnom skupu "Izazovi i perspektive razvoja pravnih sistema u XXI vijeku" u organizaciji Pravnog fakulteta u Banja Luci. Tom prilikom kolega Marković imao je koautorsko izlaganje na temu "Zakon o sestrinstvu - nasušna potreba zanemarene oblasti nedržavne uprave u Republici Srbiji".

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta za uporedno pravo na XXX Susretu pravnika u privredi Republike Srbije

11-14. septembar 2022. g. Jubilarni XXX Susret pravnika u privredi Republike Srbije je organizovan pod krovnom temom „Izazovi poslovnog prava“ u periodu od 11. do 14. septembra 2022. godine u hotelu „Mona“ na Zlatiboru, od strane Udruženja pravnika u privredi Srbije i njegovog časopisa „Pravo i privreda“. Na savetovanju su učesnici imali priliku da slušaju izlaganja o aktuelnim temama iz oblasti privrednog prava, prava osiguranja, ugovornog i trgovinskog prava, kao i da aktivno doprinesu diskusijama na okruglim stolovima.

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta za uporedno pravo na međunarodnom religiološkom skupu na Srebrnom jezeru

9-10. septembar 2022. g. Viša naučna saradnica dr Ana Čović i naučni saradnik dr Oliver Nikolić učestvovali su na sedmom međunarodnom religiološkom skupu „Religija u globalnoj krizi kasne moderne“, 9. i 10. septembra 2022. godine na Srebrnom jezeru, gde su predstavili rezultate zajedničkih istraživanja u radu "The Influence of the Crisis of Religion on the Weakening of Patriarchal Family”.

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta na konferenciji European Law Institute u Madridu

5-8. septembar 2022. g. Više naučne saradnice Instituta za uporedno pravo, Vesna Ćorić i Ana Knežević Bojović, učestvovale su u godišnjoj konferenciji Instituta za evropsko pravo (European Law Institute - ELI), koja je održana na Univerzitetu Karlos III u Madridu.

Detaljnije

Održan Naučni seminar Instituta za uporedno pravo

5. septembar 2022. g. U Institutu za uporedno pravo održan je septembarski naučni seminar na temu "Kako povećati vidljivost naučnih radova u oblasti društvenih nauka?". Predavanje je održala Milica Ševkušić, viši diplomirani bibliotekar Instituta tehničkih nauka SANU i nacionalni koordinator za otvoreni pristup pri EIFL-u.

Detaljnije

Održana treća međunarodna konferencija Regional Law Review

1-2. septembar 2022. g. U organizaciji Insituta za uporedno pravo iz Beograda, Univerziteta u Pečuju iz Mađarske i Pravnog fakulteta Univerziteta „Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku iz Hrvatske, održana je međunarodna naučna konferencija Regional Law Review. Zbog aktuelne epidemiološke situacije konferencija je održana u hibridnom modelu, kombinacijom prisustva uživo i putem Zoom platforme.

Detaljnije

Iz štampe izašao broj 2/2022 časopisa Strani pravni život

31. avgust 2022. g. Poštovane koleginice i kolege, sa zadovoljstvom vas obaveštavam da je iz štampe izašao drugi broj časopisa Strani pravni život za 2022. godinu. Svoje priloge objavilo je 10 (ko)autora iz zemlje i inostranstva.

Detaljnije

Pravna analiza Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore

3. avgust 2022. g. Istraživači Instituta za uporedno pravo, prof. dr Vladimir Đurić, viši naučni saradnik i Vasilije Marković, master, istraživač pripravnik izradili su Pravno mišljenje o otvorenim pitanjima u vezi sa Temeljnim ugovorom između Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve. Analiza je izrađena na zahtev Vlade Crne Gore, koja se Institutu, kao jednom od najstarijih instituta za komparativnopravna istraživanja u Evropi, obratila radi davanja eksternog ekspertskog mišljenja o pitanju koje je u prethodnom periodu bilo predmet široke stručne debate u Crnoj Gori.

Detaljnije

Učešće prof. dr Ćeranić Perišić na međunarodnoj konferenciji u Atini

22. jun 2022. g. Prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, naučni savetnik Instituta za uporedno pravo, učestvovala je sa referatom na međunarodnoj naučnoj konferenciji – 13 th Network Europe Conference “European integration perspectives in times of global crises” koja je održana od 19. do 22. juna 2022. godine u Atini

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta na XXV budvanskim pravničkim danima

11-15. jun 2022. g. Od 11. do 15. juna 2022. godine, u hotelu „Mediteran“ u Bečićima, održano je jubilarno XXV Savetovanje pravnika „Budvanski pravnički dani“ o aktuelnim pitanjima savremenog zakonodavstva i pravosuđa, u organizaciji Saveza udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

Detaljnije

Učešće dr Ćeranić Perišić na konferenciji Intelektualna svojina i internet

14. jun 2022. g. Prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, naučni savetnik Instituta za uporedno pravo, učestvovala je na šestoj konferenciji „Intelektualna svojina i internet“ u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Konferencija je održana 14. juna 2022. godine u hibridnom formatu - uživo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu uz direktan prenos na „Jutjub“ kanalu RNIDS-a.

Detaljnije

Održana naučna konferencija „Uporednopravni izazovi u savremenom pravu – in memoriam dr Stеfаn Andonović“

10. jun 2022. g. Nakon godinu dana od preranog upokojenja našeg dragog Stefana Andonovića, u znak sećanja na njega, 10. juna 2022. godine, na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u koorganizaiji sa Institututom za uporedno pravo, kućama u kojima je Stefan gradio svoju profesionalnu karijeru, održana je naučna konferencija „Uporednopravni izazovi u savremenom pravu – in memoriam dr Stefan Andonović“.

Detaljnije

Učešće Jovane Misaliović na XIII Diplomatskom festivalu

9. jun 2022. g. Istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo, Jovana Misailović učestvovala je na XIII Diplomatskom festivalu koji je organizovan u hibridnom modelu od strane International Relations Student Association Jagiellonian University, Krakov tokom 9-10 juna 2022. godine. Tema prezentacija Jovane Misailović bila je "Posting of Workers in EU - (Un)fulfilled Challenge?".

Detaljnije

Dr Miloš Stanić i doc. dr Miroslav Đorđević na konferenciji o istaknutim pravnicima

3. jun 2022. U organizaciji Saveta Evrope i Društva sudija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je naučna konferencija na temu “Uloga istaknutih pravnika u pravosudnim savetima”. Kao članovi radnih grupa za izradu seta pravosudnih zakona, dr Stanić (sudstvo) i doc. dr Đorđević (javno tužilaštvo), naučni saradnici našeg Instituta, uzeli su učešća i imali zapažena izlaganja u diskusiji na ovoj konferenciji.

Detaljnije

Poseta delegacije sa Univerziteta u Oznabriku

3. jun 2022. g. Institut za uporedno pravo je 3. 6. 2022. godine posetila delegacija Instituta za evropske pravne studije sa Univerziteta u Oznabriku (European Legal Studies Institute, University of Osnabrück). Delegaciju iz Oznabrika su činili José Carlos de Medeiros Nóbrega, Hinrich Doege i Daria Kupczynska,

Detaljnije

Učešće dr Gasmi i dr Prlje na međunarodnoj naučnoj konferenciji pod okriljem Jean Monnet modula na Pravnom fakultetu u Podgorici

3-4. jun 2022. g. Dr Gordana Gasmi i dr Dragan Prlja imali su uvodno izlaganje po pozivu na međunarodnoj naučnoj konferenciji pod okriljem Jean Monnet modula na Pravnom fakultetu u Podgorici: "Integrating the Western Balkans into the European Union's Internal Market - Challenges and Prospects" (Uključivanje Zapadnog Balkana u unutrašnje tržište Evropske unije - izazovi i perspektive).

Detaljnije

Učešće dr Knežević Bojović u radu regionalne konferencije u Severnoj Makedoniji

2-3. jun 2022. g. Dr Ana Knežević Bojović učestvovala je u radu Regionalne konferencije „Harmonizacija sudske prakse u vezi sa suđenjem u razumnom roku-standardi i sudska praksa“, koja se, 2. i 3. juna 2022. godine, održala u Skoplju, u Severnoj Makedoniji. Organizatori konferencije su Vrhovni sud Severne Makedonije i Generalni direktorat za ljudska prava i vladavinu prava Saveta Evrope.

Detaljnije

Poseta delegacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani

26. maj 2022. g. Institut za uporedno pravo je 26. 5. 2022. godine posetila delegacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Delegaciju Pravnog fakulteta iz Ljubljane su činili prof. dr Saša Zagorc, redovni profesor, prof. dr Samo Bardutzky, vanredni profesor, mr Marjan Kos, asistent, mr Ana Samobor, asistent i mr Mohor Fajdiga, istraživač,

Detaljnije

Učešće Jovane Rajić Ćalić na seminaru Instituta za pravne i društvene nauke

24. maj 2022. g. U utorak, 24. maja 2022. godine održan je peti vebinar Instituta za pravne i društvene nauke, u okviru koga je stručnoj javnosti predstavlјen deo rezultata strateškog projekta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za 2021. godinu „Epidemija. Pravo. Društvo.“

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta na međunarodnoj naučnoj konferenciji u Kosovskoj Mitrovici

20-21. maj 2022. g. U periodu od 20. do 21. maja održana je u Kosovskoj Mitrovici Međunarodna naučna konferencija "Zaštita lјudskih prava i sloboda u svetlu nacionalnih i međunarodnih standarda" u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Na ovoj konferenciji, već tradicionalno, učešće su uzeli brojni istraživači Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Institut za uporedno pravo podneo dva projekta u okviru programa Identiteti

18. maj 2022. g. Istraživači Instituta za uporedno pravo pripremaju dva predloga projekta u odgovoru na javni poziv Fonda za nauku raspisan u okviru programa "Identiteti". Predlozi se pripremaju sa partnerima iz drugih naučnoistraživačkih organizacija iz oblasti društvenih i humanističkih nauka:

Detaljnije

Učešće istraživača na međunarodnoj ENTAN konferenciji

14. maj 2022. U subotu, 14. maja 2022 godine istraživač pripravnik Instituta za uporedno pravo, Vasilije Marković uzeo je, preko interneta, učešće u trećoj godišnjoj ENTAN konferenciji koja se održala 13. i 14. maja u Konstanci, pod nazivom Realising Linguistic, Cultural and Educational Rights Through Non-Territorial Autonomy.

Detaljnije

Iz štampe izašao broj 1/2022 časopisa Strani pravni život

9. maj 2022. g. Poštovane koleginice i kolege, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je iz štampe izašao prvi broj časopisa Strani pravni život za 2022. godinu. Svoje priloge objavilo je 10 (ko)autora iz zemlje i inostranstva.

Detaljnije

Učešće dr Jelene Kostić na međunarodnoj naučnoj konferenciji u Peruđi

28-29. april 2022. g. Dr Jelena Kostić, viša naučna saradnica Instituta za uporedno pravo na poziv kolega iz Departmana za pravne nauke Univerziteta u Peruđi, učestovala je na međunarodnoj naučnoj konferenciji “Restorative Justice, mediation and protection of EU Financial interests” koja je održana od 28-29. aprila 2022. godine u organizaciji navedenog Univerziteta.

Detaljnije

Platforma za vizuelizaciju nalaza uporednopravne studije o integritetu u javnom sektoru

28. april 2022. g. Na internet stranici portal.cids.no nalazi se vizuelizacija zasnovana na nalazima uporedne pravne studije posvećene pitanjima od značaja za integritet u javnom sektoru u 6 pravnih oblasti: upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru, slobodan pristup informacijama od javnog značaja, sukob interesa, javne nabavke, zaštita zviždača i nezakonit nalog pretpostavljenog.

Detaljnije

Dr Jelena Kostić održala predavanje po pozivu u Rimu

26. april 2022. g. Dr Jelena Kostić, viša naučna saradnica Instituta za uporedno pravo dana 26. aprila 2022. godine održala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta “Nicolò Cusano” u Rimu predavanje po pozivu na temu “Corruption and Financial Crimes Prevention in the Western Balkans Countries in the EU Accession Process".

Detaljnije

Otvoren legat prof. dr Pavla Nikolića

18. april 2022. g. U Institutu za uporedno pravo 18. aprila 2022. godine svečano je otvoren legat prof. dr Pavla Nikolića. Otvaranju legata prethodila je prezentacija knjige Constitutio lex superior objavljene u izdanju Instituta za uporedno pravo koja je posvećenja sećanju na prof. Nikolića.

Detaljnije

Okrugli sto “Ustavni amandmani – za i protiv”

28. decembar 2021. g. U Institutu za uporedno pravo je održana debata o ustavnim amandmanima u domenu pravosuđa. Argumente u prilog ustavnoj reviziji su izneli članovi Radne grupe za izradu Akta o promeni Ustava: prof. dr Vladan Petrov, dr Miroslav Đorđević i dr Miloš Stanić. Na drugoj strani su govorili mr Đorđe Vukadinović, Savo Manojlović LL.M. i Vladimir Gajić. Moderator debate je bio prof. dr Vladimir Đurić.

Detaljnije

Za i protiv Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

24. decembar 2021. g. U organizaciji Instituta za evropske studije i Instituta za uporedno pravo održana je tribina pod nazivom „Za i protiv Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena“. Naši naučni saradnici dr Miloš Stanić i dr Miroslav Đorđević učestvovali su i kao članovi Radne grupe za izradu Akta o promeni Ustava ukazali na značaj ustavne revizije u domenu pravosuđa, posle čega su pozvali građane da izađu u što većem broju na predstojeći referendum.

Detaljnije

Časopis Strani pravni život dobio kategoriju M24

23. decembar 2021. g. Časopis Strani pravni život koji izdaje Institut za uporedno pravo na listi kategorisanih naučnih časopisa za 2021. godinu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kategorisan je kao M24 - nacionalni časopis međunarodnog značaja u oblasti pravo i politikologija.

Detaljnije

Potpisan sporazum o saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Banja Luci

22. decembar 2021. g. Dana 22. 12. 2021. godine dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci prof. dr Željko Mirjanić i direktor Instituta za uporedno pravo prof. dr Vladimir Čolović potpisali su Sporazum o saradnji. Potpisivanju Sporazuma je prisustvovao i prodekan banjalučkog Pravnog fakulteta doc. dr Bojan Vlaški.

Detaljnije

Naši istraživači učestvovali na onlajn konferenciji Udruženja pravnika u privredi Srbije i časopisa „Pravo i privreda“

21. decembar 2021. g. Dana 21.12. 2021. godine održan jubilarni XXX Susret pravnika u privredi Srbije u online formatu.

Detaljnije

Objavljena brošura o međunarodnim standardima poštovanja rada pravosudnih organa od strane javnih zvaničnika

20. decembar 2021. g. Objavljenja brošura o međunarodnim standardima poštovanja rada pravosudnih organa od strane javnih zvaničnika čiji je koautor dr Ana Knežević Bojović, viši naučni saradnik Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije
Makedonija ustav Zoom

Dr Miroslav Đorđević na Konferenciji povodom 30 godina makedonskog Ustava

10. decembar 2021. g. Pravni fakultet „Iustinianus Primus“ Univerziteta „Sv. Kirilo i Metodije“ iz Skoplja organizovao je konferenciju pod nazivom „30 Years Since the Adoption of the Republic of Macedonia’s Constitution“, na kojoj je prisustvovao veliki broj eminentnih stručnjaka iz zemalja regiona, ali i Austrije, Italije, Španije i drugih evropskih zemalja.

Detaljnije

Održano 80. zasedanje Generalne skupštine UNIDROIT

09. decembar 2021. g. Dana 9. decembra 2021. prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, naučni savetnik, predstavljala je Institut za uporedno pravo na 80. zasedanju Generalne skupštine UNIDROIT koje je zbog nepovoljne epidemiološke situacije održano u hibridnoj formi.

Detaljnije

Srpski fudbal – uporednopravni izazovi i perspektive

6. decembar 2021. g. U Institutu za uporedno pravo je dana 06.12.2021. godine održana međunarodna naučna konferencija Srpski fudbal-uporednopravni izazovi i perspektive, koja je logičan nastavak prethodnih, može se kazati, pionirskih aktivnosti Instituta za uporedno pravo na popularisanju fudbalskog prava, kao i fudbala uopšte.

Detaljnije

Održana međunarodna naučna konferencija “Institucije i prevencija finansijskog kriminaliteta”

03. decembar 2021. g. Međunarodna naučna konferencija “Institucije i prevencija finansijskog kriminaliteta” održana je 3. decembra 2021. godine u prostorijama Instituta za kriminološka i sociološka isttraživanja u Beogradu, u organizaciji Instituta za uporedno pravo i Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, a uz podršku Pravosudne akademije.

Detaljnije

Dr Matijević održala seriju predavanja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Firenci

26. novembar 2021. g. U okviru jednomesečnog studijskog boravka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Firenci ((Università di Firenze, Dipartimento di scienze giuridiche), dr Milica V. Matijević, naučni saradnik Instituta, održala je tokom prethodne nedelje tri predavanja na temu „Uporednopravni osvrt na pravne sisteme zemalja centralne i istočne Evrope”

Detaljnije

Održan Naučni skup “Sećanje na Stefana Andonovića”

17. novembar 2021. g. Dana 17.11.2021. g. u Institutu za uporedno pravo održan je Naučni skup "Sećanje na Stefana Andonovića".

Detaljnije

Učešće dr Zirojević na konferenciji u Meksiku

5-6. novembra 2021. Prof. dr Mina Zirojević, viši naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, izložila je koautorski rad na temu “Suicide terrorism and religion” na međunarodnoj naučnoj konferenciji Latin American International Conference On Social Sciences And Humanities održanoj 5. i 6. novembra 2021. godine u Viljaermosi u Meksiku.

Detaljnije

Naši istraživači učestvovali na Međunarodnom Naučnom skupu „Protivrječja savremenog prava“

30. oktobar. 2021. g. Dana 30. oktobra 2021. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održan je X Međunarodni Naučni skup na opštu temu „Protivrječja savremenog prava“.

Detaljnije

Održana druga međunarodna konferencija Regional Law Review

22-23. oktobar 2021. g. U organizaciji Insituta za uporedno pravo iz Beograda, Univerziteta Pečuj iz Mađarske i Pravnog fakulteta Univerziteta „Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku, Hrvatska održana je međunarodna naučna konferencija Regional Law Review.

Detaljnije

Učešće dr Jelene Kostić na međunarodnoj konferenciji održanoj 21-22. оktobra 2021. гodine u organizaciji Pravnog Fakulteta Univerziteta u Letoniji

21-22. oktobar 2021. g. Dr Jelena Kostić, visa naučna saradnica Instituta za uporedno pravo učestovala je na VIII međunarodnoj naučnoj konferenciji “New Legal Reality: Challenges and Perspectives” koja je zbog epidemiloške situaicje prouzrokovane virusom COVID-19 održana putem video linka od 21-22. oktobra u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Letoniji.

Detaljnije

Naši istraživači učetvovali na Мeđunarodnom Naučnom skupu „Pravni sistem u vremenu nove realnosti“

24. septembar 2021. g. Dana 24.septembra 2021. godine održan je 11.po redu međunarodni naučni skup „Pravni sistem u vremenu nove realnosti“ u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Detaljnije

Dr Ana Kneževć Bojović učestvovala u studijskoj poseti delegacije srpskog pravosuđa Sloveniji

20-22. septembar 2021. g. Sudska i tužilačka etika bila je u fokusu studijske posete Ljubljani u Sloveniji, koja je organizovana za članove Etičkih odbora Visokog saveta sudstva Srbije i Državnog veća tužilaca u okviru zajedničkog projekta Evrpske unije i Saveta Evrope „Jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa“.

Detaljnije

Učešće naše istraživačice na Međunarodnom savetovanju Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje

15-18. septembar 2021. g. Istraživačica pripravnica Instituta za uporedno pravo Jovana Misailović učestvovala je na Međunarodnom savetovanju Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje na Zlatiboru od 15-18 septembra 2021.

Detaljnije

Konferencija „100 godina od Vidovdanskog ustava“ u Kragujevcu

18. septembar 2021. g. Na Pravnom fakulteta Univerziteta u Kragujevcu je održana međunarodna konferencija „100 godina od Vidovdanskog ustava“.

Detaljnije

Dr Miloš Stanić i dr Miroslav Đorđević govorili su na javnim slušanjima povodom revizije Ustava

13-17. septembar 2021. g. Dr Miloš Stanić i dr Miroslav Đorđević, naučni saradnici Instituta za uporedno pravo, govorili su na javnim slušanjima povodom revizije Ustava, u svojstvu članova Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava Republike Srbije, u domenu pravosuđa.

Detaljnije

Održana XXIV Međunarodna naučna konferencija “Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje”

16-18. septembar 2021. g. Od 16. do 18.septembra 2021.godine u Banji Vrujci održana je XXIV Međunarodna naučna konferencija "Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje" u organizaciji Instituta za uporedno pravo, Udruženja za odštetno pravo i Pravosudne akademije.

Detaljnije

Učešće naših istraživača na 23. Svetskom kongresu radnog i socijalnog prava održanog u Limi

09. septembar 2021. g. Jovana Rajić Ćalić, istraživač saradnik i Jovana Misailović, istraživač pripravnik Insituta za uporedno pravo uzele su učešće na Svetskom kongresu radnog i socijalnog prava koji je ove godine 23. put održan u Limi, Peru.

Detaljnije

Dr Miroslav Đorđević izložio svoj rad na Generalnoj konferenciji ECPR

30.08.2021. g. Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, dr Miroslav Đorđević učestvovao je na Generalnoj konferenciji Evropskog konzorcijuma za politička istraživanja (ECPR) i izložio svoj rad „Constitutional Boundaries of Presidential Power and General Level of Political Culture – The Case of Serbia“ u okviru sekcije „New Perspectives on Presidential Power: Meaning, Measures and Political Practice”.

Detaljnije

Dr Gordana Gasmi održala predavanje na međunarodnoj letnjoj školi u Istanbulu

31. jul 2021. g. Prof. dr Gordana Gasmi, naučni saradnik Instituta, održala je 31. jula 2021. predavanje po pozivu na Međunarodnoj letnjoj školi o krivičnom pravosuđu i pravu ljudskih prava 2021 (International Criminal Justice and Human Rights Law Summer School 2021) u organizaciji Instituta za krivično pravo i kriminologiju Centar za istraživanje i primenu Univerziteta u Istanbulu (Istanbul University Institute of Criminal Law and Criminology Research and Application Centre).

Detaljnije

Predstavnicima pravosuđa predstavljena uporedna analiza o poverljivom savetovanju za sudije i javne tužioce

14. jul 2021. g. Članovima etičkih odbora Visokog saveta sudstva Srbije (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT) predstavljena je Analiza sistema poverljivog savetovanja o etičkim pitanjima za sudije i javne tužioce. Analiza sadrži set preporuka za donosioce odluka o koracima koje treba preduzeti za uvođenje poverljivog savetovanja u srpsko pravosuđe.

Detaljnije

Održan skup “Prilozi državno-crkvenom pravu”

26-28. jun 2021. godine U konaku Manastira Svetog Nikolaja Srpskog (Soko-grad) održan je od 26.06. do 28.06.2021.godine trodnevni skup "Prilozi državno-crkvenom pravu". Skup je održan povodom 15 godina od donošenja Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Detaljnije

Održana Svečana akademija povodom 65 godina postojanja i rada Instituta za uporedno pravo

25. jun 2021. godine Povodom 65 godina postojanja i rada Instituta za uporedno pravo održana je 25. juna 2021. godine Svečana akademija u sali Skupštine Grada Beograda.

Detaljnije

Dr Miloš Stanić i dr Miroslav Đorđević – članovi Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava Republike Srbije

23. jun 2021. godine Na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 23. juna 2021. godine, jednoglasno je doneta odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava Republike Srbije. Kao predstavnici Insitituta za uporedno pravo, za članove ove radne grupe su imenovani naučni saradnici našeg Instituta, Dr Miloš Stanić i Dr Miroslav Đorđević, obojica doktori ustavnog prava.

Detaljnije

Prilog o Institutu za uporedno pravo na TV Brainz

Na kanalu Brainz TV (Naučna televizija), u okviru emisije "Academy" emitovan je prilog o Institutu za uporedno pravo: našem istorijatu, radu i poduhvatima za ovih 65 godina postojanja, međunarodnoj saradnji, izdanjima, biblioteci, izazovima i naučnom radu uopšte.

Detaljnije

Institut za uporedno pravo i Savet Evrope – izučavanje ljudskih prava na pravnim fakultetima u Srbiji

27. maj 2021. U beogradskom hotelu „Metropol“ 27. maja 2021. godine održana je prezentacija analize „Izučavanje ljudskih prava na pravnim fakultetima u Srbiji“ koju je za potrebe Saveta Evrope izradio tim Instituta za uporedno pravo u sastavu: dr Ana Knežević Bojović (šef tima), dr Vesna Ćorić, dr Mirjana Glintić, dr Stefan Andonović i dr Miroslav Đorđević.

Detaljnije

Dr Miroslav Đorđević održao predavanje po pozivu u Tirani

20. maj 2021. Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo dr Miroslav Đorđević održao je kao uvodničar (keynote speaker) predavanje po pozivu na međunarodnoj konferenciji „Embracing Change and Transformation – Breakthrough Innovation and Creativity“, u okviru sekcije posvećene pravnim naukama. Izlaganje dr Đorđevića na temu „Democracy and the Balkans – Challenges of the 21st Century“ propraćeno je sa velikom pažnjom. Konferenciju su organizovali EU&Balkan Research Institute i Univerzitet UNYT iz Tirane, a sam skup je usled pandemije COVID-19 ove godine održan putem video linka.

Detaljnije

Institut za uporedno pravo na javnom slušanju o reviziji Ustava u Narodnoj skupštini

19. maj 2021. Predstavnik Instituta za uporedno pravo, naučni saradnik dr Miroslav Đorđević, prisustvovao je u domu Narodne skupštine drugom javnom slušanju povodom promena Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa. Pored predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i ministarke pravde Maje Popović, izlaganja su imali predstavnici struke, između ostalih i sudija Ustavnog suda prof. dr Vladan Petrov, prof. dr Jasminka Hasanbegović, prof. dr Dragutin Avramović, prof. dr Maja Nastić, prof. dr Slobodan Orlović i direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić.

Detaljnije

Državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović u poseti Institutu

18. maj 2021. Dana 18.05.2021.godine, Institut za uporedno pravo je posetila državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Detaljnije

Učešće dr Gasmi na konferenciji Saveta Evrope

7. maj 2021. g. Prof. dr Gordana Gasmi, naucna saradnica Instituta, učestvovala je u svojstvu eksperta Saveta Evrope, po specijalnom pozivu, na konferenciji povodom obeležavanja desete godišnjice Istanbul Konvencije, u organizaciji Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog R. Srbije, kao i ambasada SR Nemačke i R. Portugala.

Detaljnije

Dr Kostić održala predavanje po pozivu u Salernu

6. maj 2021. g. Dr Jelena Kostić, viši naučni saradnik Instituta za uporedno pravo održala je 6. maja 2021. godine po pozivu predavanje studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Salernu (Italija) na temu “Economic crimes and criminal law cooperation in the digital age, challenges and recommendations”. Usled pandemije izazvane virusom COVID-19 skup je održan putem video linka.

Detaljnije

Feljton “Pravo na nezaborav – sećanja na žrtve NDH” u dnevnom listu “Politika”

Istraživači Instituta za uporedno pravo objavili su u dnevnom listu „Politika“ feljton o pravnim, istorijskim, krivičnim i viktimološkim aspektima državnog uređenja i genocidnog delovanja Nezavisne države Hrvatske. U periodu od 16. aprila do 23. aprila svakodnevno su publikovani tekstovi naših autora, bazirani na istraživanjima iz zbornika „Pravo na nezaborav“, koji je naš Institut 2017. godine u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije i Etnografskim institutom SANU priredio i prezentovao, između ostalog, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Feljtonom u Politici, istraživači Instituta, predvođeni direktorom prof. dr Vladimirom Čolovićem, ukazali su još jednom kako na značaj kulture sećanja, tako i na neke manje poznate istorijske i pravne aspekte tragedije i zločina koji su se na našem podneblju dogodili pre osamdeset godina.

Detaljnije

Učešće dr Kostić na međunarodnoj konferenciji u Slovačkoj

22. april 2021. g. Dana 22.04.2021. godine dr Jelena Kostić, viši naučni saradnik Instituta za uporedno pravo učestvovala je na sedmoj međunarodnoj naučnoj konferenciji “Bratislava Legal Forum” u organizaciji Pravnog fakulteta Comenius Univerziteta iz Bratislave, Slovačka na kojoj je predstavila koautorski rad koji je pripremila zajedno sa koleginicom dr Marinom Matić Bošković, naučnim saradnikom Instituta za kriminološka i sociloška istraživanja iz Beograda, a čija je tema “New Enlargement Strategy towards the Western Balkans and its impact on Rule of Law”. Usled pandemije izazvane virusom COVID-19 konferencija je održana putem video linka.

Detaljnije

Potpisan Sporazum o naučnoj saradnji između Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske pravoslavne crkve i Instituta za uporedno pravo

13. april 2021. g. U Patrijaršijskom dvoru u Beogradu 13. aprila 2021. godine održan je sastanak Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija i prof. dr Vladimira Čolovića, direktora Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Međunarodna naučna konferencija „Usaglašavanje pravne regulative sa pravnim tekovinama (/acquis communautaire/) Evropske unije“

20. mart 2021. g. Dana 20. marta 2021. godine putem web platforme održana je Peta međunarodna naučna konferencija Usaglašavanje pravne regulative sa pravnim tekovinama (/acquis communautaire/) Evropske unije – Stanje u Bosni i Hercegovini i iskustva drugih

Detaljnije

Uvodno predavanje prof. dr Gasmi na Pravnom fakultetu u Istanbulu

8. mart 2021. g. Prof. dr Gordana Gasmi održala je 8. marta 2021. godine uvodno predavanje po pozivu na međunarodnom Simpozujumu o nasilju i diskriminaciji nad ženama u kontekstu Istanbulske konvencije, organizovanom u on line formatu na Pravnom fakultetu u Istanbulu

Detaljnije

Jovana Rajić Ćalić osvojila drugu nagradu na konkursu za najbolji studentski rad

24. februar 2021. g. Jovana Rajić Ćalić istraživač saradnik u Institutu za uporedno pravo osvojila je drugu nagradu na konkursu za najbolji studentski rad na temu „Osetljive grupe žena i pandemija“

Detaljnije

Prof. dr Gordana Gasmi stekla sertifikat EU Gender Equality Akademije

4. februar 2021. g. Prof. dr Gordana Gasmi je, u okviru učešća u EU Projektu: "Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 824585" za obuku trenera, stekla sertifikat EU Gender Equality Akademije za buduće držanje seminara pod njihovim okriljem.

Detaljnije

Održana konferencija „Uvod u šerijatsko pravo“

25. januar 2021. godine Dana 25.01.2021.godine posredstvom Zoom aplikacije u online formatu, održana je konferencija "Uvod u šerijatsko pravo", povodom objavljivanja istoimenog Zbornika, koji je Institut za uporedno pravo objavio u saradnji sa Departmanom za pravne nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Detaljnije

Srpski prevodi publikacija sa dokumentima Saveta Evrope o uspostavljanju standarda u oblasti vladavine prava

20. januar 2021. g. U cilju daljeg podsticanja kreiranja politika zasnovanih na znanju, Savet Evrope je u saradnji sa Institutom za uporedno pravo, objavio četiri publikacije koje sadrže prevode dokumenata na srpski jezik koji postavljaju standarde u oblasti vladavine prava i stavio ih na raspolaganje sudijama, tužiocima i drugim zainteresovanim stranama (tekstovi ranije uglavnom nisu bili dostupni na srpskom jeziku).

Detaljnije

Prijava za imunizaciju protiv COVID-19

15.01.2021. godine U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije svi zaposleni iz ustanova i institucija koje su u nadležnosti Ministarstva  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta za uporedno pravo na Kopaoničkoj školi prirodnog prava

23.12.2020. Imajući u vidu nepovoljnu epidemiološku situaciju i nemogućnost da se ove godine tradicionalna Kopaonička škola prirodnog prava održi uz fizičko prisustvo učesnika, skup je održan u onlajn formatu u sredu 23. decembra 2020. počev od 10h časova, putem platforme Zoom.

Detaljnije

Institut za uporedno pravo na 79. zasedanju Generalne skupštine UNIDROIT

17. dedembar 2020. Prof. dr Jelena Ćeranić Perišić predstavljala je Institut za uporedno pravo na 79. zasedanju Generalne skupštine UNIDROIT koje je zbog nepovoljne epidemiološke situacije održano putem Zoom-a.

Detaljnije

Onlajn diskusija o prevodu standarda Saveta Evrope u oblasti vladavine prava

17. decembar 2020. g. Više od 30 predstavnika pravosudnih profesija, uključujući sudije, javne tužioce, advokate, naučni radnici, aktivisti civilnog društva i novinari uzelo je učešće u onlajn diskusiji Quis custodiet ipsos custodes?. Diskusija se bavila objavljivanjem četiri nove publikacije koje sadrže dokumente koji postavljaju standarde u oblasti vladavine prava, a koji su razvijeni u radu različitih tela Saveta Evrope i praksi evopskih nadnacionalnih sudova.

Detaljnije

Učešće istraživača instituta na Susretu pravnika u privredi Srbije

27. novembar 2020. godine Imajući u vidu nepovoljnu epidemiološku situaciju i nemogućnost da se ove godine tradicionalni Susret pravnika u privredi Srbije održi uz fizičko prisustvo učesnika, Susret je održan u onlajn formatu u petak 27. novembra 2020. godine počev od 9 časova, putem platforme Webex.

Detaljnije

Potpisan sporazum o naučno-obrazovnoj saradnji sa Kriminalističko-policijskim univerzitetom

18. novembar 2020. g. Prof. dr Vladimir Čolović, direktor Instituta za uporedno pravo, 18. novembra 2020. godine posetio je Kriminalističko-policijski univerzitet. Cilj posete bio je potpisivanja Sporazuma o naučno-obrazovnoj i stručnoj saradnji.

Detaljnije

Dani prava Jugoistočne Evrope (SEELD 2.0)

10. novembra 2020. g. Dr Miroslav Đorđević, istraživač-saradnik Instituta za uporedno pravo, učestvovao je 10. novembra 2020. na konferenciji "South East European Legal Days - Human Rights in Times of Crisis", u okviru panela posvećenom pitanjima izučavanja ljudskih prava. On je tom prilikom predstavio analizu "Izučavanje ljudskih prava na pravnim fakultetima u Srbiji" ...

Detaljnije

Učešće dr Ćeranić Perišić na međunarodnoj konferenciji Evropa instituta iz Ciriha

9-10. novembar 2020. g. U organizaciji Evropa Instituta iz Ciriha 9. i 10. novembra 2020. održana je međunarodna naučna konferencija na temu “Current Challenges of European Integration”. Tom prilikom, viši naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, prof. dr Jelena Ćeranic Perišic, predstavila je rad na temu “Prospects for integration in the Western Balkans”.

Detaljnije

Povodom smrti Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija

Povodom smrti Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa cetinjskog, mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog i Egzarha sveštenog Trona Pećkog, dr Amfilohija (Radovića), Institut za uporedno pravo iz Beograda upućuje izraze najdubljeg saučešća sveštenstvu, monaštvu i vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve u celini kao i akademskoj zajednici.

Detaljnije

Održana međunarodna naučna konferencija “Zaštita kolektivnih interesa potrošača”

24. oktobar 2020. godine Na Pravnom fakultetu Univerziteta Union je u subotu 24. oktobra održana međunarodna naučna konferencija „Zaštita kolektivnih interesa potrošača“ koju su organizovali Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu i Institut za uporedno pravo. Konferencija je organizovana u okviru internog naučnog projekta “ Zaštita kolektivnih interesa potrošača u srpskom i uporednom pravu” koji je realizovan u toku 2020. godine i kojim je rukovodila prof. dr Katarina Ivančević.

Detaljnije

Održana međunarodna konferencija Regional Law Review

16. oktobar 2020. g. U organizaciji Insituta za uporedno pravo iz Beograda, Univerziteta Pečuj iz Mađarske i Pravnog fakulteta Univerziteta "Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku, Hrvatska održana je međunarodna naučna konferencija Regional Law Review. Zbog aktuelne epidemiološke situacije konferencija je održana posredstvom Zoom platforme.

Detaljnije
razvoj zakonodavstva i prakse

Održana međunarodna naučna konferencija „Uloga društva u suzbijanju korupcije“

8. oktobar 2020. g. U organizaciji Instituta za uporedno pravo, Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja iz Beograda i Pravosudne akademije Republike Srbije 8. oktobra 2020. godine u svečanoj sali Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja uz poštovanje epidemioloških mera održana je međunarodna naučna konferencija „Uloga društva u suzbijanju korupcije“.

Detaljnije

Održan XXIII međunarodni naučni skup “Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje”

2. oktobar 2020. g. U sali Instituta za uporedno pravo je 02. oktobra 2020. godine održan XXIII međunarodni naučni skup "Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje".

Detaljnije

Vladavina prava kao uslov za pristupanje Evropskoj Uniji

5. jun 2020. g. Miroslav Đorđević, LL.M, istraživač-saradnik Instituta za uporedno pravo održao je 5. juna 2020. godine po pozivu predavanje studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Salernu (Italija) na temu „Rule of Law in Serbia: Legal Framework and Some Challenges“ u kontekstu pridruživanja EU.

Detaljnije

Prof. dr Gordana Gasmi – obuka

2. jun 2020. g. Prof. dr Gordana Gasmi, naučni saradnik u Institutu, završila je 2. juna 2020. on-line obuku pod nazivom: "Stvaranje plana za rodnu ravnopravnost u istraživačkim organizacijama - osnovni faktori za izradu planova za rodnu ravnopravnost" u organizaciji EU Horizon projekta 2020 br 824585: Akademija za rodnu ravnopravnost EU.

Detaljnije

Održana promocija monografije „Evropski sistemi plata i nagrađivanja državnih službenika“

9. mart 2020. g. U Institutu za uporedno pravo održana je promocija knjige Evropski sistemi plata i nagrađivanja državnih službenika autorke dr Aleksandre Rabrenović, naučnog saradnika Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta na međunarodnoj konferenciji u Bratislavi

6-7. februar 2020. g. Naučne saradnice Instituta za uporedno pravo dr Vesna Ćorić i dr Jelena Kostić učestvovale su na međunarodnoj konferenciji „Bratislava Legal Forum 2020“ koja je održana u Bratislavi, Slovačkoj u periodu od 6. do 7. februara 2020. godine u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta „Comenius“ iz Bratislave.

Detaljnije

Učešće dr Matijević na zimskoj školi u Briselu

27-31. januar 2020. g. Dr Milica Matijević, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, pohađala je tokom januara meseca zimsku školu pod nazivom „Četiri dimenzije budućnosti rada”, u organizaciji Centra za studije evropskih politika (Centre for European Policy Studies, CEPS) iz Brisela.

Detaljnije

Učešće saradnika Instituta na međunarodnoj konferenciji “GDPR i zaštita podataka u Crnoj Gori”

16. decembar 2019. g. U Podgorici je 16. decembra 2019. g. održana međunarodna konferencija "GDPR i zaštita podataka u Crnoj Gori" na kojoj su uvodna izlaganja imali dr Dragan Prlja, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo na temu "Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u Crnoj Gori i GDPR - novine, razlike, očekivanja"

Detaljnije

Učešće dr Ćeranić Perišić na naučnom skupu “Živojin M. Perić – ličnost i delo”

5-6. decembar 2019. g. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u organizaciji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti 5. i 6. decembra 2019. godine održan je naučni skup "Živojin M. Perić: Ličnost i delo". Dr Jelena Ćernanić Perišić, viši naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, uzela je učeće na naučnom skupu...

Detaljnije

Dr Aleksandra Rabrenović održala obuke u Crnoj Gori

4-6. decembar 2019. g. Dr Aleksandra Rabrenović, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, održala je dva ciklusa obuke za stručnjake u oblasti ljudskih resursa u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi Crne Gore. Obuke su održane u Petrovcu, u periodu od 4-6. decembra 2019, u organizaciji Uprave za kadrove Crne Gore i Centra za izgradnju integriteta u sektoru odbrane Kraljevine Norveške.

Detaljnije

Učešće doc. dr Katarine Jovičić na skupu Arbitražno odlučivanje

25. oktobar 2019. g. Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, doc. dr Katarina Jovičić je učestvovala na naučnom skupu "Arbitražno odlučivanje", održanom 25. oktobra 2019. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu, koji su organizovali Udruženje za arbitražno pravo u Beogradu i Pravni fakultet Univerziteta Union.

Detaljnije

Obeleženo šest decenija naučnog časopisa Ministarstva unutrašnjih poslova “Bezbednost”

24. oktobar 2019. g. Prof. dr Gordana Gasmi učestvovala je 24. oktobra 2019. u obeležavanju jubileja šest decenija naučnog časopisa Ministarstva unutrašnjih poslova "Bezbednost", koji se nalazi u kategoriji vodećih časopisa od nacionalnog značaja.

Detaljnije

Dr Matijević održala predavanje u Veneciji

24-25. oktobar 2019. g. Dr Milica Matijević, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo, održala je predavanje u okviru Evropskog master programa iz ljudskih prava i demokratizacije (European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation).

Detaljnije

Održana naučna konferencija „Finansijski kriminalitet i korupcija – izazovi i preporuke“

18-19. oktobar 2019. g. Naučna konferencija „Finansijski kriminalitet i korupcija - izazovi i preporuke“ u organizaciji Instituta za uporedno pravo, Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i Pravosudne akademije održana je u Vršcu u hotelu „Srbija“ 18. i 19. oktobra 2019. godine.

Detaljnije

Učešće naučnih saradnica Instituta na međunarodnoj konferenciji u Rigi

16-18. oktobar 2019. g. Naučne saradnice Instituta za uporedno pravo, dr Jelena Kostić i dr Ana Knežević Bojović, učestvovale su na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Legal Science: Functions, Significance and Future in Legal Systems“ koja je održana u Rigi, Letonija, u periodu od 16. do 18. oktobra 2019. godine u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Letoniji.

Detaljnije

Učešće dr Glintić na koferenciji u Beču

10. oktobar 2019. g. Dr Mirjana Glintić, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo, učestvovala je na konferenciji Evropskog instituta za pravo (European Law Institute) u Beču 10.10.2019. godine. Tema skupa bila je “System of Governance in the European Insurance Industry“.

Detaljnije

Učešće na savetovanju Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje

9-13. oktobar 2019. g. Udruženje za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije, uz podršku Međunarodne organizacije rada i Kancelarije atašea za rad i socijalnu politiku Republike Austrije u Beogradu, organizovalo je XXII tradicionalno međunarodno naučno-stručno savetovanje na Zlatiboru - „Fundamentalni principi i prava na radu u propisima i praksi Srbije i Međunarodne organizacije rada“.

Detaljnije

Održan međunarodni naučni skup „Državno-crkveno pravo kroz vjekove“

10-13. oktobar 2019. g. U organizaciji Pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske i Instituta za uporedno pravo od 10. do 13. oktobra 2019. godine u Budvi u manastiru Podmaine održan je međunarodni naučni skup „Državno-crkveno pravo kroz vjekove“.

Detaljnije

Učešće istraživača Instituta za uporedno pravo na XVI „Oktobarskim pravničkim danima“

3-4. oktobar 2019. g. U organizaciji Udruženja pravnika Republike Srpske i Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci održani su XVI „Oktobarski pravnički dani“. Na konferenciji su svoje referate izložili istraživači Instituta za uporedno pravo

Detaljnije

Delegacija iz Narodne Republike Kine u poseti Institutu za uporedno pravo

18. septembar 2019. g. Institut za uporedno pravo je posetila delegacija iz Narodne Republike Kine. Na čelu delegacije bio je dr Sun Jin iz Ministarstva inostranih poslova NR Kine. Na sastanku je bilo reči o jačanju pravne saradnje NR Kine i Srbije. Delegacija iz NR Kine je na kraju sastanka obišla prostorije Instituta.

Detaljnije

Održana XXII međunarodna naučna konferencija „Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje“

12-14. septembar 2019. g. Od 12. do 14. septembra 2019. godine je u hotelu Omni u Valjevu održana XXII međunarodna naučna konferencija „Prouzrokovanje štete, nakanda štete i osiguranje“ u organizaciji Instituta za uporedno pravo, Udruženja za odštetno pravo i Pravosudne akademije.

Detaljnije

Održana promocija međunarodnog zbornika „Uvod u pravo Švajcarske“

9. septembar 2019. g. Dana 09. septembra 2019. godine održana je promocija međunarodnog zbornika „Uvod u pravo Švajcarske“, koju je izdao Institut za uporedno pravo. O zborniku su govorili direktor Instituta prof. dr Vladimir Čolović, urednik zbornika dr Oliver Nikolić, prof. dr Nataša Mrvić Petrović i dr Jelena Ćeranić Perišić.

Detaljnije

In memoriam: Lidija Basta Flajner (1948-2019)

2. jul 2019. g. Sa neizmernom tugom obaveštavamo da je preminula naša dugogodišnja koleginica Lidija Basta Flajner.

Detaljnije

Učešće predstavnika Instituta za uporedno pravo na sastanku u Lozani

27. jun 2019. g. Dana 27.06.2019. u Lozani, u prostorijama Švajcarskog Instituta za uporedno pravo, održan je sastanak na kome su predstavljeni naučni instituti, kao i druge institucije u oblasti prava iz Francuske, Grčke, Poljske, Holandije, Mađarske, Južne Koreje, Srbije, kao i zemlje domaćina.

Detaljnije

Istraživač-saradnik Miroslav Đorđević u poseti Berlinu

2-8. jun 2019. g. Kao stipendista Goethe Instituta, istraživač-saradnik Instituta za uporedno pravo, Miroslav Đorđević LL.M. proveo je početkom juna nedelju dana u Berlinu, sa ciljem boljeg upoznavanja nemačkih institucija i istorije, ali i intenzivnog usavršavanja nemačkog jezika.

Detaljnije

Učešće dr Kostić na konferenciji u Osijeku

6-7. jun 2019. g. Dr Jelena Kostić, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, učestvovala je je sa referatom "Establishing the European Public Prosecutors Office and suppression of criminal offences against the EU financial interests" na ECLIC međunarodnoj naučnoj konferenciji

Detaljnije

XXIV Budvanski pravnički dani – „Aktuelna pitanja savremenog zakonodavstva“

2-6. jun 2019. g. Od 2. do 6. juna 2019. godine u kongresnom centru hotela „Mediteran“ u Bečićima u organizaciji Saveza udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske održani su  XXIV Budvanski pravnički dani sa temom „Aktuelna pitanja savremenog zakonodavstva“

Detaljnije

Učešće dr Kostić na XXXI međunarodnom naučnom tematskom skupu “Kazneno pravo i medicina”

29-30. maj 2019. g. Dr Jelena Kostić, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, učestvovala je sa referatom na XXXI međunarodnom naučnom tematskom skupu „Kazneno pravo i medicina“ koji je održan 29. i 30. maja 2019. godine na Paliću u organizaciji Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Detaljnije

XXVIII Susreti pravnika u privredi „Privreda i privredna društva“

27-29. maj 2019. g. Od 27. do 29. maja 2019. godine u kongresnom centru hotela „Mona“ na Zlatiboru u organizaciji Udruženja pravnika u privredi Srbije održan je XXVIII Susret pravnika u privredi sa temom „Privreda i privredna društva“, na kome su, sa uspehom, svoje radove predstavili istraživači Instituta za uporedno

Detaljnije

Učešće prof. dr Gasmi na međunarodnoj konferenciji u Rumuniji

23-25. maj 2019. g. Prof. dr Gordana Gasmi imala je uvodno izlaganje po pozivu: "Global Sinificance of European Standards of Women Human Rights Protection in Domain of Gender Based and Domestic Violence", na međunarodnoj Konferenciji pod nazivom "Globalizacija i pravo" na Pravnom fakultetu u Rumuniji

Detaljnije

Konferencija “Pravo u funkciji razvoja društva”

24-25. 2019. g. Od 24. do 25. maja 2019. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održana je naučna konferencija sa međunarodnim učešćem "Pravo u funkciji razvoja društva",

Detaljnije

Učešće dr Jelene Ćeranić Perišić na konferenciji u Varšavi

19-22. maj 2019. g. Dr Jelena Ćeranić Perišić, viši naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, učestvovala je sa referatom na međunarodnoj naučnoj konferenciji - 11th Network conference "Challenges, risks and threats for security in Europe"

Detaljnije

Predavanje “Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i ustanove kulture”

22. maj 2019. g. Dr Dragan Prlja, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo održao je 22. maja 2019. g. predavanje "Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i ustanove kulture" u Maloj plenarnoj sali Narodne skupštine Srbije. Predavanju je prisustvovalo 140 predstavnika institucija kulture iz cele Srbije.

Detaljnije

Održana konferencija “Vek i po regulisanja stečaja u Srbiji”

13. i 14. maj 2019. g. Na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu 13. i 14. maja 2019. godine u organizaciji Instituta za uporedno pravo i Pravnog fakulteta Univerziteta Union održana je konferencija „Vek i po regulisanja stečaja u Srbiji“. Prisutne su pozdravili prof. dr Vladimir Čolović, direktor Instituta za uporedno pravo, i prof. dr Nebojša Šarkić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union, dok je sesijama moderirao prof. dr Vuk Radović

Detaljnije

Održana 98. sednica Upravljačkog saveta Međunarodnog instituta za unifikaciju u pravu (UNIDROIT)

7-10. maj 2019. g. U Rimu u periodu od 7-10. maja održana je 98. sednica Upravljačkog saveta Međunarodnog instituta za unifikaciju pravu (UNIDROIT). Kako je Institut za uporedno pravo predstavnik Republike Srbije u ovom organu, sednici je prisustvovala Mirjana Glintić, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Miroslav Đorđević na istraživanju na Europa Institut-u u Sarbrikenu, Nemačka

30. mart - 20. april 2019. g. U periodu od 30. marta do 22. aprila, istraživač-saradnik Instituta za uporedno pravo, Miroslav Đorđević LL.M. boravio je na Europa Institutu u Sarbrikenu (Nemačka), gde je po pozivu prof. dr Tomasa Gigeriha istraživao za potrebe pisanja svog doktorata „Suspenzivni veto predsednika republike“.

Detaljnije

Prof. dr Boštjan Zupančič održao predavanje na Institutu za uporedno pravo

11.04.2019. godine Dana 11.04.2019. godine gost Instituta za uporedno pravo bio je prof. dr Boštjan Zupančič, sudija Evropskog suda za ljudska prava (od 1998. do 2016. godine) i sudija Ustavnog suda Slovenije (od 1993. do 1998. godine). Prof. dr Boštjan Zupančič je održao predavanje na temu „O Evropskom sudu za ljudska prava – Insajderska retrospetiva (1998-2016)“.

Detaljnije

Časopis “Strani pravni život”- važno obaveštenje

Časopis Strani pravni život prelazi na uređivanje radova u programu Asistent tako da se prijava radova od broja 1 za 2019. godinu vrši isključivo preko ove platforme.

Detaljnije

Održan okrugli sto „Pravni izazovi i perspektive elektronskog sporta“

27. februar 2019. g. U sredu, 27. februara 2019. godine u biblioteci Instituta za uporedno pravo održan je okrugli sto pod nazivom „Pravni izazovi i perspektive elektronskog sporta“. Moderator skupa bio je naučni saradnik Instituta za uporedno pravo dr Miloš Stanić, a govornici su bili ...

Detaljnije

Održana promocija knjige „Krivičnopravna zaštita finansijskih interesa Evropske unije”

13. februar 2019. godine Dana 13. februara 2019. godine u biblioteci Instituta za uporedno pravo održana je promocija knjige dr Jelene Kostić "Krivičnopravna zaštita finansijskih interesa Evropske unije".

Detaljnije

Održana promocija knjige “Pravo zaštite podataka GDPR”

1. februara 2019.g. Institut za uporedno pravo u saradnji sa Audiovizuelnim arhivom i centrom za digitalizaciju SANU održao je, promociju knjige "Pravo zaštite podataka GDPR".

Detaljnije

Iz štampe izašla knjiga “Pravo zaštite podataka GDPR”

30. januar 2019. Iz štampe je upravo izašla knjiga "Pravo zaštite podataka GDPR" u izdanju Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Učešće dr Ćeranić Perišić na 77. zasedanju Generalne skupštine UNIDROIT

6. decembar 2018. g. Dr Jelena Ćeranić Perišić viši naučni saradnik u Institutu za uporedno pravo predstavaljala je Institut na 77. zasedanju Generalne skupštine Međunarodnog instituta za unifikaciju prava (UNIDROIT) održanom u Rimu 6. decembra 2018. godine.

Detaljnije

Održan kurs Zaštita podataka i primena GDPR

19-20. novembar 2018. g. U Institutu za uporedno pravo u Beogradu održan je 19. i 20. novembra 2018. prvi kurs pod nazivom "Zaštita podataka i primena GDPR". Predavači na kursu su bili Andrej Diligenski i Dragan Prlja.

Detaljnije

Održan naučno-stručni skup „Primena digitalizacije u kulturi i nauci“

16. novembar 2018. g. U Audiovizuelnom arhivu i centru za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu 16. novembra 2018. godine održana je prva naučno stručna konferencija pod nazivom "Primena digitalizacije u kulturi i nauci" u organizaciji SANU, Instituta za uporedno pravo i Instituta "Mihajlo Pupin".

Detaljnije

Učešće saradnika Instituta za uporedno pravo na međunarodnoj naučnoj konferenciji u Pragu

26-29. oktobar 2018. g. Naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, dr Ana Knežević Bojović, je od 26. do 29. oktobra 2018. godine učestvovala na međunarodnoj multidisciplinarnoj konferenciji pod nazivom „Na pragu novog doba“

Detaljnije

Promocija knjige “Finansijski kriminalitet”

24. oktobar 2018. g. Na štandu Centra za promociju nauke na Sajmu knjiga, dana 24. 10. 2018. godine održana je promocija monografije „Finansijski kriminalitet“.

Detaljnije

Održana promocija knjige “Fejsbuk zaštita podataka i sudska praksa”

23. oktobar 2018. g. Na štandu Centra za promociju nauke na Sajmu knjiga, dana 23. 10. 2018. godine u 12h održana je promocija monografije „Fejsbuk, zaštita podataka i sudska praksa".

Detaljnije

Dr Miloš Stanić dobitnik nagrade fondacije “Miodrag Jovičić”

16. oktobar 2018. g. Dr Miloš Stanić, naučni sardnik Instituta za uporedno pravo, dobitnik je nagrade fondacije "Miodrag Jovičić" za najbolje urađen doktorski rad iz oblasti ustavnog prava i političkih sistema u akademskoj 2016/17. i 2017/18. godini.

Detaljnije

Održana XXI međunarodna naučna konferencija “Odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje”

20-22. septembar 2018. g. Od 20. do 22. septembra 2018. godine je u hotelu "Omni "u Valjevu održana 21. međunarodna naučna konferencija "Odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje"

Detaljnije

Primedbe, predlozi i sugestije u vezi sa Nacrtom zakona o fondu za nauku Republike Srbije

12. septembar 2018. g. Naučno veće Instituta za uporedno pravo je na sednici održanoj 12. septembra 2018. godine usvojilo primedbe, predloge i sugestije u vezi sa Nacrtom zakona o fondu za nauku Republike Srbije.

Detaljnije

Naučna konferencija „Finansijski kriminalitet“

7-8. septembar 2018. g. U hotelu „Vojvodina“ u Zrenjaninu je 7. i 8. septembra 2018. godine održano savetovanje „Finansijski kriminalitet“, u organizaciji Instituta za uporedno pravo i Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Detaljnije

Seminar nemačkog prava

16. jul 2018. g. Miroslav Đorđević, master pravnik i istraživač-saradnik Instituta za uporedno pravo, boravio je kao stipendista od 8. 7. 2018. do 14. 7. 2018. godine u Bonu na “Letnjoj školi nemačkog prava” u organizaciji nemačke organizacije za međunarodnu pravnu saradnju IRZ (Internationale rechtliche Zusammenarbeit).

Detaljnije

Održana naučna konfrencija „Finansiranje naučnih istraživanja – uporedno pravo i praksa“

29. jun 2018. g. U Insititutu za uporedno pravo u Beogradu 29. juna 2018. održana je vrlo uspešna naučna konferencija “Finansiranje naučnih istraživanja – uporedno pravo i praksa” u organizaciji Instituta za uporedno pravo iz Beograda.

Detaljnije

Saradnja sa Istraživačkim institutom za inovacije i razvoj iz Napulja

14. jun 2018. Institut za uporedno pravo i Istraživački institut za inovacije i razvoj (IRISS - Istituto di Ricerca su Innovazione e Servizi per lo Sviluppo) iz Napulja zaključili su 14. 6. 2018. godine Memorandum o saradnji.

Detaljnije

XXVII Susreti pravnika u privredi “Privreda i arbitraže”

28-30. maj 2018. Od 28. do 30. maja 2018 u kongresnom centru hotela "Mona" na Zlatiboru održan je u organizaciji Udruženja pravnika u privredi Srbije XXVII Susret pravnika u privredi sa temom "Privreda i arbitraže"

Detaljnije

Okrugli sto “Ustavni amandmani i nezavisnost pravosuđa”

23. maj 2018. U organizaciji Instituta za uporedno pravo i Centra za studije privrede i pravosuđa održan je 23. maja 2018. godine okrugli sto na temu „Ustavni amandmani i nezavisnost pravosuđa“.

Detaljnije

Održan okrugli sto “Uloga finansijskog forenzičara i službenika za vezu u krivičnom postupku”

26. april 2018. U Institutu za uporedno pravo u Beogradu je 26. aprila 2018. godine uspešno održan okrugli sto „Uloga finansijskog forenzičara i službenika za vezu u krivičnom postupku, a u organizaciji našeg Instituta.

Detaljnije

Digitalni svet i PUKOS

25-26. april 2018. Poslovno udruženje kablovskih operatera Srbije je 25. i 26. aprila 2018. godine održalo konferenciju "Digitalni svet i PUKOS 2018"

Detaljnije

Potpisivanje sporazuma o saradnji sa Omladinskim naučnim institutom u Banja Luci

30. mart 2018. Dana 30.03.2018. godine u Banja Luci je potpisan sporazum o saradnji između Instituta za uporedno pravo i Omladinskog naučnog instituta iz Banja Luke.

Detaljnije

“Konferencija Usaglašavanje pravne regulative sa pravnim tekovinama EU – poglavlja 23 i 24”

30. mart 2018. U Banja Luci 30.03.2018. održana je Druga međunarodna konferencija "Usaglašavanje pravne regulative sa pravnim tekovinama EU - poglavlja 23 i 24"

Detaljnije

Održan okrugli sto „Digitalizacija i zaštita podataka – Opšta uredba o zaštiti podataka EU (GDPR) i njena primena“

19. februara 2018.g. Institutu za uporedno pravo u Beogradu održan je vrlo uspešan okrugli sto „Digitalizacija i zaštita podataka – Opša uredba o zaštiti podataka EU (GDPR) i njena primena"

Detaljnije

Održana tribina povodom objavljivanja Zbornika za percepciju naučnog rada…

26. decembra 2017. U utorak 26. decembra 2017. godine sa početkom u 18 časova u Maloj sali zadužbine Ilije M. Kolarca je održana tribina povodom objavljivanja Zbornika za percepciju naučnog rada i poznavanje rekvizita njegove ocene.

Detaljnije

Održan okrugli sto “Prava deteta”

25. decembar 2017. U ponedeljak, 25. debembra 2017. godine u Institutu za uporedno pravo održan je okrugli sto "Prava deteta".

Detaljnije

Izazovi integriteta na Zapadnom Balkanu – dvanaesti sastanak radne grupe za etiku i integritet

30. novembar 2017. U beogradskom hotelu „Zira“ predstavljena je studija o izazovima integriteta na Zapadnom Balkanu, koju je izradio Institut za uporedno pravo uz podršku norveškog Centra za integritet u sektoru odbrane.

Detaljnije

Promocija zbornika radova “Pravni aspekti digitalizacije kulturne baštine”

27. oktobar 2017. Na Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održana je promocija zbornika radova ...

Detaljnije

Naučna konferencija “Privredna krivična dela”

23. i 24. oktobar 2017. U hotelu Srbija u Vršcu, održana je naučna konferencija "Privredna krivična dela" u organizaciji Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Konferencija “Pravni aspekti digitalizacije kulturne baštine”

19. oktobar 2017. Konferencija „Pravni aspekti digitalizacije kulturne baštine“ održana je u Beogradu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 19. oktobra 2017.g.

Detaljnije
Galerija slika IUP

Savetovanje iz odštetnog prava u Zrenjaninu

14. septembar  2017. g. - U Zrenjaninu je polovinom septembra održana jubilarna dvadeseta međunarodna konferencija „Odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje", u organizaciji Udruženja za odštetno pravo, Instituta za uporedno pravo i Pravosudne akademije...

Detaljnije
Strani pravni zivot

Preporučujemo drugi broj časopisa Strani pravni život za 2017

18. jul 2017. g. - Iz štampe je upravo izašlo novo izdanje časopisa Instituta za uporedno pravo „Strani pravni život“. U broju je objavljeno 12 naučnih tekstova eminentnih domaćih i više stranih autora iz različitih oblasti prava...

Detaljnije

Privreda i sudska i arbitražna praksa

24. maj 2017. g. - Ovo je bila osnovna tema 26. savetovanja pravnika u privredi, koje je, u organizaciji istoimenog udruženja, održano na Zlatiboru od 22. do 24. maja. Skup je tradicionalno okupio više od 200 renomiranih pravnika iz zemlje i inostranstva...

Detaljnije

Promocija Komentara Zakona o zaštiti potrošača

10. maj 2017. g. - U Institutu za uporedno pravo predstavljena je danas knjiga „Komentar Zakona o zaštiti potrošača“, autorki dr Katarine Jovičić, naučnog saradnika IUP, i dr Vesne Dabetić-Trogrlić, sudije Privrednog apelacionog suda...

Detaljnije
Strani pravni zivot

Stigao prvi broj “Stranog pravnog života” za 2017. godinu

14. april 2017. g. - U sadržaj prvog ovodišnjeg izdanja časopisa IUP „Strani pravni život” uvršćeni su sledeći autori i njihovi naučni tekstovi: Boris Krivokapić, „Pojam ljudskih prava”; Oliver Nikolić, „Položaj sudije Ustavnog suda – uporednopravna analiza”;...

Detaljnije

Pravno suočavanje s prošlošću

10. april 2017. g. - Predavanje o odgovornom pravnom suočavanju sa novijom istorijom održano je danas u Institutu za uporedno pravo, a među govornicima su bili: dr Jovan Ćirić, sudija Ustavnog suda RS, Dušan Ignjatović...

Detaljnije

Svetski dan žrtava holokausta u Ujedinjenim nacijama u Njujorku

29. januar 2017. g. - Nekolikim manifestacijama, u kojima su učestvovali i predstavnici Instituta za uporedno pravo, u Njujorku je od 26. do 29. januara obeležen Svetski dana žrtava holokausta. To je sa srpske strane uključivalo izložbu...

Detaljnije

Zbornik radova “Pravo na nezaborav”

26. januar 2017. g. - Institut za uporedno pravo je, u saradnji sa Etnografskim institutom SANU i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije, objavio Zbornik „Pravo na nezaborav“. Prikupljeni naučni tekstovi posvećeni su...

Detaljnije
Trenutno ne postoje podstrane za ovu stranu.