Arhiva vesti do 2017.

Okrugli sto Quo vadis EU

10. oktobar 2016. Okrugli sto povodom promocije istoimene monografije "QUO VADIS EU?" otvorio je Direktor Instituta Dr Jovan Ćirić.

Detaljnije

Održana konferencija „Suzbijanje organizovanog kriminala kao preduslov vladavine prava“

29-30. septembar 2016. U Vršcu je 29 i 30 septembra 2016. u organizaciji Instituta za uporedno pravo i Fondacije Hanns Seidel održana konferencija na temu: „Suzbijanje organizovanog kriminala kao preduslov vladavine prava“. Tom prilikom je prezentovana i istoimena knjiga koja sadrži 28 članaka – referata iz ove oblast

Detaljnije

Promocija XII toma „Istorije osiguranja Austrije“

03. decembar 2015. Dana 03.12.2015. godine u Beču u prostorijama Udruženja osiguravajućih organizacija Austrije održana je promocija XII toma "Istorije osiguranja Austrije". Promociji su prisustvovali Dr Jovan Ćirić i Dr Vladimir Čolović iz Instituta za uporedno pravo. Osim o temama iz oblasti osiguranja, o kojima je govorio Dr Vladimir Čolović, koji je zajedno sa naučnim savetnikom Instituta Dr Natašom Mrvić Petrović napisao članak "Versicherungsvertrag mit einem Element der Ausländlichkeit - Recht der EU und Gesetzgebungen von Serbien, Norwegen und USA"

Detaljnije

Migranti na raskršću i bespuću zemlje Srbije

5-6. novembar 2015. U Beogradu je 5. i 6. novembra u hotelu „Palas“ održana konferencija o problemima migranata i migracija. Institut za uporedno pravo, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Kriminalističko-policijska akademija, u saradnji sa Ruskom humanitarnom misijom su održali konferenciju na kojoj je raspravljano o socio-ekonomskim, pravno-političkim i bezbednosnim aspektima opšte problematike migracija.

Detaljnije

Religija politika pravo

2-4. oktobar 2015. U periodu od 2. do 4. oktobra 2015. na konferenciji koju su zajedno organizovali naš Institut za uporedno pravo, Mitropolija crnogorska-primorska i Centar za proučavanje religija i versku toleranciju. Konferencija pod naslovom „Religija – politika – pravo“, rezultirala je knjigom od skoro 1.000 strana, tj. 50 članaka, napisanih od strane 58 autora iz Srbije, Crne Gore, Rusije, Italije, Velike Britanije, Austrije, Makedonije i Francuske.

Detaljnije

XVIII međunarodni naučni skup „Bezbednost saobraćaja, naknada štete i osiguranje“

24-26. septembar 2015. Udruženje za odštetno pravo, u saradnji sa Institutom za uporedno pravo iz Beograda, Kriminalističko‐policijskom akademijom i Pravosudnom akademijom, organizovalo je XVIII međunarodni naučni skup "Bezbednost saobraćaja, naknada štete i osiguranje" 24. ‐ 26. septembar 2015, hotel "Srbija" u Vršcu. Na skupu je učestvovalo više od 30 uglednih naučnika i praktičara iz zemlje i inostranstva.

Detaljnije

Poseta Pravnom fakultetu Univerziteta u Osijeku

15. jul 2015. Delegacija Instituta za uporedno pravo u sastavu: Jovan Ćirić, Vladimir Čolović i Vladimir Đurić, boravila je u Osijeku 14. i 15. jula 2015. Bila je to uzvratna poseta tamošnjem Pravnom fakultetu. Kolege iz Osijeka boravile su u Beogradu februara ove godine, kada je uspostavljena inicijalna saradnja naše dve institucije. Bila je ovo prilika da se u jednoj opuštenoj, kolegijalnoj i prijateljskoj atmosferi razgovara o nekim konkretnim oblicima saradnje u neposrednoj budućnosti. Obišli smo prostorije fakulteta, a u sredu 15. jula bili smo gosti i osiječkog Sveučilišta Josip Juraj Štrosmajer, kojom prilikom smo razgovarali sa Rektorom prof.dr Željkom Turkaljem. Ova poseta nagoveštava čitav niz konkretnih oblika uspešne saradnje u budućnosti.

Detaljnije

Reforma izbornog sistema u Srbiji

03. jul 2015. Institutu za uporedno pravo u saradnji sa Centrom za javno pravo iz Sarajeva, kojim rukovodi professor Edin Šarčević, održana tribina na temu: “Reforma izbornog sistem u Republici Srbiji”. Učestvovali su: Vladan Petrov sa Pravnog fakulteta u Beogradu; Milan Jovanović sa Fakulteta političkih nauka; Darko Simović sa Kriminalističko – policijske Akademije; Maja Nastić sa Pravnog fakulteta u Nišu; Vladimir Mikić sa Univerziteta u Beogradu, Nataša Rajić sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu; Dušan Vučićević sa Fakulteta političkih nauka; Savo Manojlović iz Instituta za uporedno pravo; Ana Stevanović iz Ministarstva pravde Republike Srbije; Đorđe Marković, sa Fakulteta političkih nauka; Miloš Stanić iz Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Održan sastanak organizacionog odbora konferencije Religija politika pravo

25. jun 2015. Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-Primorski g. dr Amfilohije je 25. juna 2015. godine u Beogradu održao sastanak Organizacionog odbora međunarodnog naučnog skupa ”Religija, politika i pravo”. Sastanku su prisustvovali dr Jovan Ćirić, naučni savjetnik i direktor Instituta za uporedno pravo, prof. dr Miroljub Jevtić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, naučni saradnik i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-Primorske i Miloš Stanić, istraživač-saradnik Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Proslava jubileja 60 godina Instituta

4. jun 2015. U legatu Petra Lubarde na Dedinju Institut za uporedno pravo obeležio je 60 godina postojanja.

Detaljnije

Učešće na međunarodnoj konferenciji u Rumuniji

09. maj 2015. Naučni istraživači Instituta za uporedno pravo: Dr Dragan Prlja, dr Gordana Gasmi i dr Mina Zirojević učestvovali su sa svojim autorskim radovima i održali uvodne prezentacije na Međunarodnoj konferenciji "The Rule of Law in the Digital Era", održanoj 8 - 9. maja u Cluj - Napoca, na Pravnom fakultetu Univerziteta Babes-Bolyai, Rumunija.

Detaljnije

Održana promocija zbornika Elementarne nepogode – vanredne situacije

28. april 2015. Promocija knjige “Elementarne nepogode – vanredne situacije” održana je u Institutu za uporedno pravo u Beogradu 28. aprila 2015.g.

Detaljnije

Održana promocija zbornika Internet i društvo

2. mart 2015. U Institutu za uporedno pravu u Beogradu održana je promocija zbornika radova “Internet i društvo”, koju su objavili Srpsko sociološko društvo, Filozofski fakultet u Nišu i Institut za uporedno pravo. Na promociji su govorili urednici: dr Dragan Todorović, dr Dalibor Petrović i dr Dragan Prlja.

Detaljnije

Održana tribina o krizi parlamentarizma

27. februar 2015. U Institutu za uporedno pravo u Beogradu održana je tribina o krizi parlamentarizma na kojoj su govorili Luka Breneselović, Vladimit Đurić, Olga Sabo i Jovan Ćirić.

Detaljnije

Tribina Blokada pravosuđa

18. decembar 2014. U Institutu za uporedno pravo održana je vrlo uspešna tribina na temu "Blokade pravosuđa". Tribinu je organizovao Institut za uporedno pravo zajedno sa Udruženjem studenata za uporedno pravo. Na tribini su govorili advokati Slobodan Šoškić i Borivoje Borović, i sudije Dragana Boljević i Janko Lazarević.

Detaljnije

Tribina o eutanaziji

01. decembar 2014. U Institutu za uporedno pravo održana je vrlo uspešna tribina na temu EUTANAZIJE. Tribinu je organizovao Institut za uporedno pravo zajedno sa Udruženjem studenata za uporedno pravo. Govorili su dr Dragana Petrović, dr Vesna Klajn-Tatić, dr Igor Vuković, i Vladimir Petrović ispred Udruženja studenata za uporedno pravo.

Detaljnije

Promocija zbornika Sistemi zdravstvene zaštite

28. novembar 2014. Vrlo uspešna promocija knjige Sistemi zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja - Uporednopravna analiza u zemljama Evrope čiji su autori istraživači Instituta za uporedno pravo dr Katarina Jovičić (urednik), mr Ivana Rakić, Mirjana Glintić. i dipl. pravnik Anđelka Plavšić-Nešić, održana je u petak 28. novembra 2014.g. u hotelu "M" u Beogradu uz prisustvo velikog broja zainteresovanih za oblast zdravstvenog sistema.

Detaljnije

Promocija knjige o Prvom svetskom ratu u Beču

19. novembar 2014. U zgradi kule „Rajfajzen“ banke u Beču 19. novembra je održana promocija knjige Sto godine od početka Prvog svetskog rata - istorijske i pravne studije.

Detaljnije

Promocija knjige dr Dragice Popesku

20. oktobar 2014. U Institutu za uporedno pravo u Beogradu 20.oktobra 2014.g. održana je promocija knjige sudije dr Dragice Popesku pod nazivom "Zaštita prava ličnosti od povrede u masmedijima". Na vrlo uspešnoj promociji su govorili: prof. dr Ilija Babić, prof. dr Zdravko Petrović, dr Jovan Ćirić i autor knjige dr Dragica Popesku.

Detaljnije

Prof. dr Gasmi – predavanje o rodnoj ravnopravnosti

16-17. oktobar 2014. Prof. dr Gordana Gasmi, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, u okviru projekta Friedrich Ebert Stiftung podrške Sekciji žena Saveza samostalnih sinidkata Srbije, održala je dva predavanja o Strateškim okvirima rodne ravnopravnosti u EU, sa osvrtom na Srbiju i o Pravnim aspektima rodne ravnopravnosti u EU, na dvodnevnom seminaru održanom u Jagodini, 16-17. oktobra 2014.

Detaljnije

Predstavnici Instituta na Projektnoj konferenciji ELI

24-26. septembar 2014. Dr Vesna Ćorić, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo, i master pravnik Mirjana Glintić, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo, učestvovale su na Projektnoj konferenciji Evropskog pravnog instituta, ELI, održanoj u Zagrebu 24-26. septembra 2014. godine u prostorijama Državnog arhiva i organizovanoj u saradnji sa Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Detaljnije

Učešće prof. dr Gasmi na konferenciji u Rimu

18-19. septembra 2014. Prof. dr Gordana Gasmi, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, u svojstvu eksperta Saveta Evrope, učestvovala je na Međunarodnoj konferenciji u Rimu, 18 - 19. septembra 2014. posvećenoj stupanju na snagu Konvencije Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja nad zenama i porodičnog nasilja (Istanbul Konvencija).

Detaljnije

Međunarodna konferencija Internet i društvo

19. septembar 2014. Na konferencija Srpskog sociološkog društva, Filozofskog fakulteta u Nišu i Instituta za uporedno pravo održanoj 19 i 20 septembra u Nišu pod nazivom "INTERNET I DRUŠTVO" učestvovalo je više saradnika instituta za uporedno pravo: Dragan Prlja, Katarija Jovičić, Miodrag Savović, Mina Zirojević, Ana Čović, Milica Matijević, i Sanja Prlja.

Detaljnije

Konferencija o Savinjiju u Hanoveru

12-13. septembar 2014. U Nemačkoj, u Hanoveru je u organizaciji tamošnjeg Pravnog fakulteta, 12. i 13. septembra, 2014. održan seminar - konferencija o naučnom značaju i ulozi poznatog nemačkog pravnika Savinjija. Na konferenciji je prisustvovalo oko 60 učesnika iz Nemačke, Italije, Japana, Poljske, Koreje, govorilo je desetak referenata. Posebno zapaženo izlaganje i nastup imao je Luka Breneselović, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo koji je govorio o Valtazaru Bogišiću.

Detaljnije

Sto godina od početka Prvog svetskog rata

1. jul 2014. Institut za uporedno pravo je zajedno za preduzećem INTERMEKS i Zavodom za udžbenike nedavno objavio kapitalno izdanje – knjigu, tematski zbornik radova: „Sto godina od početka Prvog svetskog rata – istorijske i pravne studije“. Ova luksuzna knjiga, urađena je pod generalnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije, gospodina Tomislava Nikolića. U ovoj knjizi koja sadrži 46 članaka napisana od strane 54 autora iz Srbije, Italije, Rusije, Francuske, SAD, Austrije, Albanije i Slovenije...

Detaljnije

Promocija zbornika Uvod u pravo Francuske

9. maj 2014. U petak, 9. maja, u Francuskom kulturnom centru, održana je promocija zbornika Uvod u pravo Francuske, objavljenog u izdanju Instituta za uporedno pravo i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Detaljnije

Promocija knjige „Terorizam – međunarodni pogled“

29. april 2014. U utorak 29. aprila održana je vrlo uspešna promocija knjige "Terorizam - međunarodni pogled", autorke Mine Zirojević u izdanju Instituta za međunarodnu politiku i privredu. O knjizi su govorili prof. dr Dragan Simeunović, prof. dr Radomir Milašinović, dr Jovan Ćirić i autorka.

Detaljnije

Promocija knjige „Fejsbuk i pravo“

28. mart 2014. U prostorijama Pravnog fakulteta u Beogradu 28. marta 2014.g. održana je vrlo uspešna promocija knjige Andreja Diligenskog i Dragana Prlje "Fejsbuk i pravo" pred oko 80 posetilaca. Na promociji su govorili dr Jovan Ćirić, dr Gordana Gasmi, dr Mario Reljanović, dr Miodrag Savović i autori: Andrej Diligenski i Dragan Prlja.

Detaljnije

Promocija monografije „Istorija osiguranja u Srbiji, Crnoj Gori i Jugoslaviji do 1941. godine“

21. februar 2014. U prostorijama Aero kluba u Beogradu je u petak, 21. februara 2014. godine održana promocija monografije "Istorija osiguranja u Srbiji, Crnoj Gori i Jugoslaviji do 1941. godine" autora prof. dr Zdravka Petrovića, redovnog profesora na predmetu Pravo osiguranja na Univerzitetima "Sigmund Frojd" iz Beča i Mediteran iz Podgorice, prof. dr Vladimira Čolovića, redovnog profesora i naučnog savetnika Instituta za uporedno pravo u Beogradu i doc. dr Duška Kneževića, docenta na katedri za finansije na Beogradskoj bankarskoj akademiji .

Detaljnije