Вести

Василије Марковић боравио као гостујући предавач на Правном факултету у Бања Луци

Дана 25. и 26. децембра 2023. године, Василије Марковић, истраживач приправник Института за упоредно право боравио је на Правном факултету у Бања Луци и том приликом одржао је студентима 3. и 4. године по два часа вежби на предметима Управно право и Управни поступак и управни спор.

Детаљније

Ана Здравковић одржала предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“

Ана Здравковић одржавала је предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“, које је Фондација Славко Ћурувија организовала 21. и 22. децембра у оквиру пројекта „Ensuring Justice for Freedom of Expression: Measuring Effectiveness of Judicial Protection“...

Детаљније

Наши истраживачи одржали предавања у оквиру студија за иновацију знања из осигурања

23. децембар 2023. Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право и др Мирјана Глинтић, научни сарадник Института за упоредно право, 23. децембра одржали су предавања на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“ ...

Детаљније

Учешће истраживача на Копаоничкој школи природног права

На највећем скупу правника Србије, Копаоничкој школи природног права - Слободан Перовић, учестовали су истраживачи Института за упоредно право - др Милош Станић, виши научни сарадник, др Јелена Вукадиновић Марковић, научна сарадница и др Мирјана Глинтић, научна сарадница.

Детаљније

Учешће Иване Радомировић на интердисциплинарном курсу „Како комуницирати савремену науку“ у организацији Центра за промоцију науке

Наша колегиница Ивана Радомировић је похађала тродневни курс „Како комуницирати савремену науку“, који је организован од стране Центра за промоцију науке од 12. до 14. децембра. Аутор курса и предавач је др Дарко Доневски, астрофизичар и научни комуникатор...

Детаљније

Директор Чоловић учествовао на 82. седници Скупштине UNIDROIT

Дана 14. 12. 2023.године одржана је 82. седница Скупштине UNIDROIT у Риму на којој је учествовао директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић.

Детаљније

Студијски боравак Василија Марковића на Правном факултету Универзитета у Фиренци

У периоду од 10. новембра до 10. децембра истраживач приправник Института за упоредно право, Василије Марковић, боравио је на Правном факултету Универзитета у Фиренци. Студијски боравак реализован је у склопу споразума о сарадњи Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Фиренци који су потписали директор Института проф. др Владимир Чоловић и декан проф. др Алесандро Симони у мају 2023. године.

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на Master class-у Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови

У периоду од октобра до новембра 2023. године, Институт за вештачку интелигенцију Србије и Факултет организационих наука Универзитета у Београду организовали су четири дводневна предавања у оквиру Master Class-а Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови.

Детаљније

Промоција Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима

На Правном факултету Универзитета у Београду дана 11.12.2023. године одржана је промоција "Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима". Промоцији је присуствовао и окупљенима се обратио и научни сарадник Института за упоредно право др Марио Рељановић, као један од аутора публикације.

Детаљније

Одржана трећа конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови и перспективе“ на Институту за упоредно право

Трећа по реду научна конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови” и перспективе одржана је дана 4. 12. 2023. године на Институту за упоредно право.

Детаљније

Наш истраживач сарадник Александар Михајловић учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“

Дана 4. 12. 2023. године, Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“.

Детаљније

Одржан састанак представника Института за упоредно право и Повереника за заштиту равноправности

Дана 30. 11. 2023. године у просторијама канцеларије Повереника за заштиту равноправности одржан је састанак в.д. помоћнице поверенице за заштиту равноправности Татјане Пријић и представника Института за упоредно право.

Детаљније

Посета делегације Института за упоредно право Фудбалском савезу Србије

29. новембар 2023. Делегација Института за упоредно право коју су чинили проф. др Владимир Чоловић, директор Института, др Милош Станић, виши научни сарадник и Ања Безбрадица, истраживач сарадник, била је дана 28.11.2023. године у посети Фудбалском савезу Србије ...

Детаљније

Потписан споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право

У Агенцији за спречавање корупције, дана 27. новембра 2023. године, потписан је Споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право, ради успостављања научно-стручне сарадње у вези са студијско-аналитичким пословима проналажења најбољих решења у области спречавања корупције у циљу доследног поштовања принципа владавине права.

Детаљније

Наш истраживач Љубомир Тинтор учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“

Љубомир Тинтор, истраживач сарадник Института за упоредно право је учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“, одржаној 24. новембра 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду и у Привредној комори Србије...

Детаљније

Посета делегације са Департмана за правне науке Универзитета у Салерну Институту за упоредно право у Београду

Дана 15. новембра 2023. године, Институт за упоредно право посетили су Проф. др Teresa Russo и докторанд Stefano Busillo са Правног факултета Универзитета у Салерну. Циљ посете био је разговор о реализацији заједничког пројекта који подразумева спровођење истраживања, организацију и објављивање зборника радова са међународне научне конференције

Детаљније

Гостујуће предавање Ане Здравковић на Универзитету у Ђенови

Истраживачица сарадница Института за упоредно право Ана Здравковић одржала је предавање на тему „Absolutely Not Absolute? - Some Reflections on the Non-Derogable Status of Freedom of Thought, Conscious and Religion“, на Универзитету у Ђенови.

Детаљније

Др Ива Тошић одржала предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања

Др Ива Тошић, научни сарадник Института за упоредно право, 28. октобра одржала је предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“.

Детаљније

Одржан XII Научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Правне празнине и пуноћа права”

Дана 28. октобра 2023. године одржан је XII по реду научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, на коме су учешће узели и истраживачи нашег Института.

Детаљније

Одржан октобарски научни семинар Института за упоредно право

У Институту за упоредно право одржан је октобарски научни семинар на тему „Повезивање ауторских профила: ORCID, Scopus, Web of Science, OpenAIRE". Предавање је одржала Милица Шевкушић, виши дипломирани библиотекар Института техничких наука САНУ и национални координатор за отворени приступ при EIFL-у.

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на међународној конференцији Института за упоредно право у Лозани

Виша научна сарадница др Јелена Костић и научна сарадница др Мирјана Глинтић учествовале су на међународној конференцији “The Changing Concept of National Security and The International Economic Law System“ у Лозани, коју је организовао швајцарски Институт за упоредно право (Institut suisse de droit comparé).

Детаљније

Одржана конференција „Савремено државно-црквено право“

Од 12. до 14. октобра 2023 године одржана је у Будви трећа међународна научна конференција посвећена државно црквеном праву. Овогодишња конференција одржана је под називом „Савремено државно-црквено право“. Као и 2015. и 2019. године, саорганизатори овогодишње међународне научне конференције били су Институт за упоредно право из Београда и Митрополија црногорско приморска Српске православне цркве, а уз покровитељство Општине Будва.

Детаљније

Истраживачице Института учествовале у међународној конференцији о општем управном поступку

У сали Привредне коморе Србије у Београду, 13. октобра 2023. године, одржана је међународна конференција „Анализа Закона о општем управном поступку у функцији привреде и грађана“, коју је организовала консултантска кућа „Еуросфера“.

Детаљније

Учешће наших истраживача на XXV Саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање Србије

У периоду од 5-8. октобра 2023. године на Златибору одржано је XXV Саветовање Удружења за радно право и социјално осигурање Србије под називом "Радно право у прописима и пракси". Институт за упоредно право је од ове године саиздавач часописа поменутог Удружења са Саветовања.

Детаљније

Учешће истраживача на Октобарским правничким данима у Бања Луци

У периоду од 6. до 7. октобра 2023. године у Бањој Луци су оџани 20. Октобарски правнички дани у организацији Удружења правника Републике Српске. На научном скупу су са рефератима учествовали истраживачи Института за упоредно право: проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник.

Детаљније

Учешће виших научних сарадница Института за упоредно право у конференцији о вредновању рада судија

Друштво судија Србије, заједно са Међународним удружењем судија и тужилаца за демократију и слободе (MEDEL), а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и Фондације за отворено друштво, одржало је у петак 6. октобра 2023. године међународну конференцију Вредновање рада судија. Виша научна сарадница Института др Ана Кнежевић Бојовић била је један од панелиста на конференцији.

Детаљније

Др Јелена Ћеранић Перишић у Међународном институту за унификацију приватног права у Риму (UNIDROIT)

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је на представљању публикације „Принципи о дигиталној имовини и приватном праву”, одржаном у седишту Међународног института за унификацију приватног права у Риму, 4. октобра 2023. године.

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на 14. конференцији посвећеној проширењу ЕУ и европским интеграцијама

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на међународној научној конференцији – 14th Network Europe Conference „EU Enlargement and European Integration: Challenges and Perspectives”

Детаљније

Одржана XXVI Међународна научна конференција „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

У организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије из Београда одржана је од 20. до 22. септембра у Ваљеву XXVI Међународна научна конференција ,,Проузроковање штете, накнада штете и осигурање". Реч је о најстаријој међународној научној конференцији из области одштетног права и права осигурања која се одржава у овом делу југоисточне Европе.

Детаљније

Одржана четврта међународна научна конференција Regional Law Review

У организацији Института за упоредно право из Београда, Универзитета у Печују из Мађарске и Правног факултета Универзитета у Љубљани, одржана је четврта међународна научна конференција Regional Law Review...

Детаљније

Учешће истраживачица Института за упоредно право у годишњој конференцији Института за европско право

13. септембар 2023. Виша научна сарадница Ана Кнежевић Бојовић и научна сарадница Мирјана Глинтић учествовале су у годишњој конференцији Института за европско право (European Law Institute –– ЕЛИ). Конференција је одржана у просторијима Универзитета у Бечу у периоду од 6. до 8. септембра 2023. године ...

Детаљније

Учешће Александра Михајловића на летњој школи на Правном факултету Универзитета у Сплиту

Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на летњој школи “ New Challenges for European Integration - Ukrainian War and its implications for the European Union and the Western Balkans”, на Правном факултету Универзитета у Сплиту, у периоду од 3. до 9. септембра 2023. године.

Детаљније

Јана Ивановић Граховац на истраживачком боравку на Институту за упоредно право

27. јул 2023. Јана Ивановић Граховац била је на истраживачком боравку на Институту за упоредно право у периоду од 19.06.2023. године до 28.07.2023. године. Јана је дипломирана правница и своје школовање је наставила на Глобалном кампусу људских права (Global Campus of Human Rights) као стипендисткиња Европске комисије ...

Детаљније

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић одржала предавање на Институту за физику у Београду

21. jun 2023. У оквиру редовног семинара Иновационог центра Института за физику у Београду, 21. јуна 2023. године проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право одржала је предавање на тему Унитарни патент ...

Детаљније

Одржана међународна научна конференција “Admissibility of Evidence in the European Legal Space”

15. јун 2023.  Међународна научна конференција "Admissibility of Evidence in the European Legal Space" чији су организатори Криминалистичко-полицијски универзитет и Институт за упоредно право одржана је 15. јуна 2023. године на Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду.

Детаљније

Одржан јунски научни семинар Института за упоредно право

15. јун 2023. На јунском научном семинару који је одржан у Институту за упоредно право 15. јуна 2023. године, Ана Ђорђевић, дипломирани библиотекар Хемијског факултета Универзитета у Београду, је одржала предавање на тему „Цитирање литературе и библиографски алати”.

Детаљније

Научно-истраживачки боравак наших истраживача на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу

Током маја 2023. године три истраживачa Института за упоредно право, др Мирјана Глинтић, научни сарадник, др Ива Тошић, истраживач сарадник и Јована Мисаиловић, истраживач сарадник, спровела су научно-истраживачки боравак на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу...

Детаљније

Учешће наших истраживача на „Будванским правничким данима“

7. јун 2023. године На 26. саветовању „Aктуелна питања савременог законодавства и правосуђа у оквиру Бидванских правничких дана“ у организацији Савеза удружења правника Србије и Републике Српске одржаном у периоду од 2-6.6.2023. године у хотелу Медитеран у Бечићима учешће су узели и истраживачи Института за упоредно право у Београду ...

Детаљније

Наше истраживачице на усавршавању ,,Spring School LAW AND GENDER“

6. јун 2023. године Јована Рајић Ћалић и Ана Здравковић, истраживачице сараднице Института за упоредно право учествовале су у периоду од 22. маја до 5. јуна 2023. године на пролећној школи о праву и роду ,,Spring School LAW AND GENDER“,

Детаљније

Учешће Иване Радомировић у Пољско-европској правној школи у Пољској

5. јун 2023. Ивана Радомировић, истраживач приправник Института за упоредно право, узела је учешће у другој летњој школи права под насловом „Пољско-европска школа права“, коју је организовао Универзитет у Бијалистоку у Пољској, у оквиру програма „SPINAKER – интензивни међународни програм наставе“.

Детаљније

Конференција “Људска права у ванредним ситуацијама”

8-9. децембар 2022. У Српској академији наука и уметности (САНУ) одржана је дводневна научна конференција “Људска права у ванредним ситуацијама” коју је организовао Одбор за проучавање националних мањина и људских права. Научни сарадници Института за упоредно право др Милица Матијевић и доц. др Мирослав Ђорђевић, као и истраживач сарадник Ана Здравковић, LL.M. присуствовали су овој конференцији.

Детаљније

23. јавни позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија

Министарство науке, технолошког развоја и иновација, 25. 1. 2023. године расписало је Јавни позив за учешће у средствима Министарства у 2023. години за 14 програмских активности. У оквиру овог јавног позива објавЉен је и 23. јавни позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија који се укЉучују у рад акредитованих научноистраживачких организација...

Детаљније

Доц. др Мирослав Ђорђевић на јавној расправи о новим правосудним законима

27. децембар 2022. године У Народној скупштини Републике Србије одржана је 27. 12 2022. године јавна расправа о сету нових судских и јавнотужилачких закона. Научни сарадник Института за упоредно право, доц. др Мирослав Ђорђевић (члан Радне групе за израду тужилачких закона) се обратио присутнима указавши на неколико најважнијих апеката унапређења положаја јавних тужилаца у Србији.

Детаљније

Шести позив за укључење талентованих младих истраживача – студената докторских студија у научноистраживачки рад НИО

Министарство науке, технолошког развоја и иновација дана 25. децембра 2022. године расписало је Шести позив за укључење талентованих младих  истраживача – студената докторских студија у научноистраживачки рад НИО.

Детаљније

Комеморација поводом смрти др Јована Ћирића

Комеморација поводом смрти др Јована Ћирића, судије Уставног суда Србије и дугогодишњег директора Института за упоредно право, одржаће се дана 28.12.2022. у Конференцијској сали Института за упоредно право са почетком у 12:00 часова.

Детаљније

In memoriam: др Јован Ћирић (1960-2022)

Дана 12. 12. 2022. године преминуо је дугогодишњи директор Института за упоредно право и судија Уставног суда Србије др Јован Ћирић, научни саветник. Др Ћирића ћемо се сећати као великог пријатеља, истакнутог научног ствараоца и успешног директора, који је много допринео развоју Института. Др Јован Ћирић је у периоду од 2007. до 2016. године био директор Института, а у децембру 2016. године изабран је за судију Уставног суда. Обавештење о комеморацији ће бити накнадно објављено.

Детаљније

Конференција “Људска права у ванредним ситуацијама”

8-9. децембар 2022. године У Српској академији наука и уметности (САНУ) одржана је дводневна научна конференција “Људска права у ванредним ситуацијама” коју је организовао Одбор за проучавање националних мањина и људских права.

Детаљније

Одржана међународна научна конференција на тему “Дигитализација у казненом праву и правосуђу”

25. новембра 2022. г. Дана 25. новембра 2022. године у свечаној сали Института за криминолошка и социолошка истраживања у Београду у организацији Института за упоредно право и Института за криминолошка и социолошка истраживања уз подршку Правосудне академије одржана је међународна научна конференција на тему “Дигитализација у казненом праву и правосуђу”. Поред еминентних домаћих аутора из правне теорије и праксе, свој допринос овој конференцији дали су и учесници из Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Грчке, Чешке Републике, Републике Словачке, Аустрије, Немачке, Португала и Бразила.

Детаљније

Посета чланова управе Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

17. novembar 2022. g. Dana 17.11.2022. Institut za uporedno pravo su posetili članovi uprave Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Детаљније

Институт за упоредно право посетио проф. др Ратко Ристић – проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду

10. новембар 2022. г. Дана 10.11.2022. Институт за упоредно право је посетио проф. др Ратко Ристић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду и разговарао са проф. др Владимиром Чоловићем, директором Института.

Детаљније

Наши истраживачи учествовали на XI међународном научном скупу Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву

05. новембар 2022. г. Дана 05.11.2022. године на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, одржан је  XI међународни научни скуп "Право између стварања и тумачења". Један од саорганизатора овог скупа је и Институт за упоредно право.

Детаљније

Доц. др Мирослав Ђорђевић говорио на конференцији Удружења јавних тужилаца

4. новембар 2022. г. Доц. др Мирослав Ђорђевић, научни сарадник нашег Института, био је један од говорника на конференцији „Шта можемо да очекујемо од нових тужилачких закона?“, која је у организацији Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србији (УТС) одржана у београдском хотелу Зира.

Детаљније

Гостујуће предавање др Ане Човић на Учитељском факултету Универзитета у Београду

1. новембар 2022. г. Виша научна сарадница Института за упоредно право др Ана Човић одржала је гостујуће предавање на Учитељском факултету Универзитета у Београду, под називом "Верски бракови између љубави, права и тумачења божије воље", у оквиру предмета Социологија породице.

Детаљније

Др Матијевић одржала радионицу за мастер студенте у Венецији

27-28. октобар 2022. г. Др Милица В. Матијевић, научни сарадник Института за упоредно право, одржала је крајем октобра дводневну радионицу у оквиру Европског мастер програма из људских права и демократизације (European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation) у Венецији (Италија).

Детаљније

Доц. др Мирослав Ђорђевић и др Саво Манојловић добитници престижне награде „Миодраг Јовичић“

17.октобар 2022. године Научни сарадници Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић и др Саво Манојловић награђени су наградом Фондације „Миодраг Јовичић“ за најбоље докторске дисертације у области уставног права и политичког система.

Детаљније

Одржан октобарски научни семинар Института за упоредно право

10. октобар 2022. г. У Институту за упоредно право одржан је октобарски научни семинар на тему “KoBSON - претраживање научних часописа, књига и индексних база”. Предавање је одржала Катарина Перић из Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије.

Детаљније

Др Милица В. Матијевић одржала реферат на тему „Критеријуми за одређивање статуса интерно расељеног лица (ИРЛ-а) и иновативни приступи расељењу дугог трајања“

5. октобар 2022. г. Научни сарадник Института за упоредно право, др Милица В. Матијевић, одржала је 5. октобра 2022. реферат на тему „Критеријуми за одређивање статуса интерно расељеног лица (ИРЛ-а) и иновативни приступи расељењу дугог трајања“.

Детаљније

Потписан споразум са Друштвом судија Србије о научно-образовној и стручној сарадњи

03. октобар 2022. г. Директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић дана 03.10.2022. закључио је Споразум о научно-образовној и стручној сарадњи са Друштвом судија Србије.

Детаљније

Потписан споразум са Удружењем јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца о научно-образовној и стручној сарадњи

27. септембра 2022. г. Директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић и Председник Председништва Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Лидија Комлен – Николић закључили су Споразум о научно-образовној и стручној сарадњи.

Детаљније

Учешће истраживача на конференцији посвећеној Ђорђу Тасићу

24-25. септембар 2022. г. Дана 24. и 25. септембра 2022 године на Педагошком факултету у Врању одржала се међународна научна конференција у организацији Српског социолошког друштва под називом ” Професору Ђорђу Тасићу у славу”. На конференцији у част једног од наших највећих правних писаца између два рата учешће је узео и истраживач нашег Института, Василије Марковић. Колега Марковић је излагао рад на тему “Тасићево поимање субјективног (јавног) права – између Дигија и Келзена”.

Детаљније

На Правном факултету у Београду одржана конференција у част професора емеритуса Мирка Васиљевића, председника Управног одбора Института за упоредно право

23. септембар 2022. г. На Правном факултету у Београду је 23.09.2022. одржана конференција "Развој пословног права у југоисточној Европи" која је организована у част професора емеритуса Мирка Васиљевића, председника Управног одбора Института за упоредно право. Покровитељи конференције били су: Академија наука и умјетности Републике Српске, Привредна комора Србије, Стална арбитража при Привредној комори Србије, Удружење правника у привреди Србије, Јавнобележничка комора Србије и Институт за упоредно право.

Детаљније

Одржана јубиларна XXV међународна научна конференција “Проузроковање штете, накнада штете и осигурање”

21-23. септембар 2022. г. У организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије у хотелу Омни у Ваљеву је од 21. до 23.септембра 2022.године одржана XXV међународна научна конференција "Проузроковање штете, накнада штете и осигурање" са учешћем аутора из Аустрије, Италије, Мађарске, Пољске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Детаљније

Доц. др Мирослав Ђорђевић на конференцији „Comparative Constitutionalism in Central Europe“

22. септембар 2022. г. Научни сарадник Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић учествовао је у Будимпешти заједно са судијама Уставног суда Србије проф. др Владаном Петровом и проф. др Тамашом Корхецом на међународној научној конференцији „Comparative Constitutionalism in Central Europe“ и том приликом изложио свој коауторски рад (са проф. Петровом) на тему „The Influence of Serbia’s Historical Constitutions on its Modern Constitutional Identity“.

Детаљније

Учешће истраживача на XXIV саветовању Удружења за радно и социјално право

15-17. септембар 2022. г. У периоду од 15-17. 9. 2022. године на Златибору, у хотелу Дунав, одржано је XXIV Саветовање Удружења за радно и социјално право. Традиционално саветовање одржано је у присуству представника синдиката, државних органа, професора, миритеља и арбитара из земље и иностранства на тему „Радно право на раскршћу“. 15-17. септембар 2022. г. У периоду од 15-17. 9. 2022. године на Златибору, у хотелу Дунав, одржано је XXIV Саветовање Удружења за радно и социјално право. Традиционално саветовање одржано је у присуству представника синдиката, државних органа, професора, миритеља и арбитара из земље и иностранства на тему „Радно право на раскршћу“.

Детаљније

Учешће на међународном научном скупу “Изазови и перспективе развоја правних система у XXI вијеку”

15-16. септембар 2022. г. Истраживач приправник Института за упоредно право, Василије Марковић учествовао је на Међународном научном скупу "Изазови и перспективе развоја правних система у XXI вијеку" у организацији Правног факултета у Бања Луци. Том приликом колега Марковић имао је коауторско излагање на тему "Закон о сестринству - насушна потреба занемарене области недржавне управе у Републици Србији".

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на XXX Сусрету правника у привреди Републике Србије

11-14. септембар 2022. г. Јубиларни XXX Сусрет правника у привреди Републике Србије је организован под кровном темом „Изазови пословног права“ у периоду од 11. до 14. септембра 2022. године у хотелу „Мона“ на Златибору, од стране Удружења правника у привреди Србије и његовог часописа „Право и привреда“. На саветовању су учесници имали прилику да слушају излагања о актуелним темама из области привредног права, права осигурања, уговорног и трговинског права, као и да активно допринесу дискусијама на округлим столовима.

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на међународном религиолошком скупу на Сребрном језеру

9-10. септембар 2022. г. Виша научна сарадница др Ана Човић и научни сарадник др Оливер Николић учествовали су на седмом међународном религиолошком скупу „Религија у глобалној кризи касне модерне“, 9. и 10. септембра 2022. године на Сребрном језеру, где су представили резултате заједничких истраживања у раду "The Influence of the Crisis of Religion on the Weakening of Patriarchal Family”.

Детаљније

Учешће истраживача Института на конференцији European Law Institute у Мадриду

5-8. септембар 2022. г. Више научне сараднице Института за упоредно право, Весна Ћорић и Ана Кнежевић Бојовић, учествовале су у годишњој конференцији Института за европско право (European Law Institute - ELI), која је одржана на Универзитету Карлос III у Мадриду.

Детаљније

Одржан Научни семинар Института за упоредно право

5. септембар 2022. г. У Институту за упоредно право одржан је септембарски научни семинар на тему "Како повећати видљивост научних радова у области друштвених наука?". Предавање је одржала Милица Шевкушић, виши дипломирани библиотекар Института техничких наука САНУ и национални координатор за отворени приступ при EIFL-у.

Детаљније

Одржана трећа међународна конференција Regional Law Review

У организацији Института за упоредно право из Београда, Универзитета у Печују из Мађарске и Правног факултета Универзитета „Josip Juraj Strossmayer” у Осијеку из Хрватске, одржана је међународна научна конференција Regional Law Review. Због актуелне епидемиолошке ситуације конференција је одржана у хибридном моделу, комбинацијом присуства уживо и путем Zoom платформе.

Детаљније

Из штампе изашао број 2/2022 часописа Страни правни живот

Поштоване колегинице и колеге, са задовољством вас обавештавамо да је из штампе изашао први број часописа Страни правни живот за 2022. годину. Своје прилоге објавило је 10 (ко)аутора из земље и иностранства.

Детаљније

Правна анализа Темељног уговора између Српске православне цркве и Црне Горе

3. август 2022. г. Истраживачи Института за упоредно право, проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник и Василије Марковић, мастер, истраживач приправник израдили су Правно мишљење о отвореним питањима у вези са Темељним уговором између Црне Горе и Српске Православне Цркве. Анализа је израђена на захтев Владе Црне Горе, која се Институту, као једном од најстаријих института за компаративноправна истраживања у Европи, обратила ради давања екстерног експертског мишљења о питању које је у претходном периоду било предмет широке стручне дебате у Црној Гори.

Детаљније

Учешће проф. др Ћеранић Перишић на међународној конференцији у Атини

22. јун 2022. г. Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на међународној научној конференцији – 13 th Network Europe Conference “European integration perspectives in times of global crises” која је одржана од 19. до 22. јуна 2022. године у Атини

Детаљније

Учешће истраживача Института на XXV будванским правничким данима

11-15. јун 2022. г. Од 11. до 15. јуна 2022. године, у хотелу „Медитеран“ у Бечићима, одржано је јубиларно XXV Саветовање правника „Будвански правнички дани“ о актуелним питањима савременог законодавства и правосуђа, у организацији Савеза удружења правника Србије и Републике Српске.

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на конференцији Интелектуална својина и интернет

14. јун 2022. г. Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је на шестој конференцији „Интелектуална својина и интернет“ у организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). Конференција је одржана 14. јуна 2022. године у хибридном формату – уживо на Правном факултету Универзитета у Београду уз директан пренос на „Јутјуб“ каналу РНИДС-а.

Детаљније

Одржана научна конференција „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“

10. јун 2022. г. Након годину дана од прераног упокојења нашег драгог Стефана Андоновића, у знак сећања на њега, 10. јуна 2022. године, на Правном факултету у Крагујевцу, у коорганизаији са Институтом за упоредно право, кућама у којима је Стефан градио своју професионалну каријеру, одржана је научна конференција „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стeфaн Андоновић“.

Детаљније

Учешће Јоване Мисалиовић на XIII Дипломатском фестивалу

9. јун 2022. г. Истраживач сарадник Института за упоредно право, Јована Мисаиловић учествовала је на XIII Дипломатском фестивалу који је организован у хибридном моделу од стране International Relations Student Association Jagiellonian University, Krakov током 9-10 јуна 2022. године. Тема презентација Јоване Мисаиловић била је „Posting of Workers in EU – (Un)fulfilled Challenge?“.

Детаљније

Др Милош Станић и доц. др Мирослав Ђорђевић на конференцији о истакнутим правницима

3. јун 2022. г. У организацији Савета Европе и Друштва судија на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је научна конференција на тему “Улога истакнутих правника у правосудним саветима”. Као чланови радних група за израду сета правосудних закона, др Станић (судство) и доц. др Ђорђевић (јавно тужилаштво), научни сарадници нашег Института, узели су учешћа и имали запажена излагања у дискусији на овој конференцији.

Детаљније

Посета делегације са Универзитета у Ознабрику

3. јун 2022. г. Институт за упоредно право је 3. 6. 2022. године посетила делегација Института за европске правне студије са Универзитета у Ознабрику (European Legal Studies Institute, University of Osnabrück). Делегацију из Ознабрика су чинили José Carlos de Medeiros Nóbrega, Hinrich Doege и Daria Kupczynska

Детаљније

Учешће др Гасми и др Прље на међународној научној конференцији под окриљем Jean Monnet модула на Правном факултету у Подгорици

3-4. јун 2022. г. Др Гордана Гасми и др Драган Прља имали су уводно излагање по позиву на међународној научној конференцији под окриљем Jean Monnet модула на Правном факултету у Подгорици: "Integrating the Western Balkans into the European Union's Internal Market - Challenges and Prospects" (Укључивање Западног Балкана у унутрашње тржиште Европске уније - изазови и перспективе).

Детаљније

Округли сто “Уставни амандмани – за и против”

28. децембар 2021. г. У Институту за упоредно право је одржана дебата о уставним амандманима у домену правосуђа. Аргументе у прилог уставној ревизији су изнели чланови Радне групе за израду Акта о промени Устава: проф. др Владан Петров, др Мирослав Ђорђевић и др Милош Станић. На другој страни су говорили мр Ђорђе Вукадиновић, Саво Манојловић ЛЛ.М. и Владимир Гајић. Модератор дебате је био проф. др Владимир Ђурић.

Детаљније

За и против Закона о референдуму и народној иницијативи и уставних промена

24. децембар 2021. г. У организацији Института за европске студије и Института за упоредно право одржана је трибина под називом „За и против Закона о референдуму и народној иницијативи и уставних промена“. Наши научни сарадници др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић учествовали су и као чланови Радне групе за израду Акта о промени Устава указали на значај уставне ревизије у домену правосуђа, после чега су позвали грађане да изађу у што већем броју на предстојећи референдум.

Детаљније

Часопис Страни правни живот добио категорију М24

23. децембар 2021. г. Часопис Страни правни живот који издаје Институт за упоредно право на листи категорисаних научних часописа за 2021. годину Министарства просвете, науке и технолошког развоја категорисан је као М24 - национални часопис међународног значаја у области право и политикологија.

Детаљније

Потписан споразум о сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Бања Луци

22. децембар 2021. г. Дана 22. 12. 2021. године декан Правног факултета Универзитета у Бања Луци проф. др Жељко Мирјанић и директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић потписали су Споразум о сарадњи. Потписивању Споразума је присуствовао и продекан бањалучког Правног факултета доц. др Бојан Влашки.

Детаљније

Наши истраживачи учествовали на онлајн конференцији Удружења правника у привреди Србије и часописа „Право и привреда“

21. децембар 2021. г. Дана 21.12. 2021. године одржан јубиларни XXX Сусрет правника у привреди Србије у онлине формату.

Детаљније

Објављена брошура о међународним стандардима поштовања рада правосудних органа од стране јавних званичника

20. децембар 2021. г. Објављена брошура о међународним стандардима поштовања рада правосудних органа од стране јавних званичника чији је коаутор др Ана Кнежевић Бојовић, виши научни сарадник Института за упоредно право.

Детаљније

Др Мирослав Ђорђевић на Конференцији поводом 30 година македонског Устава

10. децембар 2021. г. Makedonija ustav Zoom Правни факултет „Iustinianus Primus“ Универзитета „Св. Кирило и Методије“ из Скопља организовао је конференцију под називом „30 Years Since the Adoption of the Republic of Macedonia’s Constitution“, на којој је присуствовао велики број еминентних стручњака из земаља региона, али и Аустрије, Италије, Шпаније и других европских земаља.

Детаљније

Одржано 80. заседање Генералне скупштине UNIDROIT

09. децембар 2021. г. Дана 9. децембра 2021. проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник, представљала је Институт за упоредно право на 80. заседању Генералне скупштине UNIDROIT које је због неповољне епидемиолошке ситуације одржано у хибридној форми.

Детаљније

Српски фудбал – упоредноправни изазови и перспективе

6. децембар 2021. г. У Институту за упоредно право је дана 06.12.2021. године одржана међународна научна конференција Српски фудбал-упоредноправни изазови и перспективе, која је логичан наставак претходних, може се казати, пионирских активности Института за упоредно право на популарисању фудбалског права, као и фудбала уопште.

Детаљније

Одржана међународна научна конференција “Институције и превенција финансијског криминалитета”

03. децембар 2021. г. Међународна научна конференција “Институције и превенција финансијског криминалитета” одржана је 3. децембра 2021. године у просторијама Института за криминолошка и социолошка исттраживања у Београду, у организацији Института за упоредно право и Института за криминолошка и социолошка истраживања, а уз подршку Правосудне академије.

Детаљније

Др Матијевић одржала серију предавања на Правном факултету Универзитета у Фиренци

26. новембар 2021. г. У оквиру једномесечног студијског боравка на Правном факултету Универзитета у Фиренци (Università di Firenze, Dipartimento di scienze giuridiche), др Милица В. Матијевић, научни сарадник Института, одржала је током претходне недеље три предавања на тему „Упоредноправни осврт на правне системе земаља централне и источне Европе”

Детаљније

Одржан Научни скуп “Сећање на Стефана Андоновића”

17. новембар 2021. г. Дана 17.11.2021. г. у Институту за упоредно право одржан је Научни скуп "Сећање на Стефана Андоновића".

Детаљније

Учешће др Зиројевић на конференцији у Мексику

5-6. новембар 2021. Проф. др Мина Зиројевић, виши научни сарадник Института за упоредно право, изложила је коауторски рад на тему “Suicide terrorism and religion” на међународној научној конференцији Latin American International Conference On Social Sciences And Humanities одржаној 5. и 6. новембра 2021. године у Виљаермоси у Мексику.

Детаљније

Наши истраживачи учествовали на Међународном Научном скупу „Противрјечја савременог права“

30 октобар 2021. г. Дана 30. октобра 2021. године на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржан је X Mеђународни Научни скуп на општу тему „Противрјечја савременог права“. Институт за Упоредно право био је суорганизатор овог скупа.

Детаљније

Одржана друга међународна конференција Regional Law Review

22-23. октобар 2021. г. У организацији Инситута за упоредно право из Београда, Универзитета Печуј из Мађарске и Правног факултета Универзитета „Josip Juraj Strossmayer ” у Осијеку, Хрватска одржана је међународна научна конференција Regional Law Review.

Детаљније

Учешће др Јелене Костић на међународној конференцији одржаној 21-22. октобра 2021. године у организацији Правног Факултета Универзитета у Летонији

21-22. октобар 2021. г. Др Јелена Костић, виса научна сарадница Института за упоредно право учестовала је на VIII међународној научној конференцији “New Legal Reality: Challenges and Perspectives” која је због епидемиолошке ситуаиције проузроковане вирусом КОВИД-19 одржана путем видео линка од 21-22. октобра у организацији Правног факултета Универзитета у Летонији.

Детаљније

Наши истрживачи учествовали на Међународном Научном скупу „Правни систем у времену нове реалности“

24. септембар 2021. г. Дана 24.септембра 2021. године одржан је 11.по реду међународни научни скуп „Правни систем у времену нове реалности“ у организацији Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Детаљније

Др Ана Кнежевћ Бојовић учествовала у студијској посети делегације српског правосуђа Словенији

20-22. септембар 2021. г. Судска и тужилачка етика била је у фокусу студијске посете Љубљани у Словенији, која је организована за чланове Етичких одбора Високог савета судства Србије и Државног већа тужилаца у оквиру заједничког пројекта Еврпске уније и Савета Европе „Јачање независности и одговорности правосуђа“.

Детаљније

Учешће наше истраживачице на Међународном саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање

15-18. септембар 2021. г. Истраживачица приправница Института за упоредно право Јована Мисаиловић учествовала је на Међународном саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање на Златибору од 15-18 септембра 2021. године.

Детаљније

Конференција „100 година од Видовданског устава“ у Крагујевцу

18. септембар 2021. г. На Правном факултета Универзитета у Крагујевцу је одржана међународна конференција „100 година од Видовданског устава“.

Детаљније

Др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић говорили су на јавним слушањима поводом ревизије Устава

13-17. септембар 2021. г. Др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић, научни сарадници Института за упоредно право, говорили су на јавним слушањима поводом ревизије Устава, у својству чланова Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије, у домену правосуђа.

Детаљније

Одржана XXIV Међународна научна конференција “Проузроковање штете, накнада штете и осигурање”

16-18. септембар 2021. г. Од 16. до 18. септембра 2021. године у Бањи Врујци одржана је XXIV Међународна научна конференција "Проузроковање штете, накнада штете и осигурање" у организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије.

Детаљније

Учешће наших истраживача на 23. Светском конгресу радног и социјалног права одржаног у Лими

09. септембар 2021. г. Јована Рајић Ћалић, истраживач сарадник и Јована Мисаиловић, истраживач приправник Института за Упоредно право узеле су учешће на Светском конгресу радног права и социјалног права који је ове године 23. пут одржан у Лими, Перу.

Детаљније

Др Мирослав Ђорђевић изложио свој рад на Генералној конференцији ECPR

30.08.2021. г. Научни сарадник Института за упоредно право, др Мирослав Ђорђевић учествовао је на Генералној конференцији Европског конзорцијума за политичка истраживања (ECPR) и изложио свој рад „Constitutional Boundaries of Presidential Power and General Level of Political Culture – The Case of Serbia“ у оквиру секције „New Perspectives on Presidential Power: Meaning, Measures and Political Practice”.

Детаљније

Др Гордана Гасми одржала предавање на међународној летњој школи у Истанбулу

31. јул 2021. г. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник Института, одржала је 31. јула 2021. предавање по позиву на Међународној летњој школи о кривичном правосуђу и праву људских права 2021 (International Criminal Justice and Human Rights Law Summer School 2021) у организацији Института за кривично право и криминологију Центар за истраживање и примену Универзитета у Истанбулу (Istanbul University Institute of Criminal Law and Criminology Research).

Детаљније

Представницима правосуђа представљена упоредна анализа о поверљивом саветовању за судије и јавне тужиоце

14. јул 2021. г. Члановима етичких одбора Високог савета судства Србије (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ) представљена је Анализа система поверљивог саветовања о етичким питањима за судије и јавне тужиоце. Анализа садржи сет препорука за доносиоце одлука о корацима које треба предузети за увођење поверљивог саветовања у српско правосуђе.

Детаљније

Oдржан скуп “Прилози државно-црквеном праву”

26-28. jун 2021. године У конаку Манастира Светог Николаја Српског (Соко-град) одржан је од 26.06. до 28.06.2021.године тродневни скуп "Прилози државно-црквеном праву". Скуп је одржан поводом 15 година од доношења Закона о црквама и верским заједницама.

Детаљније

Одржана Свечана академија поводом 65 година постојања и рада Института за упоредно право

25. јун 2021. године Поводом 65 година постојања и рада Института за упоредно право одржана је 25. јуна 2021. године Свечана академија у сали Скупштине Града Београда.

Детаљније

Др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић – чланови Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије

23. јун 2021. године На седници Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије, одржаној 23. јуна 2021. године, једногласно је донета одлука о образовању Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије. Као представници Инсититута за упоредно право, за чланове ове радне групе су именовани научни сарадници нашег Института, Др Милош Станић и Др Мирослав Ђорђевић, обојица доктори уставног права.

Детаљније

Прилог о Институту за упоредно право на TV Brainz

На каналу Brainz TV (Научна телевизија), у оквиру емисије "Academy" емитован је прилог о Институту за упоредно право: нашем историјату, раду и подухватима за ових 65 година постојања, међународној сарадњи, издањима, библиотеци, изазовима и научном раду уопште.

Детаљније

Институт за упоредно право и Савет Европе – изучавање људских права на правним факултетима у Србији

27. мај 2021. У београдском хотелу „Метропол“ 27. маја 2021. године одржана је презентација анализе „Изучавање људских права на правним факултетима у Србији“ коју је за потребе Савета Европе израдио тим Института за упоредно право у саставу: др Ана Кнежевић Бојовић (шеф тима), др Весна Ћорић, др Мирјана Глинтић, др Стефан Андоновић и др Мирослав Ђорђевић.

Детаљније

Др Мирослав Ђорђевић одржао предавање по позиву у Тирани

20. мај 2021. Научни сарадник Института за упоредно право др Мирослав Ђорђевић одржао је као уводничар (keynote speaker) предавање по позиву на међународној конференцији „Embracing Change and Transformation – Breakthrough Innovation and Creativity“, у оквиру секције посвећене правним наукама. Излагање др Ђорђевића на тему „Democracy and the Balkans – Challenges of the 21st Century“ пропраћено је са великом пажњом. Конференцију су организовали EU&Balkan Research Institute и Универзитет UNYT из Тиране, а сам скуп је услед пандемије COVID-19 ове године одржан путем видео линка.

Детаљније

Институт за упоредно право на јавном слушању о ревизији Устава у Народној скупштини

19. мај 2021. Представник Института за упоредно право, научни сарадник др Мирослав Ђорђевић, присуствовао је у дому Народне скупштине другом јавном слушању поводом промена Устава Републике Србије у области правосуђа. Поред председника Народне скупштине Ивице Дачића и министарке правде Маје Поповић, излагања су имали представници струке, између осталих и судија Уставног суда проф. др Владан Петров, проф. др Јасминка Хасанбеговић, проф. др Драгутин Аврамовић, проф. др Маја Настић, проф. др Слободан Орловић и директор Правосудне академије Ненад Вујић.

Детаљније

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић у посети Институту

18. мај 2021. Дана 18.05.2021.године, Институт за упоредно право је посетила државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић. Том приликом разговарала је се директором Института проф. др Владимиром Чоловићем и обишла просторије Института.

Детаљније

Учешће др Гасми на конференцији Савета Европе

7. мај 2021. г. Проф. др Гордана Гасми, научна сарадница Института, учествовала је у својству експерта Савета Европе, по специјалном позиву, на конференцији поводом обележавања десете годишњице Истанбул конвенције, у организацији Канцеларије Савета Европе у Београду, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и социјални дијалог Р. Србије, као и амбасада СР Немачке и Р. Португала. Конференција је одржана 7. маја 2021. у хибридном формату у Палати Србија.

Детаљније

Др Костић одржала предавање по позиву у Салерну

6. мај 2021. г. Др Јелена Костић, виши научни сарадник Института за упоредно право одржала је 6. маја 2021. године по позиву предавање студентима Правног факултета Универзитета у Салерну (Италија) на тему “Economic crimes and criminal law cooperation in the digital age, challenges and recommendations”. Услед пандемије изазване вирусом COVID-19 скуп је одржан путем видео линка.

Детаљније

Фељтон “Право на незаборав – сећања на жртве НДХ” у дневном листу “Политика”

Истраживачи Института за упоредно право објавили су у дневном листу „Политика“ фељтон о правним, историјским, кривичним и виктимолошким аспектима државног уређења и геноцидног деловања Независне државе Хрватске. У периоду од 16. априла до 23. априла свакодневно су публиковани текстови наших аутора, базирани на истраживањима из зборника „Право на незаборав“, који је наш Институт 2017. године у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије и Етнографским институтом САНУ приредио и презентовао, између осталог, у Уједињеним нацијама у Њујорку. Фељтоном у Политици, истраживачи Института, предвођени директором проф. др Владимиром Чоловићем, указали су још једном како на значај културе сећања, тако и на неке мање познате историјске и правне аспекте трагедије и злочина који су се на нашем поднебљу догодили пре осамдесет година.

Детаљније

Учешће др Костић на међународној конференцији у Словачкој

22. април 2021. г. Дана 22.04.2021. године др Јелена Костић, виши научни сарадник Института за упоредно право учествовала је на седмој међународној научној конференцији “Bratislava Legal Forum” у организацији Правног факултета Цомениус Универзитета из Братиславе, Словачка на којој је представила коауторски рад који је припремила заједно са колегиницом др Марином Матић Бошковић, научним сарадником Института за криминолошка и социлошка истраживања из Београда, а чија је тема “New Enlargement Strategy towards the Western Balkans and its impact on Rule of Law”. Услед пандемије изазване вирусом COVID-19 конференција је одржана путем видео линка.

Детаљније

Потписан Споразум о научној сарадњи између Патријаршијског управног одбора Српске православне цркве и Института за упоредно право

13. април 2021. г. У Патријаршијском двору у Београду 13. априла 2021. године одржан је састанак Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и проф. др Владимира Чоловића, директора Института за упоредно право.

Детаљније

Међународна научна конференција “Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама (acquis communautaire) Европске уније – Стање у Босни и Херцеговини и искуства других”

20. март 2021. г. Дана 20. марта 2021. године путем wеб платформе одржана је Пета међународна научна конференција Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама (acquis communautaire) Европске уније - Стање у Босни и Херцеговини и искуства других

Детаљније

Уводно предавање проф. др Гасми на Правном факултету у Истанбулу

8. март 2021. г. Проф. др Гордана Гасми одржала је 8. марта 2021. године уводно предавање по позиву на међународном Симпозујуму о насиљу и дискриминацији над женама у контексту Истанбулске конвенције (Violence and Discrimination Against Women in the context of the Istanbul Convention), организованом у on line формату на Правном факултету у Истанбулу...

Детаљније

Јована Рајић Ћалић освојила другу награду на конкурсу за најбољи студентски рад

24. фебруар 2021. г. Јована Рајић Ћалић истраживач сарадник у Институту за упоредно право освојила је другу награду на конкурсу за најбољи студентски рад на тему „Осетљиве групе жена и пандемија“

Детаљније

Проф. др Гордана Гасми стекла сертификат EU Gender Equality Akademije

4. фебруар 2021. г. Проф. др Гордана Гасми је, у оквиру учешћа у ЕУ Пројекту: "Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 824585" а обуку тренера, стекла сертификат EU Gender Equality Akademije за будуће држање семинара под њиховим окриљем.

Детаљније

Одржана конференција „Увод у шеријатско право“

25. јануар 2021. године Дана 25.01.2021.године посредством Зоом апликације у онлине формату, одржана је конференција "Увод у шеријатско право", поводом објављивања истоименог Зборника, који је Институт за упоредно право објавио у сарадњи са Департманом за правне науке Државног универзитета у Новом Пазару.

Детаљније

Српски преводи публикација са документима Савета Европе о успостављању стандарда у области владавине права

20. јануар 2021. г. У циљу даљег подстицања креирања политика заснованих на знању, Савет Европе је у сарадњи са Институтом за упоредно право, објавио четири публикације које садрже преводе докумената на српски језик који постављају стандарде у области владавине права и ставио их на располагање судијама, тужиоцима и другим заинтересованим странама (текстови раније углавном нису били доступни на српском језику).

Детаљније

Пријава за имунизацију против COVID-19

15.01.2021. године У складу са одлуком Владе Републике Србије сви запослени из установа и институција које су у надлежности Министарства  просвете, науке и технолошког развоја

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на Копаоничкој школи природног права

23.12.2020. Имајући у виду неповољну епидемиолошку ситуацију и немогућност да се ове године традиционална Копаоничка школа природног права одржи уз физичко присуство учесника, скуп је одржан у онлајн формату у среду 23. децембра 2020. почев од 10h часова, путем платформе Зоом.

Детаљније

Институт за упоредно право на 79. заседању Генералне скупштине UNIDROIT

17. децембар 2020. године Проф. др Јелена Ћеранић Перишић представљала је Институт за упоредно право на 79. заседању Генералне скупштине UNIDROIT које је због неповољне епидемиолошке ситуације одржано путем Зоом-а.

Детаљније

Онлајн дискусија о преводу стандарда Савета Европе у области владавине права

17. децембар 2020. г. Више од 30 представника правосудних професија, укључујући судије, јавне тужиоце, адвокате, научни радници, активисти цивилног друштва и новинари узело је учешће у онлајн дискусији Quis custodiet ipsos custodes?. Дискусија се бавила објављивањем четири нове публикације које садрже документе који постављају стандарде у области владавине права, а који су развијени у раду различитих тела Савета Европе и пракси европских наднационалних судова.

Детаљније

Учешће истраживача института на Сусрету правника у привреди Србије

27. новембар 2020. године Имајући у виду неповољну епидемиолошку ситуацију и немогућност да се ове године традиционални Сусрет правника у привреди Србије одржи уз физичко присуство учесника, Сусрет је одржан у онлајн формату у петак 27. новембра 2020. године почев од 9 часова, путем платформе Wеbex.

Детаљније

Потписан споразум о научно-образовној сарадњи са Криминалистичко-полицијским универзитетом

18. новембар 2020. г. Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право, 18. новембра 2020. године посетио је Криминалистичко-полицијски универзитет. Циљ посете био је потписивања Споразума о научно-образовној и стручној сарадњи.

Детаљније

Дани права Југоисточне Европе (SEELD 2.0)

10. новембра 2020. г. Др Мирослав Ђорђевић, истраживач-сарадник Института за упоредно право, учествовао је 10. новембра 2020. на конференцији "South East European Legal Days - Human Rights in Times of Crisis", у оквиру панела посвећеном питањима изучавања људских права. Он је том приликом представио анализу "Изучавање људских права на правним факултетима у Србији" ...

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на међународној конференцији Европа института из Цириха

9-10. новембар 2020. г. У организацији Европа Института из Цириха 9. и 10. новембра 2020. одржана је међународна научна конференција на тему “Current Challenges of European Integration”. Том приликом, виши научни сарадник Института за упоредно право, проф. др Јелена Ћераниц Перишиц, представила је рад на тему “Prospects for integration in the Western Balkans”.

Детаљније

Поводом смрти Митрополита црногорско-приморског Амфилохија

Поводом смрти Његовог Високопреосвештенства, Архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског, зетско-брдског и скендеријског и Егзарха свештеног Трона Пећког, др Амфилохија (Радовића), Институт за упоредно право из Београда упућује изразе најдубљег саучешћа свештенству, монаштву и верницима Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве у целини као и академској заједници.

Детаљније

Одржана међународна научна конференција “Заштита колективних интереса потрошача”

24. октобар 2020. године На Правном факултету Универзитета Унион је у суботу 24. октобра одржана међународна научна конференција „Заштита колективних интереса потрошача“ коју су организовали Правни факултет Универзитета Унион у Београду и Институт за упоредно право. Конференција је организована у оквиру интерног научног пројекта “ Заштита колективних интереса потрошача у српском и упоредном праву” који је реализован у току 2020. године и којим је руководила проф. др Катарина Иванчевић.

Детаљније

Одржана међународна конференција Regional Law Review

16. октобар 2020. г. У организацији Инситута за упоредно право из Београда, Универзитета Печуј из Мађарске и Правног факултета Универзитета "Josip Juraj Strossmayer” у Осијеку, Хрватска одржана је међународна научна конференција Regional Law Review. Због актуелне епидемиолошке ситуације конференција је одржана посредством Zoom платформе.

Детаљније
развој законодавства и пракса

Одржана међународна научна конференција „Улога друштва у сузбијању корупције“

8. октобар 2020. г. У организацији Института за упоредно право, Института за криминолошка и социолошка истраживања из Београда и Правосудне академије Републике Србије 8. октобра 2020. године у свечаној сали Института за криминолошка и социолошка истраживања уз поштовање епидемиолошких мера одржана је међународна научна конференција „Улога друштва у сузбијању корупције“.

Детаљније

Одржан XXIII међународни научни скуп „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

2. октобар 2020. г. У сали Института за упоредно право је 02. октобра 2020. године одржан XXIII међународни научни скуп "Проузроковање штете, накнада штете и осигурање".

Детаљније

Владавина права као услов за приступање Европској Унији

5. јун 2020. г. Мирослав Ђорђевић, LL.M, истраживач-сарадник Института за упоредно право одржао је 5. јуна 2020. године по позиву предавање студентима Правног факултета Универзитета у Салерну (Италија) на тему „Rule of Law in Serbia: Legal Framework and Some Challenges“ у контексту придруживања ЕУ.

Детаљније

Проф. др Гордана Гасми – обука

2. јун 2020. г. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник у Институту, завршила је 2. јуна 2020. on line обуку под називом: "Стварање плана за родну равноправност у истраживачким организацијама - основни фактори за израду планова за родну равноправност" у организацији EU Horizon пројекта 2020 бр 824585: Академија за родну равноправност ЕУ.

Детаљније

Учешће истраживача Института на међународној конференцији у Братислави

6-7. фебруар 2020. г. Научне сараднице Института за упоредно право др Весна Ћорић и др Јелена Костић учествовале су на међународној конференцији „Bratislava Legal Forum 2020“ која је одржана у Братислави, Словачкој у периоду од 6. до 7. фебруара 2020. године у организацији Правног факултета Универзитета „Comenius“ из Братиславе.

Детаљније

Одржана промоција монографије “Европски системи плата и награђивања државних службеника”

9. март 2020. г. У Институту за упоредно право одржана је промоција књиге Европски системи плата и награђивања државних службеника ауторке др Александре Рабреновић, научног сарадника Института за упоредно право.

Детаљније

Учешће др Матијевић на зимској школи у Бриселу

27-31. јануар 2020. г. Др Милица Матијевић, научни сарадник Института, похађала је током јануара месеца зимску школу под називом „Четири димензије будућности рада”, у организацији Центра за студије европских политика (Centre for European Policy Studies, CEPS) из Брисела. Зимска школа се превасходно бавила променама у радним односима до којих је дошло услед технолошких новина, као што су дигиталне платформе, вештачка интелигенција, итд.

Детаљније

Учешће сарадника Института на међународној конференцији „GDPR и заштита података у Црној Гори“

16. децембар 2019. г. У Подгорици је 16. децембра 2019. г. одржана међународна конференција „GDPR и заштита података у Црној Гори“ на којој су уводна излагања имали др Драган Прља, научни сарадник Института за упоредно право „Закон о заштити података о личности у Црној Гори и GDPR – новине, разлике, очекивања“

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на научном скупу „Живојин М. Перић – личност и дело“

5-6. децембар 2019. г. На Правном факултету Универзитета у Београду у организацији са Српском академијом наука и уметности 5. и 6. децембра 2019. године одржан је научни скуп "Живојин М. Перић: Личност и дело". Др Јелена Ћеранић Перишић, виши научни сарадник Института за упоредно право, узела је учешће на научном скупу

Детаљније

Др Александра Рабреновић одржала обуке у Црној Гори

4-6. децембар 2019. г. Др Александра Рабреновић, научни сарадник Института за упоредно право, одржала је два циклуса обуке за стручњаке у области људских ресурса у државној управи и локалној самоуправи Црне Горе. Обуке су одржане у Петровцу, у периоду од 4-6. децембра 2019, у организацији Управе за кадрове Црне Горе и Центра за изградњу интегритета у сектору одбране Краљевине Норвешке.

Детаљније

Обележено шест деценија научног часописа Министарства унутрашњих послова „Безбедност“

24. октобар 2019. г. Проф. др Гордана Гасми учествовала је 24. октобра 2019. у обележавању јубилеја шест деценија научног часописа Министарства унутрашњих послова "Безбедност", који се налази у категорији водећих часописа од националног значаја.

Детаљније

Др Матијевић одржала предавање у Венецији

24-25. октобар 2019. г. Др Милица Матијевић, истраживач сарадник Института за упоредно право, одржала је предавање у оквиру Европског мастер програма из људских права и демократизације (European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation).

Детаљније

Одржана научна конференција „Финансијски криминалитет и корупција – изазови и препоруке“

18-19. октобар 2019. г. Научна конференција „Финансијски криминалитет и корупција - изазови и препоруке“ у организацији Института за упоредно право, Института за криминолошка и социолошка истраживања и Правосудне академије одржана је у Вршцу у хотелу „Србија“ 18. и 19. октобра 2019. године.

Детаљније

Учешће научних сарадница Института на међународној конференцији у Риги

16-18. октобар 2019. г. Научне сараднице Института за упоредно право, др Јелена Костић и др Ана Кнежевић Бојовић, учествовале су на међународној конференцији под називом „Legal Science: Functions, Significance and Future in Legal Systems“ која је одржана у Риги, Летонија, у периоду од 16. до 18. октобра 2019. године у организацији Правног факултета Универзитета у Летонији.

Детаљније

Учешће др Глинтић на коференцији у Бечу

10. октобар 2019. г. Др Мирјана Глинтић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовала је на конференцији Европског института за право (European Law Institute) у Бечу 10.10.2019. године. Тема скупа била је “System of Governance in the European Insurance Industry“.

Детаљније

Учешће на саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање

9-13. октобар 2019. г. Удружење за радно право и социјално осигурање Србије, уз подршку Међународне организације рада и Канцеларије аташеа за рад и социјалну политику Републике Аустрије у Београду, организовало је XXII традиционално међународно научно-стручно саветовање на Златибору - „Фундаментални принципи и права на раду у прописима и пракси Србије и Међународне организације рада“.

Детаљније

Одржан међународни научни скуп „Државно-црквено право кроз вјекове“

10-13. октобар 2019. г. У организацији Православне Митрополије црногорско-приморске и Института за упоредно право од 10. до 13. октобра 2019. године у Будви у манастиру Подмаине одржан је међународни научни скуп „Државно-црквено право кроз вјекове“.

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на XVI „Октобарским правничким данима“

3-4. октобар 2019. г. У организацији Удружења правника Републике Српске и Правног факултета Универзитета у Бањој Луци одржани су XVI „Октобарски правнички дани“. На конференцији су своје реферате изложили истраживачи Института за упоредно право

Детаљније

Делегација из Народне Републике Кине у посети Институту за упоредно право

18. септембар 2019. г. Институт за упоредно право је посетила делегација из Народне Републике Кине. На челу делегације био је др Сун Јин из Министарства иностраних послова НР Кине. На састанку је било речи о јачању правне сарадње НР Кине и Србије. Делегација из НР Кине је на крају састанка обишла просторије Института.

Детаљније

Одржана XXII међународна научна конференција „Проузроковање штете, наканда штете и осигурање“

12-14. септембар 2019. г. Од 12. до 14. септембра 2019. године је у хотелу Омни у Ваљеву одржана XXII међународна научна конференција „Проузроковање штете, наканда штете и осигурање“ у организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије.

Детаљније

Одржана промоција међународног зборника “Увод у право Швајцарске”

09. септембар 2019. г. Дана 09. септембра 2019. године одржана је промоција међународног зборника ”Увод у право Швајцарске”, коју је издао Институт за упоредно право. О зборнику су говорили директор Института проф. др Владимир Чоловић, уредник зборника др Оливер Николић, проф. др Наташа Мрвић Петровић и др Јелена Ћеранић Перишић.

Детаљније

In memoriam: проф. др Лидија Баста Флајнер (1948 – 2019)

2. јул 2019. г. Са неизмерном тугом обавештавамо да је преминула наша дугогодишња колегиница Лидија Баста Флајнер.

Детаљније

Учешће представника Института за упоредно право на састанку у Лозани

27. јун 2019. г. Дана 27.06.2019. у Лозани, у просторијама Швајцарског института за упоредно право, одржан је састанак на коме су представљени научни институти, као и друге институције у области права из Француске, Грчке, Пољске, Холандије, Мађарске, Јужне Кореје, Србије, као и земље домаћина.

Детаљније

Истраживач-сарадник Мирослав Ђорђевић у посети Берлину

2-8. јун 2019. г. Као стипендиста Goethe Institut-a, истраживач-сарадник Института за упоредно право, Мирослав Ђорђевић LL.M. провео је почетком јуна недељу дана у Берлину, са циљем бољег упознавања немачких институција и историје, али и интензивног усавршавања немачког језика.

Детаљније

Учешће др Костић на конференцији у Осијеку

6-7. јун 2019. г. Др Јелена Костић, научни сарадник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом „Establishing the European Public Prosecutors Office and suppression of criminal offences against the EU financial interests“ на ECLIC међународној научној конференцији

Детаљније

XXIV Будвански правнички дани – „Актуелна питања савременог законодавства“

2-6. јун 2019. г. Од 2. до 6. јуна 2019. године у конгресном центру хотела „Медитеран“ у Бечићима у организацији Савеза удружења правника Србије и Републике Српске одржан је научни скуп XXIV Будвански правнички дани са темом „Актуелна питања савременог законодавства“...

Детаљније

Учешће др Костић на XXXI међународном научном тематском скупу “Казнено право и медицина”

29-30. мај 2019. г. Др Јелена Костић, научни сарадник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на XXXI међународном научном тематском скупу „Казнено право и медицина“ који је одржан 29. и 30. маја 2019. године на Палићу у организацији Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Детаљније

XXVIII Сусрети правника у привреди „Привреда и привредна друштва“

27-29. мај 2019. г. Од 27. до 29. маја 2019. године у конгресном центру хотела „Мона“ на Златибору у организацији Удружења правника у привреди Србије одржан је XXVIII Сусрет правника у привреди са темом „Привреда и привредна друштва“, на коме су, са успехом, своје радове представили истраживачи Института за упоредно

Детаљније

Учешће проф. др Гасми на међународној конференцији у Румунији

23-25. мај 2019. г. Проф. др Гордана Гасми имала је уводно излагање по позиву: "Global Sinificance of European Standards of Women Human Rights Protection in Domain of Gender Based and Domestic Violence, на међународној Конференцији под називом "Глобализација и право" на Правном факултету у Румунији

Детаљније

Конференција “Право у функцији развоја друштва“

24-25. 2019. г. Од 24. до 25. маја 2019. године на Правном факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици одржана је научна конференција са међународним учешћем "Право у функцији развоја друштва",

Детаљније

Учешће др Јелене Ћеранић Перишић на конференцији у Варшави

19-22. мај 2019. г. Др Јелена Ћеранић Перишић, виши научни сарадник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на међународној научној конференцији - 11th Network conference "Challenges, risks and threats for security in Europe"

Детаљније

Предавање “Закон о заштити података о личности и установе културе”

22. мај 2019. г. Др Драган Прља, научни сарадник Института за упоредно право одржао је 22. маја 2019. г. предавање "Закон о заштити података о личности и установе културе" у Малој пленарној сали Народне скупштине Србије. Предавању је присуствовало 140 представника институција културе из целе Србије.

Детаљније

Одржана конференција “Век и по регулисања стечаја у Србији”

13-14. мај 2019. г. На Правном факултету Универзитета Унион у Београду 13. и 14. маја 2019. године у организацији Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета Унион одржана је конференција „Век и по регулисања стечаја у Србији“. Присутне су поздравили проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право, и проф. др Небојша Шаркић, декан Правног факултета Универзитета Унион, док је сесијама модерирао проф. др Вук Радовић

Детаљније

Одржана 98. седница Управљачког савета Међународног института за унификацију у праву (UNIDROIT)

7-10. мај 2019. г. У Риму у периоду од 7-10. маја одржана је 98. седница Управљачког савета Међународног института за унификацију у праву (UNIDROIT). Како је Институт за упоредно право представник Републике Србије у овом органу, седници је присуствовала Мирјана Глинтић, истраживач сарадник Института за упоредно право.

Детаљније

Мирослав Ђорђевић на истраживању на Europa Institut-у у Сарбрикену, Немачка

30. март - 22. април 2019. г. У периоду од 30. марта до 22. априла, истраживач-сарадник Института за упоредно право, Мирослав Ђорђевић LL.M. боравио је на Europa Institutu у Сарбрикену (Немачка), где је по позиву проф. др Томаса Гигериха истраживао за потребе писања свог доктората „Суспензивни вето председника републике“.

Детаљније

Проф. др Боштјан Зупанчич одржао предавање на Институту за упоредно право

11.04.2019. године Дана 11.04.2019. године гост Института за упоредно право био је проф. др Боштјан Зупанчич, судија Европског суда за људска права (од 1998. до 2016. године) и судија Уставног суда Словеније (од 1993. до 1998. године). Проф. др Боштјан Зупанчич је одржао предавање на тему „О Европском суду за људска права – Инсајдерска ретроспетива (1998-2016)“.

Детаљније

Часопис „Страни правни живот“ – важно обавештење

Часопис Страни правни живот прелази на уређивање радова у програму Asistent тако да се пријава радова од броја 1 за 2019. годину врши искључиво преко ове платформе.

Детаљније

Одржан округли сто „Правни изазови и перспективе електронског спорта“

27. фебруар 2019. г. У среду, 27. фебруара 2019. године у библиотеци Института за упоредно право одржан је округли сто под називом „Правни изазови и перспективе електронског спорта“. Модератор скупа био је научни сарадник Института за упоредно право др Милош Станић, а говорници су били

Детаљније

Одржана промоција књиге „Кривичноправна заштита финансијских интереса Европске уније”

13. фебруар 2019. године Дана 13. фебруара 2019. године у библиотеци Института за упоредно право одржана је промоција књиге др Јелене Костић "Кривичноправна заштита финансијских интереса Европске уније".

Детаљније

Промоција књиге “Право заштите података GDPR”.

1. фебруар 2019.г Институт за упоредно право у сарадњи са Аудиовизуелним архивом и центром за дигитализацију САНУ одржао је, промоцију књиге "Право заштите података GDPR".

Детаљније

Из штампе изашла нова књига “Право заштите података GDPR”

Из штампе је управо изашла књига "Право заштите података GDPR" у издању Института за упоредно право.

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на 77. заседању Генералне скупштине UNIDROIT

6. децембар 2018. г. Др Јелена Ћеранић Перишић виши научни сарадник у Институту за упоредно право представљала је Институт на 77. заседању Генералне скупштине Међународног института за унификацију права (UNIDROIT) одржаном у Риму 6. децембра 2018. године.

Детаљније

Одржан курс Заштита података и примена GDPR

19-20. новембар 2018. г. У Институту за упоредно право у Београду одржан је 19. и 20. новембра 2018. први курс под називом "Заштита података и примена ГДПР". Предавачи на курсу су били Андреј Дилигенски и Драган Прља.

Детаљније

Одржан научно-стручни скуп „Примена дигитализације у култури и науци“

16. новембар 2018. г. У Аудиовизуелном архиву и центру за дигитализацију Српске академије наука и уметности у Београду 16. новембра 2018. године одржана је прва научно стручна конференција под називом "Примена дигитализације у култури и науци" у организацији САНУ, Института за упоредно право и Института "Михајло Пупин".

Детаљније

Учешће сарадника Института за упоредно право на међународној научној конференцији у Прагу

26-29. октобар 2018. г. Научни сарадник Института за упоредно право, др Ана Кнежевић Бојовић, је од 26. до 29. октобра учествовала на међународној мултидисциплинарној конференцији под називом „На прагу новог доба“,

Детаљније

Промоција књиге „Финансијски криминалитет“

24. октобар 2018. г. На штанду Центра за промоцију науке на Сајму књига, дана 24. 10. 2018. године одржана је промоција монографије „Финансијски криминалитет“.

Детаљније

Одржана промоција књиге „Фејсбук заштита података и судска пракса“

23. октобар 2018. г. На штанду Центра за промоцију науке на Сајму књига, дана 23. 10. 2018. године у 12х одржана је промоција монографије „Фејсбук, заштита података и судска пракса“.

Детаљније

Др Милош Станић добитник награде фондације „Миодраг Јовичић“

16. октобар 2018. г. Др Милош Станић, научни сарадник Института за упоредно право, добитник је награде фондације „Миодраг Јовичић“ за најбоље урађен докторски рад из области уставног права и политичких система у академској 2016/17. и 2017/18. години.

Детаљније

Одржана XXI међународна научна конференција “Одговорност за штету, накнада штете и осигурање”

20-22. септембар 2018. г. Од 20. до 22. септембра 2018. године је у хотелу "Омни "у Ваљеву одржана 21. међународна научна конференција "Одговорност за штету, накнада штете и осигурање"

Детаљније

Примедбе, предлози и сугестије у вези са Нацртом закона о фонду за науку Републике Србије

12. септембар 2018. г. Научно веће Института за упоредно право је на седници одржаној 12. септембра 2018. године усвојило примедбе, предлоге и сугестије у вези са Нацртом закона о фонду за науку Републике Србије.

Детаљније

Научна конференција „Финансијски криминалитет“

7-8. септембар 2018. г. У хотелу „Војводина“ у Зрењанину је 7. и 8. септембра 2018. године одржано саветовање „Финансијски криминалитет“, у организацији Института за упоредно право и Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Детаљније

Семинар немачког права

16. јул 2018. г. Мирослав Ђорђевић, мастер правник и истраживач-сарадник Института за упоредно право, боравио је као стипендиста од 8. 7. 2018. до 14. 7. 2018. године у Бону на “Летњој школи немачког права” у организацији немачке организације за међународну правну сарадњу IRZ (Internationale rechtliche Zusammenarbeit).

Детаљније

Одржана научна конференција “Финансирање научних истраживања – упоредно право и пракса”

29. јун 2018. г. У Институту за упоредно право у Београду 29. јуна 2018. одржана је врло успешна научна конференција “Финансирање научних истраживања – упоредно право и пракса” у организацији Института за упоредно право из Београда.

Детаљније

Сарадња са Истраживачким институтом за иновације и развој из Напуља

14. јун 2018. Институт за упоредно право и Истраживачки институт за иновације и развој (IRISS - Istituto di Ricerca su Innovazione e Servizi per lo Sviluppo) из Напуља закључили су 14. 6. 2018. године Меморандум о сарадњи.

Детаљније

XXVII Сусрети правника у привреди “Привреда и арбитраже”

28-30. мај 2018. Од 28. до 30. маја 2018 у конгресном центру хотела „Мона“ на Златибору одржан је у организацији Удружења правника у привреди Србије XXVII Сусрет правника у привреди са темом „Привреда и арбитраже“

Детаљније

Округли сто “Уставни амандмани и независност правосуђа”

23. мај 2018. У организацији Института за упоредно право и Центра за студије привреде и правосуђа одржан је 23. маја 2018. године округли сто на тему „Уставни амандмани и независност правосуђа“.

Детаљније

Одржан округли сто “Улога финансијског форензичара и службеника за везу у кривичном поступку”

26. април 2018. У Институту за упоредно право у Београду је 26. априла 2018. године успешно одржан округли сто „Улога финансијског форензичара и службеника за везу у кривичном поступку, а у организацији нашег Института.

Детаљније

Дигитални свет и ПУКОС

25-26. април 2018. Пословно удружење кабловских оператера Србије је 25. и 26. априла 2018. године одржало конференцију "Дигитални свет и ПУКОС 2018"

Детаљније

Потписивање споразума о сарадњи са Омладинским научним институтом у Бања Луци

30. март 2018. Дана 30.03.2018. године у Бања Луци је потписан споразум о сарадњи између Института за упоредно право и Омладинског научног института из Бања Луке.

Детаљније

Конференција “Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама ЕУ – поглавља 23 и 24”

30. март 2018. У Бања Луци 30.03.2018. одржана је Друга међународна конференција "Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама ЕУ - поглавља 23 и 24"

Детаљније

Одржан округли сто „Дигитализација и заштита података – Општа уредба о заштити података ЕУ (ГДПР) и њена примена“

19. фебруара 2018. г. Институту за упоредно право у Београду одржан је врло успешан округли сто „Дигитализација и заштита података – Општа уредба о заштити података ЕУ (GDPR) и њена примена"

Детаљније

Одржана трибина поводом објављивања Зборника за перцепцију научног рада…

26. децембра 2017.   У уторак 26. децембра 2017. године са почетком у 18 часова у Малој сали задужбине Илије М. Коларца је одржана трибина поводом објављивања Зборника за перцепцију научног рада и познавање реквизита његове оцене.

Детаљније

Одржан округли сто “Права детета”

25. децембар 2017. У понедељак, 25. децембра 2017. године у Институту за упоредно право одржан је округли сто „Права детета“.

Детаљније

Изазови интегритета на Западном Балкану – дванаести састанак радне групе за етику и интегритет

30. новембар 2017. У београдском хотелу „Зира“ представљена је студија о изазовима интегритета на Западном Балкану, коју је израдио Институт за упоредно право уз подршку норвешког Центра за интегритет у сектору одбране

Детаљније

Промоција зборника радова “Правни аспекти дигитализације културне баштине”

27. октобар 2017. На Сајму књига у Београду, на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржана је промоција зборника радова ...

Детаљније

Конференција “Правни аспекти дигитализације културне баштине”

19. октобар 2017. Конференција „Правни аспекти дигитализације културне баштине“ одржана је у Београду у Српској академији наука и уметности 19. октобра 2017.г.

Детаљније
саветовање у зрењанину

Саветовање из одштетног права у Зрењанину

14. септембар  2017. г. - У Зрењанину је половином септембра одржана јубиларна двадесета међународна конференција „Одговорност за штету, накнада штете и осигурање", у организацији Удружења за одштетно право, Института за упоредно право и Правосудне академије...

Детаљније
Страни правни живот

Препоручујемо други број часописа Страни правни живот за 2017

18. јул 2017. г. - Из штампе је управо изашло ново издање часописа Института за упоредно право „Страни правни живот“. У броју је објављено 12 научних текстова еминентних домаћих и више страних аутора из различитих области права...

Детаљније

Привреда и судска и арбитражна пракса

24. мај 2017. г. - Ово је била основна тема 26. саветовања правника у привреди, које је, у организацији истоименог удружења, одржано на Златибору од 22. до 24. маја. Скуп је традиционално окупио више од 200 реномираних правника из земље и иностранства...

Детаљније

Промоција Коментара Закона о заштити потрошача

10. мај 2017. г. - У Институту за упоредно право представљена је данас књига „Коментар Закона о заштити потрошача“, ауторки др Катарине Јовичић, научног сарадника ИУП, и др Весне Дабетић-Трогрлић, судије Привредног апелационог суда...

Детаљније
Страни правни живот

Стигао први број “Страног правног живота” за 2017. годину

14. април 2017. г. - У садржај првог оводишњег издања часописа ИУП „Страни правни живот” увршћени су следећи аутори и њихови научни текстови: Борис Кривокапић, „Појам људских права”; Оливер Николић, „Положај судије Уставног суда – упоредноправна анализа”...

Детаљније

Правно соучавање с прошлошћу

10. април 2017. г. - Предавање о одговорном правном суочавању са новијом историјом одржано је данас у Институту за упоредно право, а међу говорницима су били: др Јован Ћирић, судија Уставног суда РС, Душан Игњатовић...

Детаљније
светски дан холокауста у њујорку

Светски дан жртава холокауста у Уједињеним нацијама у Њујорку

29. јануар 2017. г. - Неколиким манифестацијама, у којима су учествовали и представници Института за упоредно право, у Њујорку је од 26. до 29. јануара обележен Светски дана жртава холокауста. То је са српске стране укључивало изложбу...

Детаљније

Зборник радова “Право на незаборав”

26. јануар 2017. г. - Институт за упоредно право је, у сарадњи са Етнографским институтом САНУ и Министарством спољних послова Републике Србије, објавио Зборник „Право на незаборав“. Прикупљени научни текстови посвећени су...

Детаљније

Okrugli sto Quo vadis EU

10. октобар 2016. Округли сто поводом промоције истоимене монографије "QUO VADIS EU?" отворио је Директор Института Др Јован Ћирић. На Округлом столу су говорили уводницари: Проф. Емеритус Др Михајло Црнобрња, Председник Европског покрета Србије и Проф. Др Миша Дјурковић, Директор Института за европске студије, затим рецензенти монографије: Проф. др Слободан Зечевић, научни саветник у Институту за европске студије, Проф. др Жељко Никач, Криминалистичко-полицијска Академија и Проф. др Предраг Дедеић, Банкарска Академија Београд. Ауторка, Проф. др Гордана Гасми је изложила завршну реч и захвалила се Министарству науке и просвете које је подржало штампање монографије, говорницима и свим присутнима.

Детаљније

Одржана конференција „Сузбијање организованог криминала као предуслов владавине права“

29-30. септембар 2016. У Вршцу је 29 и 30 септембра 2016. у организацији Института за упоредно право и Фондације Hanns Seidel одржана конференција на тему: „Сузбијање организованог криминала као предуслов владавине права“. Том приликом је презентована и истоимена књига која садржи 28 чланака – реферата из ове области

Детаљније

Промоција XII тома “Историје осигурања Аустрије”

03. децембар 2015. Дана 03.12.2015. године у Бечу у просторијама Удружења осигуравајућих организација Аустрије одржана је промоција XII тома "Историје осигурања Аустрије". Промоцији су присуствовали Др Јован Ћирић и Др Владимир Чоловић из Института за упоредно право. Осим о темама из области осигурања, о којима је говорио Др Владимир Чоловић, који је заједно са научним саветником Института Др Наташом Мрвић Петровић написао чланак "Versicherungsvertrag mit einem Element der Ausländlichkeit - Recht der EU und Gesetzgebungen von Serbien, Norwegen und USA"

Детаљније

Мигранти на раскршћу и беспућу земље Србије

5-6. новембар 2015. У Београду је 5. и 6. новембра у хотелу „Палас“ одржана конференција о проблемима миграната и миграција. Институт за упоредно право, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Криминалистичко-полицијска академија, у сарадњи са Руском хуманитарном мисијом су одржали конференцију на којој је расправљано о социо-економским, правно-политичким и безбедносним аспектима опште проблематике миграција.

Детаљније

Религија политика право

2-4. октобар 2015. У периоду од 2. до 4. октобра 2015. на конференцији коју су заједно организовали наш Институт за упоредно право, Митрополија црногорска-приморска и Центар за проучавање религија и верску толеранцију. Конференција под насловом „Религија – политика – право“, резултирала је књигом од скоро 1.000 страна, тј. 50 чланака, написаних од стране 58 аутора из Србије, Црне Горе, Русије, Италије, Велике Британије, Аустрије, Македоније и Француске.

Детаљније

XVIII међународни научни скуп “Безбедност саобраћаја, накнада штете и осигурање”

24-26. септембар 2015. Удружење за одштетно право, у сарадњи са Институтом за упоредно право из Београда, Криминалистичко‐полицијском академијом и Правосудном академијом, организовало је XVIII међународни научни скуп "Безбедност саобраћаја, накнада штете и осигурање" 24. ‐ 26. септембар 2015, хотел "Србија" у Вршцу. На скупу је учествовало више од 30 угледних научника и практичара из земље и иностранства.

Детаљније

Посета Правном факултету Универзитета у Осијеку

15. јул 2015. Делегација Института за упоредно право у саставу: Јован Ћирић, Владимир Чоловић и Владимир Ђурић, боравила је у Осијеку 14. и 15. јула 2015. Била је то узвратна посета тамошњем Правном факултету. Колеге из Осијека боравиле су у Београду фебруара ове године, када је успостављена иницијална сарадња наше две институције. Била је ово прилика да се у једној опуштеној, колегијалној и пријатељској атмосфери разговара о неким конкретним облицима сарадње у непосредној будућности. Обишли смо просторије факултета, а у среду 15. јула били смо гости и осијечког Свеучилишта Јосип Јурај Штросмајер, којом приликом смо разговарали са Ректором проф.др Жељком Туркаљем. Ова посета наговештава читав низ конкретних облика успешне сарадње у будућности.

Детаљније

Реформа изборног система у Србији

03. јул 2015. Институту за упоредно право у сарадњи са Центром за јавно право из Сарајева, којим руководи профессор Един Шарчевић, одржана трибина на тему: “Реформа изборног систем у Републици Србији”. Учествовали су: Владан Петров са Правног факултета у Београду; Милан Јовановић са Факултета политичких наука; Дарко Симовић са Криминалистичко – полицијске Академије; Маја Настић са Правног факултета у Нишу; Владимир Микић са Универзитета у Београду, Наташа Рајић са Правног факултета у Новом Саду; Душан Вучићевић са Факултета политичких наука; Саво Манојловић из Института за упоредно право; Ана Стевановић из Министарства правде Републике Србије; Ђорђе Марковић, са Факултета политичких наука; Милош Станић из Института за упоредно право.

Детаљније

Одржан састанак организационог одбора конференције Религија политика право

25. јун 2015. Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. др Амфилохије је 25. јуна 2015. године у Београду одржао састанак Организационог одбора међународног научног скупа ”Религија, политика и право”. Састанку су присуствовали др Јован Ћирић, научни савјетник и директор Института за упоредно право, проф. др Мирољуб Јевтић, редовни професор на Факултету политичких наука, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, научни сарадник и координатор Правног савјета Митрополије Црногорско-Приморске и Милош Станић, истраживач-сарадник Института за упоредно право.

Детаљније

Прослава јубилеја 60 година Института

4. јун 2015. У легату Петра Лубарде на Дедињу Институт за упоредно право обележио је 60 година постојања.

Детаљније

Учешће на међународној конференцији у Румунији

09. мај 2015. Научни истраживачи Института за упоредно право: Др Драган Прља, др Гордана Гасми и др Мина Зиројевић учествовали су са својим ауторским радовима и одржали уводне презентације на Међународној конференцији "The Rule of Law in the Digital Era", одржаној 8 - 9. маја у Cluj - Napoca, на Правном факултету Универзитета Babes-Bolyai, Румунија.

Детаљније

Одржана промоција зборника Елементарне непогоде – ванредне ситуације

28. април 2015. Промоција књиге “Елементарне непогоде – ванредне ситуације” одржана је у Институту за упоредно право у Београду 28. априла 2015.г.

Детаљније

Одржана промоција зборника Интернет и друштво

02. март 2015. У Институту за упоредно праву у Београду одржана је промоција зборника радова “Интернет и друштво”, коју су објавили Српско социолошко друштво, Филозофски факултет у Нишу и Институт за упоредно право. На промоцији су говорили уредници: др Драган Тодоровић, др Далибор Петровић и др Драган Прља.

Детаљније

Одржана трибина о кризи парламентаризма

27. фебруар 2015. У Институту за упоредно право у Београду одржана је трибина о кризи парламентаризма на којој су говорили Лука Бренеселовић, Владимит Ђурић, Олга Сабо и Јован Ћирић.

Детаљније

Трибина Блокада правосуђа

18. децембар 2014. У Институту за упоредно право одржана је врло успешна трибина на тему "Блокаде правосуђа". Трибину је организовао Институт за упоредно право заједно са Удружењем студената за упоредно право. На трибини су говорили адвокати Слободан Шошкић и Боривоје Боровић, и судије Драгана Бољевић и Јанко Лазаревић.

Детаљније

Трибина о еутаназији

01. децембар 2014. У Институту за упоредно право одржана је врло успешна трибина на тему ЕУТАНАЗИЈЕ. Трибину је организовао Институт за упоредно право заједно са Удружењем студената за упоредно право. Говорили су др Драгана Петровић, др Весна Клајн-Татић, др Игор Вуковић, и Владимир Петровић испред Удружења студената за упоредно право.

Детаљније

Промоција зборника Системи здравствене заштите

28. новембар 2014. Врло успешна промоција књиге Системи здравствене заштите и здравственог осигурања - Упоредноправна анализа у земљама Европе чији су аутори истраживачи Института за упоредно право др Катарина Јовичић (уредник), мр Ивана Ракић, Мирјана Глинтић. и дипл. правник Анђелка Плавшић-Нешић, одржана је у петак 28. новембра 2014.г. у хотелу "М" у Београду уз присуство великог броја заинтересованих за област здравственог система.

Детаљније

Промоција књиге о Првом светском рату у Бечу

19. новембар 2014. У згради куле „Рајфајзен“ банке у Бечу 19. новембра је одржана промоција књиге Сто године од почетка Првог светског рата - историјске и правне студије.

Детаљније

Промоција књиге др Драгице Попеску

20. октобар 2014. У Институту за упоредно право у Београду 20.октобра 2014.г. одржана је промоција књиге судије др Драгице Попеску под називом "Заштита права личности од повреде у масмедијима". На врло успешној промоцији су говорили: проф. др Илија Бабић, проф. др Здравко Петровић, др Јован Ћирић и аутор књиге др Драгица Попеску.

Детаљније

Проф. др Гасми – предавање о родној равноправности

16-17. октобар 2014. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник Института за упоредно право, у оквиру пројекта Friedrich Ebert Stiftung подршке Секцији жена Савеза самосталних синидката Србије, одржала је два предавања о Стратешким оквирима родне равноправности у ЕУ, са освртом на Србију и о Правним аспектима родне равноправности у ЕУ, на дводневном семинару одржаном у Јагодини, 16-17. октобра 2014.

Детаљније

Представници Института на Пројектној конференцији ELI

24-26. септембар 2014. Др Весна Ћорић, истраживач сарадник Института за упоредно право, и мастер правник Мирјана Глинтић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовале су на Пројектној конференцији Европског правног института, ELI, одржаној у Загребу 24-26. септембра 2014. године у просторијама Државног архива и организованој у сарадњи са Правним факултетом Свеучилишта у Загребу.

Детаљније

Учешће проф. др Гасми на конференцији у Риму

18-19. септембра 2014. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник Института за упоредно право, у својству експерта Савета Европе, учествовала је на Међународној конференцији у Риму, 18 - 19. септембра 2014. посвећеној ступању на снагу Конвенције Савета Европе о сузбијању и борби против насиља над зенама и породичног насиља (Истанбул Конвенција).

Детаљније

Међународна конференција Интернет и друштво

19. септембар 2014. На конференција Српског социолошког друштва, Филозофског факултета у Нишу и Института за упоредно право одржаној 19 и 20 септембра у Нишу под називом "ИНТЕРНЕТ И ДРУШТВО" учествовало је више сарадника Института за упоредно право: Драган Прља, Катарина Јовичић, Миодраг Савовић, Мина Зиројевић, Ана Човић, Милица Матијевић, и Сања Прља.

Детаљније

Конференција о Савињију у Хановеру

12-13. септембар 2014. У Немачкој, у Хановеру је у организацији тамошњег Правног факултета, 12. и 13. септембра, 2014. одржан семинар - конференција о научном значају и улози познатог немачког правника Савињија. На конференцији је присуствовало око 60 учесника из Немачке, Италије, Јапана, Пољске, Кореје, говорило је десетак референата. Посебно запажено излагање и наступ имао је Лука Бренеселовић, истраживач сарадник Института за упоредно право који је говорио о Валтазару Богишићу.

Детаљније

Сто година од почетка Првог светског рата

1. јул 2014. Институт за упоредно право је заједно за предузећем ИНТЕРМЕКС и Заводом за уџбенике недавно објавио капитално издање – књигу, тематски зборник радова: „Сто година од почетка Првог светског рата – историјске и правне студије“. Ова луксузна књига, урађена је под генералним покровитељством Председника Републике Србије, господина Томислава Николића. У овој књизи која садржи 46 чланака написана од стране 54 аутора из Србије, Италије, Русије, Француске, САД, Аустрије, Албаније и Словеније,

Детаљније

Промоција зборника Увод у право Француске

9. мај 2014. У петак, 9. маја, у Француском културном центру, одржана је промоција зборника Увод у право Француске, објављеног у издању Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Београду.

Детаљније

Промоција књиге “Тероризам – међународни поглед”

29. април 2014. У уторак 29. априла одржана је врло успешна промоција књиге "Тероризам - међународни поглед", ауторке Мине Зиројевић у издању Института за међународну политику и привреду. О књизи су говорили проф. др Драган Симеуновић, проф. др Радомир Милашиновић, др Јован Ћирић и ауторка.

Детаљније

Промоција књиге „Фејсбук и право“

28. март 2014. У просторијама Правног факултета у Београду 28. марта 2014.г. одржана је врло успешна промоција књиге Андреја Дилигенског и Драгана Прље "Фејсбук и право" пред око 80 посетилаца. На промоцији су говорили др Јован Ћирић, др Гордана Гасми, др Марио Рељановић, др Миодраг Савовић и аутори: Андреј Дилигенски и Драган Прља.

Детаљније

Промоција монографије “Историја осигурања у Србији, Црној Гори и Југославији до 1941. године”

21. фебруар 2014. У просторијама Аеро клуба у Београду је у петак, 21. фебруара 2014. године одржана промоција монографије "Историја осигурања у Србији, Црној Гори и Југославији до 1941. године" аутора проф. др Здравка Петровића, редовног професора на предмету Право осигурања на Универзитетима "Сигмунд Фројд" из Беча и Медитеран из Подгорице, проф. др Владимира Чоловића, редовног професора и научног саветника Института за упоредно право у Београду и доц. др Душка Кнежевића, доцента на катедри за финансије на Београдској банкарској академији .

Детаљније

Проф. др Владимир Чоловић у Уједињеним нацијама

14. фебруар 2014. Др Владимир Чоловић, научни саветник Института за упоредно право, присуствовао је 22. седници Радне групе I Комисије УН за међународно трговачко право посвећеној микро, малим и средњим предузећима, која је одржана у Њујорку од 10. до 14. фебруара 2014. године. Такође, колега Чоловић је 10. фебруара присуствовао седници Савета безбедности која је била посвећена ситуацији на Косову и Метохији.

Детаљније

Делегација Института у посети Белом двору

9. децембар 2013. Делегацију Института за упоредно право примио је 9. 12. 2013. Његово Краљевско Величанство Престолонаследник Александар Карађорђевић, којом приликом је Престолонаследнику Александру за дворску библиотеку уручен скромни поклон књига које је објавио наш Институт у последњих неколико година. У питању је неких 60 до 70 књига.

Детаљније

Промоција зборника “Историја осигурања Аустрије”

8. новембар 2013. Дана 8. новембра 2013. године у свечаној сали у згради Привредне коморе у Бечу одржана је промоција 11. књиге Зборника радова "Историја осигурања Аустрије" чије је уредник Проф. др др Wolfgang Rochrbach. Овај Зборник радова, који има међународни значај и који је посвећен свим областима осигурања, излази 25 година, тако да је овом приликом обележен тај јубилеј. У 11. књизи, своје чланке су објавили и научни саветници Института за упоредно право проф. др Наташа Мрвић Петровић и проф. др Владимир Чоловић.

Детаљније

Скуп Глобализација и десуверенизација

15. септембар 2013. Институт за упоредно право, заједно са Српским социолошким друштвом и Филозофским факултетом из Косовске Митровице, био је један од суорганизатора конференције српских социолога, на тему :”Глобализација и десуверенизација”. Ова тема је веома актуелна, за социологе, али и за правнике, те се на конференцији, која се одржала 14. и 15. септембра, окупило преко 60 учесника, референата.

Детаљније

Конференција о односу међународног и унутрашњег права у Чању

29-31. мај 2013. У Црној Гори је од 29. до 31. маја ове године одржана међународна конференција о односу међународног јавног права и државних поредака. Повод скупа и основ излагања била је нова књига Basic Concepts of Public International Law – Monism and Dualism, чији је саиздавач и Институт за упоредно право. Учесници из 16 земаља изнели су регионална искуства из својих држава, а представљен је и известан број радова од општег, теоретског значаја за међународно јавно право. Посебан значај био је посвећен карактеру правног поретка Европске уније.

Детаљније

Одржана промоција књиге “Хашки трибунал између права и политике”

13. мај 2013. У препуној дворани Коларчеве задужбине одржана је промоција књиге "Хашки трибунал између права и политике" на којој су говорили др Оливер Антић, др МИлан Шкулић, Горан Петронијевић, Марко Новаковић, др Владимир Чоловић и др Јован Ћирић.

Детаљније

Округли сто “Хашки трибунал”

6. април 2013. У организацији Правног факултета у Београду, “Нове Српске Политичке Мисли” и Института за упоредно право, одржан је 06. априла, на Правном факултету, округли сто на тему Хашког трибунала. На том округлом столу, који се одржава поводом расправе у Генералној скупштини УН – 10. априла, широј јавности је представљена нашу нову књигу која се управо бави овом проблематиком: “Хашки трибунал између права и политике”.

Детаљније

Одржан скуп “Изазови добре управе”

27. новембар 2012. У Београду је у уторак 27. новембра 2012. године у Дому Народне Скупштине Републике Србије одржан скуп под називом: ,,Изазови добре управе’’ чији организатори су били Институт за упоредно право из Београда и Удружење овлашћених интерних ревизора Србије у јавном сектору. Том приликом представљен је и зборник радова ,,Добра управа и интерна ревизија’’.

Детаљније

Делегација Института код Председника републике

20. новембар 2012. У уторак 20. 11. 2012. године Председник Републике Србије, Томислав Николић, примио је делегацију Института за упоредно право. Трочлана делегација у саставу Јован Ћирић, Владимир Чоловић и Мирослав Ђорђевић, информисала је Председника Републике о историјату, делатности и значају ове старе и угледне научне институције. Разговору је присуствовао и некадашњи директор Института за упоредно право, а садашњи Саветник Председника Републике, проф. др Оливер Антић.

Детаљније

Стогодишњица Првог балканског рата

5. новембар 2012. Институт за упоредно право се активно укључио у обележавње стогодишњице Првог балканског рата. Наиме, 23. октобра ове године удружење студената ПФ-а „Српско културно коло Деспот Стефан Лазаревић“ отворило је изложбу и организовало свечану академију поводом овог важног догађаја. Сећање на тај догађај подржали су Министарство културе Републике Србије, Архив, Кинотека, Народна библиотека и Правни факултет где се читава манифестација и одигравала.

Детаљније

Конференција “Борба против корупције – искуства и поређења”

30-31. мај 2012. Уз учешће експерата из Велике Британије, Белгије, Холандије, Немачке, Русије, Бугарске, Грчке, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Републике Српске, као и Србије, у Београду ће у хотелу "Палаце" 30. и 31. маја одржана је међународна конференција "Борба против корупције: искуства и поређења". Конференција је одржана у сарадњи са двема немачким организацијама - Фондација за међународну правну сарадњу (IRZ) и Фондација "Конрад Аденауер".

Детаљније

Одржана промоција књиге „Избори у домаћем и страном праву“

24. април 2012. У уторак, 24. априла 2012. године, одржана је у просторијама Мале сале Коларчеве задужбине промоција књиге „Избори у домаћем и страном праву“. На промоцији су говорили, др Јован Ћирић, директор Института, доц. др Владимир Ђурић, проф. др Владан Петров, доц. др Јелена Ћеранић и Мирослав Ђорђевић.

Детаљније

Одржана промоција књиге “Увод у право Немачке”

Дана 02.02. 2012. на Правном факултету у Београду, одржана је промоција књиге „Увод у право Немачке“. На промоцији је било око стотинак људи: тужиоци, судије, адвокати, научни радници, а међу њима и Председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић. На промоцији су говорили амбасадор СР Немачке Волфрам Мас, директор фондације - IRZ Штефан Пирнер, продекан Правног факултета Милан Шкулић и из Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић и др Јован Ћирић.

Детаљније