Вести

Округли сто “Уставни амандмани – за и против“

28. децембар 2021. г. У Институту за упоредно право је одржана дебата о уставним амандманима у домену правосуђа. Аргументе у прилог уставној ревизији су изнели чланови Радне групе за израду Акта о промени Устава: проф. др Владан Петров, др Мирослав Ђорђевић и др Милош Станић. На другој страни су говорили мр Ђорђе Вукадиновић, Саво Манојловић ЛЛ.М. и Владимир Гајић. Модератор дебате је био проф. др Владимир Ђурић.

Детаљније

За и против Закона о референдуму и народној иницијативи и уставних промена

24. децембар 2021. г. У организацији Института за европске студије и Института за упоредно право одржана је трибина под називом „За и против Закона о референдуму и народној иницијативи и уставних промена“. Наши научни сарадници др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић учествовали су и као чланови Радне групе за израду Акта о промени Устава указали на значај уставне ревизије у домену правосуђа, после чега су позвали грађане да изађу у што већем броју на предстојећи референдум.

Детаљније

Часопис Страни правни живот добио категорију М24

23. децембар 2021. г. Часопис Страни правни живот који издаје Институт за упоредно право на листи категорисаних научних часописа за 2021. годину Министарства просвете, науке и технолошког развоја категорисан је као М24 - национални часопис међународног значаја у области право и политикологија.

Детаљније

Потписан споразум о сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Бања Луци

22. децембар 2021. г. Дана 22. 12. 2021. године декан Правног факултета Универзитета у Бања Луци проф. др Жељко Мирјанић и директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић потписали су Споразум о сарадњи. Потписивању Споразума је присуствовао и продекан бањалучког Правног факултета доц. др Бојан Влашки.

Детаљније

Објављена брошура о међународним стандардима поштовања рада правосудних органа од стране јавних званичника

20. децембар 2021. г. Објављена брошура о међународним стандардима поштовања рада правосудних органа од стране јавних званичника чији је коаутор др Ана Кнежевић Бојовић, виши научни сарадник Института за упоредно право.

Детаљније

Др Мирослав Ђорђевић на Конференцији поводом 30 година македонског Устава

10. децембар 2021. г. Makedonija ustav Zoom Правни факултет „Iustinianus Primus“ Универзитета „Св. Кирило и Методије“ из Скопља организовао је конференцију под називом „30 Years Since the Adoption of the Republic of Macedonia’s Constitution“, на којој је присуствовао велики број еминентних стручњака из земаља региона, али и Аустрије, Италије, Шпаније и других европских земаља.

Детаљније

Одржано 80. заседање Генералне скупштине UNIDROIT

09. децембар 2021. г. Дана 9. децембра 2021. проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник, представљала је Институт за упоредно право на 80. заседању Генералне скупштине UNIDROIT које је због неповољне епидемиолошке ситуације одржано у хибридној форми.

Детаљније

Српски фудбал – упоредноправни изазови и перспективе

6. децембар 2021. г. У Институту за упоредно право је дана 06.12.2021. године одржана међународна научна конференција Српски фудбал-упоредноправни изазови и перспективе, која је логичан наставак претходних, може се казати, пионирских активности Института за упоредно право на популарисању фудбалског права, као и фудбала уопште.

Детаљније

Одржана међународна научна конференција “Институције и превенција финансијског криминалитета”

03. децембар 2021. г. Међународна научна конференција “Институције и превенција финансијског криминалитета” одржана је 3. децембра 2021. године у просторијама Института за криминолошка и социолошка исттраживања у Београду, у организацији Института за упоредно право и Института за криминолошка и социолошка истраживања, а уз подршку Правосудне академије.

Детаљније

Учешће др Јелене Костић на међународној конференцији одржаној 27. Новембра 2021. године у организацији Научних Институција из Кине

27. новембар 2021. г. Др Јелена Костић, виша научна сарадница Института за упоредно право учествовала је на VIII међународној научној конференцији “Criminal Compliance System in Transnational Countries: Institution-Building, Theoretical Innovations and Practical Lessons”

Детаљније

Др Матијевић одржала серију предавања на Правном факултету Универзитета у Фиренци

26. новембар 2021. г. У оквиру једномесечног студијског боравка на Правном факултету Универзитета у Фиренци (Università di Firenze, Dipartimento di scienze giuridiche), др Милица В. Матијевић, научни сарадник Института, одржала је током претходне недеље три предавања на тему „Упоредноправни осврт на правне системе земаља централне и источне Европе”

Детаљније

Одржан Научни скуп „Сећање на Стефана Андоновића“

17. новембар 2021. г. Дана 17.11.2021. г. у Институту за упоредно право одржан је Научни скуп "Сећање на Стефана Андоновића".

Детаљније

Учешће др Зиројевић на конференцији у Мексику

5-6. новембар 2021. Проф. др Мина Зиројевић, виши научни сарадник Института за упоредно право, изложила је коауторски рад на тему “Suicide terrorism and religion” на међународној научној конференцији Latin American International Conference On Social Sciences And Humanities одржаној 5. и 6. новембра 2021. године у Виљаермоси у Мексику.

Детаљније

Наши истраживачи учествовали на Међународном Научном скупу „Противрјечја савременог права“

30 октобар 2021. г. Дана 30. октобра 2021. године на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржан је X Mеђународни Научни скуп на општу тему „Противрјечја савременог права“. Институт за Упоредно право био је суорганизатор овог скупа.

Детаљније

Одржана друга међународна конференција Regional Law Review

22-23. октобар 2021. г. У организацији Инситута за упоредно право из Београда, Универзитета Печуј из Мађарске и Правног факултета Универзитета „Josip Juraj Strossmayer ” у Осијеку, Хрватска одржана је међународна научна конференција Regional Law Review.

Детаљније

Учешће др Јелене Костић на међународној конференцији одржаној 21-22. октобра 2021. године у организацији Правног Факултета Универзитета у Летонији

21-22. октобар 2021. г. Др Јелена Костић, виса научна сарадница Института за упоредно право учестовала је на VIII међународној научној конференцији “New Legal Reality: Challenges and Perspectives” која је због епидемиолошке ситуаиције проузроковане вирусом КОВИД-19 одржана путем видео линка од 21-22. октобра у организацији Правног факултета Универзитета у Летонији.

Детаљније

Наши истрживачи учествовали на Међународном Научном скупу „Правни систем у времену нове реалности“

24. септембар 2021. г. Дана 24.септембра 2021. године одржан је 11.по реду међународни научни скуп „Правни систем у времену нове реалности“ у организацији Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Детаљније

Др Ана Кнежевћ Бојовић учествовала у студијској посети делегације српског правосуђа Словенији

20-22. септембар 2021. г. Судска и тужилачка етика била је у фокусу студијске посете Љубљани у Словенији, која је организована за чланове Етичких одбора Високог савета судства Србије и Државног већа тужилаца у оквиру заједничког пројекта Еврпске уније и Савета Европе „Јачање независности и одговорности правосуђа“.

Детаљније

Учешће наше истраживачице на Међународном саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање

15-18. септембар 2021. г. Истраживачица приправница Института за упоредно право Јована Мисаиловић учествовала је на Међународном саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање на Златибору од 15-18 септембра 2021. године.

Детаљније

Конференција „100 година од Видовданског устава“ у Крагујевцу

18. септембар 2021. г. На Правном факултета Универзитета у Крагујевцу је одржана међународна конференција „100 година од Видовданског устава“.

Детаљније

Др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић говорили су на јавним слушањима поводом ревизије Устава

13-17. септембар 2021. г. Др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић, научни сарадници Института за упоредно право, говорили су на јавним слушањима поводом ревизије Устава, у својству чланова Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије, у домену правосуђа.

Детаљније

Одржана XXIV Међународна научна конференција „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

16-18. септембар 2021. г. Од 16. до 18. септембра 2021. године у Бањи Врујци одржана је XXIV Међународна научна конференција "Проузроковање штете, накнада штете и осигурање" у организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије.

Детаљније

Учешће наших истраживача на 23. Светском конгресу радног и социјалног права одржаног у Лими

09. септембар 2021. г. Јована Рајић Ћалић, истраживач сарадник и Јована Мисаиловић, истраживач приправник Института за Упоредно право узеле су учешће на Светском конгресу радног права и социјалног права који је ове године 23. пут одржан у Лими, Перу.

Детаљније

Др Мирослав Ђорђевић изложио свој рад на Генералној конференцији ECPR

30.08.2021. г. Научни сарадник Института за упоредно право, др Мирослав Ђорђевић учествовао је на Генералној конференцији Европског конзорцијума за политичка истраживања (ECPR) и изложио свој рад „Constitutional Boundaries of Presidential Power and General Level of Political Culture – The Case of Serbia“ у оквиру секције „New Perspectives on Presidential Power: Meaning, Measures and Political Practice”.

Детаљније

Др Гордана Гасми одржала предавање на међународној летњој школи у Истанбулу

31. јул 2021. г. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник Института, одржала је 31. јула 2021. предавање по позиву на Међународној летњој школи о кривичном правосуђу и праву људских права 2021 (International Criminal Justice and Human Rights Law Summer School 2021) у организацији Института за кривично право и криминологију Центар за истраживање и примену Универзитета у Истанбулу (Istanbul University Institute of Criminal Law and Criminology Research).

Детаљније

Представницима правосуђа представљена упоредна анализа о поверљивом саветовању за судије и јавне тужиоце

14. јул 2021. г. Члановима етичких одбора Високог савета судства Србије (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ) представљена је Анализа система поверљивог саветовања о етичким питањима за судије и јавне тужиоце. Анализа садржи сет препорука за доносиоце одлука о корацима које треба предузети за увођење поверљивог саветовања у српско правосуђе.

Детаљније

Oдржан скуп „Прилози државно-црквеном праву“

26-28. jун 2021. године У конаку Манастира Светог Николаја Српског (Соко-град) одржан је од 26.06. до 28.06.2021.године тродневни скуп "Прилози државно-црквеном праву". Скуп је одржан поводом 15 година од доношења Закона о црквама и верским заједницама.

Детаљније

Одржана Свечана академија поводом 65 година постојања и рада Института за упоредно право

25. јун 2021. године Поводом 65 година постојања и рада Института за упоредно право одржана је 25. јуна 2021. године Свечана академија у сали Скупштине Града Београда.

Детаљније

Др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић – чланови Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије

23. јун 2021. године На седници Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије, одржаној 23. јуна 2021. године, једногласно је донета одлука о образовању Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије. Као представници Инсититута за упоредно право, за чланове ове радне групе су именовани научни сарадници нашег Института, Др Милош Станић и Др Мирослав Ђорђевић, обојица доктори уставног права.

Детаљније

Прилог о Институту за упоредно право на TV Brainz

На каналу Brainz TV (Научна телевизија), у оквиру емисије "Academy" емитован је прилог о Институту за упоредно право: нашем историјату, раду и подухватима за ових 65 година постојања, међународној сарадњи, издањима, библиотеци, изазовима и научном раду уопште.

Детаљније

Институт за упоредно право и Савет Европе – изучавање људских права на правним факултетима у Србији

27. мај 2021. У београдском хотелу „Метропол“ 27. маја 2021. године одржана је презентација анализе „Изучавање људских права на правним факултетима у Србији“ коју је за потребе Савета Европе израдио тим Института за упоредно право у саставу: др Ана Кнежевић Бојовић (шеф тима), др Весна Ћорић, др Мирјана Глинтић, др Стефан Андоновић и др Мирослав Ђорђевић.

Детаљније

Др Мирослав Ђорђевић одржао предавање по позиву у Тирани

20. мај 2021. Научни сарадник Института за упоредно право др Мирослав Ђорђевић одржао је као уводничар (keynote speaker) предавање по позиву на међународној конференцији „Embracing Change and Transformation – Breakthrough Innovation and Creativity“, у оквиру секције посвећене правним наукама. Излагање др Ђорђевића на тему „Democracy and the Balkans – Challenges of the 21st Century“ пропраћено је са великом пажњом. Конференцију су организовали EU&Balkan Research Institute и Универзитет UNYT из Тиране, а сам скуп је услед пандемије COVID-19 ове године одржан путем видео линка.

Детаљније

Институт за упоредно право на јавном слушању о ревизији Устава у Народној скупштини

19. мај 2021. Представник Института за упоредно право, научни сарадник др Мирослав Ђорђевић, присуствовао је у дому Народне скупштине другом јавном слушању поводом промена Устава Републике Србије у области правосуђа. Поред председника Народне скупштине Ивице Дачића и министарке правде Маје Поповић, излагања су имали представници струке, између осталих и судија Уставног суда проф. др Владан Петров, проф. др Јасминка Хасанбеговић, проф. др Драгутин Аврамовић, проф. др Маја Настић, проф. др Слободан Орловић и директор Правосудне академије Ненад Вујић.

Детаљније

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић у посети Институту

18. мај 2021. Дана 18.05.2021.године, Институт за упоредно право је посетила државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић. Том приликом разговарала је се директором Института проф. др Владимиром Чоловићем и обишла просторије Института.

Детаљније

Учешће др Гасми на конференцији Савета Европе

7. мај 2021. г. Проф. др Гордана Гасми, научна сарадница Института, учествовала је у својству експерта Савета Европе, по специјалном позиву, на конференцији поводом обележавања десете годишњице Истанбул конвенције, у организацији Канцеларије Савета Европе у Београду, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и социјални дијалог Р. Србије, као и амбасада СР Немачке и Р. Португала. Конференција је одржана 7. маја 2021. у хибридном формату у Палати Србија.

Детаљније

Др Костић одржала предавање по позиву у Салерну

6. мај 2021. г. Др Јелена Костић, виши научни сарадник Института за упоредно право одржала је 6. маја 2021. године по позиву предавање студентима Правног факултета Универзитета у Салерну (Италија) на тему “Economic crimes and criminal law cooperation in the digital age, challenges and recommendations”. Услед пандемије изазване вирусом COVID-19 скуп је одржан путем видео линка.

Детаљније

Фељтон “Право на незаборав – сећања на жртве НДХ” у дневном листу “Политика”

Истраживачи Института за упоредно право објавили су у дневном листу „Политика“ фељтон о правним, историјским, кривичним и виктимолошким аспектима државног уређења и геноцидног деловања Независне државе Хрватске. У периоду од 16. априла до 23. априла свакодневно су публиковани текстови наших аутора, базирани на истраживањима из зборника „Право на незаборав“, који је наш Институт 2017. године у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије и Етнографским институтом САНУ приредио и презентовао, између осталог, у Уједињеним нацијама у Њујорку. Фељтоном у Политици, истраживачи Института, предвођени директором проф. др Владимиром Чоловићем, указали су још једном како на значај културе сећања, тако и на неке мање познате историјске и правне аспекте трагедије и злочина који су се на нашем поднебљу догодили пре осамдесет година.

Детаљније

Учешће др Костић на међународној конференцији у Словачкој

22. април 2021. г. Дана 22.04.2021. године др Јелена Костић, виши научни сарадник Института за упоредно право учествовала је на седмој међународној научној конференцији “Bratislava Legal Forum” у организацији Правног факултета Цомениус Универзитета из Братиславе, Словачка на којој је представила коауторски рад који је припремила заједно са колегиницом др Марином Матић Бошковић, научним сарадником Института за криминолошка и социлошка истраживања из Београда, а чија је тема “New Enlargement Strategy towards the Western Balkans and its impact on Rule of Law”. Услед пандемије изазване вирусом COVID-19 конференција је одржана путем видео линка.

Детаљније

Потписан Споразум о научној сарадњи између Патријаршијског управног одбора Српске православне цркве и Института за упоредно право

13. април 2021. г. У Патријаршијском двору у Београду 13. априла 2021. године одржан је састанак Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и проф. др Владимира Чоловића, директора Института за упоредно право.

Детаљније

Међународна научна конференција „Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама (acquis communautaire) Европске уније – Стање у Босни и Херцеговини и искуства других“

20. март 2021. г. Дана 20. марта 2021. године путем wеб платформе одржана је Пета међународна научна конференција Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама (acquis communautaire) Европске уније - Стање у Босни и Херцеговини и искуства других

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на Копаоничкој школи природног права

23.12.2020. Имајући у виду неповољну епидемиолошку ситуацију и немогућност да се ове године традиционална Копаоничка школа природног права одржи уз физичко присуство учесника, скуп је одржан у онлајн формату у среду 23. децембра 2020. почев од 10h часова, путем платформе Зоом.

Детаљније

Институт за упоредно право на 79. заседању Генералне скупштине UNIDROIT

17. децембар 2020. године Проф. др Јелена Ћеранић Перишић представљала је Институт за упоредно право на 79. заседању Генералне скупштине UNIDROIT које је због неповољне епидемиолошке ситуације одржано путем Зоом-а.

Детаљније

Онлајн дискусија о преводу стандарда Савета Европе у области владавине права

17. децембар 2020. г. Више од 30 представника правосудних професија, укључујући судије, јавне тужиоце, адвокате, научни радници, активисти цивилног друштва и новинари узело је учешће у онлајн дискусији Quis custodiet ipsos custodes?. Дискусија се бавила објављивањем четири нове публикације које садрже документе који постављају стандарде у области владавине права, а који су развијени у раду различитих тела Савета Европе и пракси европских наднационалних судова.

Детаљније

Учешће истраживача института на Сусрету правника у привреди Србије

27. новембар 2020. године Имајући у виду неповољну епидемиолошку ситуацију и немогућност да се ове године традиционални Сусрет правника у привреди Србије одржи уз физичко присуство учесника, Сусрет је одржан у онлајн формату у петак 27. новембра 2020. године почев од 9 часова, путем платформе Wеbex.

Детаљније

Потписан споразум о научно-образовној сарадњи са Криминалистичко-полицијским универзитетом

18. новембар 2020. г. Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право, 18. новембра 2020. године посетио је Криминалистичко-полицијски универзитет. Циљ посете био је потписивања Споразума о научно-образовној и стручној сарадњи.

Детаљније

Дани права Југоисточне Европе (SEELD 2.0)

10. новембра 2020. г. Др Мирослав Ђорђевић, истраживач-сарадник Института за упоредно право, учествовао је 10. новембра 2020. на конференцији "South East European Legal Days - Human Rights in Times of Crisis", у оквиру панела посвећеном питањима изучавања људских права. Он је том приликом представио анализу "Изучавање људских права на правним факултетима у Србији" ...

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на међународној конференцији Европа института из Цириха

9-10. новембар 2020. г. У организацији Европа Института из Цириха 9. и 10. новембра 2020. одржана је међународна научна конференција на тему “Current Challenges of European Integration”. Том приликом, виши научни сарадник Института за упоредно право, проф. др Јелена Ћераниц Перишиц, представила је рад на тему “Prospects for integration in the Western Balkans”.

Детаљније

Поводом смрти Митрополита црногорско-приморског Амфилохија

Поводом смрти Његовог Високопреосвештенства, Архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског, зетско-брдског и скендеријског и Егзарха свештеног Трона Пећког, др Амфилохија (Радовића), Институт за упоредно право из Београда упућује изразе најдубљег саучешћа свештенству, монаштву и верницима Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве у целини као и академској заједници.

Детаљније

Одржана међународна научна конференција “Заштита колективних интереса потрошача”

24. октобар 2020. године На Правном факултету Универзитета Унион је у суботу 24. октобра одржана међународна научна конференција „Заштита колективних интереса потрошача“ коју су организовали Правни факултет Универзитета Унион у Београду и Институт за упоредно право. Конференција је организована у оквиру интерног научног пројекта “ Заштита колективних интереса потрошача у српском и упоредном праву” који је реализован у току 2020. године и којим је руководила проф. др Катарина Иванчевић.

Детаљније

Одржана међународна конференција Regional Law Review

16. октобар 2020. г. У организацији Инситута за упоредно право из Београда, Универзитета Печуј из Мађарске и Правног факултета Универзитета "Josip Juraj Strossmayer” у Осијеку, Хрватска одржана је међународна научна конференција Regional Law Review. Због актуелне епидемиолошке ситуације конференција је одржана посредством Zoom платформе.

Детаљније
развој законодавства и пракса

Одржана међународна научна конференција „Улога друштва у сузбијању корупције“

8. октобар 2020. г. У организацији Института за упоредно право, Института за криминолошка и социолошка истраживања из Београда и Правосудне академије Републике Србије 8. октобра 2020. године у свечаној сали Института за криминолошка и социолошка истраживања уз поштовање епидемиолошких мера одржана је међународна научна конференција „Улога друштва у сузбијању корупције“.

Детаљније

Одржан XXIII међународни научни скуп „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

2. октобар 2020. г. У сали Института за упоредно право је 02. октобра 2020. године одржан XXIII међународни научни скуп "Проузроковање штете, накнада штете и осигурање".

Детаљније

Владавина права као услов за приступање Европској Унији

5. јун 2020. г. Мирослав Ђорђевић, LL.M, истраживач-сарадник Института за упоредно право одржао је 5. јуна 2020. године по позиву предавање студентима Правног факултета Универзитета у Салерну (Италија) на тему „Rule of Law in Serbia: Legal Framework and Some Challenges“ у контексту придруживања ЕУ.

Детаљније

Проф. др Гордана Гасми – обука

2. јун 2020. г. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник у Институту, завршила је 2. јуна 2020. on line обуку под називом: "Стварање плана за родну равноправност у истраживачким организацијама - основни фактори за израду планова за родну равноправност" у организацији EU Horizon пројекта 2020 бр 824585: Академија за родну равноправност ЕУ.

Детаљније

Учешће истраживача Института на међународној конференцији у Братислави

6-7. фебруар 2020. г. Научне сараднице Института за упоредно право др Весна Ћорић и др Јелена Костић учествовале су на међународној конференцији „Bratislava Legal Forum 2020“ која је одржана у Братислави, Словачкој у периоду од 6. до 7. фебруара 2020. године у организацији Правног факултета Универзитета „Comenius“ из Братиславе.

Детаљније

Одржана промоција монографије „Европски системи плата и награђивања државних службеника“

9. март 2020. г. У Институту за упоредно право одржана је промоција књиге Европски системи плата и награђивања државних службеника ауторке др Александре Рабреновић, научног сарадника Института за упоредно право.

Детаљније

Учешће др Матијевић на зимској школи у Бриселу

27-31. јануар 2020. г. Др Милица Матијевић, научни сарадник Института, похађала је током јануара месеца зимску школу под називом „Четири димензије будућности рада”, у организацији Центра за студије европских политика (Centre for European Policy Studies, CEPS) из Брисела. Зимска школа се превасходно бавила променама у радним односима до којих је дошло услед технолошких новина, као што су дигиталне платформе, вештачка интелигенција, итд.

Детаљније

Учешће сарадника Института на међународној конференцији „GDPR и заштита података у Црној Гори“

16. децембар 2019. г. У Подгорици је 16. децембра 2019. г. одржана међународна конференција „GDPR и заштита података у Црној Гори“ на којој су уводна излагања имали др Драган Прља, научни сарадник Института за упоредно право „Закон о заштити података о личности у Црној Гори и GDPR – новине, разлике, очекивања“

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на научном скупу „Живојин М. Перић – личност и дело“

5-6. децембар 2019. г. На Правном факултету Универзитета у Београду у организацији са Српском академијом наука и уметности 5. и 6. децембра 2019. године одржан је научни скуп "Живојин М. Перић: Личност и дело". Др Јелена Ћеранић Перишић, виши научни сарадник Института за упоредно право, узела је учешће на научном скупу

Детаљније

Др Александра Рабреновић одржала обуке у Црној Гори

4-6. децембар 2019. г. Др Александра Рабреновић, научни сарадник Института за упоредно право, одржала је два циклуса обуке за стручњаке у области људских ресурса у државној управи и локалној самоуправи Црне Горе. Обуке су одржане у Петровцу, у периоду од 4-6. децембра 2019, у организацији Управе за кадрове Црне Горе и Центра за изградњу интегритета у сектору одбране Краљевине Норвешке.

Детаљније

Обележено шест деценија научног часописа Министарства унутрашњих послова „Безбедност“

24. октобар 2019. г. Проф. др Гордана Гасми учествовала је 24. октобра 2019. у обележавању јубилеја шест деценија научног часописа Министарства унутрашњих послова "Безбедност", који се налази у категорији водећих часописа од националног значаја.

Детаљније

Др Матијевић одржала предавање у Венецији

24-25. октобар 2019. г. Др Милица Матијевић, истраживач сарадник Института за упоредно право, одржала је предавање у оквиру Европског мастер програма из људских права и демократизације (European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation).

Детаљније

Одржана научна конференција „Финансијски криминалитет и корупција – изазови и препоруке“

18-19. октобар 2019. г. Научна конференција „Финансијски криминалитет и корупција - изазови и препоруке“ у организацији Института за упоредно право, Института за криминолошка и социолошка истраживања и Правосудне академије одржана је у Вршцу у хотелу „Србија“ 18. и 19. октобра 2019. године.

Детаљније

Учешће научних сарадница Института на међународној конференцији у Риги

16-18. октобар 2019. г. Научне сараднице Института за упоредно право, др Јелена Костић и др Ана Кнежевић Бојовић, учествовале су на међународној конференцији под називом „Legal Science: Functions, Significance and Future in Legal Systems“ која је одржана у Риги, Летонија, у периоду од 16. до 18. октобра 2019. године у организацији Правног факултета Универзитета у Летонији.

Детаљније

Учешће др Глинтић на коференцији у Бечу

10. октобар 2019. г. Др Мирјана Глинтић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовала је на конференцији Европског института за право (European Law Institute) у Бечу 10.10.2019. године. Тема скупа била је “System of Governance in the European Insurance Industry“.

Детаљније

Учешће на саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање

9-13. октобар 2019. г. Удружење за радно право и социјално осигурање Србије, уз подршку Међународне организације рада и Канцеларије аташеа за рад и социјалну политику Републике Аустрије у Београду, организовало је XXII традиционално међународно научно-стручно саветовање на Златибору - „Фундаментални принципи и права на раду у прописима и пракси Србије и Међународне организације рада“.

Детаљније

Одржан међународни научни скуп „Државно-црквено право кроз вјекове“

10-13. октобар 2019. г. У организацији Православне Митрополије црногорско-приморске и Института за упоредно право од 10. до 13. октобра 2019. године у Будви у манастиру Подмаине одржан је међународни научни скуп „Државно-црквено право кроз вјекове“.

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на XVI „Октобарским правничким данима“

3-4. октобар 2019. г. У организацији Удружења правника Републике Српске и Правног факултета Универзитета у Бањој Луци одржани су XVI „Октобарски правнички дани“. На конференцији су своје реферате изложили истраживачи Института за упоредно право

Детаљније

Делегација из Народне Републике Кине у посети Институту за упоредно право

18. септембар 2019. г. Институт за упоредно право је посетила делегација из Народне Републике Кине. На челу делегације био је др Сун Јин из Министарства иностраних послова НР Кине. На састанку је било речи о јачању правне сарадње НР Кине и Србије. Делегација из НР Кине је на крају састанка обишла просторије Института.

Детаљније

Одржана XXII међународна научна конференција „Проузроковање штете, наканда штете и осигурање“

12-14. септембар 2019. г. Од 12. до 14. септембра 2019. године је у хотелу Омни у Ваљеву одржана XXII међународна научна конференција „Проузроковање штете, наканда штете и осигурање“ у организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије.

Детаљније

Одржана промоција међународног зборника „Увод у право Швајцарске“

09. септембар 2019. г. Дана 09. септембра 2019. године одржана је промоција међународног зборника ”Увод у право Швајцарске”, коју је издао Институт за упоредно право. О зборнику су говорили директор Института проф. др Владимир Чоловић, уредник зборника др Оливер Николић, проф. др Наташа Мрвић Петровић и др Јелена Ћеранић Перишић.

Детаљније

In memoriam: проф. др Лидија Баста Флајнер (1948 – 2019)

2. јул 2019. г. Са неизмерном тугом обавештавамо да је преминула наша дугогодишња колегиница Лидија Баста Флајнер.

Детаљније

Учешће представника Института за упоредно право на састанку у Лозани

27. јун 2019. г. Дана 27.06.2019. у Лозани, у просторијама Швајцарског института за упоредно право, одржан је састанак на коме су представљени научни институти, као и друге институције у области права из Француске, Грчке, Пољске, Холандије, Мађарске, Јужне Кореје, Србије, као и земље домаћина.

Детаљније

Истраживач-сарадник Мирослав Ђорђевић у посети Берлину

2-8. јун 2019. г. Као стипендиста Goethe Institut-a, истраживач-сарадник Института за упоредно право, Мирослав Ђорђевић LL.M. провео је почетком јуна недељу дана у Берлину, са циљем бољег упознавања немачких институција и историје, али и интензивног усавршавања немачког језика.

Детаљније

Учешће др Костић на конференцији у Осијеку

6-7. јун 2019. г. Др Јелена Костић, научни сарадник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом „Establishing the European Public Prosecutors Office and suppression of criminal offences against the EU financial interests“ на ECLIC међународној научној конференцији

Детаљније

XXIV Будвански правнички дани – „Актуелна питања савременог законодавства“

2-6. јун 2019. г. Од 2. до 6. јуна 2019. године у конгресном центру хотела „Медитеран“ у Бечићима у организацији Савеза удружења правника Србије и Републике Српске одржан је научни скуп XXIV Будвански правнички дани са темом „Актуелна питања савременог законодавства“...

Детаљније

Учешће др Костић на XXXI међународном научном тематском скупу „Казнено право и медицина“

29-30. мај 2019. г. Др Јелена Костић, научни сарадник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на XXXI међународном научном тематском скупу „Казнено право и медицина“ који је одржан 29. и 30. маја 2019. године на Палићу у организацији Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Детаљније

XXVIII Сусрети правника у привреди „Привреда и привредна друштва“

27-29. мај 2019. г. Од 27. до 29. маја 2019. године у конгресном центру хотела „Мона“ на Златибору у организацији Удружења правника у привреди Србије одржан је XXVIII Сусрет правника у привреди са темом „Привреда и привредна друштва“, на коме су, са успехом, своје радове представили истраживачи Института за упоредно

Детаљније

Учешће проф. др Гасми на међународној конференцији у Румунији

23-25. мај 2019. г. Проф. др Гордана Гасми имала је уводно излагање по позиву: "Global Sinificance of European Standards of Women Human Rights Protection in Domain of Gender Based and Domestic Violence, на међународној Конференцији под називом "Глобализација и право" на Правном факултету у Румунији

Детаљније

Конференција „Право у функцији развоја друштва“

24-25. 2019. г. Од 24. до 25. маја 2019. године на Правном факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици одржана је научна конференција са међународним учешћем "Право у функцији развоја друштва",

Детаљније

Учешће др Јелене Ћеранић Перишић на конференцији у Варшави

19-22. мај 2019. г. Др Јелена Ћеранић Перишић, виши научни сарадник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на међународној научној конференцији - 11th Network conference "Challenges, risks and threats for security in Europe"

Детаљније

Предавање „Закон о заштити података о личности и установе културе“

22. мај 2019. г. Др Драган Прља, научни сарадник Института за упоредно право одржао је 22. маја 2019. г. предавање "Закон о заштити података о личности и установе културе" у Малој пленарној сали Народне скупштине Србије. Предавању је присуствовало 140 представника институција културе из целе Србије.

Детаљније

Одржана конференција „Век и по регулисања стечаја у Србији“

13-14. мај 2019. г. На Правном факултету Универзитета Унион у Београду 13. и 14. маја 2019. године у организацији Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета Унион одржана је конференција „Век и по регулисања стечаја у Србији“. Присутне су поздравили проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право, и проф. др Небојша Шаркић, декан Правног факултета Универзитета Унион, док је сесијама модерирао проф. др Вук Радовић

Детаљније

Одржана 98. седница Управљачког савета Међународног института за унификацију у праву (UNIDROIT)

7-10. мај 2019. г. У Риму у периоду од 7-10. маја одржана је 98. седница Управљачког савета Међународног института за унификацију у праву (UNIDROIT). Како је Институт за упоредно право представник Републике Србије у овом органу, седници је присуствовала Мирјана Глинтић, истраживач сарадник Института за упоредно право.

Детаљније

Мирослав Ђорђевић на истраживању на Europa Institut-у у Сарбрикену, Немачка

30. март - 22. април 2019. г. У периоду од 30. марта до 22. априла, истраживач-сарадник Института за упоредно право, Мирослав Ђорђевић LL.M. боравио је на Europa Institutu у Сарбрикену (Немачка), где је по позиву проф. др Томаса Гигериха истраживао за потребе писања свог доктората „Суспензивни вето председника републике“.

Детаљније

Проф. др Боштјан Зупанчич одржао предавање на Институту за упоредно право

11.04.2019. године Дана 11.04.2019. године гост Института за упоредно право био је проф. др Боштјан Зупанчич, судија Европског суда за људска права (од 1998. до 2016. године) и судија Уставног суда Словеније (од 1993. до 1998. године). Проф. др Боштјан Зупанчич је одржао предавање на тему „О Европском суду за људска права – Инсајдерска ретроспетива (1998-2016)“.

Детаљније

Часопис „Страни правни живот“ – важно обавештење

Часопис Страни правни живот прелази на уређивање радова у програму Asistent тако да се пријава радова од броја 1 за 2019. годину врши искључиво преко ове платформе.

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на 77. заседању Генералне скупштине UNIDROIT

6. децембар 2018. г. Др Јелена Ћеранић Перишић виши научни сарадник у Институту за упоредно право представљала је Институт на 77. заседању Генералне скупштине Међународног института за унификацију права (UNIDROIT) одржаном у Риму 6. децембра 2018. године.

Детаљније

Одржан курс Заштита података и примена GDPR

19-20. новембар 2018. г. У Институту за упоредно право у Београду одржан је 19. и 20. новембра 2018. први курс под називом "Заштита података и примена ГДПР". Предавачи на курсу су били Андреј Дилигенски и Драган Прља.

Детаљније

Одржан научно-стручни скуп „Примена дигитализације у култури и науци“

16. новембар 2018. г. У Аудиовизуелном архиву и центру за дигитализацију Српске академије наука и уметности у Београду 16. новембра 2018. године одржана је прва научно стручна конференција под називом "Примена дигитализације у култури и науци" у организацији САНУ, Института за упоредно право и Института "Михајло Пупин".

Детаљније

Учешће сарадника Института за упоредно право на међународној научној конференцији у Прагу

26-29. октобар 2018. г. Научни сарадник Института за упоредно право, др Ана Кнежевић Бојовић, је од 26. до 29. октобра учествовала на међународној мултидисциплинарној конференцији под називом „На прагу новог доба“,

Детаљније

Промоција књиге „Финансијски криминалитет“

24. октобар 2018. г. На штанду Центра за промоцију науке на Сајму књига, дана 24. 10. 2018. године одржана је промоција монографије „Финансијски криминалитет“.

Детаљније

Одржана промоција књиге „Фејсбук заштита података и судска пракса“

23. октобар 2018. г. На штанду Центра за промоцију науке на Сајму књига, дана 23. 10. 2018. године у 12х одржана је промоција монографије „Фејсбук, заштита података и судска пракса“.

Детаљније

Др Милош Станић добитник награде фондације „Миодраг Јовичић“

16. октобар 2018. г. Др Милош Станић, научни сарадник Института за упоредно право, добитник је награде фондације „Миодраг Јовичић“ за најбоље урађен докторски рад из области уставног права и политичких система у академској 2016/17. и 2017/18. години.

Детаљније

Одржана XXI међународна научна конференција „Одговорност за штету, накнада штете и осигурање“

20-22. септембар 2018. г. Од 20. до 22. септембра 2018. године је у хотелу "Омни "у Ваљеву одржана 21. међународна научна конференција "Одговорност за штету, накнада штете и осигурање"

Детаљније

Примедбе, предлози и сугестије у вези са Нацртом закона о фонду за науку Републике Србије

12. септембар 2018. г. Научно веће Института за упоредно право је на седници одржаној 12. септембра 2018. године усвојило примедбе, предлоге и сугестије у вези са Нацртом закона о фонду за науку Републике Србије.

Детаљније

Научна конференција „Финансијски криминалитет“

7-8. септембар 2018. г. У хотелу „Војводина“ у Зрењанину је 7. и 8. септембра 2018. године одржано саветовање „Финансијски криминалитет“, у организацији Института за упоредно право и Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Детаљније

Семинар немачког права

16. јул 2018. г. Мирослав Ђорђевић, мастер правник и истраживач-сарадник Института за упоредно право, боравио је као стипендиста од 8. 7. 2018. до 14. 7. 2018. године у Бону на “Летњој школи немачког права” у организацији немачке организације за међународну правну сарадњу IRZ (Internationale rechtliche Zusammenarbeit).

Детаљније

Одржана научна конференција „Финансирање научних истраживања – упоредно право и пракса”

29. јун 2018. г. У Институту за упоредно право у Београду 29. јуна 2018. одржана је врло успешна научна конференција “Финансирање научних истраживања – упоредно право и пракса” у организацији Института за упоредно право из Београда.

Детаљније

Сарадња са Истраживачким институтом за иновације и развој из Напуља

14. јун 2018. Институт за упоредно право и Истраживачки институт за иновације и развој (IRISS - Istituto di Ricerca su Innovazione e Servizi per lo Sviluppo) из Напуља закључили су 14. 6. 2018. године Меморандум о сарадњи.

Детаљније

XXVII Сусрети правника у привреди „Привреда и арбитраже“

28-30. мај 2018. Од 28. до 30. маја 2018 у конгресном центру хотела „Мона“ на Златибору одржан је у организацији Удружења правника у привреди Србије XXVII Сусрет правника у привреди са темом „Привреда и арбитраже“

Детаљније

Округли сто „Уставни амандмани и независност правосуђа“

23. мај 2018. У организацији Института за упоредно право и Центра за студије привреде и правосуђа одржан је 23. маја 2018. године округли сто на тему „Уставни амандмани и независност правосуђа“.

Детаљније

Одржан округли сто „Улога финансијског форензичара и службеника за везу у кривичном поступку“

26. април 2018. У Институту за упоредно право у Београду је 26. априла 2018. године успешно одржан округли сто „Улога финансијског форензичара и службеника за везу у кривичном поступку, а у организацији нашег Института.

Детаљније

Дигитални свет и ПУКОС

25-26. април 2018. Пословно удружење кабловских оператера Србије је 25. и 26. априла 2018. године одржало конференцију "Дигитални свет и ПУКОС 2018"

Детаљније

Потписивање споразума о сарадњи са Омладинским научним институтом у Бања Луци

30. март 2018. Дана 30.03.2018. године у Бања Луци је потписан споразум о сарадњи између Института за упоредно право и Омладинског научног института из Бања Луке.

Детаљније

Конференција „Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама ЕУ – поглавља 23 и 24“

30. март 2018. У Бања Луци 30.03.2018. одржана је Друга међународна конференција "Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама ЕУ - поглавља 23 и 24"

Детаљније

Одржан округли сто „Дигитализација и заштита података – Општа уредба о заштити података ЕУ (ГДПР) и њена примена“

19. фебруара 2018. г. Институту за упоредно право у Београду одржан је врло успешан округли сто „Дигитализација и заштита података – Општа уредба о заштити података ЕУ (GDPR) и њена примена"

Детаљније

Одржана трибина поводом објављивања Зборника за перцепцију научног рада…

26. децембра 2017.   У уторак 26. децембра 2017. године са почетком у 18 часова у Малој сали задужбине Илије М. Коларца је одржана трибина поводом објављивања Зборника за перцепцију научног рада и познавање реквизита његове оцене.

Детаљније

Одржан округли сто „Права детета“

25. децембар 2017. У понедељак, 25. децембра 2017. године у Институту за упоредно право одржан је округли сто „Права детета“.

Детаљније

Изазови интегритета на Западном Балкану – дванаести састанак радне групе за етику и интегритет

30. новембар 2017. У београдском хотелу „Зира“ представљена је студија о изазовима интегритета на Западном Балкану, коју је израдио Институт за упоредно право уз подршку норвешког Центра за интегритет у сектору одбране

Детаљније

Промоција зборника радова „Правни аспекти дигитализације културне баштине“

27. октобар 2017. На Сајму књига у Београду, на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржана је промоција зборника радова ...

Детаљније

Конференција „Правни аспекти дигитализације културне баштине“

19. октобар 2017. Конференција „Правни аспекти дигитализације културне баштине“ одржана је у Београду у Српској академији наука и уметности 19. октобра 2017.г.

Детаљније
саветовање у зрењанину

Саветовање из одштетног права у Зрењанину

14. септембар  2017. г. - У Зрењанину је половином септембра одржана јубиларна двадесета међународна конференција „Одговорност за штету, накнада штете и осигурање", у организацији Удружења за одштетно право, Института за упоредно право и Правосудне академије...

Детаљније
Страни правни живот

Препоручујемо други број часописа Страни правни живот за 2017

18. јул 2017. г. - Из штампе је управо изашло ново издање часописа Института за упоредно право „Страни правни живот“. У броју је објављено 12 научних текстова еминентних домаћих и више страних аутора из различитих области права...

Детаљније

Привреда и судска и арбитражна пракса

24. мај 2017. г. - Ово је била основна тема 26. саветовања правника у привреди, које је, у организацији истоименог удружења, одржано на Златибору од 22. до 24. маја. Скуп је традиционално окупио више од 200 реномираних правника из земље и иностранства...

Детаљније

Промоција Коментара Закона о заштити потрошача

10. мај 2017. г. - У Институту за упоредно право представљена је данас књига „Коментар Закона о заштити потрошача“, ауторки др Катарине Јовичић, научног сарадника ИУП, и др Весне Дабетић-Трогрлић, судије Привредног апелационог суда...

Детаљније
Страни правни живот

Стигао први број „Страног правног живота“ за 2017. годину

14. април 2017. г. - У садржај првог оводишњег издања часописа ИУП „Страни правни живот” увршћени су следећи аутори и њихови научни текстови: Борис Кривокапић, „Појам људских права”; Оливер Николић, „Положај судије Уставног суда – упоредноправна анализа”...

Детаљније

Правно соучавање с прошлошћу

10. април 2017. г. - Предавање о одговорном правном суочавању са новијом историјом одржано је данас у Институту за упоредно право, а међу говорницима су били: др Јован Ћирић, судија Уставног суда РС, Душан Игњатовић...

Детаљније
светски дан холокауста у њујорку

Светски дан жртава холокауста у Уједињеним нацијама у Њујорку

29. јануар 2017. г. - Неколиким манифестацијама, у којима су учествовали и представници Института за упоредно право, у Њујорку је од 26. до 29. јануара обележен Светски дана жртава холокауста. То је са српске стране укључивало изложбу...

Детаљније

Зборник радова „Право на незаборав“

26. јануар 2017. г. - Институт за упоредно право је, у сарадњи са Етнографским институтом САНУ и Министарством спољних послова Републике Србије, објавио Зборник „Право на незаборав“. Прикупљени научни текстови посвећени су...

Детаљније

Okrugli sto Quo vadis EU

10. октобар 2016. Округли сто поводом промоције истоимене монографије "QUO VADIS EU?" отворио је Директор Института Др Јован Ћирић. На Округлом столу су говорили уводницари: Проф. Емеритус Др Михајло Црнобрња, Председник Европског покрета Србије и Проф. Др Миша Дјурковић, Директор Института за европске студије, затим рецензенти монографије: Проф. др Слободан Зечевић, научни саветник у Институту за европске студије, Проф. др Жељко Никач, Криминалистичко-полицијска Академија и Проф. др Предраг Дедеић, Банкарска Академија Београд. Ауторка, Проф. др Гордана Гасми је изложила завршну реч и захвалила се Министарству науке и просвете које је подржало штампање монографије, говорницима и свим присутнима.

Детаљније

Одржана конференција „Сузбијање организованог криминала као предуслов владавине права“

29-30. септембар 2016. У Вршцу је 29 и 30 септембра 2016. у организацији Института за упоредно право и Фондације Hanns Seidel одржана конференција на тему: „Сузбијање организованог криминала као предуслов владавине права“. Том приликом је презентована и истоимена књига која садржи 28 чланака – реферата из ове области

Детаљније

Промоција XII тома „Историје осигурања Аустрије“

03. децембар 2015. Дана 03.12.2015. године у Бечу у просторијама Удружења осигуравајућих организација Аустрије одржана је промоција XII тома "Историје осигурања Аустрије". Промоцији су присуствовали Др Јован Ћирић и Др Владимир Чоловић из Института за упоредно право. Осим о темама из области осигурања, о којима је говорио Др Владимир Чоловић, који је заједно са научним саветником Института Др Наташом Мрвић Петровић написао чланак "Versicherungsvertrag mit einem Element der Ausländlichkeit - Recht der EU und Gesetzgebungen von Serbien, Norwegen und USA"

Детаљније

Мигранти на раскршћу и беспућу земље Србије

5-6. новембар 2015. У Београду је 5. и 6. новембра у хотелу „Палас“ одржана конференција о проблемима миграната и миграција. Институт за упоредно право, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Криминалистичко-полицијска академија, у сарадњи са Руском хуманитарном мисијом су одржали конференцију на којој је расправљано о социо-економским, правно-политичким и безбедносним аспектима опште проблематике миграција.

Детаљније

Религија политика право

2-4. октобар 2015. У периоду од 2. до 4. октобра 2015. на конференцији коју су заједно организовали наш Институт за упоредно право, Митрополија црногорска-приморска и Центар за проучавање религија и верску толеранцију. Конференција под насловом „Религија – политика – право“, резултирала је књигом од скоро 1.000 страна, тј. 50 чланака, написаних од стране 58 аутора из Србије, Црне Горе, Русије, Италије, Велике Британије, Аустрије, Македоније и Француске.

Детаљније

XVIII међународни научни скуп „Безбедност саобраћаја, накнада штете и осигурање“

24-26. септембар 2015. Удружење за одштетно право, у сарадњи са Институтом за упоредно право из Београда, Криминалистичко‐полицијском академијом и Правосудном академијом, организовало је XVIII међународни научни скуп "Безбедност саобраћаја, накнада штете и осигурање" 24. ‐ 26. септембар 2015, хотел "Србија" у Вршцу. На скупу је учествовало више од 30 угледних научника и практичара из земље и иностранства.

Детаљније

Посета Правном факултету Универзитета у Осијеку

15. јул 2015. Делегација Института за упоредно право у саставу: Јован Ћирић, Владимир Чоловић и Владимир Ђурић, боравила је у Осијеку 14. и 15. јула 2015. Била је то узвратна посета тамошњем Правном факултету. Колеге из Осијека боравиле су у Београду фебруара ове године, када је успостављена иницијална сарадња наше две институције. Била је ово прилика да се у једној опуштеној, колегијалној и пријатељској атмосфери разговара о неким конкретним облицима сарадње у непосредној будућности. Обишли смо просторије факултета, а у среду 15. јула били смо гости и осијечког Свеучилишта Јосип Јурај Штросмајер, којом приликом смо разговарали са Ректором проф.др Жељком Туркаљем. Ова посета наговештава читав низ конкретних облика успешне сарадње у будућности.

Детаљније

Реформа изборног система у Србији

03. јул 2015. Институту за упоредно право у сарадњи са Центром за јавно право из Сарајева, којим руководи профессор Един Шарчевић, одржана трибина на тему: “Реформа изборног систем у Републици Србији”. Учествовали су: Владан Петров са Правног факултета у Београду; Милан Јовановић са Факултета политичких наука; Дарко Симовић са Криминалистичко – полицијске Академије; Маја Настић са Правног факултета у Нишу; Владимир Микић са Универзитета у Београду, Наташа Рајић са Правног факултета у Новом Саду; Душан Вучићевић са Факултета политичких наука; Саво Манојловић из Института за упоредно право; Ана Стевановић из Министарства правде Републике Србије; Ђорђе Марковић, са Факултета политичких наука; Милош Станић из Института за упоредно право.

Детаљније

Одржан састанак организационог одбора конференције Религија политика право

25. јун 2015. Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. др Амфилохије је 25. јуна 2015. године у Београду одржао састанак Организационог одбора међународног научног скупа ”Религија, политика и право”. Састанку су присуствовали др Јован Ћирић, научни савјетник и директор Института за упоредно право, проф. др Мирољуб Јевтић, редовни професор на Факултету политичких наука, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, научни сарадник и координатор Правног савјета Митрополије Црногорско-Приморске и Милош Станић, истраживач-сарадник Института за упоредно право.

Детаљније

Прослава јубилеја 60 година Института

4. јун 2015. У легату Петра Лубарде на Дедињу Институт за упоредно право обележио је 60 година постојања.

Детаљније

Учешће на међународној конференцији у Румунији

09. мај 2015. Научни истраживачи Института за упоредно право: Др Драган Прља, др Гордана Гасми и др Мина Зиројевић учествовали су са својим ауторским радовима и одржали уводне презентације на Међународној конференцији "The Rule of Law in the Digital Era", одржаној 8 - 9. маја у Cluj - Napoca, на Правном факултету Универзитета Babes-Bolyai, Румунија.

Детаљније

Одржана промоција зборника Елементарне непогоде – ванредне ситуације

28. април 2015. Промоција књиге “Елементарне непогоде – ванредне ситуације” одржана је у Институту за упоредно право у Београду 28. априла 2015.г.

Детаљније

Одржана промоција зборника Интернет и друштво

02. март 2015. У Институту за упоредно праву у Београду одржана је промоција зборника радова “Интернет и друштво”, коју су објавили Српско социолошко друштво, Филозофски факултет у Нишу и Институт за упоредно право. На промоцији су говорили уредници: др Драган Тодоровић, др Далибор Петровић и др Драган Прља.

Детаљније

Одржана трибина о кризи парламентаризма

27. фебруар 2015. У Институту за упоредно право у Београду одржана је трибина о кризи парламентаризма на којој су говорили Лука Бренеселовић, Владимит Ђурић, Олга Сабо и Јован Ћирић.

Детаљније

Трибина Блокада правосуђа

18. децембар 2014. У Институту за упоредно право одржана је врло успешна трибина на тему "Блокаде правосуђа". Трибину је организовао Институт за упоредно право заједно са Удружењем студената за упоредно право. На трибини су говорили адвокати Слободан Шошкић и Боривоје Боровић, и судије Драгана Бољевић и Јанко Лазаревић.

Детаљније

Трибина о еутаназији

01. децембар 2014. У Институту за упоредно право одржана је врло успешна трибина на тему ЕУТАНАЗИЈЕ. Трибину је организовао Институт за упоредно право заједно са Удружењем студената за упоредно право. Говорили су др Драгана Петровић, др Весна Клајн-Татић, др Игор Вуковић, и Владимир Петровић испред Удружења студената за упоредно право.

Детаљније

Промоција зборника Системи здравствене заштите

28. новембар 2014. Врло успешна промоција књиге Системи здравствене заштите и здравственог осигурања - Упоредноправна анализа у земљама Европе чији су аутори истраживачи Института за упоредно право др Катарина Јовичић (уредник), мр Ивана Ракић, Мирјана Глинтић. и дипл. правник Анђелка Плавшић-Нешић, одржана је у петак 28. новембра 2014.г. у хотелу "М" у Београду уз присуство великог броја заинтересованих за област здравственог система.

Детаљније

Промоција књиге о Првом светском рату у Бечу

19. новембар 2014. У згради куле „Рајфајзен“ банке у Бечу 19. новембра је одржана промоција књиге Сто године од почетка Првог светског рата - историјске и правне студије.

Детаљније

Промоција књиге др Драгице Попеску

20. октобар 2014. У Институту за упоредно право у Београду 20.октобра 2014.г. одржана је промоција књиге судије др Драгице Попеску под називом "Заштита права личности од повреде у масмедијима". На врло успешној промоцији су говорили: проф. др Илија Бабић, проф. др Здравко Петровић, др Јован Ћирић и аутор књиге др Драгица Попеску.

Детаљније

Проф. др Гасми – предавање о родној равноправности

16-17. октобар 2014. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник Института за упоредно право, у оквиру пројекта Friedrich Ebert Stiftung подршке Секцији жена Савеза самосталних синидката Србије, одржала је два предавања о Стратешким оквирима родне равноправности у ЕУ, са освртом на Србију и о Правним аспектима родне равноправности у ЕУ, на дводневном семинару одржаном у Јагодини, 16-17. октобра 2014.

Детаљније

Представници Института на Пројектној конференцији ELI

24-26. септембар 2014. Др Весна Ћорић, истраживач сарадник Института за упоредно право, и мастер правник Мирјана Глинтић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовале су на Пројектној конференцији Европског правног института, ELI, одржаној у Загребу 24-26. септембра 2014. године у просторијама Државног архива и организованој у сарадњи са Правним факултетом Свеучилишта у Загребу.

Детаљније

Учешће проф. др Гасми на конференцији у Риму

18-19. септембра 2014. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник Института за упоредно право, у својству експерта Савета Европе, учествовала је на Међународној конференцији у Риму, 18 - 19. септембра 2014. посвећеној ступању на снагу Конвенције Савета Европе о сузбијању и борби против насиља над зенама и породичног насиља (Истанбул Конвенција).

Детаљније

Међународна конференција Интернет и друштво

19. септембар 2014. На конференција Српског социолошког друштва, Филозофског факултета у Нишу и Института за упоредно право одржаној 19 и 20 септембра у Нишу под називом "ИНТЕРНЕТ И ДРУШТВО" учествовало је више сарадника Института за упоредно право: Драган Прља, Катарина Јовичић, Миодраг Савовић, Мина Зиројевић, Ана Човић, Милица Матијевић, и Сања Прља.

Детаљније

Конференција о Савињију у Хановеру

12-13. септембар 2014. У Немачкој, у Хановеру је у организацији тамошњег Правног факултета, 12. и 13. септембра, 2014. одржан семинар - конференција о научном значају и улози познатог немачког правника Савињија. На конференцији је присуствовало око 60 учесника из Немачке, Италије, Јапана, Пољске, Кореје, говорило је десетак референата. Посебно запажено излагање и наступ имао је Лука Бренеселовић, истраживач сарадник Института за упоредно право који је говорио о Валтазару Богишићу.

Детаљније

Сто година од почетка Првог светског рата

1. јул 2014. Институт за упоредно право је заједно за предузећем ИНТЕРМЕКС и Заводом за уџбенике недавно објавио капитално издање – књигу, тематски зборник радова: „Сто година од почетка Првог светског рата – историјске и правне студије“. Ова луксузна књига, урађена је под генералним покровитељством Председника Републике Србије, господина Томислава Николића. У овој књизи која садржи 46 чланака написана од стране 54 аутора из Србије, Италије, Русије, Француске, САД, Аустрије, Албаније и Словеније,

Детаљније

Промоција зборника Увод у право Француске

9. мај 2014. У петак, 9. маја, у Француском културном центру, одржана је промоција зборника Увод у право Француске, објављеног у издању Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Београду.

Детаљније

Промоција књиге „Тероризам – међународни поглед“

29. април 2014. У уторак 29. априла одржана је врло успешна промоција књиге "Тероризам - међународни поглед", ауторке Мине Зиројевић у издању Института за међународну политику и привреду. О књизи су говорили проф. др Драган Симеуновић, проф. др Радомир Милашиновић, др Јован Ћирић и ауторка.

Детаљније

Промоција књиге „Фејсбук и право“

28. март 2014. У просторијама Правног факултета у Београду 28. марта 2014.г. одржана је врло успешна промоција књиге Андреја Дилигенског и Драгана Прље "Фејсбук и право" пред око 80 посетилаца. На промоцији су говорили др Јован Ћирић, др Гордана Гасми, др Марио Рељановић, др Миодраг Савовић и аутори: Андреј Дилигенски и Драган Прља.

Детаљније

Промоција монографије „Историја осигурања у Србији, Црној Гори и Југославији до 1941. године“

21. фебруар 2014. У просторијама Аеро клуба у Београду је у петак, 21. фебруара 2014. године одржана промоција монографије "Историја осигурања у Србији, Црној Гори и Југославији до 1941. године" аутора проф. др Здравка Петровића, редовног професора на предмету Право осигурања на Универзитетима "Сигмунд Фројд" из Беча и Медитеран из Подгорице, проф. др Владимира Чоловића, редовног професора и научног саветника Института за упоредно право у Београду и доц. др Душка Кнежевића, доцента на катедри за финансије на Београдској банкарској академији .

Детаљније