Одржана промоција књиге „Избори у домаћем и страном праву“

24. април 2012.

У уторак, 24. априла 2012. године, одржана је у просторијама Мале сале Коларчеве задужбине промоција књиге „Избори у домаћем и страном праву“. На промоцији су говорили, др Јован Ћирић, директор Института, доц. др Владимир Ђурић, проф. др Владан Петров, доц. др Јелена Ћеранић и Мирослав Ђорђевић.

У зборнику је објављено 15 радова, а приређивачи су доц. др Оливер Николић, научни сарадник Института за упоредно право и доц. др Владимир Ђурић, научни сарадник Института за упоредно право.

Još vesti

Одржана промоција књиге “Увод у право Немачке”

Дана 02.02. 2012. на Правном факултету у Београду, одржана је промоција књиге „Увод у право Немачке“. На промоцији је било око стотинак људи: тужиоци, судије, адвокати, научни радници, а међу њима и Председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић. На промоцији су говорили амбасадор СР Немачке Волфрам Мас, директор фондације - IRZ Штефан Пирнер, продекан Правног факултета Милан Шкулић и из Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић и др Јован Ћирић.

Detaljnije

Конференција “Борба против корупције – искуства и поређења”

30-31. мај 2012. Уз учешће експерата из Велике Британије, Белгије, Холандије, Немачке, Русије, Бугарске, Грчке, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Републике Српске, као и Србије, у Београду ће у хотелу "Палаце" 30. и 31. маја одржана је међународна конференција "Борба против корупције: искуства и поређења". Конференција је одржана у сарадњи са двема немачким организацијама - Фондација за међународну правну сарадњу (IRZ) и Фондација "Конрад Аденауер".

Detaljnije

Стогодишњица Првог балканског рата

5. новембар 2012. Институт за упоредно право се активно укључио у обележавње стогодишњице Првог балканског рата. Наиме, 23. октобра ове године удружење студената ПФ-а „Српско културно коло Деспот Стефан Лазаревић“ отворило је изложбу и организовало свечану академију поводом овог важног догађаја. Сећање на тај догађај подржали су Министарство културе Републике Србије, Архив, Кинотека, Народна библиотека и Правни факултет где се читава манифестација и одигравала.

Detaljnije

Делегација Института код Председника републике

20. новембар 2012. У уторак 20. 11. 2012. године Председник Републике Србије, Томислав Николић, примио је делегацију Института за упоредно право. Трочлана делегација у саставу Јован Ћирић, Владимир Чоловић и Мирослав Ђорђевић, информисала је Председника Републике о историјату, делатности и значају ове старе и угледне научне институције. Разговору је присуствовао и некадашњи директор Института за упоредно право, а садашњи Саветник Председника Републике, проф. др Оливер Антић.

Detaljnije

Одржан скуп “Изазови добре управе”

27. новембар 2012. У Београду је у уторак 27. новембра 2012. године у Дому Народне Скупштине Републике Србије одржан скуп под називом: ,,Изазови добре управе’’ чији организатори су били Институт за упоредно право из Београда и Удружење овлашћених интерних ревизора Србије у јавном сектору. Том приликом представљен је и зборник радова ,,Добра управа и интерна ревизија’’.

Detaljnije

Округли сто “Хашки трибунал”

6. април 2013. У организацији Правног факултета у Београду, “Нове Српске Политичке Мисли” и Института за упоредно право, одржан је 06. априла, на Правном факултету, округли сто на тему Хашког трибунала. На том округлом столу, који се одржава поводом расправе у Генералној скупштини УН – 10. априла, широј јавности је представљена нашу нову књигу која се управо бави овом проблематиком: “Хашки трибунал између права и политике”.

Detaljnije

Одржана промоција књиге “Хашки трибунал између права и политике”

13. мај 2013. У препуној дворани Коларчеве задужбине одржана је промоција књиге "Хашки трибунал између права и политике" на којој су говорили др Оливер Антић, др МИлан Шкулић, Горан Петронијевић, Марко Новаковић, др Владимир Чоловић и др Јован Ћирић.

Detaljnije

Конференција о односу међународног и унутрашњег права у Чању

29-31. мај 2013. У Црној Гори је од 29. до 31. маја ове године одржана међународна конференција о односу међународног јавног права и државних поредака. Повод скупа и основ излагања била је нова књига Basic Concepts of Public International Law – Monism and Dualism, чији је саиздавач и Институт за упоредно право. Учесници из 16 земаља изнели су регионална искуства из својих држава, а представљен је и известан број радова од општег, теоретског значаја за међународно јавно право. Посебан значај био је посвећен карактеру правног поретка Европске уније.

Detaljnije

Скуп Глобализација и десуверенизација

15. септембар 2013. Институт за упоредно право, заједно са Српским социолошким друштвом и Филозофским факултетом из Косовске Митровице, био је један од суорганизатора конференције српских социолога, на тему :”Глобализација и десуверенизација”. Ова тема је веома актуелна, за социологе, али и за правнике, те се на конференцији, која се одржала 14. и 15. септембра, окупило преко 60 учесника, референата.

Detaljnije

Промоција зборника “Историја осигурања Аустрије”

8. новембар 2013. Дана 8. новембра 2013. године у свечаној сали у згради Привредне коморе у Бечу одржана је промоција 11. књиге Зборника радова "Историја осигурања Аустрије" чије је уредник Проф. др др Wolfgang Rochrbach. Овај Зборник радова, који има међународни значај и који је посвећен свим областима осигурања, излази 25 година, тако да је овом приликом обележен тај јубилеј. У 11. књизи, своје чланке су објавили и научни саветници Института за упоредно право проф. др Наташа Мрвић Петровић и проф. др Владимир Чоловић.

Detaljnije

Делегација Института у посети Белом двору

9. децембар 2013. Делегацију Института за упоредно право примио је 9. 12. 2013. Његово Краљевско Величанство Престолонаследник Александар Карађорђевић, којом приликом је Престолонаследнику Александру за дворску библиотеку уручен скромни поклон књига које је објавио наш Институт у последњих неколико година. У питању је неких 60 до 70 књига.

Detaljnije

Проф. др Владимир Чоловић у Уједињеним нацијама

14. фебруар 2014. Др Владимир Чоловић, научни саветник Института за упоредно право, присуствовао је 22. седници Радне групе I Комисије УН за међународно трговачко право посвећеној микро, малим и средњим предузећима, која је одржана у Њујорку од 10. до 14. фебруара 2014. године. Такође, колега Чоловић је 10. фебруара присуствовао седници Савета безбедности која је била посвећена ситуацији на Косову и Метохији.

Detaljnije

Промоција монографије “Историја осигурања у Србији, Црној Гори и Југославији до 1941. године”

21. фебруар 2014. У просторијама Аеро клуба у Београду је у петак, 21. фебруара 2014. године одржана промоција монографије "Историја осигурања у Србији, Црној Гори и Југославији до 1941. године" аутора проф. др Здравка Петровића, редовног професора на предмету Право осигурања на Универзитетима "Сигмунд Фројд" из Беча и Медитеран из Подгорице, проф. др Владимира Чоловића, редовног професора и научног саветника Института за упоредно право у Београду и доц. др Душка Кнежевића, доцента на катедри за финансије на Београдској банкарској академији .

Detaljnije

Промоција књиге „Фејсбук и право“

28. март 2014. У просторијама Правног факултета у Београду 28. марта 2014.г. одржана је врло успешна промоција књиге Андреја Дилигенског и Драгана Прље "Фејсбук и право" пред око 80 посетилаца. На промоцији су говорили др Јован Ћирић, др Гордана Гасми, др Марио Рељановић, др Миодраг Савовић и аутори: Андреј Дилигенски и Драган Прља.

Detaljnije

Промоција књиге “Тероризам – међународни поглед”

29. април 2014. У уторак 29. априла одржана је врло успешна промоција књиге "Тероризам - међународни поглед", ауторке Мине Зиројевић у издању Института за међународну политику и привреду. О књизи су говорили проф. др Драган Симеуновић, проф. др Радомир Милашиновић, др Јован Ћирић и ауторка.

Detaljnije

Промоција зборника Увод у право Француске

9. мај 2014. У петак, 9. маја, у Француском културном центру, одржана је промоција зборника Увод у право Француске, објављеног у издању Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Београду.

Detaljnije

Сто година од почетка Првог светског рата

1. јул 2014. Институт за упоредно право је заједно за предузећем ИНТЕРМЕКС и Заводом за уџбенике недавно објавио капитално издање – књигу, тематски зборник радова: „Сто година од почетка Првог светског рата – историјске и правне студије“. Ова луксузна књига, урађена је под генералним покровитељством Председника Републике Србије, господина Томислава Николића. У овој књизи која садржи 46 чланака написана од стране 54 аутора из Србије, Италије, Русије, Француске, САД, Аустрије, Албаније и Словеније,

Detaljnije

Конференција о Савињију у Хановеру

12-13. септембар 2014. У Немачкој, у Хановеру је у организацији тамошњег Правног факултета, 12. и 13. септембра, 2014. одржан семинар - конференција о научном значају и улози познатог немачког правника Савињија. На конференцији је присуствовало око 60 учесника из Немачке, Италије, Јапана, Пољске, Кореје, говорило је десетак референата. Посебно запажено излагање и наступ имао је Лука Бренеселовић, истраживач сарадник Института за упоредно право који је говорио о Валтазару Богишићу.

Detaljnije

Међународна конференција Интернет и друштво

19. септембар 2014. На конференција Српског социолошког друштва, Филозофског факултета у Нишу и Института за упоредно право одржаној 19 и 20 септембра у Нишу под називом "ИНТЕРНЕТ И ДРУШТВО" учествовало је више сарадника Института за упоредно право: Драган Прља, Катарина Јовичић, Миодраг Савовић, Мина Зиројевић, Ана Човић, Милица Матијевић, и Сања Прља.

Detaljnije

Учешће проф. др Гасми на конференцији у Риму

18-19. септембра 2014. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник Института за упоредно право, у својству експерта Савета Европе, учествовала је на Међународној конференцији у Риму, 18 - 19. септембра 2014. посвећеној ступању на снагу Конвенције Савета Европе о сузбијању и борби против насиља над зенама и породичног насиља (Истанбул Конвенција).

Detaljnije

Представници Института на Пројектној конференцији ELI

24-26. септембар 2014. Др Весна Ћорић, истраживач сарадник Института за упоредно право, и мастер правник Мирјана Глинтић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовале су на Пројектној конференцији Европског правног института, ELI, одржаној у Загребу 24-26. септембра 2014. године у просторијама Државног архива и организованој у сарадњи са Правним факултетом Свеучилишта у Загребу.

Detaljnije

Проф. др Гасми – предавање о родној равноправности

16-17. октобар 2014. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник Института за упоредно право, у оквиру пројекта Friedrich Ebert Stiftung подршке Секцији жена Савеза самосталних синидката Србије, одржала је два предавања о Стратешким оквирима родне равноправности у ЕУ, са освртом на Србију и о Правним аспектима родне равноправности у ЕУ, на дводневном семинару одржаном у Јагодини, 16-17. октобра 2014.

Detaljnije

Промоција књиге др Драгице Попеску

20. октобар 2014. У Институту за упоредно право у Београду 20.октобра 2014.г. одржана је промоција књиге судије др Драгице Попеску под називом "Заштита права личности од повреде у масмедијима". На врло успешној промоцији су говорили: проф. др Илија Бабић, проф. др Здравко Петровић, др Јован Ћирић и аутор књиге др Драгица Попеску.

Detaljnije

Промоција књиге о Првом светском рату у Бечу

19. новембар 2014. У згради куле „Рајфајзен“ банке у Бечу 19. новембра је одржана промоција књиге Сто године од почетка Првог светског рата - историјске и правне студије.

Detaljnije

Промоција зборника Системи здравствене заштите

28. новембар 2014. Врло успешна промоција књиге Системи здравствене заштите и здравственог осигурања - Упоредноправна анализа у земљама Европе чији су аутори истраживачи Института за упоредно право др Катарина Јовичић (уредник), мр Ивана Ракић, Мирјана Глинтић. и дипл. правник Анђелка Плавшић-Нешић, одржана је у петак 28. новембра 2014.г. у хотелу "М" у Београду уз присуство великог броја заинтересованих за област здравственог система.

Detaljnije

Трибина о еутаназији

01. децембар 2014. У Институту за упоредно право одржана је врло успешна трибина на тему ЕУТАНАЗИЈЕ. Трибину је организовао Институт за упоредно право заједно са Удружењем студената за упоредно право. Говорили су др Драгана Петровић, др Весна Клајн-Татић, др Игор Вуковић, и Владимир Петровић испред Удружења студената за упоредно право.

Detaljnije

Трибина Блокада правосуђа

18. децембар 2014. У Институту за упоредно право одржана је врло успешна трибина на тему "Блокаде правосуђа". Трибину је организовао Институт за упоредно право заједно са Удружењем студената за упоредно право. На трибини су говорили адвокати Слободан Шошкић и Боривоје Боровић, и судије Драгана Бољевић и Јанко Лазаревић.

Detaljnije

Одржана трибина о кризи парламентаризма

27. фебруар 2015. У Институту за упоредно право у Београду одржана је трибина о кризи парламентаризма на којој су говорили Лука Бренеселовић, Владимит Ђурић, Олга Сабо и Јован Ћирић.

Detaljnije

Одржана промоција зборника Интернет и друштво

02. март 2015. У Институту за упоредно праву у Београду одржана је промоција зборника радова “Интернет и друштво”, коју су објавили Српско социолошко друштво, Филозофски факултет у Нишу и Институт за упоредно право. На промоцији су говорили уредници: др Драган Тодоровић, др Далибор Петровић и др Драган Прља.

Detaljnije

Одржана промоција зборника Елементарне непогоде – ванредне ситуације

28. април 2015. Промоција књиге “Елементарне непогоде – ванредне ситуације” одржана је у Институту за упоредно право у Београду 28. априла 2015.г.

Detaljnije

Учешће на међународној конференцији у Румунији

09. мај 2015. Научни истраживачи Института за упоредно право: Др Драган Прља, др Гордана Гасми и др Мина Зиројевић учествовали су са својим ауторским радовима и одржали уводне презентације на Међународној конференцији "The Rule of Law in the Digital Era", одржаној 8 - 9. маја у Cluj - Napoca, на Правном факултету Универзитета Babes-Bolyai, Румунија.

Detaljnije

Прослава јубилеја 60 година Института

4. јун 2015. У легату Петра Лубарде на Дедињу Институт за упоредно право обележио је 60 година постојања.

Detaljnije

Одржан састанак организационог одбора конференције Религија политика право

25. јун 2015. Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. др Амфилохије је 25. јуна 2015. године у Београду одржао састанак Организационог одбора међународног научног скупа ”Религија, политика и право”. Састанку су присуствовали др Јован Ћирић, научни савјетник и директор Института за упоредно право, проф. др Мирољуб Јевтић, редовни професор на Факултету политичких наука, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, научни сарадник и координатор Правног савјета Митрополије Црногорско-Приморске и Милош Станић, истраживач-сарадник Института за упоредно право.

Detaljnije

Реформа изборног система у Србији

03. јул 2015. Институту за упоредно право у сарадњи са Центром за јавно право из Сарајева, којим руководи профессор Един Шарчевић, одржана трибина на тему: “Реформа изборног систем у Републици Србији”. Учествовали су: Владан Петров са Правног факултета у Београду; Милан Јовановић са Факултета политичких наука; Дарко Симовић са Криминалистичко – полицијске Академије; Маја Настић са Правног факултета у Нишу; Владимир Микић са Универзитета у Београду, Наташа Рајић са Правног факултета у Новом Саду; Душан Вучићевић са Факултета политичких наука; Саво Манојловић из Института за упоредно право; Ана Стевановић из Министарства правде Републике Србије; Ђорђе Марковић, са Факултета политичких наука; Милош Станић из Института за упоредно право.

Detaljnije

Посета Правном факултету Универзитета у Осијеку

15. јул 2015. Делегација Института за упоредно право у саставу: Јован Ћирић, Владимир Чоловић и Владимир Ђурић, боравила је у Осијеку 14. и 15. јула 2015. Била је то узвратна посета тамошњем Правном факултету. Колеге из Осијека боравиле су у Београду фебруара ове године, када је успостављена иницијална сарадња наше две институције. Била је ово прилика да се у једној опуштеној, колегијалној и пријатељској атмосфери разговара о неким конкретним облицима сарадње у непосредној будућности. Обишли смо просторије факултета, а у среду 15. јула били смо гости и осијечког Свеучилишта Јосип Јурај Штросмајер, којом приликом смо разговарали са Ректором проф.др Жељком Туркаљем. Ова посета наговештава читав низ конкретних облика успешне сарадње у будућности.

Detaljnije

XVIII међународни научни скуп “Безбедност саобраћаја, накнада штете и осигурање”

24-26. септембар 2015. Удружење за одштетно право, у сарадњи са Институтом за упоредно право из Београда, Криминалистичко‐полицијском академијом и Правосудном академијом, организовало је XVIII међународни научни скуп "Безбедност саобраћаја, накнада штете и осигурање" 24. ‐ 26. септембар 2015, хотел "Србија" у Вршцу. На скупу је учествовало више од 30 угледних научника и практичара из земље и иностранства.

Detaljnije

Религија политика право

2-4. октобар 2015. У периоду од 2. до 4. октобра 2015. на конференцији коју су заједно организовали наш Институт за упоредно право, Митрополија црногорска-приморска и Центар за проучавање религија и верску толеранцију. Конференција под насловом „Религија – политика – право“, резултирала је књигом од скоро 1.000 страна, тј. 50 чланака, написаних од стране 58 аутора из Србије, Црне Горе, Русије, Италије, Велике Британије, Аустрије, Македоније и Француске.

Detaljnije

Мигранти на раскршћу и беспућу земље Србије

5-6. новембар 2015. У Београду је 5. и 6. новембра у хотелу „Палас“ одржана конференција о проблемима миграната и миграција. Институт за упоредно право, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Криминалистичко-полицијска академија, у сарадњи са Руском хуманитарном мисијом су одржали конференцију на којој је расправљано о социо-економским, правно-политичким и безбедносним аспектима опште проблематике миграција.

Detaljnije

Промоција XII тома “Историје осигурања Аустрије”

03. децембар 2015. Дана 03.12.2015. године у Бечу у просторијама Удружења осигуравајућих организација Аустрије одржана је промоција XII тома "Историје осигурања Аустрије". Промоцији су присуствовали Др Јован Ћирић и Др Владимир Чоловић из Института за упоредно право. Осим о темама из области осигурања, о којима је говорио Др Владимир Чоловић, који је заједно са научним саветником Института Др Наташом Мрвић Петровић написао чланак "Versicherungsvertrag mit einem Element der Ausländlichkeit - Recht der EU und Gesetzgebungen von Serbien, Norwegen und USA"

Detaljnije