Дана 16. јула 1955.године Уредбом Савезног извршног већа, коју је потписао тадашњи председник Федеративне Народне Републике Југославије Јосип Броз Тито, основан је Институт за упоредно право. Институт за упоредно право је почео са радом 1. јануара 1956. године, као једна од првих научних установа у тој области у свету.

Историјат

Последње вести

Округли сто “Уставни амандмани – за и против“

28. децембар 2021. г. У Институту за упоредно право је одржана дебата о уставним амандманима у домену правосуђа. Аргументе у прилог уставној ревизији су изнели чланови Радне групе за израду Акта о промени Устава: проф. др Владан Петров, др Мирослав Ђорђевић и др Милош Станић. На другој страни су говорили мр Ђорђе Вукадиновић, Саво Манојловић ЛЛ.М. и Владимир Гајић. Модератор дебате је био проф. др Владимир Ђурић.

Детаљније

За и против Закона о референдуму и народној иницијативи и уставних промена

24. децембар 2021. г. У организацији Института за европске студије и Института за упоредно право одржана је трибина под називом „За и против Закона о референдуму и народној иницијативи и уставних промена“. Наши научни сарадници др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић учествовали су и као чланови Радне групе за израду Акта о промени Устава указали на значај уставне ревизије у домену правосуђа, после чега су позвали грађане да изађу у што већем броју на предстојећи референдум.

Детаљније

Часопис Страни правни живот добио категорију М24

23. децембар 2021. г. Часопис Страни правни живот који издаје Институт за упоредно право на листи категорисаних научних часописа за 2021. годину Министарства просвете, науке и технолошког развоја категорисан је као М24 - национални часопис међународног значаја у области право и политикологија.

Детаљније

In memoriam

In memoriam: др Стефан Андоновић (1991-2021)

Стефан Андоновић (1991-2021), научни сарадник Института за упоредно право изненада је преминуо у 30. години живота. Наш драги Стефан је радио у Институту до октобра 2020. године. Иако је живео кратко, оставио је много чланака, монографија и зборника радова које је уређивао. Оставио је неизбрисив траг и у науци и у нашим срцима. Био је велики друг и велики човек. Остаће нам заувек у сећању.

Детаљније

Најновија издања

Предстојећи догађаји

Тренутно не постоје подстране за ову страну.

Подржали