Održana komemoracija dr Predragu Vukasoviću, naučnom saradniku Instituta za uporedno pravo u penziji

16. april 2024.

U prostorijama Instituta za uporedno pravo održana je komemoracija dr Predragu Vukasoviću, naučnom saradniku Instituta u penziji koji je preminuo 27. februara ove godine. Na otvaranju, skup je pozdravila v. d. direktorka Instituta, prof. dr Jelena Ćeranić Perišić. O životu i radu kolege Vukasovića govorili su prof. dr Vesna Rakić Vodinelić, prof. dr Jovica Trkulja, prof. dr Saša Gajin i dr Mario Reljanović. Govornici su ukazali na Vukasovićev svestran naučni opus, izuzetan stil pisanja i slojevito analiziranje pravnih i socioloških problema. Takođe su istaknuti njegova uloga u stvaranju teksta prvog antidiskriminacionog  zakona u Srbiji, Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, rad na jačanju položaja osoba sa invaliditetom kao i udruženja osoba sa invaliditetom. Prisutnima se obratila i Ljubinka Borizoski, dugogodišnja poslovna sekretarka Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu. Vedar duh i ogromna energija sa kojom je kolega Vukasović pristupao nauci i istraživanju prava uzor su generacijama koje ostaju iza njega. Dr Vukasović je bio kompleksna, inteligentna i svestrana ličnost, koja je svojom kreativnošću ostavila neizbrisiv trag u Institutu za uporedno pravo. Biće upamćen po svojim naučnim dostignućima, ali i po svojoj poeziji, kao i izuzetnom smislu za humor.

Još Vesti iz 2024.

Učešće prof. dr Jelene Ćeranić Perišić na Školi prava EU u Baru

Prof. dr Jelena Ćeranić Perišić održala je predavanje „Evropske vrednosti u uporednim sistemima Zapadnog Balkana” u okviru Škole prava EU „Evropske vrednosti: datost i(li) zadatost?” koja je održana u Baru od 10. do 12. maja 2024.

Detaljnije

Dodelјene nagrade „Dr Stefan Andonović“

Dana 13. maja 2024. godine u konferencijskoj sali Instituta za uporedno pravo u Beogradu dodelјene su nagrade za najbolјi naučni rad „Dr Stefan Andonović“, u organizaciji Instituta za uporedno pravo i Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Na dodeli nagrada govorili su: vršitelјka dužnosti direktora Instituta za uporedno pravo prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, prof. dr Zoran Jovanović, redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu i dr Jovana Rajić Ćalić, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo.

Detaljnije

Proglašeni pobednici nagradnog konkursa „Dr Stefan Andonović“ za najbolјi naučni rad

Drugu godinu zaredom, Institut za uporedno pravo u Beogradu i Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu raspisali su krajem 2023. godine konkurs za najbolјi naučni rad radi dodele nagrade „Dr Stefan Andonović“. Nagradni temat raspisan je pod nazivom „Pravni okvir veštačke inteligencije – potencijal i rizik u budućnosti“.

Detaljnije

Vasilije Marković učestvovao na doktorskom seminaru iz upravnog prava

25. april 2024. Istraživač pripravnik našeg Instituta, Vasilije Marković učestvovao je 22. aprila 2024. godine na doktorskom seminaru (PhD Seminar) iz oblasti upravnog prava koji su zajednički organizovali Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Univerzitet za upravne nauke u Špajeru, SR Nemačka ...

Detaljnije

Aleksandar Mihajlović učestvovao na međunarodnoj konferenciji na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu

U periodu od 19. do 20. aprila 2024. godine, na Pravnom fakultetu u Univerziteta Nišu, održana je međunarodna naučna konferencija pod nazivom “Pravni principi u savremenom pravu”. Aleksandar Mihajlović, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo izložio je koautorski rad.

Detaljnije

Aleksandar Mihajlović učestvovao na međunarodnoj konferenciji u Poljskoj

Aleksandar Mihajlović, istraživač saradnik Instituta za uporedno pravo, učestvovao je na 16. međunarodnoj konferenciji pod nazivom “75 years of influence of the Council of Europe on shaping the European legal space in the areas of democracy, rule of law and protection of human rights”, koja je bila održanu u Sejmu Republike Poljske, u periodu od 14. do 16. aprila 2024. godine.

Detaljnije

Održana komemoracija dr Predragu Vukasoviću, naučnom saradniku Instituta za uporedno pravo u penziji

16. april 2024. U prostorijama Instituta za uporedno pravo održana je komemoracija dr Predragu Vukasoviću, naučnom saradniku Instituta u penziji koji je preminuo 27. februara ove godine ...

Detaljnije

Ana Zdravković učestvovala na seminaru “Belgrade Meets Surrey” na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Istraživačica saradnica Instituta za uporedno pravo Ana Zdravković učestvovala je na ALF PHD sesiji seminara “Belgrade Meets Surrey” koji je održan...

Detaljnije

Održana promocija zbornika „Sećanje na dr Jovana Ćirića – putevi prava”

4. april 2024. U Institutu za uporedno pravo održana je promocija zbornika „Sećanje na dr Jovana Ćirića – putevi prava”. O zborniku, ali i životu i radu dr Ćirića, dugogodišnjeg direktora Instituta za uporedno pravo i sudije Ustavnog suda Srbije, govorili su recenzenti, predstavnici Ustavnog suda Srbije i urednici zbornika.

Detaljnije