Legat prof. dr Pavla Nikolića

U prostorijama biblioteke Instituta za uporedno pravo 18. aprila 2022. godine otvoren je legat profesora Pavla Nikolića čiji je darodavac njegov sin, dr Oliver Nikolić, i održana promocija knjige Constitutio lex superior objavljene u izdanju Instituta za uporedno pravo koja je posvećena sećanju na profesora.

Biografija prof. Nikolića

Rođen je 1928. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1951. godine, gde je i doktorirao 1961. godine na temu “Skupštinski sistem”. Bio je stipendista francuske vlade tokom 1964. i 1965. godine. Od 1952. godine bio je zaposlen na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde je 1972. godine izabran za rednovnog profesora. Na tom položaju je ostao do penzionisanja 1993. godine.

Bio je redovni profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, počasni predsednik Međunarodnog udruženja za ustavno pravo, doktor honoris causa u Ruanu, počasni profesor Pravnog fakulteta u Bogoti i dopisni član kolumbijskog Udruženja za ustavno pravo. Dobitnik je više domaćih i inostranih medalja i priznanja. Objavio je veliki broj članaka na domaćim i stranim jezicima, održao je 11 kurseva i 50 predavanja širom sveta u 18 zemalja, na 36 fakulteta.

O legatu

U legatu je smešteno oko 300 publikacija.

Legat sadrži preko 100 knjiga, zbornika i časopisa sa sa radovima prof. Nikolića. Sadrži 50 knjiga na srpskom jeziku. Među njima se nalaze njegovi praktikumi, priručnici, monografije i zbornici, kao i prva njegova monografija objavljena 1969. godine „Savezna skupština u ustavnom i političkom sistemu Jugoslavije” i objavljena doktorska disertacija „Skupštinski sistemi”. Oko 50 publikacija je na stranim jezicima sa radovima prof. Nikolića.

Legat sadrži i oko 200 naslova koji su bili deo lične biblioteke profesora Nikolića. Neke od njih je dobijao na poklon od svojih prijatelja iz zemlje i inostranstva

U legatu se nalaze neke od najvrednijih i najbitnijih knjiga iz ustavnog prava: Francisko Fernandez Segado ” The Spanish Constitution in the European Constitutional Context”, udžbenici i priručnici iz različitih zemalja, kao na primer: Aubert – “Traité de droit constitutionnel suisse”; de Vergottini – “Ditritto costituzionale”; Kortmann and Bovend’Eert – “An Intoduction to Dutch constitutional Law”; Gicquel – “Droit constiutionnel et instiutions politiques”; Pactet – “Institutions politiques Droit constitutionnel”; Starck – “Main Priciples of the German Basic Law”; Favoreu – “Droit Constitutionnel”; Malberg –”Contribution a la Theorie Generale de l’etat”; “American Casebook series”.

Pored publikacija deo legata čine i medalje, plakete, zahvalnice i ordenje koje je profesor dobio za svoj rad. Izložen je Kraljevski orden Karađorđeve zvezde koji je dobio 1997. godine, slika koju je kao poklon dobio od profesora Patrice Gelarda, “Obala kod Sainte-Adresse”, diploma počasni profesor Univerziteta Colegio Mayor de Nuestra Senora del Rosario, diploma Doctor  honoris causa, Rouen  koja mu je dodeljena 1986. godine, fotografije sa predavanja održanih u Tokiju, Rimu, Bolonji.

Dodatne informacije

Knjige iz legata mogu se koristiti u čitaonici biblioteke. Nije dozvoljeno iznošenje.

Radno vreme legata je ponedeljak i sreda od 10 do 14 časova.