Beogradski ustavnopravni forum

Uz pokroviteljstvo Rektorata Univerziteta u Beogradu, Institut za uporedno pravo je 26. i 27. novembra 2021. godine u svečanoj sali Rektorata organizovao dvodnevnu naučnu konferenciju ustavnopravne i politikološke tematike pod nazivom „Beogradski ustavnopravni forum“.

Konferenciju su otvorili i učesnike pozdravili: rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladan Đokić; ministarka pravde Republike Srbije, gospođa Maja Popović; dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran Mirković; direktor Instituta za uporedno pravo, prof. dr Vladimir Čolović; državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marijana Dukić Mijatović; i urednik Zbornika i Konferencije, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo dr Miroslav Đorđević.

Svoje učešće su uzeli predsednici i sudije ustavnih sudova više država iz regiona, kao i profesori, naučnici, članovi Venecijanske komisije, ustavni pravnici i politikolozi iz 10 zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Letonije, Nemačke, Severne Makedonije, Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Beogradski ustavnopravni forum ove godine predstavlja centralnu naučnu manifestaciju na polju ustavnopravne nauke u našoj zemlji, a za potrebe održavanja konferencije je priređen i zbornik naučnih radova pod nazivom „Preispitivanje klasičnih ustavnopravnih shvatanja u uslovima savremene države i politike“.

Kako je prva konferencija Beogradskog ustavnopravnog foruma održana po opštoj oceni veoma uspešno, u planu je nastavak njenog održavanja uz želju da ovo savetovanje preraste u tradicionalno.

Otvaranje Konferencije možete pogledati ovde:

Sva izlaganja su dostupna na sledećoj playlisti:

Galerija fotografija: