Учешће др Јелене Костић на међународној научној конференцији у Перуђи

28-29. април 2022. г.

Др Јелена Костић, виша научна сарадница Института за упоредно право на позив колега из Департмана за правне науке Универзитета у Перуђи, учестовала је на међународној научној конференцији “Restorative Justice, mediation and protection of EU Financial interests” која је одржана од 28-29. априла 2022. године у организацији наведеног Универзитета. Она је на наведеној конференцији 28. априла изложила коауторски рад “Diversion of the Criminal procedure vs. adequate criminal policy in Serbia”, који је припремила заједно са колегиницом Марином Матић Бошковић из Института за криминолошка и социолошка истраживања из Београда.

На наведеној међународној конференцији учестовао је велики број стручњака из Словачке, Чешке, Хрватске, Финске, Литваније, Аустрије, Белгије, Италије, Шпаније, Португала, Грчке и Румуније.

Još Vesti iz 2022.

Конференција “Људска права у ванредним ситуацијама”

8-9. децембар 2022. У Српској академији наука и уметности (САНУ) одржана је дводневна научна конференција “Људска права у ванредним ситуацијама” коју је организовао Одбор за проучавање националних мањина и људских права. Научни сарадници Института за упоредно право др Милица Матијевић и доц. др Мирослав Ђорђевић, као и истраживач сарадник Ана Здравковић, LL.M. присуствовали су овој конференцији.

Detaljnije

23. јавни позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија

Министарство науке, технолошког развоја и иновација, 25. 1. 2023. године расписало је Јавни позив за учешће у средствима Министарства у 2023. години за 14 програмских активности. У оквиру овог јавног позива објавЉен је и 23. јавни позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија који се укЉучују у рад акредитованих научноистраживачких организација...

Detaljnije

Доц. др Мирослав Ђорђевић на јавној расправи о новим правосудним законима

27. децембар 2022. године У Народној скупштини Републике Србије одржана је 27. 12 2022. године јавна расправа о сету нових судских и јавнотужилачких закона. Научни сарадник Института за упоредно право, доц. др Мирослав Ђорђевић (члан Радне групе за израду тужилачких закона) се обратио присутнима указавши на неколико најважнијих апеката унапређења положаја јавних тужилаца у Србији.

Detaljnije

Шести позив за укључење талентованих младих истраживача – студената докторских студија у научноистраживачки рад НИО

Министарство науке, технолошког развоја и иновација дана 25. децембра 2022. године расписало је Шести позив за укључење талентованих младих  истраживача – студената докторских студија у научноистраживачки рад НИО.

Detaljnije

Комеморација поводом смрти др Јована Ћирића

Комеморација поводом смрти др Јована Ћирића, судије Уставног суда Србије и дугогодишњег директора Института за упоредно право, одржаће се дана 28.12.2022. у Конференцијској сали Института за упоредно право са почетком у 12:00 часова.

Detaljnije

In memoriam: др Јован Ћирић (1960-2022)

Дана 12. 12. 2022. године преминуо је дугогодишњи директор Института за упоредно право и судија Уставног суда Србије др Јован Ћирић, научни саветник. Др Ћирића ћемо се сећати као великог пријатеља, истакнутог научног ствараоца и успешног директора, који је много допринео развоју Института. Др Јован Ћирић је у периоду од 2007. до 2016. године био директор Института, а у децембру 2016. године изабран је за судију Уставног суда. Обавештење о комеморацији ће бити накнадно објављено.

Detaljnije

Конференција “Људска права у ванредним ситуацијама”

8-9. децембар 2022. године У Српској академији наука и уметности (САНУ) одржана је дводневна научна конференција “Људска права у ванредним ситуацијама” коју је организовао Одбор за проучавање националних мањина и људских права.

Detaljnije

Одржана међународна научна конференција на тему “Дигитализација у казненом праву и правосуђу”

25. новембра 2022. г. Дана 25. новембра 2022. године у свечаној сали Института за криминолошка и социолошка истраживања у Београду у организацији Института за упоредно право и Института за криминолошка и социолошка истраживања уз подршку Правосудне академије одржана је међународна научна конференција на тему “Дигитализација у казненом праву и правосуђу”. Поред еминентних домаћих аутора из правне теорије и праксе, свој допринос овој конференцији дали су и учесници из Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Грчке, Чешке Републике, Републике Словачке, Аустрије, Немачке, Португала и Бразила.

Detaljnije

Посета чланова управе Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

17. novembar 2022. g. Dana 17.11.2022. Institut za uporedno pravo su posetili članovi uprave Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Detaljnije

Институт за упоредно право посетио проф. др Ратко Ристић – проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду

10. новембар 2022. г. Дана 10.11.2022. Институт за упоредно право је посетио проф. др Ратко Ристић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду и разговарао са проф. др Владимиром Чоловићем, директором Института.

Detaljnije

Наши истраживачи учествовали на XI међународном научном скупу Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву

05. новембар 2022. г. Дана 05.11.2022. године на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, одржан је  XI међународни научни скуп "Право између стварања и тумачења". Један од саорганизатора овог скупа је и Институт за упоредно право.

Detaljnije

Доц. др Мирослав Ђорђевић говорио на конференцији Удружења јавних тужилаца

4. новембар 2022. г. Доц. др Мирослав Ђорђевић, научни сарадник нашег Института, био је један од говорника на конференцији „Шта можемо да очекујемо од нових тужилачких закона?“, која је у организацији Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србији (УТС) одржана у београдском хотелу Зира.

Detaljnije

Гостујуће предавање др Ане Човић на Учитељском факултету Универзитета у Београду

1. новембар 2022. г. Виша научна сарадница Института за упоредно право др Ана Човић одржала је гостујуће предавање на Учитељском факултету Универзитета у Београду, под називом "Верски бракови између љубави, права и тумачења божије воље", у оквиру предмета Социологија породице.

Detaljnije

Др Матијевић одржала радионицу за мастер студенте у Венецији

27-28. октобар 2022. г. Др Милица В. Матијевић, научни сарадник Института за упоредно право, одржала је крајем октобра дводневну радионицу у оквиру Европског мастер програма из људских права и демократизације (European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation) у Венецији (Италија).

Detaljnije

Доц. др Мирослав Ђорђевић и др Саво Манојловић добитници престижне награде „Миодраг Јовичић“

17.октобар 2022. године Научни сарадници Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић и др Саво Манојловић награђени су наградом Фондације „Миодраг Јовичић“ за најбоље докторске дисертације у области уставног права и политичког система.

Detaljnije

Одржан октобарски научни семинар Института за упоредно право

10. октобар 2022. г. У Институту за упоредно право одржан је октобарски научни семинар на тему “KoBSON - претраживање научних часописа, књига и индексних база”. Предавање је одржала Катарина Перић из Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије.

Detaljnije

Др Милица В. Матијевић одржала реферат на тему „Критеријуми за одређивање статуса интерно расељеног лица (ИРЛ-а) и иновативни приступи расељењу дугог трајања“

5. октобар 2022. г. Научни сарадник Института за упоредно право, др Милица В. Матијевић, одржала је 5. октобра 2022. реферат на тему „Критеријуми за одређивање статуса интерно расељеног лица (ИРЛ-а) и иновативни приступи расељењу дугог трајања“.

Detaljnije

Потписан споразум са Друштвом судија Србије о научно-образовној и стручној сарадњи

03. октобар 2022. г. Директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић дана 03.10.2022. закључио је Споразум о научно-образовној и стручној сарадњи са Друштвом судија Србије.

Detaljnije

Потписан споразум са Удружењем јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца о научно-образовној и стручној сарадњи

27. септембра 2022. г. Директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић и Председник Председништва Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Лидија Комлен – Николић закључили су Споразум о научно-образовној и стручној сарадњи.

Detaljnije

Учешће истраживача на конференцији посвећеној Ђорђу Тасићу

24-25. септембар 2022. г. Дана 24. и 25. септембра 2022 године на Педагошком факултету у Врању одржала се међународна научна конференција у организацији Српског социолошког друштва под називом ” Професору Ђорђу Тасићу у славу”. На конференцији у част једног од наших највећих правних писаца између два рата учешће је узео и истраживач нашег Института, Василије Марковић. Колега Марковић је излагао рад на тему “Тасићево поимање субјективног (јавног) права – између Дигија и Келзена”.

Detaljnije

На Правном факултету у Београду одржана конференција у част професора емеритуса Мирка Васиљевића, председника Управног одбора Института за упоредно право

23. септембар 2022. г. На Правном факултету у Београду је 23.09.2022. одржана конференција "Развој пословног права у југоисточној Европи" која је организована у част професора емеритуса Мирка Васиљевића, председника Управног одбора Института за упоредно право. Покровитељи конференције били су: Академија наука и умјетности Републике Српске, Привредна комора Србије, Стална арбитража при Привредној комори Србије, Удружење правника у привреди Србије, Јавнобележничка комора Србије и Институт за упоредно право.

Detaljnije

Одржана јубиларна XXV међународна научна конференција “Проузроковање штете, накнада штете и осигурање”

21-23. септембар 2022. г. У организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије у хотелу Омни у Ваљеву је од 21. до 23.септембра 2022.године одржана XXV међународна научна конференција "Проузроковање штете, накнада штете и осигурање" са учешћем аутора из Аустрије, Италије, Мађарске, Пољске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Detaljnije

Доц. др Мирослав Ђорђевић на конференцији „Comparative Constitutionalism in Central Europe“

22. септембар 2022. г. Научни сарадник Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић учествовао је у Будимпешти заједно са судијама Уставног суда Србије проф. др Владаном Петровом и проф. др Тамашом Корхецом на међународној научној конференцији „Comparative Constitutionalism in Central Europe“ и том приликом изложио свој коауторски рад (са проф. Петровом) на тему „The Influence of Serbia’s Historical Constitutions on its Modern Constitutional Identity“.

Detaljnije

Учешће истраживача на XXIV саветовању Удружења за радно и социјално право

15-17. септембар 2022. г. У периоду од 15-17. 9. 2022. године на Златибору, у хотелу Дунав, одржано је XXIV Саветовање Удружења за радно и социјално право. Традиционално саветовање одржано је у присуству представника синдиката, државних органа, професора, миритеља и арбитара из земље и иностранства на тему „Радно право на раскршћу“. 15-17. септембар 2022. г. У периоду од 15-17. 9. 2022. године на Златибору, у хотелу Дунав, одржано је XXIV Саветовање Удружења за радно и социјално право. Традиционално саветовање одржано је у присуству представника синдиката, државних органа, професора, миритеља и арбитара из земље и иностранства на тему „Радно право на раскршћу“.

Detaljnije

Учешће на међународном научном скупу “Изазови и перспективе развоја правних система у XXI вијеку”

15-16. септембар 2022. г. Истраживач приправник Института за упоредно право, Василије Марковић учествовао је на Међународном научном скупу "Изазови и перспективе развоја правних система у XXI вијеку" у организацији Правног факултета у Бања Луци. Том приликом колега Марковић имао је коауторско излагање на тему "Закон о сестринству - насушна потреба занемарене области недржавне управе у Републици Србији".

Detaljnije

Учешће истраживача Института за упоредно право на XXX Сусрету правника у привреди Републике Србије

11-14. септембар 2022. г. Јубиларни XXX Сусрет правника у привреди Републике Србије је организован под кровном темом „Изазови пословног права“ у периоду од 11. до 14. септембра 2022. године у хотелу „Мона“ на Златибору, од стране Удружења правника у привреди Србије и његовог часописа „Право и привреда“. На саветовању су учесници имали прилику да слушају излагања о актуелним темама из области привредног права, права осигурања, уговорног и трговинског права, као и да активно допринесу дискусијама на округлим столовима.

Detaljnije

Учешће истраживача Института за упоредно право на међународном религиолошком скупу на Сребрном језеру

9-10. септембар 2022. г. Виша научна сарадница др Ана Човић и научни сарадник др Оливер Николић учествовали су на седмом међународном религиолошком скупу „Религија у глобалној кризи касне модерне“, 9. и 10. септембра 2022. године на Сребрном језеру, где су представили резултате заједничких истраживања у раду "The Influence of the Crisis of Religion on the Weakening of Patriarchal Family”.

Detaljnije

Учешће истраживача Института на конференцији European Law Institute у Мадриду

5-8. септембар 2022. г. Више научне сараднице Института за упоредно право, Весна Ћорић и Ана Кнежевић Бојовић, учествовале су у годишњој конференцији Института за европско право (European Law Institute - ELI), која је одржана на Универзитету Карлос III у Мадриду.

Detaljnije

Одржан Научни семинар Института за упоредно право

5. септембар 2022. г. У Институту за упоредно право одржан је септембарски научни семинар на тему "Како повећати видљивост научних радова у области друштвених наука?". Предавање је одржала Милица Шевкушић, виши дипломирани библиотекар Института техничких наука САНУ и национални координатор за отворени приступ при EIFL-у.

Detaljnije

Одржана трећа међународна конференција Regional Law Review

У организацији Института за упоредно право из Београда, Универзитета у Печују из Мађарске и Правног факултета Универзитета „Josip Juraj Strossmayer” у Осијеку из Хрватске, одржана је међународна научна конференција Regional Law Review. Због актуелне епидемиолошке ситуације конференција је одржана у хибридном моделу, комбинацијом присуства уживо и путем Zoom платформе.

Detaljnije

Из штампе изашао број 2/2022 часописа Страни правни живот

Поштоване колегинице и колеге, са задовољством вас обавештавамо да је из штампе изашао први број часописа Страни правни живот за 2022. годину. Своје прилоге објавило је 10 (ко)аутора из земље и иностранства.

Detaljnije

Правна анализа Темељног уговора између Српске православне цркве и Црне Горе

3. август 2022. г. Истраживачи Института за упоредно право, проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник и Василије Марковић, мастер, истраживач приправник израдили су Правно мишљење о отвореним питањима у вези са Темељним уговором између Црне Горе и Српске Православне Цркве. Анализа је израђена на захтев Владе Црне Горе, која се Институту, као једном од најстаријих института за компаративноправна истраживања у Европи, обратила ради давања екстерног експертског мишљења о питању које је у претходном периоду било предмет широке стручне дебате у Црној Гори.

Detaljnije

Учешће проф. др Ћеранић Перишић на међународној конференцији у Атини

22. јун 2022. г. Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на међународној научној конференцији – 13 th Network Europe Conference “European integration perspectives in times of global crises” која је одржана од 19. до 22. јуна 2022. године у Атини

Detaljnije

Учешће истраживача Института на XXV будванским правничким данима

11-15. јун 2022. г. Од 11. до 15. јуна 2022. године, у хотелу „Медитеран“ у Бечићима, одржано је јубиларно XXV Саветовање правника „Будвански правнички дани“ о актуелним питањима савременог законодавства и правосуђа, у организацији Савеза удружења правника Србије и Републике Српске.

Detaljnije

Учешће др Ћеранић Перишић на конференцији Интелектуална својина и интернет

14. јун 2022. г. Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је на шестој конференцији „Интелектуална својина и интернет“ у организацији Правног факултета Универзитета у Београду и Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). Конференција је одржана 14. јуна 2022. године у хибридном формату – уживо на Правном факултету Универзитета у Београду уз директан пренос на „Јутјуб“ каналу РНИДС-а.

Detaljnije

Одржана научна конференција „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“

10. јун 2022. г. Након годину дана од прераног упокојења нашег драгог Стефана Андоновића, у знак сећања на њега, 10. јуна 2022. године, на Правном факултету у Крагујевцу, у коорганизаији са Институтом за упоредно право, кућама у којима је Стефан градио своју професионалну каријеру, одржана је научна конференција „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стeфaн Андоновић“.

Detaljnije

Учешће Јоване Мисалиовић на XIII Дипломатском фестивалу

9. јун 2022. г. Истраживач сарадник Института за упоредно право, Јована Мисаиловић учествовала је на XIII Дипломатском фестивалу који је организован у хибридном моделу од стране International Relations Student Association Jagiellonian University, Krakov током 9-10 јуна 2022. године. Тема презентација Јоване Мисаиловић била је „Posting of Workers in EU – (Un)fulfilled Challenge?“.

Detaljnije

Др Милош Станић и доц. др Мирослав Ђорђевић на конференцији о истакнутим правницима

3. јун 2022. г. У организацији Савета Европе и Друштва судија на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је научна конференција на тему “Улога истакнутих правника у правосудним саветима”. Као чланови радних група за израду сета правосудних закона, др Станић (судство) и доц. др Ђорђевић (јавно тужилаштво), научни сарадници нашег Института, узели су учешћа и имали запажена излагања у дискусији на овој конференцији.

Detaljnije

Посета делегације са Универзитета у Ознабрику

3. јун 2022. г. Институт за упоредно право је 3. 6. 2022. године посетила делегација Института за европске правне студије са Универзитета у Ознабрику (European Legal Studies Institute, University of Osnabrück). Делегацију из Ознабрика су чинили José Carlos de Medeiros Nóbrega, Hinrich Doege и Daria Kupczynska

Detaljnije

Учешће др Гасми и др Прље на међународној научној конференцији под окриљем Jean Monnet модула на Правном факултету у Подгорици

3-4. јун 2022. г. Др Гордана Гасми и др Драган Прља имали су уводно излагање по позиву на међународној научној конференцији под окриљем Jean Monnet модула на Правном факултету у Подгорици: "Integrating the Western Balkans into the European Union's Internal Market - Challenges and Prospects" (Укључивање Западног Балкана у унутрашње тржиште Европске уније - изазови и перспективе).

Detaljnije

Учешће др Кнежевић Бојовић у раду регионалне конференције у Северној Македонији

2-3. јун 2022. г. Др Ана Кнежевић Бојовић учествовала је у раду Регионалне конференције „Хармонизација судске праксе у вези са суђењем у разумном року-стандарди и судска пракса“, која се, 2. и 3. јуна 2022. године, одржала у Скопљу, у Северној Македонији. Организатори конференције су Врховни суд Северне Македоније и Генерални директорат за људска права и владавину права Савета Европе.

Detaljnije

Посета делегације Правног факултета Универзитета у Љубљани

26. мај 2022. г. Институт за упоредно право је 26. 5. 2022. године посетила делегација Правног факултета Универзитета у Љубљани. Делегацију Правног факултета из Љубљане су чинили проф. др Саша Загорц, редовни професор, проф. др Samo Bardutzky, ванредни професор, мр Марјан Кос, асистент, мр Ана Самобор, асистент и мр Мохор Фајдига, истраживач

Detaljnije

Учешће Јоване Рајић Ћалић на семинару Института за правне и друштвене науке

24. мај 2022. г. У уторак, 24. маја 2022. године одржан је пети вебинар Института за правне и друштвене науке, у оквиру кога је стручној јавности представљен део резултата стратешког пројекта Правног факултета Универзитета у Београду за 2021. годину „Епидемија. Право. Друштво.“

Detaljnije

Учешће истраживача Института на међународној научној конференцији у Косовској Митровици

20-21. мај 2022. г. У периоду од 20. до 21. маја одржана је у Косовској Митровици Међународна научна конференција "Заштита људских права и слобода у светлу националних и међународних стандарда" у организацији Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. На овој конференцији, већ традиционално, учешће су узели бројни истраживачи Института за упоредно право.

Detaljnije

Институт за упоредно право поднео два пројекта у оквиру програма Идентитети

18. мај 2022. г. Истраживачи Института за упоредно право припремају два предлога пројекта у одговору на јавни позив Фонда за науку расписан у оквиру програма "Идентитети". Предлози се припремају са партнерима из других научноистраживачких организација из области друштвених и хуманистичких наука:

Detaljnije

Учешће истраживача на међународној ENTAN конференцији

14. мај 2022. г. У суботу, 14. маја 2022. године истраживач приправник Института за упоредно право, Василије Марковић узео је, преко интернета, учешће у трећој годишњој ENTAN конференцији која се одржала 13. и 14. маја у Констанци, под називом Realising Linguistic, Cultural and Educational Rights Through Non-Territorial Autonomy.

Detaljnije

Из штампе изашао број 1/2022 часописа Страни правни живот

Поштоване колегинице и колеге, са задовољством вас обавештавамо да је из штампе изашао први број часописа Страни правни живот за 2022. годину. Своје прилоге објавило је 10 (ко)аутора из земље и иностранства.

Detaljnije

Платформа за визуелизацију налаза упоредноправне студије о интегритету у јавном сектору

28. април 2022. г. На интернет страници portal.cids.no налази се визуелизација заснована на налазима упоредне правне студије посвећене питањима од значаја за интегритет у јавном сектору у 6 правних области: управљање људским ресурсима у јавном сектору, слободан приступ информацијама од јавног значаја, сукоб интереса, јавне набавке, заштита звиждача и незаконит налог претпостављеног.

Detaljnije

Др Јелена Костић одржала предавање по позиву у Риму

26. април 2022. г. Др Јелена Костић, виша научна сарадница Института за упоредно право дана 26. априла 2022. године одржала је на Факултету политичких наука Универзитета “Nicolò Cusano” у Риму предавање по позиву на тему “Corruption and Financial Crimes Prevention in the Western Balkans Countries in the EU Accession Process".

Detaljnije

Отворен легат проф. др Павла Николића

18. април 2022. г. У Институту за упоредно право 18. априла 2022. године свечано је отворен легат проф. др Павла Николића. Отварању легата претходила је презентација књиге Constitutio lex superior објављене у издању Института за упоредно право која је посвећења сећању на проф. Николића.

Detaljnije