Одржана комеморација др Предрагу Вукасовићу, научном сараднику Института за упоредно право у пензији

16. април 2024.

У просторијама Института за упоредно право одржана је комеморација др Предрагу Вукасовићу, научном сараднику Института у пензији који је преминуо 27. фебруара ове године. На отварању, скуп је поздравила в. д. директорка Института, проф. др Јелена Ћеранић Перишић. О животу и раду колеге Вукасовића говорили су проф. др Весна Ракић Водинелић, проф. др Јовица Тркуља, проф. др Саша Гајин и др Марио Рељановић. Говорници су указали на Вукасовићев свестран научни опус, изузетан стил писања и слојевито анализирање правних и социолошких проблема. Такође су истакнути његова улога у стварању текста првог антидискриминационог  закона у Србији, Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, рад на јачању положаја особа са инвалидитетом као и удружења особа са инвалидитетом. Присутнима се обратила и Љубинка Боризовски, дугогодишња пословна секретарка Савеза за церебралну и дечију парализу. Ведар дух и огромна енергија са којом је колега Вукасовић приступао науци и истраживању права узор су генерацијама које остају иза њега. Др Вукасовић је био комплексна, интелигентна и свестрана личност, која је својом креативношћу оставила неизбрисив траг у Институту за упоредно право. Биће упамћен по својим научним достигнућима, али и по својој поезији, као и изузетном смислу за хумор.

Још Вести из 2024.

Учешће проф. др Јелене Ћеранић Перишић на Школи права ЕУ у Бару

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић одржала је предавање „Европске вредности у упоредним системима Западног Балкана” у оквиру Школе права ЕУ „Европске вредности: датост и(ли) задaтост?” која је одржана у Бару од 10. до 12. маја 2024.

Детаљније

Додељене награде „Др Стефан Андоновић“

Дана 13. маја 2024. године у конференцијској сали Института за упоредно право у Београду додељене су награде за најбољи научни рад „Др Стефан Андоновић“, у организацији Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Крагујевцу. На додели награда говорили су: вршитељка дужности директора Института за упоредно право проф. др Јелена Ћеранић Перишић, проф. др Зоран Јовановић, редовни професор на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу и др Јована Рајић Ћалић, научни сарадник Института за упоредно право.

Детаљније

Проглашени победници наградног конкурса „Др Стефан Андоновић“ за најбољи научни рад

Другу годину заредом, Институт за упоредно право у Београду и Правни факултет Универзитета у Крагујевцу расписали су крајем 2023. године конкурс за најбољи научни рад ради доделе награде „Др Стефан Андоновић“. Наградни темат расписан је под називом „Правни оквир вештачке интелигенције – потенцијал и ризик у будућности“.

Детаљније

Василије Марковић учествовао на докторском семинару из управног права

25. април 2024. Истраживач приправник нашег Института, Василије Марковић учествовао је 22. априла 2024. године на докторском семинару (PhD Seminar) из области управног права који су заједнички организовали Правни факултет Универзитета у Београду и Универзитет за управне науке у Шпајеру, СР Немачка ...

Детаљније

Александар Михајловић учествовао на међународној конференцији на Правном факултету Универзитета у Нишу

У периоду од 19. до 20. априла 2024. године, на Правном факултету Универзитета Нишу, одржана је међународна научна конференција под називом “Правни принципи у савременом праву”. Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право изложио је коауторски рад.

Детаљније

Александар Михајловић учествовао на међународној конференцији у Пољској

Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на 16. међународној конференцији под називом “75 years of influence of the Council of Europe on shaping the European legal space in the areas of democracy, rule of law and protection of human rights”, која је била одржану у Сејму Републике Пољске, у периоду од 14. до 16. априла 2024. године.

Детаљније

Одржана комеморација др Предрагу Вукасовићу, научном сараднику Института за упоредно право у пензији

16. април 2024. У просторијама Института за упоредно право одржана је комеморација др Предрагу Вукасовићу, научном сараднику Института у пензији који је преминуо 27. фебруара ове године ...

Детаљније

Ана Здравковић учествовала на семинару “Belgrade Meets Surrey” на Правном факултету Универзитета у Београду

Истраживачица сарадница Института за упоредно право Ана Здравковић учествовала је на ALF PHD сесији семинара “Belgrade Meets Surrey” који је одржан на Правном факултету...

Детаљније

Одржана промоција зборника „Сећање на др Јована Ћирића – путеви права”

4. април 2024. У Институту за упоредно право одржана је промоција зборника „Сећање на др Јована Ћирића – путеви права”. О зборнику, али и животу и раду др Ћирића, дугогодишњег директора Института за упоредно право и судије Уставног суда Србије, говорили су рецензенти, представници Уставног суда Србије и уредници зборника.

Детаљније