Студијски боравак др Ане Кнежевић Бојовић у Правном факултету Универзитета у Фиренци

Период од 15. фебруара до 15. марта 2024. године, виша научна сарадница Института за упоредно право, др Ана Кнежевић Бојовић, провела је на студијском боравку у Правном факултету Универзитета у Фиренци. Том приликом, др Кнежевић Бојовић посветила се истраживању тема које су у фокусу њеног научног рада. Међу њима се издваја изучавање теоријскоправног оквира судијске самоуправе, уз нарочити фокус на теоријске перспективе и упоредна решења у односу на питања судијске етике и дисциплинске одговорности судија. Истовремено, она је проучавала и питања од значаја за функционисање правосудног система Италије, пре свега различите мултидисциплинарне приступе анализи ефикасности рада судске власти и проналажењу решења за њено унапређење. Коначно, истраживање др Кнежевић Бојовић обухватило је и актуелне осврте на недавно спроведене реформе у Италији које се односе на кључно тела правосудне самоуправе у овој држави, као значајан пример упоредноправне праксе.

Још Вести из 2024.

Учешће проф. др Јелене Ћеранић Перишић на Школи права ЕУ у Бару

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић одржала је предавање „Европске вредности у упоредним системима Западног Балкана” у оквиру Школе права ЕУ „Европске вредности: датост и(ли) задaтост?” која је одржана у Бару од 10. до 12. маја 2024.

Детаљније

Додељене награде „Др Стефан Андоновић“

Дана 13. маја 2024. године у конференцијској сали Института за упоредно право у Београду додељене су награде за најбољи научни рад „Др Стефан Андоновић“, у организацији Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Крагујевцу. На додели награда говорили су: вршитељка дужности директора Института за упоредно право проф. др Јелена Ћеранић Перишић, проф. др Зоран Јовановић, редовни професор на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу и др Јована Рајић Ћалић, научни сарадник Института за упоредно право.

Детаљније

Проглашени победници наградног конкурса „Др Стефан Андоновић“ за најбољи научни рад

Другу годину заредом, Институт за упоредно право у Београду и Правни факултет Универзитета у Крагујевцу расписали су крајем 2023. године конкурс за најбољи научни рад ради доделе награде „Др Стефан Андоновић“. Наградни темат расписан је под називом „Правни оквир вештачке интелигенције – потенцијал и ризик у будућности“.

Детаљније

Василије Марковић учествовао на докторском семинару из управног права

25. април 2024. Истраживач приправник нашег Института, Василије Марковић учествовао је 22. априла 2024. године на докторском семинару (PhD Seminar) из области управног права који су заједнички организовали Правни факултет Универзитета у Београду и Универзитет за управне науке у Шпајеру, СР Немачка ...

Детаљније

Александар Михајловић учествовао на међународној конференцији на Правном факултету Универзитета у Нишу

У периоду од 19. до 20. априла 2024. године, на Правном факултету Универзитета Нишу, одржана је међународна научна конференција под називом “Правни принципи у савременом праву”. Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право изложио је коауторски рад.

Детаљније

Александар Михајловић учествовао на међународној конференцији у Пољској

Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на 16. међународној конференцији под називом “75 years of influence of the Council of Europe on shaping the European legal space in the areas of democracy, rule of law and protection of human rights”, која је била одржану у Сејму Републике Пољске, у периоду од 14. до 16. априла 2024. године.

Детаљније

Одржана комеморација др Предрагу Вукасовићу, научном сараднику Института за упоредно право у пензији

16. април 2024. У просторијама Института за упоредно право одржана је комеморација др Предрагу Вукасовићу, научном сараднику Института у пензији који је преминуо 27. фебруара ове године ...

Детаљније

Ана Здравковић учествовала на семинару “Belgrade Meets Surrey” на Правном факултету Универзитета у Београду

Истраживачица сарадница Института за упоредно право Ана Здравковић учествовала је на ALF PHD сесији семинара “Belgrade Meets Surrey” који је одржан на Правном факултету...

Детаљније

Одржана промоција зборника „Сећање на др Јована Ћирића – путеви права”

4. април 2024. У Институту за упоредно право одржана је промоција зборника „Сећање на др Јована Ћирића – путеви права”. О зборнику, али и животу и раду др Ћирића, дугогодишњег директора Института за упоредно право и судије Уставног суда Србије, говорили су рецензенти, представници Уставног суда Србије и уредници зборника.

Детаљније

Одржан априлски научни семинар Института за упоредно право

У Институту за упоредно право одржан је априлски научни семинар на тему „15 година од усвајања Закона о забрани дискриминације“. Овога пута научни семинар је био у форми округлог стола, а учесници су били: проф. др Саша Гајин, ванредни професор Правног факултета Универзитета „Унион“, мастер Стефан Живковић из Државне ревизорске институције, и мастер Александар Михајловић, истраживач сарадник у Институту за упоредно право.

Детаљније

Одржана конференција “Заштита права запослених”

Конференција под називом "Заштита права запослених" одржана је у просторијама Правног факултета Универзитета Унион у Београду 29. и 30. марта. Конференцију су заједнички организовали Удружење правника Србије, Правни факултет Универзитета Унион у Београду и Институт за упоредно право.

Детаљније

Предавање по позиву др Јелене Костић на Правном факултету Универзитета у Нишу

Дана 27. марта 2024. године, др Јелена Костић, виша научна сарадница Института за упоредно право одржала је предавање по позиву студентима треће године основних академских студија у оквиру предмета Криминологија, на Правном факултету Универзитета у Нишу. Тема њеног излагања била је „Економски криминалитет – феноменолошка и етиолошка обележја и могућности превенције“.

Детаљније

Боравак проф. др Самира Аличића на Универзитету “Magna Graecia” у Катанцару

Проф. Самир Аличић, научни сарадник Института за упоредно право, боравио је на Универзитету „Magna Graecia” у Катанцару, главном граду италијанске регије Калабрија, где је одржао серију предавања студентима основних и докторских студија.

Детаљније

Седми позив за укључење талентованих младих истраживача – студената докторских студија у научноистраживачки рад НИО

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dana 13. marta 2024. godine raspisalo je Sedmi poziv za uključenje talentovanih mladih  istraživača – studenata doktorskih studija u naučnoistraživački rad NIO.

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на 83. седници Генералне скупштине UNIDROIT у Риму

Дана 11. марта 2024. године одржана је 83. седница Генералне скупштине UNIDROIT у Риму на којој је учествовала вршилац дужности директора Института за упоредно право, проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник. Поред проф. Ћеранић Перишић, на наведеној седници присуствовала је и прва саветница у Амбасади Републике Србије у Италији Ивана Скочајић.

Детаљније

Именован нови вршилац дужности директора Института за упоредно право

Професор др Јелена Ћеранић Перишић, научна саветница, од данас је вршилац дужности директорке Института за упоредно право.

Детаљније

In memoriam Предраг Вукасовић 1957-2024.

27. фебруар 2024. Са великом жалошћу смо примили вест да нас је напустио др Предраг Вукасовић, научни сарадник Института за упоредно право у пензији ...

Детаљније

Потписан споразум о сарадњи са Повереницом за заштиту равноправности

19. фебруар 2024. Дана 19. 2. 2024. године потписан је споразум о сарадњи између Института за упоредно право и Повереника за заштиту равноправности, којег представља Бранкица Јанковић у просторијама Института за упоредно право.

Детаљније