Посета Институту за физику и потписивање споразума о научној и стручној сарадњи

21. фебруар 2023.

У уторак, 21. фебруара 2023. године делегација Института за упоредно право из Београда посетила је Институт за физику, први институт од националног значаја у Републици Србији. Делегацију Института за упоредно право чинили су проф. др Владимир Чоловић, директор института проф. др Јелена Ћеранић Перишић, председник Научног већа, др Милица Матијевић, руководилац Одељења за пројекте, Александра Вишекруна, стручни сарадник и Василије Марковић, истраживач приправник, док су испред Института за физику састанку присуствовали др Александар Богојевић, директор института, др Марија Митровић Данкулов, руководилац Иновационог центра Института за физику, Љубица Илић Војновић, шеф кабинета, др Владимир Петровић, научни сарадник, Слободан Бубњевић, научни новинар и Душан Николић, стручни правни саветник.

Учесници састанка са оба института сагласили су се да је, поред тога што је пожељна са становишта стратешких праваца развоја науке у Републици Србији, трансдисциплинарна сарадња института из области природно-техничких и друштвених наука нужна и зарад свеобухватнијег и квалитетнијег напретка читавог друштва и развоја српске привреде. Такође, било је разговора на читав низ обострано интересантних тема у којима се на научно релевантан начин додирују правна наука и физика, укључујући и домете и ограничења вештачке интелигенције, дигитализацију, развој патентног права, испреплетаност изборног поступка и физике и сл. Том приликом директор Института за упоредно право, проф. Чоловић поклонио је Институту за физику издања Института за упоредно право која се на актуелан начин из правног угла баве неким од ових заједничких тачака научног интересовања.

На састанку су размотрене и могућности и начини будуће научне и стручне сарадње два института и друге активности које могу имати научни трансдисциплинарни потенцијал и допринети међусобном упућивању и сарадњи природних и друштвених наука.

На крају састанка директори оба Института свечано су потписали Споразум о научној и стручној сарадњи, као кровни акт за све будуће активности које две институције и истраживачи буду заједнички предузимали. После потписаног споразума, домаћини су делегацији Института за упоредно право уприличили обилазак комплекса Института за физику, упознали их са разноликом делатношћу ове институције али и приказали тзв. суперрачунар, Paradox IV.

 

Још Вести из 2023.

Василије Марковић боравио као гостујући предавач на Правном факултету у Бања Луци

Дана 25. и 26. децембра 2023. године, Василије Марковић, истраживач приправник Института за упоредно право боравио је на Правном факултету у Бања Луци и том приликом одржао је студентима 3. и 4. године по два часа вежби на предметима Управно право и Управни поступак и управни спор.

Детаљније

Ана Здравковић одржала предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“

Ана Здравковић одржавала је предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“, које је Фондација Славко Ћурувија организовала 21. и 22. децембра у оквиру пројекта „Ensuring Justice for Freedom of Expression: Measuring Effectiveness of Judicial Protection“...

Детаљније

Наши истраживачи одржали предавања у оквиру студија за иновацију знања из осигурања

23. децембар 2023. Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право и др Мирјана Глинтић, научни сарадник Института за упоредно право, 23. децембра одржали су предавања на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“ ...

Детаљније

Учешће истраживача на Копаоничкој школи природног права

На највећем скупу правника Србије, Копаоничкој школи природног права - Слободан Перовић, учестовали су истраживачи Института за упоредно право - др Милош Станић, виши научни сарадник, др Јелена Вукадиновић Марковић, научна сарадница и др Мирјана Глинтић, научна сарадница.

Детаљније

Учешће Иване Радомировић на интердисциплинарном курсу „Како комуницирати савремену науку“ у организацији Центра за промоцију науке

Наша колегиница Ивана Радомировић је похађала тродневни курс „Како комуницирати савремену науку“, који је организован од стране Центра за промоцију науке од 12. до 14. децембра. Аутор курса и предавач је др Дарко Доневски, астрофизичар и научни комуникатор...

Детаљније

Директор Чоловић учествовао на 82. седници Скупштине UNIDROIT

Дана 14. 12. 2023.године одржана је 82. седница Скупштине UNIDROIT у Риму на којој је учествовао директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић.

Детаљније

Студијски боравак Василија Марковића на Правном факултету Универзитета у Фиренци

У периоду од 10. новембра до 10. децембра истраживач приправник Института за упоредно право, Василије Марковић, боравио је на Правном факултету Универзитета у Фиренци. Студијски боравак реализован је у склопу споразума о сарадњи Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Фиренци који су потписали директор Института проф. др Владимир Чоловић и декан проф. др Алесандро Симони у мају 2023. године.

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на Master class-у Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови

У периоду од октобра до новембра 2023. године, Институт за вештачку интелигенцију Србије и Факултет организационих наука Универзитета у Београду организовали су четири дводневна предавања у оквиру Master Class-а Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови.

Детаљније

Промоција Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима

На Правном факултету Универзитета у Београду дана 11.12.2023. године одржана је промоција "Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима". Промоцији је присуствовао и окупљенима се обратио и научни сарадник Института за упоредно право др Марио Рељановић, као један од аутора публикације.

Детаљније

Одржана трећа конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови и перспективе“ на Институту за упоредно право

Трећа по реду научна конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови” и перспективе одржана је дана 4. 12. 2023. године на Институту за упоредно право.

Детаљније

Наш истраживач сарадник Александар Михајловић учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“

Дана 4. 12. 2023. године, Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“.

Детаљније

Одржан састанак представника Института за упоредно право и Повереника за заштиту равноправности

Дана 30. 11. 2023. године у просторијама канцеларије Повереника за заштиту равноправности одржан је састанак в.д. помоћнице поверенице за заштиту равноправности Татјане Пријић и представника Института за упоредно право.

Детаљније

Посета делегације Института за упоредно право Фудбалском савезу Србије

29. новембар 2023. Делегација Института за упоредно право коју су чинили проф. др Владимир Чоловић, директор Института, др Милош Станић, виши научни сарадник и Ања Безбрадица, истраживач сарадник, била је дана 28.11.2023. године у посети Фудбалском савезу Србије ...

Детаљније

Потписан споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право

У Агенцији за спречавање корупције, дана 27. новембра 2023. године, потписан је Споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право, ради успостављања научно-стручне сарадње у вези са студијско-аналитичким пословима проналажења најбољих решења у области спречавања корупције у циљу доследног поштовања принципа владавине права.

Детаљније

Наш истраживач Љубомир Тинтор учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“

Љубомир Тинтор, истраживач сарадник Института за упоредно право је учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“, одржаној 24. новембра 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду и у Привредној комори Србије...

Детаљније

Посета делегације са Департмана за правне науке Универзитета у Салерну Институту за упоредно право у Београду

Дана 15. новембра 2023. године, Институт за упоредно право посетили су Проф. др Teresa Russo и докторанд Stefano Busillo са Правног факултета Универзитета у Салерну. Циљ посете био је разговор о реализацији заједничког пројекта који подразумева спровођење истраживања, организацију и објављивање зборника радова са међународне научне конференције

Детаљније

Гостујуће предавање Ане Здравковић на Универзитету у Ђенови

Истраживачица сарадница Института за упоредно право Ана Здравковић одржала је предавање на тему „Absolutely Not Absolute? - Some Reflections on the Non-Derogable Status of Freedom of Thought, Conscious and Religion“, на Универзитету у Ђенови.

Детаљније

Др Ива Тошић одржала предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања

Др Ива Тошић, научни сарадник Института за упоредно право, 28. октобра одржала је предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“.

Детаљније

Одржан XII Научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Правне празнине и пуноћа права”

Дана 28. октобра 2023. године одржан је XII по реду научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, на коме су учешће узели и истраживачи нашег Института.

Детаљније

Одржан октобарски научни семинар Института за упоредно право

У Институту за упоредно право одржан је октобарски научни семинар на тему „Повезивање ауторских профила: ORCID, Scopus, Web of Science, OpenAIRE". Предавање је одржала Милица Шевкушић, виши дипломирани библиотекар Института техничких наука САНУ и национални координатор за отворени приступ при EIFL-у.

Детаљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на међународној конференцији Института за упоредно право у Лозани

Виша научна сарадница др Јелена Костић и научна сарадница др Мирјана Глинтић учествовале су на међународној конференцији “The Changing Concept of National Security and The International Economic Law System“ у Лозани, коју је организовао швајцарски Институт за упоредно право (Institut suisse de droit comparé).

Детаљније

Одржана конференција „Савремено државно-црквено право“

Од 12. до 14. октобра 2023 године одржана је у Будви трећа међународна научна конференција посвећена државно црквеном праву. Овогодишња конференција одржана је под називом „Савремено државно-црквено право“. Као и 2015. и 2019. године, саорганизатори овогодишње међународне научне конференције били су Институт за упоредно право из Београда и Митрополија црногорско приморска Српске православне цркве, а уз покровитељство Општине Будва.

Детаљније

Истраживачице Института учествовале у међународној конференцији о општем управном поступку

У сали Привредне коморе Србије у Београду, 13. октобра 2023. године, одржана је међународна конференција „Анализа Закона о општем управном поступку у функцији привреде и грађана“, коју је организовала консултантска кућа „Еуросфера“.

Детаљније

Учешће наших истраживача на XXV Саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање Србије

У периоду од 5-8. октобра 2023. године на Златибору одржано је XXV Саветовање Удружења за радно право и социјално осигурање Србије под називом "Радно право у прописима и пракси". Институт за упоредно право је од ове године саиздавач часописа поменутог Удружења са Саветовања.

Детаљније

Учешће истраживача на Октобарским правничким данима у Бања Луци

У периоду од 6. до 7. октобра 2023. године у Бањој Луци су оџани 20. Октобарски правнички дани у организацији Удружења правника Републике Српске. На научном скупу су са рефератима учествовали истраживачи Института за упоредно право: проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник.

Детаљније

Учешће виших научних сарадница Института за упоредно право у конференцији о вредновању рада судија

Друштво судија Србије, заједно са Међународним удружењем судија и тужилаца за демократију и слободе (MEDEL), а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и Фондације за отворено друштво, одржало је у петак 6. октобра 2023. године међународну конференцију Вредновање рада судија. Виша научна сарадница Института др Ана Кнежевић Бојовић била је један од панелиста на конференцији.

Детаљније

Др Јелена Ћеранић Перишић у Међународном институту за унификацију приватног права у Риму (UNIDROIT)

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је на представљању публикације „Принципи о дигиталној имовини и приватном праву”, одржаном у седишту Међународног института за унификацију приватног права у Риму, 4. октобра 2023. године.

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на 14. конференцији посвећеној проширењу ЕУ и европским интеграцијама

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на међународној научној конференцији – 14th Network Europe Conference „EU Enlargement and European Integration: Challenges and Perspectives”

Детаљније

Одржана XXVI Међународна научна конференција „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

У организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије из Београда одржана је од 20. до 22. септембра у Ваљеву XXVI Међународна научна конференција ,,Проузроковање штете, накнада штете и осигурање". Реч је о најстаријој међународној научној конференцији из области одштетног права и права осигурања која се одржава у овом делу југоисточне Европе.

Детаљније

Одржана четврта међународна научна конференција Regional Law Review

У организацији Института за упоредно право из Београда, Универзитета у Печују из Мађарске и Правног факултета Универзитета у Љубљани, одржана је четврта међународна научна конференција Regional Law Review...

Детаљније

Учешће истраживачица Института за упоредно право у годишњој конференцији Института за европско право

13. септембар 2023. Виша научна сарадница Ана Кнежевић Бојовић и научна сарадница Мирјана Глинтић учествовале су у годишњој конференцији Института за европско право (European Law Institute –– ЕЛИ). Конференција је одржана у просторијима Универзитета у Бечу у периоду од 6. до 8. септембра 2023. године ...

Детаљније

Учешће Александра Михајловића на летњој школи на Правном факултету Универзитета у Сплиту

Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на летњој школи “ New Challenges for European Integration - Ukrainian War and its implications for the European Union and the Western Balkans”, на Правном факултету Универзитета у Сплиту, у периоду од 3. до 9. септембра 2023. године.

Детаљније

Јана Ивановић Граховац на истраживачком боравку на Институту за упоредно право

27. јул 2023. Јана Ивановић Граховац била је на истраживачком боравку на Институту за упоредно право у периоду од 19.06.2023. године до 28.07.2023. године. Јана је дипломирана правница и своје школовање је наставила на Глобалном кампусу људских права (Global Campus of Human Rights) као стипендисткиња Европске комисије ...

Детаљније

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић одржала предавање на Институту за физику у Београду

21. jun 2023. У оквиру редовног семинара Иновационог центра Института за физику у Београду, 21. јуна 2023. године проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право одржала је предавање на тему Унитарни патент ...

Детаљније

Одржана међународна научна конференција “Admissibility of Evidence in the European Legal Space”

15. јун 2023.  Међународна научна конференција "Admissibility of Evidence in the European Legal Space" чији су организатори Криминалистичко-полицијски универзитет и Институт за упоредно право одржана је 15. јуна 2023. године на Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду.

Детаљније

Одржан јунски научни семинар Института за упоредно право

15. јун 2023. На јунском научном семинару који је одржан у Институту за упоредно право 15. јуна 2023. године, Ана Ђорђевић, дипломирани библиотекар Хемијског факултета Универзитета у Београду, је одржала предавање на тему „Цитирање литературе и библиографски алати”.

Детаљније

Научно-истраживачки боравак наших истраживача на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу

Током маја 2023. године три истраживачa Института за упоредно право, др Мирјана Глинтић, научни сарадник, др Ива Тошић, истраживач сарадник и Јована Мисаиловић, истраживач сарадник, спровела су научно-истраживачки боравак на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу...

Детаљније

Учешће наших истраживача на „Будванским правничким данима“

7. јун 2023. године На 26. саветовању „Aктуелна питања савременог законодавства и правосуђа у оквиру Бидванских правничких дана“ у организацији Савеза удружења правника Србије и Републике Српске одржаном у периоду од 2-6.6.2023. године у хотелу Медитеран у Бечићима учешће су узели и истраживачи Института за упоредно право у Београду ...

Детаљније

Наше истраживачице на усавршавању ,,Spring School LAW AND GENDER“

6. јун 2023. године Јована Рајић Ћалић и Ана Здравковић, истраживачице сараднице Института за упоредно право учествовале су у периоду од 22. маја до 5. јуна 2023. године на пролећној школи о праву и роду ,,Spring School LAW AND GENDER“,

Детаљније

Учешће Иване Радомировић у Пољско-европској правној школи у Пољској

5. јун 2023. Ивана Радомировић, истраживач приправник Института за упоредно право, узела је учешће у другој летњој школи права под насловом „Пољско-европска школа права“, коју је организовао Универзитет у Бијалистоку у Пољској, у оквиру програма „SPINAKER – интензивни међународни програм наставе“.

Детаљније

Институт за упоредно право покренуо блог

4. јун 2023. Са задовољством обавештавамо да је почео са радом блог Института за упоредно право! Руководећи се идејом да је потребно изазове модерне правне теорије и праксе приближити заинтересованој јавности у формату краћем од научног рада, али уз неизоставно ослањање на основну научноистраживачку апаратуру, Институт за упоредно право је покренуо сопствени блог.

Детаљније

Наши истраживачи учествовали на XXXI Сусрету правника у привреди

У периоду од 28. до 31. маја 2023. године у конгресном центру хотела „Фонтана” у Врњачкој Бањи одржан је XXXI Сусрет правника у привреди Републике Србије у организацији Удружења правника у привреди Србије...

Детаљније

Делегација Института за упоредно право на прослави Дана Института за физику у Београду

31. мај 2023. године У уторак 30. маја 2023. године, делегација Института за упоредно право коју су чинили др Милица Матијевић, руководилац Одељења за пројекте, др Ана Кнежевић Бојовић, др Весна Ћорић, Ана Здравковић и Василије Марковић присуствовала је свечаности поводом дана Института за физику ...

Детаљније

Ивана Радомировић добитница награде „Катарина Ленголд Маринковић“

30. мај 2023. године. Адвокатска комора Војводине је 19. маја 2023. године у Великој сали Скупштине Војводине обележила Дан адвокатуре. Том приликом уручене су и плакете победницима конкурса Гласника Адвокатске коморе Војводине ...

Детаљније

Посета делегације Правног факултета Универзитета у Фиренци и потписивање споразума о научној сарадњи

У уторак, 23. маја 2023. године Институт за упоредно право посетила је делегација Правног факултета Универзитета у Фиренци, која је тим поводом допутовала у Београд. Делегацију је предводио декан овог факултета, професор др Алесандро Симони (Alessandro Simoni), а у њеном саставу су били и научни сарадник, др Ђакомо Паили (Giacomo Pailli), и седам студената-киња докторских студија. Том приликом је у просторијама Института за упоредно право потписан нови, десетогодишњи Споразум о сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Фиренци. Нови Споразум о сарадњи резултат је настојања да се прошире већ постојећи облици сарадње који су били утемељени на Споразуму о сарадњи Института за упоредно право и Катедре за упоредно право Правног факултета Универзитета у Фиренци, закљученог још 2003. године...

Детаљније

Истраживачи Института за упоредно право учествовали на конференцији у Косовској Митровици

У периоду од 19. до 20. маја 2023. године одржан је у Косовској Митровици међународни научни скуп „Право између идеала и стварности” у организацији Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Института за упоредно право. На скупу су са рефератима учествовали проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник ...

Детаљније

Одржан научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ у саорганизацији Института за упоредно право

Научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ који су организовали Институт за упоредно право, Правни факултет Универзитета Унион и Удружење правника Србије одржан је 12. и 13. маја на Правном факултету Универзитета Унион. Саветовање је окупило реномиране представника науке и правосуђа, судије, заменике јавих тужилаца, адвокате, јавне бележнике и јавне извршитеље ...

Детаљније

Доц. др Мирослав Ђорђевић изабран за потпредседника Високог савета тужилаштва

13. мај 2023. Наш колега, научни сарадник Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић изабран је за члана Високог савета тужилаштва из реда изборних чланова које бира Народна скупштина. На пленарној седници парламента је добио 156 гласова, да би потом био изабран од стране Комисије једногласно. На првој седници Савета Ђорђевић је једногласно изабран за потпредседника Високог савета тужилаштва.

Детаљније

Промоција зборника „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“ и додела награда „Др Стефан Андоновић“ за најбољи научни рад

Дана 12. маја 2023. године у Институту за упоредно право у Београду одржана је промоција зборника „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“, уредника Јоване Рајић Ћалић, у саиздаваштву Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Крагујевцу...

Детаљније

Учешће нашег истраживача Василија Марковића на Трећој ЕНТАН тренинг школи у Загребу

8-11. мај 2023. Истраживач Института за упоредно право Василије Марковић, учествовао је од 8. до 11. маја 2023. године на Трећој ЕНТАН тренинг школи на Либертас универзитету у Загребу. Полазници ЕНТАН тренинг школе имали су прилику да заједно са колегама из Европе и света размене искуства и мишљења о теорији и праксама нетериторијалне мањинске аутономије, како кроз предавања, тако и кроз више интерактивних радионица.

Детаљније