Одржан научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ у саорганизацији Института за упоредно право

Научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ који су организовали Правни факултет Универзитета Унион, Институт за упоредно право и Удружење правника Србије одржан је 12. и 13. маја на Правном факултету Универзитета Унион. Саветовање је окупило реномиране представника науке и правосуђа, судије, заменике јавих тужилаца, адвокате, јавне бележнике и јавне извршитеље. На скупу су излагали и проф. др Владимир Чоловић, научни саветник Института за упоредно право, на тему „Примена страног права и статус стране одлуке“, и др Ана Кнежевић Бојовић, виша научна сарадница Института за упоредно право, представљајући анализу на тему ,,Нове надлежности Високог савета судства – европски стандарди, упоредне праксе и правци развоја у Србији “. Након сваког панела уследила је дискусија о најбољим решењима и потенцијалним изменама у циљу унапређења правосудног система Србије.

 

More News from 2023

Василије Марковић боравио као гостујући предавач на Правном факултету у Бања Луци

Дана 25. и 26. децембра 2023. године, Василије Марковић, истраживач приправник Института за упоредно право боравио је на Правном факултету у Бања Луци и том приликом одржао је студентима 3. и 4. године по два часа вежби на предметима Управно право и Управни поступак и управни спор.

Read More

Ана Здравковић одржала предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“

Ана Здравковић одржавала је предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“, које је Фондација Славко Ћурувија организовала 21. и 22. децембра у оквиру пројекта „Ensuring Justice for Freedom of Expression: Measuring Effectiveness of Judicial Protection“...

Read More

Наши истраживачи одржали предавања у оквиру студија за иновацију знања из осигурања

23. децембар 2023. Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право и др Мирјана Глинтић, научни сарадник Института за упоредно право, 23. децембра одржали су предавања на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“ ...

Read More

Учешће истраживача на Копаоничкој школи природног права

На највећем скупу правника Србије, Копаоничкој школи природног права - Слободан Перовић, учестовали су истраживачи Института за упоредно право - др Милош Станић, виши научни сарадник, др Јелена Вукадиновић Марковић, научна сарадница и др Мирјана Глинтић, научна сарадница.

Read More

Учешће Иване Радомировић на интердисциплинарном курсу „Како комуницирати савремену науку“ у организацији Центра за промоцију науке

Наша колегиница Ивана Радомировић је похађала тродневни курс „Како комуницирати савремену науку“, који је организован од стране Центра за промоцију науке од 12. до 14. децембра. Аутор курса и предавач је др Дарко Доневски, астрофизичар и научни комуникатор...

Read More

Директор Чоловић учествовао на 82. седници Скупштине UNIDROIT

Дана 14. 12. 2023.године одржана је 82. седница Скупштине UNIDROIT у Риму на којој је учествовао директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић.

Read More

Студијски боравак Василија Марковића на Правном факултету Универзитета у Фиренци

У периоду од 10. новембра до 10. децембра истраживач приправник Института за упоредно право, Василије Марковић, боравио је на Правном факултету Универзитета у Фиренци. Студијски боравак реализован је у склопу споразума о сарадњи Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Фиренци који су потписали директор Института проф. др Владимир Чоловић и декан проф. др Алесандро Симони у мају 2023. године.

Read More

Учешће истраживача Института за упоредно право на Master class-у Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови

У периоду од октобра до новембра 2023. године, Институт за вештачку интелигенцију Србије и Факултет организационих наука Универзитета у Београду организовали су четири дводневна предавања у оквиру Master Class-а Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови.

Read More

Промоција Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима

На Правном факултету Универзитета у Београду дана 11.12.2023. године одржана је промоција "Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима". Промоцији је присуствовао и окупљенима се обратио и научни сарадник Института за упоредно право др Марио Рељановић, као један од аутора публикације.

Read More

Одржана трећа конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови и перспективе“ на Институту за упоредно право

Трећа по реду научна конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови” и перспективе одржана је дана 4. 12. 2023. године на Институту за упоредно право.

Read More

Наш истраживач сарадник Александар Михајловић учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“

Дана 4. 12. 2023. године, Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“.

Read More

Одржан састанак представника Института за упоредно право и Повереника за заштиту равноправности

Дана 30. 11. 2023. године у просторијама канцеларије Повереника за заштиту равноправности одржан је састанак в.д. помоћнице поверенице за заштиту равноправности Татјане Пријић и представника Института за упоредно право.

Read More

Посета делегације Института за упоредно право Фудбалском савезу Србије

29. новембар 2023. Делегација Института за упоредно право коју су чинили проф. др Владимир Чоловић, директор Института, др Милош Станић, виши научни сарадник и Ања Безбрадица, истраживач сарадник, била је дана 28.11.2023. године у посети Фудбалском савезу Србије ...

Read More

Потписан споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право

У Агенцији за спречавање корупције, дана 27. новембра 2023. године, потписан је Споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право, ради успостављања научно-стручне сарадње у вези са студијско-аналитичким пословима проналажења најбољих решења у области спречавања корупције у циљу доследног поштовања принципа владавине права.

Read More

Наш истраживач Љубомир Тинтор учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“

Љубомир Тинтор, истраживач сарадник Института за упоредно право је учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“, одржаној 24. новембра 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду и у Привредној комори Србије...

Read More

Посета делегације са Департмана за правне науке Универзитета у Салерну Институту за упоредно право у Београду

Дана 15. новембра 2023. године, Институт за упоредно право посетили су Проф. др Teresa Russo и докторанд Stefano Busillo са Правног факултета Универзитета у Салерну. Циљ посете био је разговор о реализацији заједничког пројекта који подразумева спровођење истраживања, организацију и објављивање зборника радова са међународне научне конференције

Read More

Гостујуће предавање Ане Здравковић на Универзитету у Ђенови

Истраживачица сарадница Института за упоредно право Ана Здравковић одржала је предавање на тему „Absolutely Not Absolute? - Some Reflections on the Non-Derogable Status of Freedom of Thought, Conscious and Religion“, на Универзитету у Ђенови.

Read More

Др Ива Тошић одржала предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања

Др Ива Тошић, научни сарадник Института за упоредно право, 28. октобра одржала је предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“.

Read More

Одржан XII Научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Правне празнине и пуноћа права”

Дана 28. октобра 2023. године одржан је XII по реду научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, на коме су учешће узели и истраживачи нашег Института.

Read More

Одржан октобарски научни семинар Института за упоредно право

У Институту за упоредно право одржан је октобарски научни семинар на тему „Повезивање ауторских профила: ORCID, Scopus, Web of Science, OpenAIRE". Предавање је одржала Милица Шевкушић, виши дипломирани библиотекар Института техничких наука САНУ и национални координатор за отворени приступ при EIFL-у.

Read More

Учешће истраживача Института за упоредно право на међународној конференцији Института за упоредно право у Лозани

Виша научна сарадница др Јелена Костић и научна сарадница др Мирјана Глинтић учествовале су на међународној конференцији “The Changing Concept of National Security and The International Economic Law System“ у Лозани, коју је организовао швајцарски Институт за упоредно право (Institut suisse de droit comparé).

Read More

Одржана конференција „Савремено државно-црквено право“

Од 12. до 14. октобра 2023 године одржана је у Будви трећа међународна научна конференција посвећена државно црквеном праву. Овогодишња конференција одржана је под називом „Савремено државно-црквено право“. Као и 2015. и 2019. године, саорганизатори овогодишње међународне научне конференције били су Институт за упоредно право из Београда и Митрополија црногорско приморска Српске православне цркве, а уз покровитељство Општине Будва.

Read More

Истраживачице Института учествовале у међународној конференцији о општем управном поступку

У сали Привредне коморе Србије у Београду, 13. октобра 2023. године, одржана је међународна конференција „Анализа Закона о општем управном поступку у функцији привреде и грађана“, коју је организовала консултантска кућа „Еуросфера“.

Read More

Учешће наших истраживача на XXV Саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање Србије

У периоду од 5-8. октобра 2023. године на Златибору одржано је XXV Саветовање Удружења за радно право и социјално осигурање Србије под називом "Радно право у прописима и пракси". Институт за упоредно право је од ове године саиздавач часописа поменутог Удружења са Саветовања.

Read More

Учешће истраживача на Октобарским правничким данима у Бања Луци

У периоду од 6. до 7. октобра 2023. године у Бањој Луци су оџани 20. Октобарски правнички дани у организацији Удружења правника Републике Српске. На научном скупу су са рефератима учествовали истраживачи Института за упоредно право: проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник.

Read More

Учешће виших научних сарадница Института за упоредно право у конференцији о вредновању рада судија

Друштво судија Србије, заједно са Међународним удружењем судија и тужилаца за демократију и слободе (MEDEL), а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и Фондације за отворено друштво, одржало је у петак 6. октобра 2023. године међународну конференцију Вредновање рада судија. Виша научна сарадница Института др Ана Кнежевић Бојовић била је један од панелиста на конференцији.

Read More

Др Јелена Ћеранић Перишић у Међународном институту за унификацију приватног права у Риму (UNIDROIT)

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је на представљању публикације „Принципи о дигиталној имовини и приватном праву”, одржаном у седишту Међународног института за унификацију приватног права у Риму, 4. октобра 2023. године.

Read More

Учешће др Ћеранић Перишић на 14. конференцији посвећеној проширењу ЕУ и европским интеграцијама

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на међународној научној конференцији – 14th Network Europe Conference „EU Enlargement and European Integration: Challenges and Perspectives”

Read More

Одржана XXVI Међународна научна конференција „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

У организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије из Београда одржана је од 20. до 22. септембра у Ваљеву XXVI Међународна научна конференција ,,Проузроковање штете, накнада штете и осигурање". Реч је о најстаријој међународној научној конференцији из области одштетног права и права осигурања која се одржава у овом делу југоисточне Европе.

Read More

Одржана четврта међународна научна конференција Regional Law Review

У организацији Института за упоредно право из Београда, Универзитета у Печују из Мађарске и Правног факултета Универзитета у Љубљани, одржана је четврта међународна научна конференција Regional Law Review...

Read More

Учешће истраживачица Института за упоредно право у годишњој конференцији Института за европско право

13. септембар 2023. Виша научна сарадница Ана Кнежевић Бојовић и научна сарадница Мирјана Глинтић учествовале су у годишњој конференцији Института за европско право (European Law Institute –– ЕЛИ). Конференција је одржана у просторијима Универзитета у Бечу у периоду од 6. до 8. септембра 2023. године ...

Read More

Учешће Александра Михајловића на летњој школи на Правном факултету Универзитета у Сплиту

Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на летњој школи “ New Challenges for European Integration - Ukrainian War and its implications for the European Union and the Western Balkans”, на Правном факултету Универзитета у Сплиту, у периоду од 3. до 9. септембра 2023. године.

Read More

Јана Ивановић Граховац на истраживачком боравку на Институту за упоредно право

27. јул 2023. Јана Ивановић Граховац била је на истраживачком боравку на Институту за упоредно право у периоду од 19.06.2023. године до 28.07.2023. године. Јана је дипломирана правница и своје школовање је наставила на Глобалном кампусу људских права (Global Campus of Human Rights) као стипендисткиња Европске комисије ...

Read More

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић одржала предавање на Институту за физику у Београду

21. jun 2023. У оквиру редовног семинара Иновационог центра Института за физику у Београду, 21. јуна 2023. године проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право одржала је предавање на тему Унитарни патент ...

Read More

Одржана међународна научна конференција “Admissibility of Evidence in the European Legal Space”

15. јун 2023.  Међународна научна конференција "Admissibility of Evidence in the European Legal Space" чији су организатори Криминалистичко-полицијски универзитет и Институт за упоредно право одржана је 15. јуна 2023. године на Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду.

Read More

Одржан јунски научни семинар Института за упоредно право

15. јун 2023. На јунском научном семинару који је одржан у Институту за упоредно право 15. јуна 2023. године, Ана Ђорђевић, дипломирани библиотекар Хемијског факултета Универзитета у Београду, је одржала предавање на тему „Цитирање литературе и библиографски алати”.

Read More

Научно-истраживачки боравак наших истраживача на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу

Током маја 2023. године три истраживачa Института за упоредно право, др Мирјана Глинтић, научни сарадник, др Ива Тошић, истраживач сарадник и Јована Мисаиловић, истраживач сарадник, спровела су научно-истраживачки боравак на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу...

Read More

Учешће наших истраживача на „Будванским правничким данима“

7. јун 2023. године На 26. саветовању „Aктуелна питања савременог законодавства и правосуђа у оквиру Бидванских правничких дана“ у организацији Савеза удружења правника Србије и Републике Српске одржаном у периоду од 2-6.6.2023. године у хотелу Медитеран у Бечићима учешће су узели и истраживачи Института за упоредно право у Београду ...

Read More

Наше истраживачице на усавршавању ,,Spring School LAW AND GENDER“

6. јун 2023. године Јована Рајић Ћалић и Ана Здравковић, истраживачице сараднице Института за упоредно право учествовале су у периоду од 22. маја до 5. јуна 2023. године на пролећној школи о праву и роду ,,Spring School LAW AND GENDER“,

Read More

Учешће Иване Радомировић у Пољско-европској правној школи у Пољској

5. јун 2023. Ивана Радомировић, истраживач приправник Института за упоредно право, узела је учешће у другој летњој школи права под насловом „Пољско-европска школа права“, коју је организовао Универзитет у Бијалистоку у Пољској, у оквиру програма „SPINAKER – интензивни међународни програм наставе“.

Read More

Институт за упоредно право покренуо блог

4. јун 2023. Са задовољством обавештавамо да је почео са радом блог Института за упоредно право! Руководећи се идејом да је потребно изазове модерне правне теорије и праксе приближити заинтересованој јавности у формату краћем од научног рада, али уз неизоставно ослањање на основну научноистраживачку апаратуру, Институт за упоредно право је покренуо сопствени блог.

Read More

Наши истраживачи учествовали на XXXI Сусрету правника у привреди

У периоду од 28. до 31. маја 2023. године у конгресном центру хотела „Фонтана” у Врњачкој Бањи одржан је XXXI Сусрет правника у привреди Републике Србије у организацији Удружења правника у привреди Србије...

Read More

Делегација Института за упоредно право на прослави Дана Института за физику у Београду

31. мај 2023. године У уторак 30. маја 2023. године, делегација Института за упоредно право коју су чинили др Милица Матијевић, руководилац Одељења за пројекте, др Ана Кнежевић Бојовић, др Весна Ћорић, Ана Здравковић и Василије Марковић присуствовала је свечаности поводом дана Института за физику ...

Read More

Ивана Радомировић добитница награде „Катарина Ленголд Маринковић“

30. мај 2023. године. Адвокатска комора Војводине је 19. маја 2023. године у Великој сали Скупштине Војводине обележила Дан адвокатуре. Том приликом уручене су и плакете победницима конкурса Гласника Адвокатске коморе Војводине ...

Read More

Посета делегације Правног факултета Универзитета у Фиренци и потписивање споразума о научној сарадњи

У уторак, 23. маја 2023. године Институт за упоредно право посетила је делегација Правног факултета Универзитета у Фиренци, која је тим поводом допутовала у Београд. Делегацију је предводио декан овог факултета, професор др Алесандро Симони (Alessandro Simoni), а у њеном саставу су били и научни сарадник, др Ђакомо Паили (Giacomo Pailli), и седам студената-киња докторских студија. Том приликом је у просторијама Института за упоредно право потписан нови, десетогодишњи Споразум о сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Фиренци. Нови Споразум о сарадњи резултат је настојања да се прошире већ постојећи облици сарадње који су били утемељени на Споразуму о сарадњи Института за упоредно право и Катедре за упоредно право Правног факултета Универзитета у Фиренци, закљученог још 2003. године...

Read More

Истраживачи Института за упоредно право учествовали на конференцији у Косовској Митровици

У периоду од 19. до 20. маја 2023. године одржан је у Косовској Митровици међународни научни скуп „Право између идеала и стварности” у организацији Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Института за упоредно право. На скупу су са рефератима учествовали проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник ...

Read More

Одржан научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ у саорганизацији Института за упоредно право

Научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ који су организовали Институт за упоредно право, Правни факултет Универзитета Унион и Удружење правника Србије одржан је 12. и 13. маја на Правном факултету Универзитета Унион. Саветовање је окупило реномиране представника науке и правосуђа, судије, заменике јавих тужилаца, адвокате, јавне бележнике и јавне извршитеље ...

Read More

Доц. др Мирослав Ђорђевић изабран за потпредседника Високог савета тужилаштва

13. мај 2023. Наш колега, научни сарадник Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић изабран је за члана Високог савета тужилаштва из реда изборних чланова које бира Народна скупштина. На пленарној седници парламента је добио 156 гласова, да би потом био изабран од стране Комисије једногласно. На првој седници Савета Ђорђевић је једногласно изабран за потпредседника Високог савета тужилаштва.

Read More

Промоција зборника „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“ и додела награда „Др Стефан Андоновић“ за најбољи научни рад

Дана 12. маја 2023. године у Институту за упоредно право у Београду одржана је промоција зборника „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“, уредника Јоване Рајић Ћалић, у саиздаваштву Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Крагујевцу...

Read More

Учешће нашег истраживача Василија Марковића на Трећој ЕНТАН тренинг школи у Загребу

8-11. мај 2023. Истраживач Института за упоредно право Василије Марковић, учествовао је од 8. до 11. маја 2023. године на Трећој ЕНТАН тренинг школи на Либертас универзитету у Загребу. Полазници ЕНТАН тренинг школе имали су прилику да заједно са колегама из Европе и света размене искуства и мишљења о теорији и праксама нетериторијалне мањинске аутономије, како кроз предавања, тако и кроз више интерактивних радионица.

Read More