Учешће наших истраживача на 23. Светском конгресу радног и социјалног права одржаног у Лими

09. септембар 2021. г.

Јована Рајић Ћалић, истраживач сарадник и Јована Мисаиловић, истраживач приправник Института за Упоредно право узеле су учешће на Светском конгресу радног права и социјалног права који је ове године 23. пут одржан у Лими, Перу. Због пандемије изазване вирусом корона, конгрес је одржан виртуелним путем. Обе су имале прилику да изложе резулатете заједничког истраживања о радном положају радника миграната у Србији, као део националног извештаја, у чијем формирању је учествовао и представник Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Љубинка Ковачевић.

Још Вести из 2021. године

Др Матијевић одржала серију предавања на Правном факултету Универзитета у Фиренци

26. новембар 2021. г. У оквиру једномесечног студијског боравка на Правном факултету Универзитета у Фиренци (Università di Firenze, Dipartimento di scienze giuridiche), др Милица В. Матијевић, научни сарадник Института, одржала је током претходне недеље три предавања на тему „Упоредноправни осврт на правне системе земаља централне и источне Европе”

Детаљније

Учешће др Зиројевић на конференцији у Мексику

5-6. новембар 2021. Проф. др Мина Зиројевић, виши научни сарадник Института за упоредно право, изложила је коауторски рад на тему “Suicide terrorism and religion” на међународној научној конференцији Latin American International Conference On Social Sciences And Humanities одржаној 5. и 6. новембра 2021. године у Виљаермоси у Мексику.

Детаљније

Наши истраживачи учествовали на Међународном Научном скупу „Противрјечја савременог права“

30 октобар 2021. г. Дана 30. октобра 2021. године на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржан је X Mеђународни Научни скуп на општу тему „Противрјечја савременог права“. Институт за Упоредно право био је суорганизатор овог скупа.

Детаљније

Одржана друга међународна конференција Regional Law Review

22-23. октобар 2021. г. У организацији Инситута за упоредно право из Београда, Универзитета Печуј из Мађарске и Правног факултета Универзитета „Josip Juraj Strossmayer ” у Осијеку, Хрватска одржана је међународна научна конференција Regional Law Review.

Детаљније

Наши истрживачи учествовали на Међународном Научном скупу „Правни систем у времену нове реалности“

24. септембар 2021. г. Дана 24.септембра 2021. године одржан је 11.по реду међународни научни скуп „Правни систем у времену нове реалности“ у организацији Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Детаљније

Др Ана Кнежевћ Бојовић учествовала у студијској посети делегације српског правосуђа Словенији

20-22. септембар 2021. г. Судска и тужилачка етика била је у фокусу студијске посете Љубљани у Словенији, која је организована за чланове Етичких одбора Високог савета судства Србије и Државног већа тужилаца у оквиру заједничког пројекта Еврпске уније и Савета Европе „Јачање независности и одговорности правосуђа“.

Детаљније

Учешће наше истраживачице на Међународном саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање

15-18. септембар 2021. г. Истраживачица приправница Института за упоредно право Јована Мисаиловић учествовала је на Међународном саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање на Златибору од 15-18 септембра 2021. године.

Детаљније

Конференција „100 година од Видовданског устава“ у Крагујевцу

18. септембар 2021. г. На Правном факултета Универзитета у Крагујевцу је одржана међународна конференција „100 година од Видовданског устава“.

Детаљније

Др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић говорили су на јавним слушањима поводом ревизије Устава

13-17. септембар 2021. г. Др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић, научни сарадници Института за упоредно право, говорили су на јавним слушањима поводом ревизије Устава, у својству чланова Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије, у домену правосуђа.

Детаљније

Одржана XXIV Међународна научна конференција „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

16-18. септембар 2021. г. Од 16. до 18. септембра 2021. године у Бањи Врујци одржана је XXIV Међународна научна конференција "Проузроковање штете, накнада штете и осигурање" у организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије.

Детаљније

Др Мирослав Ђорђевић изложио свој рад на Генералној конференцији ECPR

30.08.2021. г. Научни сарадник Института за упоредно право, др Мирослав Ђорђевић учествовао је на Генералној конференцији Европског конзорцијума за политичка истраживања (ECPR) и изложио свој рад „Constitutional Boundaries of Presidential Power and General Level of Political Culture – The Case of Serbia“ у оквиру секције „New Perspectives on Presidential Power: Meaning, Measures and Political Practice”.

Детаљније

Др Гордана Гасми одржала предавање на међународној летњој школи у Истанбулу

31. јул 2021. г. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник Института, одржала је 31. јула 2021. предавање по позиву на Међународној летњој школи о кривичном правосуђу и праву људских права 2021 (International Criminal Justice and Human Rights Law Summer School 2021) у организацији Института за кривично право и криминологију Центар за истраживање и примену Универзитета у Истанбулу (Istanbul University Institute of Criminal Law and Criminology Research).

Детаљније

Представницима правосуђа представљена упоредна анализа о поверљивом саветовању за судије и јавне тужиоце

14. јул 2021. г. Члановима етичких одбора Високог савета судства Србије (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ) представљена је Анализа система поверљивог саветовања о етичким питањима за судије и јавне тужиоце. Анализа садржи сет препорука за доносиоце одлука о корацима које треба предузети за увођење поверљивог саветовања у српско правосуђе.

Детаљније

Oдржан скуп „Прилози државно-црквеном праву“

26-28. jун 2021. године У конаку Манастира Светог Николаја Српског (Соко-град) одржан је од 26.06. до 28.06.2021.године тродневни скуп "Прилози државно-црквеном праву". Скуп је одржан поводом 15 година од доношења Закона о црквама и верским заједницама.

Детаљније

Одржана Свечана академија поводом 65 година постојања и рада Института за упоредно право

25. јун 2021. године Поводом 65 година постојања и рада Института за упоредно право одржана је 25. јуна 2021. године Свечана академија у сали Скупштине Града Београда.

Детаљније

Др Милош Станић и др Мирослав Ђорђевић – чланови Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије

23. јун 2021. године На седници Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије, одржаној 23. јуна 2021. године, једногласно је донета одлука о образовању Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије. Као представници Инсититута за упоредно право, за чланове ове радне групе су именовани научни сарадници нашег Института, Др Милош Станић и Др Мирослав Ђорђевић, обојица доктори уставног права.

Детаљније

Прилог о Институту за упоредно право на TV Brainz

На каналу Brainz TV (Научна телевизија), у оквиру емисије "Academy" емитован је прилог о Институту за упоредно право: нашем историјату, раду и подухватима за ових 65 година постојања, међународној сарадњи, издањима, библиотеци, изазовима и научном раду уопште.

Детаљније

Институт за упоредно право и Савет Европе – изучавање људских права на правним факултетима у Србији

27. мај 2021. У београдском хотелу „Метропол“ 27. маја 2021. године одржана је презентација анализе „Изучавање људских права на правним факултетима у Србији“ коју је за потребе Савета Европе израдио тим Института за упоредно право у саставу: др Ана Кнежевић Бојовић (шеф тима), др Весна Ћорић, др Мирјана Глинтић, др Стефан Андоновић и др Мирослав Ђорђевић.

Детаљније

Др Мирослав Ђорђевић одржао предавање по позиву у Тирани

20. мај 2021. Научни сарадник Института за упоредно право др Мирослав Ђорђевић одржао је као уводничар (keynote speaker) предавање по позиву на међународној конференцији „Embracing Change and Transformation – Breakthrough Innovation and Creativity“, у оквиру секције посвећене правним наукама. Излагање др Ђорђевића на тему „Democracy and the Balkans – Challenges of the 21st Century“ пропраћено је са великом пажњом. Конференцију су организовали EU&Balkan Research Institute и Универзитет UNYT из Тиране, а сам скуп је услед пандемије COVID-19 ове године одржан путем видео линка.

Детаљније

Институт за упоредно право на јавном слушању о ревизији Устава у Народној скупштини

19. мај 2021. Представник Института за упоредно право, научни сарадник др Мирослав Ђорђевић, присуствовао је у дому Народне скупштине другом јавном слушању поводом промена Устава Републике Србије у области правосуђа. Поред председника Народне скупштине Ивице Дачића и министарке правде Маје Поповић, излагања су имали представници струке, између осталих и судија Уставног суда проф. др Владан Петров, проф. др Јасминка Хасанбеговић, проф. др Драгутин Аврамовић, проф. др Маја Настић, проф. др Слободан Орловић и директор Правосудне академије Ненад Вујић.

Детаљније

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић у посети Институту

18. мај 2021. Дана 18.05.2021.године, Институт за упоредно право је посетила државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић. Том приликом разговарала је се директором Института проф. др Владимиром Чоловићем и обишла просторије Института.

Детаљније

Учешће др Гасми на конференцији Савета Европе

7. мај 2021. г. Проф. др Гордана Гасми, научна сарадница Института, учествовала је у својству експерта Савета Европе, по специјалном позиву, на конференцији поводом обележавања десете годишњице Истанбул конвенције, у организацији Канцеларије Савета Европе у Београду, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и социјални дијалог Р. Србије, као и амбасада СР Немачке и Р. Португала. Конференција је одржана 7. маја 2021. у хибридном формату у Палати Србија.

Детаљније

Др Костић одржала предавање по позиву у Салерну

6. мај 2021. г. Др Јелена Костић, виши научни сарадник Института за упоредно право одржала је 6. маја 2021. године по позиву предавање студентима Правног факултета Универзитета у Салерну (Италија) на тему “Economic crimes and criminal law cooperation in the digital age, challenges and recommendations”. Услед пандемије изазване вирусом COVID-19 скуп је одржан путем видео линка.

Детаљније

Фељтон “Право на незаборав – сећања на жртве НДХ” у дневном листу “Политика”

Истраживачи Института за упоредно право објавили су у дневном листу „Политика“ фељтон о правним, историјским, кривичним и виктимолошким аспектима државног уређења и геноцидног деловања Независне државе Хрватске. У периоду од 16. априла до 23. априла свакодневно су публиковани текстови наших аутора, базирани на истраживањима из зборника „Право на незаборав“, који је наш Институт 2017. године у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије и Етнографским институтом САНУ приредио и презентовао, између осталог, у Уједињеним нацијама у Њујорку. Фељтоном у Политици, истраживачи Института, предвођени директором проф. др Владимиром Чоловићем, указали су још једном како на значај културе сећања, тако и на неке мање познате историјске и правне аспекте трагедије и злочина који су се на нашем поднебљу догодили пре осамдесет година.

Детаљније

Учешће др Костић на међународној конференцији у Словачкој

22. април 2021. г. Дана 22.04.2021. године др Јелена Костић, виши научни сарадник Института за упоредно право учествовала је на седмој међународној научној конференцији “Bratislava Legal Forum” у организацији Правног факултета Цомениус Универзитета из Братиславе, Словачка на којој је представила коауторски рад који је припремила заједно са колегиницом др Марином Матић Бошковић, научним сарадником Института за криминолошка и социлошка истраживања из Београда, а чија је тема “New Enlargement Strategy towards the Western Balkans and its impact on Rule of Law”. Услед пандемије изазване вирусом COVID-19 конференција је одржана путем видео линка.

Детаљније

Потписан Споразум о научној сарадњи између Патријаршијског управног одбора Српске православне цркве и Института за упоредно право

13. април 2021. г. У Патријаршијском двору у Београду 13. априла 2021. године одржан је састанак Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и проф. др Владимира Чоловића, директора Института за упоредно право.

Детаљније

Међународна научна конференција „Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама (acquis communautaire) Европске уније – Стање у Босни и Херцеговини и искуства других“

20. март 2021. г. Дана 20. марта 2021. године путем wеб платформе одржана је Пета међународна научна конференција Усаглашавање правне регулативе са правним тековинама (acquis communautaire) Европске уније - Стање у Босни и Херцеговини и искуства других

Детаљније

Уводно предавање проф. др Гасми на Правном факултету у Истанбулу

8. март 2021. г. Проф. др Гордана Гасми одржала је 8. марта 2021. године уводно предавање по позиву на међународном Симпозујуму о насиљу и дискриминацији над женама у контексту Истанбулске конвенције (Violence and Discrimination Against Women in the context of the Istanbul Convention), организованом у on line формату на Правном факултету у Истанбулу...

Детаљније

Јована Рајић Ћалић освојила другу награду на конкурсу за најбољи студентски рад

24. фебруар 2021. г. Јована Рајић Ћалић истраживач сарадник у Институту за упоредно право освојила је другу награду на конкурсу за најбољи студентски рад на тему „Осетљиве групе жена и пандемија“

Детаљније

Проф. др Гордана Гасми стекла сертификат EU Gender Equality Akademije

4. фебруар 2021. г. Проф. др Гордана Гасми је, у оквиру учешћа у ЕУ Пројекту: "Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 824585" а обуку тренера, стекла сертификат EU Gender Equality Akademije за будуће држање семинара под њиховим окриљем.

Детаљније

Одржана конференција „Увод у шеријатско право“

25. јануар 2021. године Дана 25.01.2021.године посредством Зоом апликације у онлине формату, одржана је конференција "Увод у шеријатско право", поводом објављивања истоименог Зборника, који је Институт за упоредно право објавио у сарадњи са Департманом за правне науке Државног универзитета у Новом Пазару.

Детаљније

Српски преводи публикација са документима Савета Европе о успостављању стандарда у области владавине права

20. јануар 2021. г. У циљу даљег подстицања креирања политика заснованих на знању, Савет Европе је у сарадњи са Институтом за упоредно право, објавио четири публикације које садрже преводе докумената на српски језик који постављају стандарде у области владавине права и ставио их на располагање судијама, тужиоцима и другим заинтересованим странама (текстови раније углавном нису били доступни на српском језику).

Детаљније

Пријава за имунизацију против COVID-19

15.01.2021. године У складу са одлуком Владе Републике Србије сви запослени из установа и институција које су у надлежности Министарства  просвете, науке и технолошког развоја

Детаљније