Др Ива Тошић одржала предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања

28. октобар 2023.

Др Ива Тошић, научни сарадник Института за упоредно право, 28. октобра одржала је  предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“. Ове специјалистичке студије похађа више од 60 полазника, а тема предавања Иве Тошић била је „Compliance у осигуравајућим друштвима“. Студије се одвијају на Правном факултету Универзитета у Београду, као резултат сарадње овог факултета са Удружењем осигуравача Србије, а управница студијa је проф. др Наташа Петровић Томић.

Још вести из 2023.

Василије Марковић боравио као гостујући предавач на Правном факултету у Бања Луци

Дана 25. и 26. децембра 2023. године, Василије Марковић, истраживач приправник Института за упоредно право боравио је на Правном факултету у Бања Луци и том приликом одржао је студентима 3. и 4. године по два часа вежби на предметима Управно право и Управни поступак и управни спор.

Detaljnije

Ана Здравковић одржала предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“

Ана Здравковић одржавала је предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“, које је Фондација Славко Ћурувија организовала 21. и 22. децембра у оквиру пројекта „Ensuring Justice for Freedom of Expression: Measuring Effectiveness of Judicial Protection“...

Detaljnije

Наши истраживачи одржали предавања у оквиру студија за иновацију знања из осигурања

23. децембар 2023. Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право и др Мирјана Глинтић, научни сарадник Института за упоредно право, 23. децембра одржали су предавања на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“ ...

Detaljnije

Учешће истраживача на Копаоничкој школи природног права

На највећем скупу правника Србије, Копаоничкој школи природног права - Слободан Перовић, учестовали су истраживачи Института за упоредно право - др Милош Станић, виши научни сарадник, др Јелена Вукадиновић Марковић, научна сарадница и др Мирјана Глинтић, научна сарадница.

Detaljnije

Учешће Иване Радомировић на интердисциплинарном курсу „Како комуницирати савремену науку“ у организацији Центра за промоцију науке

Наша колегиница Ивана Радомировић је похађала тродневни курс „Како комуницирати савремену науку“, који је организован од стране Центра за промоцију науке од 12. до 14. децембра. Аутор курса и предавач је др Дарко Доневски, астрофизичар и научни комуникатор...

Detaljnije

Директор Чоловић учествовао на 82. седници Скупштине UNIDROIT

Дана 14. 12. 2023.године одржана је 82. седница Скупштине UNIDROIT у Риму на којој је учествовао директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић.

Detaljnije

Студијски боравак Василија Марковића на Правном факултету Универзитета у Фиренци

У периоду од 10. новембра до 10. децембра истраживач приправник Института за упоредно право, Василије Марковић, боравио је на Правном факултету Универзитета у Фиренци. Студијски боравак реализован је у склопу споразума о сарадњи Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Фиренци који су потписали директор Института проф. др Владимир Чоловић и декан проф. др Алесандро Симони у мају 2023. године.

Detaljnije

Учешће истраживача Института за упоредно право на Master class-у Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови

У периоду од октобра до новембра 2023. године, Институт за вештачку интелигенцију Србије и Факултет организационих наука Универзитета у Београду организовали су четири дводневна предавања у оквиру Master Class-а Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови.

Detaljnije

Промоција Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима

На Правном факултету Универзитета у Београду дана 11.12.2023. године одржана је промоција "Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима". Промоцији је присуствовао и окупљенима се обратио и научни сарадник Института за упоредно право др Марио Рељановић, као један од аутора публикације.

Detaljnije

Одржана трећа конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови и перспективе“ на Институту за упоредно право

Трећа по реду научна конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови” и перспективе одржана је дана 4. 12. 2023. године на Институту за упоредно право.

Detaljnije

Наш истраживач сарадник Александар Михајловић учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“

Дана 4. 12. 2023. године, Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“.

Detaljnije

Одржан састанак представника Института за упоредно право и Повереника за заштиту равноправности

Дана 30. 11. 2023. године у просторијама канцеларије Повереника за заштиту равноправности одржан је састанак в.д. помоћнице поверенице за заштиту равноправности Татјане Пријић и представника Института за упоредно право.

Detaljnije

Посета делегације Института за упоредно право Фудбалском савезу Србије

29. новембар 2023. Делегација Института за упоредно право коју су чинили проф. др Владимир Чоловић, директор Института, др Милош Станић, виши научни сарадник и Ања Безбрадица, истраживач сарадник, била је дана 28.11.2023. године у посети Фудбалском савезу Србије ...

Detaljnije

Потписан споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право

У Агенцији за спречавање корупције, дана 27. новембра 2023. године, потписан је Споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право, ради успостављања научно-стручне сарадње у вези са студијско-аналитичким пословима проналажења најбољих решења у области спречавања корупције у циљу доследног поштовања принципа владавине права.

Detaljnije

Наш истраживач Љубомир Тинтор учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“

Љубомир Тинтор, истраживач сарадник Института за упоредно право је учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“, одржаној 24. новембра 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду и у Привредној комори Србије...

Detaljnije

Посета делегације са Департмана за правне науке Универзитета у Салерну Институту за упоредно право у Београду

Дана 15. новембра 2023. године, Институт за упоредно право посетили су Проф. др Teresa Russo и докторанд Stefano Busillo са Правног факултета Универзитета у Салерну. Циљ посете био је разговор о реализацији заједничког пројекта који подразумева спровођење истраживања, организацију и објављивање зборника радова са међународне научне конференције

Detaljnije

Гостујуће предавање Ане Здравковић на Универзитету у Ђенови

Истраживачица сарадница Института за упоредно право Ана Здравковић одржала је предавање на тему „Absolutely Not Absolute? - Some Reflections on the Non-Derogable Status of Freedom of Thought, Conscious and Religion“, на Универзитету у Ђенови.

Detaljnije

Одржан XII Научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Правне празнине и пуноћа права”

Дана 28. октобра 2023. године одржан је XII по реду научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, на коме су учешће узели и истраживачи нашег Института.

Detaljnije

Одржан октобарски научни семинар Института за упоредно право

У Институту за упоредно право одржан је октобарски научни семинар на тему „Повезивање ауторских профила: ORCID, Scopus, Web of Science, OpenAIRE". Предавање је одржала Милица Шевкушић, виши дипломирани библиотекар Института техничких наука САНУ и национални координатор за отворени приступ при EIFL-у.

Detaljnije

Учешће истраживача Института за упоредно право на међународној конференцији Института за упоредно право у Лозани

Виша научна сарадница др Јелена Костић и научна сарадница др Мирјана Глинтић учествовале су на међународној конференцији “The Changing Concept of National Security and The International Economic Law System“ у Лозани, коју је организовао швајцарски Институт за упоредно право (Institut suisse de droit comparé).

Detaljnije

Одржана конференција „Савремено државно-црквено право“

Од 12. до 14. октобра 2023 године одржана је у Будви трећа међународна научна конференција посвећена државно црквеном праву. Овогодишња конференција одржана је под називом „Савремено државно-црквено право“. Као и 2015. и 2019. године, саорганизатори овогодишње међународне научне конференције били су Институт за упоредно право из Београда и Митрополија црногорско приморска Српске православне цркве, а уз покровитељство Општине Будва.

Detaljnije

Истраживачице Института учествовале у међународној конференцији о општем управном поступку

У сали Привредне коморе Србије у Београду, 13. октобра 2023. године, одржана је међународна конференција „Анализа Закона о општем управном поступку у функцији привреде и грађана“, коју је организовала консултантска кућа „Еуросфера“.

Detaljnije

Учешће наших истраживача на XXV Саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање Србије

У периоду од 5-8. октобра 2023. године на Златибору одржано је XXV Саветовање Удружења за радно право и социјално осигурање Србије под називом "Радно право у прописима и пракси". Институт за упоредно право је од ове године саиздавач часописа поменутог Удружења са Саветовања.

Detaljnije

Учешће истраживача на Октобарским правничким данима у Бања Луци

У периоду од 6. до 7. октобра 2023. године у Бањој Луци су оџани 20. Октобарски правнички дани у организацији Удружења правника Републике Српске. На научном скупу су са рефератима учествовали истраживачи Института за упоредно право: проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник.

Detaljnije

Учешће виших научних сарадница Института за упоредно право у конференцији о вредновању рада судија

Друштво судија Србије, заједно са Међународним удружењем судија и тужилаца за демократију и слободе (MEDEL), а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и Фондације за отворено друштво, одржало је у петак 6. октобра 2023. године међународну конференцију Вредновање рада судија. Виша научна сарадница Института др Ана Кнежевић Бојовић била је један од панелиста на конференцији.

Detaljnije

Др Јелена Ћеранић Перишић у Међународном институту за унификацију приватног права у Риму (UNIDROIT)

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је на представљању публикације „Принципи о дигиталној имовини и приватном праву”, одржаном у седишту Међународног института за унификацију приватног права у Риму, 4. октобра 2023. године.

Detaljnije

Учешће др Ћеранић Перишић на 14. конференцији посвећеној проширењу ЕУ и европским интеграцијама

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на међународној научној конференцији – 14th Network Europe Conference „EU Enlargement and European Integration: Challenges and Perspectives”

Detaljnije

Одржана XXVI Међународна научна конференција „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

У организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије из Београда одржана је од 20. до 22. септембра у Ваљеву XXVI Међународна научна конференција ,,Проузроковање штете, накнада штете и осигурање". Реч је о најстаријој међународној научној конференцији из области одштетног права и права осигурања која се одржава у овом делу југоисточне Европе.

Detaljnije

Одржана четврта међународна научна конференција Regional Law Review

У организацији Института за упоредно право из Београда, Универзитета у Печују из Мађарске и Правног факултета Универзитета у Љубљани, одржана је четврта међународна научна конференција Regional Law Review...

Detaljnije

Учешће истраживачица Института за упоредно право у годишњој конференцији Института за европско право

13. септембар 2023. Виша научна сарадница Ана Кнежевић Бојовић и научна сарадница Мирјана Глинтић учествовале су у годишњој конференцији Института за европско право (European Law Institute –– ЕЛИ). Конференција је одржана у просторијима Универзитета у Бечу у периоду од 6. до 8. септембра 2023. године ...

Detaljnije

Учешће Александра Михајловића на летњој школи на Правном факултету Универзитета у Сплиту

Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на летњој школи “ New Challenges for European Integration - Ukrainian War and its implications for the European Union and the Western Balkans”, на Правном факултету Универзитета у Сплиту, у периоду од 3. до 9. септембра 2023. године.

Detaljnije

Јана Ивановић Граховац на истраживачком боравку на Институту за упоредно право

27. јул 2023. Јана Ивановић Граховац била је на истраживачком боравку на Институту за упоредно право у периоду од 19.06.2023. године до 28.07.2023. године. Јана је дипломирана правница и своје школовање је наставила на Глобалном кампусу људских права (Global Campus of Human Rights) као стипендисткиња Европске комисије ...

Detaljnije

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић одржала предавање на Институту за физику у Београду

21. jun 2023. У оквиру редовног семинара Иновационог центра Института за физику у Београду, 21. јуна 2023. године проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право одржала је предавање на тему Унитарни патент ...

Detaljnije

Одржана међународна научна конференција “Admissibility of Evidence in the European Legal Space”

15. јун 2023.  Међународна научна конференција "Admissibility of Evidence in the European Legal Space" чији су организатори Криминалистичко-полицијски универзитет и Институт за упоредно право одржана је 15. јуна 2023. године на Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду.

Detaljnije

Одржан јунски научни семинар Института за упоредно право

15. јун 2023. На јунском научном семинару који је одржан у Институту за упоредно право 15. јуна 2023. године, Ана Ђорђевић, дипломирани библиотекар Хемијског факултета Универзитета у Београду, је одржала предавање на тему „Цитирање литературе и библиографски алати”.

Detaljnije

Научно-истраживачки боравак наших истраживача на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу

Током маја 2023. године три истраживачa Института за упоредно право, др Мирјана Глинтић, научни сарадник, др Ива Тошић, истраживач сарадник и Јована Мисаиловић, истраживач сарадник, спровела су научно-истраживачки боравак на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу...

Detaljnije

Учешће наших истраживача на „Будванским правничким данима“

7. јун 2023. године На 26. саветовању „Aктуелна питања савременог законодавства и правосуђа у оквиру Бидванских правничких дана“ у организацији Савеза удружења правника Србије и Републике Српске одржаном у периоду од 2-6.6.2023. године у хотелу Медитеран у Бечићима учешће су узели и истраживачи Института за упоредно право у Београду ...

Detaljnije

Наше истраживачице на усавршавању ,,Spring School LAW AND GENDER“

6. јун 2023. године Јована Рајић Ћалић и Ана Здравковић, истраживачице сараднице Института за упоредно право учествовале су у периоду од 22. маја до 5. јуна 2023. године на пролећној школи о праву и роду ,,Spring School LAW AND GENDER“,

Detaljnije

Учешће Иване Радомировић у Пољско-европској правној школи у Пољској

5. јун 2023. Ивана Радомировић, истраживач приправник Института за упоредно право, узела је учешће у другој летњој школи права под насловом „Пољско-европска школа права“, коју је организовао Универзитет у Бијалистоку у Пољској, у оквиру програма „SPINAKER – интензивни међународни програм наставе“.

Detaljnije

Институт за упоредно право покренуо блог

4. јун 2023. Са задовољством обавештавамо да је почео са радом блог Института за упоредно право! Руководећи се идејом да је потребно изазове модерне правне теорије и праксе приближити заинтересованој јавности у формату краћем од научног рада, али уз неизоставно ослањање на основну научноистраживачку апаратуру, Институт за упоредно право је покренуо сопствени блог.

Detaljnije

Наши истраживачи учествовали на XXXI Сусрету правника у привреди

У периоду од 28. до 31. маја 2023. године у конгресном центру хотела „Фонтана” у Врњачкој Бањи одржан је XXXI Сусрет правника у привреди Републике Србије у организацији Удружења правника у привреди Србије...

Detaljnije

Делегација Института за упоредно право на прослави Дана Института за физику у Београду

31. мај 2023. године У уторак 30. маја 2023. године, делегација Института за упоредно право коју су чинили др Милица Матијевић, руководилац Одељења за пројекте, др Ана Кнежевић Бојовић, др Весна Ћорић, Ана Здравковић и Василије Марковић присуствовала је свечаности поводом дана Института за физику ...

Detaljnije

Ивана Радомировић добитница награде „Катарина Ленголд Маринковић“

30. мај 2023. године. Адвокатска комора Војводине је 19. маја 2023. године у Великој сали Скупштине Војводине обележила Дан адвокатуре. Том приликом уручене су и плакете победницима конкурса Гласника Адвокатске коморе Војводине ...

Detaljnije

Посета делегације Правног факултета Универзитета у Фиренци и потписивање споразума о научној сарадњи

У уторак, 23. маја 2023. године Институт за упоредно право посетила је делегација Правног факултета Универзитета у Фиренци, која је тим поводом допутовала у Београд. Делегацију је предводио декан овог факултета, професор др Алесандро Симони (Alessandro Simoni), а у њеном саставу су били и научни сарадник, др Ђакомо Паили (Giacomo Pailli), и седам студената-киња докторских студија. Том приликом је у просторијама Института за упоредно право потписан нови, десетогодишњи Споразум о сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Фиренци. Нови Споразум о сарадњи резултат је настојања да се прошире већ постојећи облици сарадње који су били утемељени на Споразуму о сарадњи Института за упоредно право и Катедре за упоредно право Правног факултета Универзитета у Фиренци, закљученог још 2003. године...

Detaljnije

Истраживачи Института за упоредно право учествовали на конференцији у Косовској Митровици

У периоду од 19. до 20. маја 2023. године одржан је у Косовској Митровици међународни научни скуп „Право између идеала и стварности” у организацији Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Института за упоредно право. На скупу су са рефератима учествовали проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник ...

Detaljnije

Одржан научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ у саорганизацији Института за упоредно право

Научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ који су организовали Институт за упоредно право, Правни факултет Универзитета Унион и Удружење правника Србије одржан је 12. и 13. маја на Правном факултету Универзитета Унион. Саветовање је окупило реномиране представника науке и правосуђа, судије, заменике јавих тужилаца, адвокате, јавне бележнике и јавне извршитеље ...

Detaljnije

Доц. др Мирослав Ђорђевић изабран за потпредседника Високог савета тужилаштва

13. мај 2023. Наш колега, научни сарадник Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић изабран је за члана Високог савета тужилаштва из реда изборних чланова које бира Народна скупштина. На пленарној седници парламента је добио 156 гласова, да би потом био изабран од стране Комисије једногласно. На првој седници Савета Ђорђевић је једногласно изабран за потпредседника Високог савета тужилаштва.

Detaljnije

Промоција зборника „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“ и додела награда „Др Стефан Андоновић“ за најбољи научни рад

Дана 12. маја 2023. године у Институту за упоредно право у Београду одржана је промоција зборника „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“, уредника Јоване Рајић Ћалић, у саиздаваштву Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Крагујевцу...

Detaljnije

Учешће нашег истраживача Василија Марковића на Трећој ЕНТАН тренинг школи у Загребу

8-11. мај 2023. Истраживач Института за упоредно право Василије Марковић, учествовао је од 8. до 11. маја 2023. године на Трећој ЕНТАН тренинг школи на Либертас универзитету у Загребу. Полазници ЕНТАН тренинг школе имали су прилику да заједно са колегама из Европе и света размене искуства и мишљења о теорији и праксама нетериторијалне мањинске аутономије, како кроз предавања, тако и кроз више интерактивних радионица.

Detaljnije

Учешће Ане Здравковић на међународној АЛФ сесији у оквиру Трећег семинара за студенте докторских студија – PhD Colloquium

10-11. мај 2023. Ана Здравковић, истраживач сарадник Института за упоредно право, представила је тему своје докторске дисертације „Апсолутна људска права“ на међународној АЛФ сесији у оквиру Трећег семинара за студенте докторских студија – PhD Colloquium, који је одржан 10. и 11. маја 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду.

Detaljnije

Проглашени победници наградног конкурса „Др Стефан Андоновић“ за најбољи научни рад

Институт за упоредно право у Београду и Правни факултет Универзитета у Крагујевцу расписали су средином 2022. године конкурс за најбоЉи научни рад ради доделе награде „Др Стефан Андоновић“. На конкурс је пристигло седам радова. Збир оцена радова определио је прву, другу и трећу награду.

Detaljnije

Предавање истраживача на Београдској отвореној школи на тему ,,Јавно право на прелазу из треће у четврту индустријску револуцију”

Истраживачи Института за упоредно право, Јована Мисаиловић и Василије Марковић одржали су 24. априла 2023. године полазницима програма Студије будућности Београдске отворене школе предавање на тему „Јавно право на прелазу из треће у четврту индустријску револуцију“ ...

Detaljnije

Преминула проф. др Јасна Пак

Дана 16. 4. 2023. године преминула је дугогодишња научна сарадница Института за упоредно право проф. др Јасна Пак, која је оставила велики траг у Институту. Њена ужа научна област је била право осигурања.

Detaljnije

Одржана конференција 60 година Устава из 1963.

21. април 2023.  На Правном факултету Универзитета Унион Данас, 21. априла 2023. године одржана је научна конференција посвећена јубилеју 60 година од усвајања Устава СФРЈ 1963. године. Поред Правног факултета Универзитета Унион, коорганизатори конференције били су и часопис Архив за правне и друштвене науке и наш Институт. На конференцији су учешће узели истакнути домаћи аутори из области јавног права, али и колеге и судије уставних судова из готово свих држава бивше Југославије.

Detaljnije

Доц. др Мирослав Ђорђевић на научној конференцији у Варшави

Научни сарадник Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић учествовао је 20. и 21. априла 2023. године на међународној конференцији “Institutional architecture of protection and law enforcement authorities in the legal orders of modern countries in a comparative perspective”, која је у хибридном формату одржана у Варшави...

Detaljnije

Легат др Јована Ћирића отворен у Институту за упоредно право

У Институту за упоредно право у Београду 4. априла 2023. године отворен је Легат др Јована Ћирића, судије Уставног суда Србије и дугогодишњег директора Института. На свечаности поводом отварања легата говорили су проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право, проф. др Наташа Мрвић Петровић, проф. др Јелена Ћеранић Перишић и доц. др Мирослав Ђорђевић из Института за упоредно право и др Ивана Стевановић, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Detaljnije

Одржан мартовски научни семинар Института за упоредно право

На јучерашњем мартовском научном семинару Института за упоредно право, у оквиру потписаног споразума о научној сарадњи са Институтом за физику, предавање је одржала др Марија Митровић Данкулов, виши научни сарадник и руководилац Иновационог центра Института за физику. Пред публиком коју су, поред наших истраживача, чинили и гости са других наставних и научних установа у области друштвено-хуманистичких наука др Митровић Данкулов одржала је занимљиво предавање на тему „Употреба квантитативних метода теорија комплексних система за истраживање у друштвеним наукама”...

Detaljnije

Гостујуће предавање Сава Манојловића на мастер студијама на ФОН-у

Научни сарадник Института за упоредно право др Саво Манојловић одржао је на Факултету организационих наука Универзитета у Београду гостујуће предавање по позиву на мастер академским студијама у оквиру предмета „Лидерство и управљање променама”.

Detaljnije

Учешће др Мариа Рељановића на конференцији „Дужна пажња у погледу поштовања људских права“

Дана 22.3.2023. године одржана је конференција „Дужна пажња у погледу поштовања људских права“, у организацији Канцеларије специјалног представника и координатора за борбу против трговине људима Секретаријата ОЕБС-а, заједно са Мисијом ОЕБС-а и организацијом АСТРА – Акција против трговине људима у циљу обавештавања званичника о изазовима дужне пажње у односу на људска права, уз упознавање са законодавним оквиром који постоји у земљама ЕУ и САД...

Detaljnije

Правосудна академија одржала други састанaк радног тела за унапређење вишегодишњег плана рада Правосудне академије, у оквиру реформског пројекта који подржавају ЕУ и Савет Европе и уз стручну подршку Института за упоредно право

23. март 2023. Правосудна академија одржала је 2. састанак радног тела за унапређење вишегодиђњег плана рада од 20 до 22. марта 2023. године у Вршцу. Радно тело чини 14 чланова и укључује судије, јавне тужиоце, помоћнике министра правде, професора права и представнике Академије, и основано је 25. јануара са циљем да унапреди вишегодишњи плана рада и анализира Закон о Правосудној академији, дајући препоруке за могуће измене ...

Detaljnije

Учешће научних сарадника Института за упоредно право на Другој меморијалној конференцији „Предраг Марић“

21. март 2023. Научни сарадници Института за упоредно право др Милош Станић и доц. др Мирослав Ђорђевић учествовали су 20.03.2023. године у Ректорату Универзитета у Београду на Другој меморијалној конференцији „Предраг Марић“ ...

Detaljnije

Потписан споразум о сарадњи са Факултетом безбедности

Делегација Института за упоредно право коју су чинили проф. др Владимир Чоловић, директор Института, др Милош Станић, научни сарадник и Ања Безбрадица, истраживач сарадник, је дана 16.03.2023. године била у посети Факултету безбедности, Универзитета у Београду. Делегацију Института су љубазно прилмили проф. др Владимир Н. Цветковић, декан Факултета и проф. др Младен Милошевић, шеф Катедре студија криминалитета...

Detaljnije

Доц. др Мирослав Ђорђевић о промени правне културе и унапређењу образовања будућих носилаца правосудних функција

У хотелу „Hyatt Regency“ одржана је 21. фебурара 2023. године конференција о реформи правосуђа у организацији Савета Европе и Министарства правде Републике Србије. Повод за одржавање ове манифестације је усвајање пет нових правосудних закона којима се, у овој фази, заокружује реформски процес. О томе шта је све урађено, као и шта још треба на правном и неправном плану урадити како би српско правосуђе било што правичније и ефикасније своје мишљење је изнео низ угледних говорника. Један од говорника био је и научни сарадник Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић, чије се излагање односило на промену правне културе на правним факултетима и унапређење формалног образовања будућих носилаца правосудних функција.

Detaljnije

Посета Институту за физику и потписивање споразума о научној и стручној сарадњи

21. фебруар 2023. У уторак, 21. фебруара 2023. године делегација Института за упоредно право из Београда посетила је Институт за физику, први институт од националног значаја у Републици Србији. На састанку су размотрене и могућности и начини будуће научне и стручне сарадње два института и друге активности које могу имати научни трансдисциплинарни потенцијал и допринети међусобном упућивању и сарадњи природних и друштвених наука. На крају састанка директори оба Института свечано су потписали Споразум о научној и стручној сарадњи, као кровни акт за све будуће активности које две институције и истраживачи буду заједнички предузимали.

Detaljnije

Учешће Ане Здравковић на конференцији у организацији Лисабонске групе за теорију права

17. фебруар 2023. Ана Здравковић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовала је на конференцији “Determinacy and Law“, коју је 17. фебруара 2023. године организовала Лисабонска група за теорију права (https://www.lxltg.com) на Правном факултету Универзитета у Лисабону, и то као коментаторка рада проф. др Миодрага Јовановића под називом “Indeterminacy, Normativity and Soft International Law“. На конференцији су учествовали истраживачи са различитих научних институција и универзитета, попут Универзитета у Оксфорду, Универзитета у Кенту, Универзитета у Ђирони и Универзитета у Сарију.

Detaljnije