Поводом смрти Митрополита црногорско-приморског Амфилохија

Поводом смрти Његовог Високопреосвештенства, Архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског, зетско-брдског и скендеријског и Егзарха свештеног Трона Пећког, др Амфилохија (Радовића), Институт за упоредно право из Београда упућује изразе најдубљег саучешћа свештенству, монаштву и верницима  Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве у целини као и академској заједници. Научна делатност  митрополита Амфилохија на пољима теологије, философије  и филологије  значајно је допринела угледу српске науке у целини. Од објављивања доктората „Тајна Свете Тројице по учењу Св. Григорија Паламе“  који је проглашен за најбоље теолошко научно остварење написано на грчком језику у првој половини 20ог века, преко предавања на Теолошком институту Св.Сергија у Паризу и потом, као професор и декан на Богословском факултету у Београду, добијања звања почасног доктора на Московској и Санкт- Петербуршкој духовној академији и другим угледним високошколским установама у Европи и свету до објављивања на десетина књига, чланака, превода, есеја, митрополит Амфилохије је био један од најцењенијих и најплодоноснијих научника и стваралаца нашег времена.

Ипак, Институт за упоредно право имао је  ту привилегију да оствари научну  сарадњу са блаженопочившим Митрополитом и у областима које нису биле део његовог примарног научног интересовања, попут права. Плод те  сарадње била су два зборника радова изашла из штампе  са његовим благословом: „Религија, политика, право“ (2015) и „Државно-црквено право кроз векове“ (2019). Ти зборници били су  резултат рада међународних научних конференција које су организовали Митрополија црногорско-приморска и наш Институт, а од којих је друга конференција из октобра 2019. посебно значајна јер је одржана поводом великог јубилеја –прославе 8 векова аутокефалности СПЦ, у турбулентним околностима, изазваним најавом усвајања спорног Закона о слободи вероисповести у парламенту Црне Горе.

Митрополитова изразита сензибилност у увиђању значаја научног третирања разних аспеката савремених односа државе и цркве и свест  о сложености тих правних, али и не само и не увек правних односа, била је само још једна потврда чињенице да је реч о интелектуалцу и ерудити јединственог формата. Током рада обе међународне конференције које је заједно са нашим Институтом организовао, Митрополит је показивао активно интересовање за теме и реферате учесника који су се тицали разноврсних правних дисциплина – од правне историје, преко прожимања државно-црквене проблематике са међународним, уставно-управним, кривичним, имовинским и другим гранама права. У настојању да, као предстојатељ СПЦ у Црној Гори, да свој активни и конструктивни допринос изградњи и осавремењивању односа државе и цркве у Црној Гори, Митрополит је у својој поздравној беседи на прошлогодишњој конференцији пожелео да „заједно пронађемо рјешење које би било засновано, не на превазиђеним револуционарним постулатима, већ на најбољим традицијама европског правног поретка“.

Институт за упоредно право из Београда овом приликом изражава наду да ће целокупни лик и научно деловање митрополита Амфилохија остати као залога остварењу тог циља и да ће помоћи да и црква и државни ауторитети и стручна правничка јавност у Црној Гори заједно увиде потребу изградње државноцрквених односа на темељима најбољих вредности демократије и плурализма којима је и сам митрополит Амфилохије остао привржен до краја свог живота.

Још Вести из 2020.

Учешће истраживача Института за упоредно право на Копаоничкој школи природног права

23.12.2020. Имајући у виду неповољну епидемиолошку ситуацију и немогућност да се ове године традиционална Копаоничка школа природног права одржи уз физичко присуство учесника, скуп је одржан у онлајн формату у среду 23. децембра 2020. почев од 10h часова, путем платформе Зоом.

Detaljnije

Институт за упоредно право на 79. заседању Генералне скупштине UNIDROIT

17. децембар 2020. године Проф. др Јелена Ћеранић Перишић представљала је Институт за упоредно право на 79. заседању Генералне скупштине UNIDROIT које је због неповољне епидемиолошке ситуације одржано путем Зоом-а.

Detaljnije

Онлајн дискусија о преводу стандарда Савета Европе у области владавине права

17. децембар 2020. г. Више од 30 представника правосудних професија, укључујући судије, јавне тужиоце, адвокате, научни радници, активисти цивилног друштва и новинари узело је учешће у онлајн дискусији Quis custodiet ipsos custodes?. Дискусија се бавила објављивањем четири нове публикације које садрже документе који постављају стандарде у области владавине права, а који су развијени у раду различитих тела Савета Европе и пракси европских наднационалних судова.

Detaljnije

Учешће истраживача института на Сусрету правника у привреди Србије

27. новембар 2020. године Имајући у виду неповољну епидемиолошку ситуацију и немогућност да се ове године традиционални Сусрет правника у привреди Србије одржи уз физичко присуство учесника, Сусрет је одржан у онлајн формату у петак 27. новембра 2020. године почев од 9 часова, путем платформе Wеbex.

Detaljnije

Потписан споразум о научно-образовној сарадњи са Криминалистичко-полицијским универзитетом

18. новембар 2020. г. Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право, 18. новембра 2020. године посетио је Криминалистичко-полицијски универзитет. Циљ посете био је потписивања Споразума о научно-образовној и стручној сарадњи.

Detaljnije

Дани права Југоисточне Европе (SEELD 2.0)

10. новембра 2020. г. Др Мирослав Ђорђевић, истраживач-сарадник Института за упоредно право, учествовао је 10. новембра 2020. на конференцији "South East European Legal Days - Human Rights in Times of Crisis", у оквиру панела посвећеном питањима изучавања људских права. Он је том приликом представио анализу "Изучавање људских права на правним факултетима у Србији" ...

Detaljnije

Учешће др Ћеранић Перишић на међународној конференцији Европа института из Цириха

9-10. новембар 2020. г. У организацији Европа Института из Цириха 9. и 10. новембра 2020. одржана је међународна научна конференција на тему “Current Challenges of European Integration”. Том приликом, виши научни сарадник Института за упоредно право, проф. др Јелена Ћераниц Перишиц, представила је рад на тему “Prospects for integration in the Western Balkans”.

Detaljnije

Одржана међународна научна конференција “Заштита колективних интереса потрошача”

24. октобар 2020. године На Правном факултету Универзитета Унион је у суботу 24. октобра одржана међународна научна конференција „Заштита колективних интереса потрошача“ коју су организовали Правни факултет Универзитета Унион у Београду и Институт за упоредно право. Конференција је организована у оквиру интерног научног пројекта “ Заштита колективних интереса потрошача у српском и упоредном праву” који је реализован у току 2020. године и којим је руководила проф. др Катарина Иванчевић.

Detaljnije

Одржана међународна конференција Regional Law Review

16. октобар 2020. г. У организацији Инситута за упоредно право из Београда, Универзитета Печуј из Мађарске и Правног факултета Универзитета "Josip Juraj Strossmayer” у Осијеку, Хрватска одржана је међународна научна конференција Regional Law Review. Због актуелне епидемиолошке ситуације конференција је одржана посредством Zoom платформе.

Detaljnije
развој законодавства и пракса

Одржана међународна научна конференција „Улога друштва у сузбијању корупције“

8. октобар 2020. г. У организацији Института за упоредно право, Института за криминолошка и социолошка истраживања из Београда и Правосудне академије Републике Србије 8. октобра 2020. године у свечаној сали Института за криминолошка и социолошка истраживања уз поштовање епидемиолошких мера одржана је међународна научна конференција „Улога друштва у сузбијању корупције“.

Detaljnije

Одржан XXIII међународни научни скуп „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

2. октобар 2020. г. У сали Института за упоредно право је 02. октобра 2020. године одржан XXIII међународни научни скуп "Проузроковање штете, накнада штете и осигурање".

Detaljnije

Владавина права као услов за приступање Европској Унији

5. јун 2020. г. Мирослав Ђорђевић, LL.M, истраживач-сарадник Института за упоредно право одржао је 5. јуна 2020. године по позиву предавање студентима Правног факултета Универзитета у Салерну (Италија) на тему „Rule of Law in Serbia: Legal Framework and Some Challenges“ у контексту придруживања ЕУ.

Detaljnije

Проф. др Гордана Гасми – обука

2. јун 2020. г. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник у Институту, завршила је 2. јуна 2020. on line обуку под називом: "Стварање плана за родну равноправност у истраживачким организацијама - основни фактори за израду планова за родну равноправност" у организацији EU Horizon пројекта 2020 бр 824585: Академија за родну равноправност ЕУ.

Detaljnije

Учешће истраживача Института на међународној конференцији у Братислави

6-7. фебруар 2020. г. Научне сараднице Института за упоредно право др Весна Ћорић и др Јелена Костић учествовале су на међународној конференцији „Bratislava Legal Forum 2020“ која је одржана у Братислави, Словачкој у периоду од 6. до 7. фебруара 2020. године у организацији Правног факултета Универзитета „Comenius“ из Братиславе.

Detaljnije

Одржана промоција монографије “Европски системи плата и награђивања државних службеника”

9. март 2020. г. У Институту за упоредно право одржана је промоција књиге Европски системи плата и награђивања државних службеника ауторке др Александре Рабреновић, научног сарадника Института за упоредно право.

Detaljnije

Учешће др Матијевић на зимској школи у Бриселу

27-31. јануар 2020. г. Др Милица Матијевић, научни сарадник Института, похађала је током јануара месеца зимску школу под називом „Четири димензије будућности рада”, у организацији Центра за студије европских политика (Centre for European Policy Studies, CEPS) из Брисела. Зимска школа се превасходно бавила променама у радним односима до којих је дошло услед технолошких новина, као што су дигиталне платформе, вештачка интелигенција, итд.

Detaljnije