Учешће нашег истраживача Василија Марковића на Трећој ЕНТАН тренинг школи у Загребу

8-11. мај 2023.

Истраживач Института за упоредно право Василије Марковић, учествовао је од 8. до 11. маја 2023. године на Трећој ЕНТАН тренинг школи на Либертас универзитету у Загребу. Полазници ЕНТАН тренинг школе имали су прилику да заједно са колегама из Европе и света размене искуства и мишљења о теорији и праксама нетериторијалне мањинске аутономије, како кроз предавања, тако и кроз више интерактивних радионица. Ове радионице су налагале полазницима да изнађу и предложе конкретна решења за побољшање правног оквира делотворног учешћа националних и верских мањина у јавном животу више европских држава. Теоријски део школе обухватио је предавања из историје нетериторијалне аутономије, као и из најважнијих проблема савременог уређења нетериторијалне мањинске аутономије, попут питања судског признања националног самоодређења, репрезентативности тела нетериторијалне мањинске аутономије и међународних стандарда мањинске заштите. Теоријски део, као и практичне радионице спровођене су под руковођењем признатих европских стручњака из области мањинских права, попут професора Марку Суксија са финског Або Универзитета, проф. Дејвида Смита са Универзитета у Глазгову те проф. Тове Малој са Европског универзитета у Фленсбургу.

Последњег дана школе на одабраним европским држава полазници су били позвани да представе SWOT анализу нетериторијалне мањинске аутономије. Испред своје групе, а под менторством проф. Суксија, постојеће стање нетериторијалне мањинске аутономије у Републици Србији представио је истраживач Института за упоредно право, Василије Марковић.

Још Вести из 2023.

Василије Марковић боравио као гостујући предавач на Правном факултету у Бања Луци

Дана 25. и 26. децембра 2023. године, Василије Марковић, истраживач приправник Института за упоредно право боравио је на Правном факултету у Бања Луци и том приликом одржао је студентима 3. и 4. године по два часа вежби на предметима Управно право и Управни поступак и управни спор.

Детљније

Ана Здравковић одржала предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“

Ана Здравковић одржавала је предавање о SLAPP тужбама у оквиру тренинга за новинаре „SLAPP тужбе – и шта ћемо са њима?“, које је Фондација Славко Ћурувија организовала 21. и 22. децембра у оквиру пројекта „Ensuring Justice for Freedom of Expression: Measuring Effectiveness of Judicial Protection“...

Детљније

Наши истраживачи одржали предавања у оквиру студија за иновацију знања из осигурања

23. децембар 2023. Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право и др Мирјана Глинтић, научни сарадник Института за упоредно право, 23. децембра одржали су предавања на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“ ...

Детљније

Учешће истраживача на Копаоничкој школи природног права

На највећем скупу правника Србије, Копаоничкој школи природног права - Слободан Перовић, учестовали су истраживачи Института за упоредно право - др Милош Станић, виши научни сарадник, др Јелена Вукадиновић Марковић, научна сарадница и др Мирјана Глинтић, научна сарадница.

Детљније

Учешће Иване Радомировић на интердисциплинарном курсу „Како комуницирати савремену науку“ у организацији Центра за промоцију науке

Наша колегиница Ивана Радомировић је похађала тродневни курс „Како комуницирати савремену науку“, који је организован од стране Центра за промоцију науке од 12. до 14. децембра. Аутор курса и предавач је др Дарко Доневски, астрофизичар и научни комуникатор...

Детљније

Директор Чоловић учествовао на 82. седници Скупштине UNIDROIT

Дана 14. 12. 2023.године одржана је 82. седница Скупштине UNIDROIT у Риму на којој је учествовао директор Института за упоредно право проф. др Владимир Чоловић.

Детљније

Студијски боравак Василија Марковића на Правном факултету Универзитета у Фиренци

У периоду од 10. новембра до 10. децембра истраживач приправник Института за упоредно право, Василије Марковић, боравио је на Правном факултету Универзитета у Фиренци. Студијски боравак реализован је у склопу споразума о сарадњи Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Фиренци који су потписали директор Института проф. др Владимир Чоловић и декан проф. др Алесандро Симони у мају 2023. године.

Детљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на Master class-у Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови

У периоду од октобра до новембра 2023. године, Институт за вештачку интелигенцију Србије и Факултет организационих наука Универзитета у Београду организовали су четири дводневна предавања у оквиру Master Class-а Регулисање вештачке интелигенције: правни и етички изазови.

Детљније

Промоција Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима

На Правном факултету Универзитета у Београду дана 11.12.2023. године одржана је промоција "Приручника за примену Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима". Промоцији је присуствовао и окупљенима се обратио и научни сарадник Института за упоредно право др Марио Рељановић, као један од аутора публикације.

Детљније

Одржана трећа конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови и перспективе“ на Институту за упоредно право

Трећа по реду научна конференција „Српски фудбал-упоредноправни изазови” и перспективе одржана је дана 4. 12. 2023. године на Институту за упоредно право.

Детљније

Наш истраживач сарадник Александар Михајловић учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“

Дана 4. 12. 2023. године, Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на Националном научном скупу „Осуђеничка популација: Нове перспективе“.

Детљније

Одржан састанак представника Института за упоредно право и Повереника за заштиту равноправности

Дана 30. 11. 2023. године у просторијама канцеларије Повереника за заштиту равноправности одржан је састанак в.д. помоћнице поверенице за заштиту равноправности Татјане Пријић и представника Института за упоредно право.

Детљније

Посета делегације Института за упоредно право Фудбалском савезу Србије

29. новембар 2023. Делегација Института за упоредно право коју су чинили проф. др Владимир Чоловић, директор Института, др Милош Станић, виши научни сарадник и Ања Безбрадица, истраживач сарадник, била је дана 28.11.2023. године у посети Фудбалском савезу Србије ...

Детљније

Потписан споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право

У Агенцији за спречавање корупције, дана 27. новембра 2023. године, потписан је Споразум о сарадњи између Агенције за спречавање корупције и Института за упоредно право, ради успостављања научно-стручне сарадње у вези са студијско-аналитичким пословима проналажења најбољих решења у области спречавања корупције у циљу доследног поштовања принципа владавине права.

Детљније

Наш истраживач Љубомир Тинтор учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“

Љубомир Тинтор, истраживач сарадник Института за упоредно право је учествовао на XVIII међународној конференцији о праву у југоисточној Европи – „ХАРМОНИУС Пословни и правни изазови Отвореног Балкана“, одржаној 24. новембра 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду и у Привредној комори Србије...

Детљније

Посета делегације са Департмана за правне науке Универзитета у Салерну Институту за упоредно право у Београду

Дана 15. новембра 2023. године, Институт за упоредно право посетили су Проф. др Teresa Russo и докторанд Stefano Busillo са Правног факултета Универзитета у Салерну. Циљ посете био је разговор о реализацији заједничког пројекта који подразумева спровођење истраживања, организацију и објављивање зборника радова са међународне научне конференције

Детљније

Гостујуће предавање Ане Здравковић на Универзитету у Ђенови

Истраживачица сарадница Института за упоредно право Ана Здравковић одржала је предавање на тему „Absolutely Not Absolute? - Some Reflections on the Non-Derogable Status of Freedom of Thought, Conscious and Religion“, на Универзитету у Ђенови.

Детљније

Др Ива Тошић одржала предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања

Др Ива Тошић, научни сарадник Института за упоредно право, 28. октобра одржала је предавање на Студијама за иновацију знања из осигурања под називом „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“.

Детљније

Одржан XII Научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Правне празнине и пуноћа права”

Дана 28. октобра 2023. године одржан је XII по реду научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, на коме су учешће узели и истраживачи нашег Института.

Детљније

Одржан октобарски научни семинар Института за упоредно право

У Институту за упоредно право одржан је октобарски научни семинар на тему „Повезивање ауторских профила: ORCID, Scopus, Web of Science, OpenAIRE". Предавање је одржала Милица Шевкушић, виши дипломирани библиотекар Института техничких наука САНУ и национални координатор за отворени приступ при EIFL-у.

Детљније

Учешће истраживача Института за упоредно право на међународној конференцији Института за упоредно право у Лозани

Виша научна сарадница др Јелена Костић и научна сарадница др Мирјана Глинтић учествовале су на међународној конференцији “The Changing Concept of National Security and The International Economic Law System“ у Лозани, коју је организовао швајцарски Институт за упоредно право (Institut suisse de droit comparé).

Детљније

Одржана конференција „Савремено државно-црквено право“

Од 12. до 14. октобра 2023 године одржана је у Будви трећа међународна научна конференција посвећена државно црквеном праву. Овогодишња конференција одржана је под називом „Савремено државно-црквено право“. Као и 2015. и 2019. године, саорганизатори овогодишње међународне научне конференције били су Институт за упоредно право из Београда и Митрополија црногорско приморска Српске православне цркве, а уз покровитељство Општине Будва.

Детљније

Истраживачице Института учествовале у међународној конференцији о општем управном поступку

У сали Привредне коморе Србије у Београду, 13. октобра 2023. године, одржана је међународна конференција „Анализа Закона о општем управном поступку у функцији привреде и грађана“, коју је организовала консултантска кућа „Еуросфера“.

Детљније

Учешће наших истраживача на XXV Саветовању Удружења за радно право и социјално осигурање Србије

У периоду од 5-8. октобра 2023. године на Златибору одржано је XXV Саветовање Удружења за радно право и социјално осигурање Србије под називом "Радно право у прописима и пракси". Институт за упоредно право је од ове године саиздавач часописа поменутог Удружења са Саветовања.

Детљније

Учешће истраживача на Октобарским правничким данима у Бања Луци

У периоду од 6. до 7. октобра 2023. године у Бањој Луци су оџани 20. Октобарски правнички дани у организацији Удружења правника Републике Српске. На научном скупу су са рефератима учествовали истраживачи Института за упоредно право: проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник.

Детљније

Учешће виших научних сарадница Института за упоредно право у конференцији о вредновању рада судија

Друштво судија Србије, заједно са Међународним удружењем судија и тужилаца за демократију и слободе (MEDEL), а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и Фондације за отворено друштво, одржало је у петак 6. октобра 2023. године међународну конференцију Вредновање рада судија. Виша научна сарадница Института др Ана Кнежевић Бојовић била је један од панелиста на конференцији.

Детљније

Др Јелена Ћеранић Перишић у Међународном институту за унификацију приватног права у Риму (UNIDROIT)

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је на представљању публикације „Принципи о дигиталној имовини и приватном праву”, одржаном у седишту Међународног института за унификацију приватног права у Риму, 4. октобра 2023. године.

Детљније

Учешће др Ћеранић Перишић на 14. конференцији посвећеној проширењу ЕУ и европским интеграцијама

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право, учествовала је са рефератом на међународној научној конференцији – 14th Network Europe Conference „EU Enlargement and European Integration: Challenges and Perspectives”

Детљније

Одржана XXVI Међународна научна конференција „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

У организацији Института за упоредно право, Удружења за одштетно право и Правосудне академије из Београда одржана је од 20. до 22. септембра у Ваљеву XXVI Међународна научна конференција ,,Проузроковање штете, накнада штете и осигурање". Реч је о најстаријој међународној научној конференцији из области одштетног права и права осигурања која се одржава у овом делу југоисточне Европе.

Детљније

Одржана четврта међународна научна конференција Regional Law Review

У организацији Института за упоредно право из Београда, Универзитета у Печују из Мађарске и Правног факултета Универзитета у Љубљани, одржана је четврта међународна научна конференција Regional Law Review...

Детљније

Учешће истраживачица Института за упоредно право у годишњој конференцији Института за европско право

13. септембар 2023. Виша научна сарадница Ана Кнежевић Бојовић и научна сарадница Мирјана Глинтић учествовале су у годишњој конференцији Института за европско право (European Law Institute –– ЕЛИ). Конференција је одржана у просторијима Универзитета у Бечу у периоду од 6. до 8. септембра 2023. године ...

Детљније

Учешће Александра Михајловића на летњој школи на Правном факултету Универзитета у Сплиту

Александар Михајловић, истраживач сарадник Института за упоредно право, учествовао је на летњој школи “ New Challenges for European Integration - Ukrainian War and its implications for the European Union and the Western Balkans”, на Правном факултету Универзитета у Сплиту, у периоду од 3. до 9. септембра 2023. године.

Детљније

Јана Ивановић Граховац на истраживачком боравку на Институту за упоредно право

27. јул 2023. Јана Ивановић Граховац била је на истраживачком боравку на Институту за упоредно право у периоду од 19.06.2023. године до 28.07.2023. године. Јана је дипломирана правница и своје школовање је наставила на Глобалном кампусу људских права (Global Campus of Human Rights) као стипендисткиња Европске комисије ...

Детљније

Проф. др Јелена Ћеранић Перишић одржала предавање на Институту за физику у Београду

21. jun 2023. У оквиру редовног семинара Иновационог центра Института за физику у Београду, 21. јуна 2023. године проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник Института за упоредно право одржала је предавање на тему Унитарни патент ...

Детљније

Одржана међународна научна конференција “Admissibility of Evidence in the European Legal Space”

15. јун 2023.  Међународна научна конференција "Admissibility of Evidence in the European Legal Space" чији су организатори Криминалистичко-полицијски универзитет и Институт за упоредно право одржана је 15. јуна 2023. године на Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду.

Детљније

Одржан јунски научни семинар Института за упоредно право

15. јун 2023. На јунском научном семинару који је одржан у Институту за упоредно право 15. јуна 2023. године, Ана Ђорђевић, дипломирани библиотекар Хемијског факултета Универзитета у Београду, је одржала предавање на тему „Цитирање литературе и библиографски алати”.

Детљније

Научно-истраживачки боравак наших истраживача на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу

Током маја 2023. године три истраживачa Института за упоредно право, др Мирјана Глинтић, научни сарадник, др Ива Тошић, истраживач сарадник и Јована Мисаиловић, истраживач сарадник, спровела су научно-истраживачки боравак на Макс Планк институту за упоредно и међународно приватно право у Хамбургу...

Детљније

Учешће наших истраживача на „Будванским правничким данима“

7. јун 2023. године На 26. саветовању „Aктуелна питања савременог законодавства и правосуђа у оквиру Бидванских правничких дана“ у организацији Савеза удружења правника Србије и Републике Српске одржаном у периоду од 2-6.6.2023. године у хотелу Медитеран у Бечићима учешће су узели и истраживачи Института за упоредно право у Београду ...

Детљније

Наше истраживачице на усавршавању ,,Spring School LAW AND GENDER“

6. јун 2023. године Јована Рајић Ћалић и Ана Здравковић, истраживачице сараднице Института за упоредно право учествовале су у периоду од 22. маја до 5. јуна 2023. године на пролећној школи о праву и роду ,,Spring School LAW AND GENDER“,

Детљније

Учешће Иване Радомировић у Пољско-европској правној школи у Пољској

5. јун 2023. Ивана Радомировић, истраживач приправник Института за упоредно право, узела је учешће у другој летњој школи права под насловом „Пољско-европска школа права“, коју је организовао Универзитет у Бијалистоку у Пољској, у оквиру програма „SPINAKER – интензивни међународни програм наставе“.

Детљније

Институт за упоредно право покренуо блог

4. јун 2023. Са задовољством обавештавамо да је почео са радом блог Института за упоредно право! Руководећи се идејом да је потребно изазове модерне правне теорије и праксе приближити заинтересованој јавности у формату краћем од научног рада, али уз неизоставно ослањање на основну научноистраживачку апаратуру, Институт за упоредно право је покренуо сопствени блог.

Детљније

Наши истраживачи учествовали на XXXI Сусрету правника у привреди

У периоду од 28. до 31. маја 2023. године у конгресном центру хотела „Фонтана” у Врњачкој Бањи одржан је XXXI Сусрет правника у привреди Републике Србије у организацији Удружења правника у привреди Србије...

Детљније

Делегација Института за упоредно право на прослави Дана Института за физику у Београду

31. мај 2023. године У уторак 30. маја 2023. године, делегација Института за упоредно право коју су чинили др Милица Матијевић, руководилац Одељења за пројекте, др Ана Кнежевић Бојовић, др Весна Ћорић, Ана Здравковић и Василије Марковић присуствовала је свечаности поводом дана Института за физику ...

Детљније

Ивана Радомировић добитница награде „Катарина Ленголд Маринковић“

30. мај 2023. године. Адвокатска комора Војводине је 19. маја 2023. године у Великој сали Скупштине Војводине обележила Дан адвокатуре. Том приликом уручене су и плакете победницима конкурса Гласника Адвокатске коморе Војводине ...

Детљније

Посета делегације Правног факултета Универзитета у Фиренци и потписивање споразума о научној сарадњи

У уторак, 23. маја 2023. године Институт за упоредно право посетила је делегација Правног факултета Универзитета у Фиренци, која је тим поводом допутовала у Београд. Делегацију је предводио декан овог факултета, професор др Алесандро Симони (Alessandro Simoni), а у њеном саставу су били и научни сарадник, др Ђакомо Паили (Giacomo Pailli), и седам студената-киња докторских студија. Том приликом је у просторијама Института за упоредно право потписан нови, десетогодишњи Споразум о сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Фиренци. Нови Споразум о сарадњи резултат је настојања да се прошире већ постојећи облици сарадње који су били утемељени на Споразуму о сарадњи Института за упоредно право и Катедре за упоредно право Правног факултета Универзитета у Фиренци, закљученог још 2003. године...

Детљније

Истраживачи Института за упоредно право учествовали на конференцији у Косовској Митровици

У периоду од 19. до 20. маја 2023. године одржан је у Косовској Митровици међународни научни скуп „Право између идеала и стварности” у организацији Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Института за упоредно право. На скупу су са рефератима учествовали проф. др Јелена Ћеранић Перишић, научни саветник и проф. др Владимир Ђурић, виши научни сарадник ...

Детљније

Одржан научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ у саорганизацији Института за упоредно право

Научни скуп „Реформа правосудног система Србије“ који су организовали Институт за упоредно право, Правни факултет Универзитета Унион и Удружење правника Србије одржан је 12. и 13. маја на Правном факултету Универзитета Унион. Саветовање је окупило реномиране представника науке и правосуђа, судије, заменике јавих тужилаца, адвокате, јавне бележнике и јавне извршитеље ...

Детљније

Доц. др Мирослав Ђорђевић изабран за потпредседника Високог савета тужилаштва

13. мај 2023. Наш колега, научни сарадник Института за упоредно право доц. др Мирослав Ђорђевић изабран је за члана Високог савета тужилаштва из реда изборних чланова које бира Народна скупштина. На пленарној седници парламента је добио 156 гласова, да би потом био изабран од стране Комисије једногласно. На првој седници Савета Ђорђевић је једногласно изабран за потпредседника Високог савета тужилаштва.

Детљније

Промоција зборника „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“ и додела награда „Др Стефан Андоновић“ за најбољи научни рад

Дана 12. маја 2023. године у Институту за упоредно право у Београду одржана је промоција зборника „Упоредноправни изазови у савременом праву – in memoriam др Стефан Андоновић“, уредника Јоване Рајић Ћалић, у саиздаваштву Института за упоредно право и Правног факултета Универзитета у Крагујевцу...

Детљније

Учешће Ане Здравковић на међународној АЛФ сесији у оквиру Трећег семинара за студенте докторских студија – PhD Colloquium

10-11. мај 2023. Ана Здравковић, истраживач сарадник Института за упоредно право, представила је тему своје докторске дисертације „Апсолутна људска права“ на међународној АЛФ сесији у оквиру Трећег семинара за студенте докторских студија – PhD Colloquium, који је одржан 10. и 11. маја 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду.

Детљније