Вести из 2020.

Учешће истраживача Института за упоредно право на Копаоничкој школи природног права

23.12.2020. Имајући у виду неповољну епидемиолошку ситуацију и немогућност да се ове године традиционална Копаоничка школа природног права одржи уз физичко присуство учесника, скуп је одржан у онлајн формату у среду 23. децембра 2020. почев од 10h часова, путем платформе Зоом.

Детаљније

Институт за упоредно право на 79. заседању Генералне скупштине UNIDROIT

17. децембар 2020. године Проф. др Јелена Ћеранић Перишић представљала је Институт за упоредно право на 79. заседању Генералне скупштине UNIDROIT које је због неповољне епидемиолошке ситуације одржано путем Зоом-а.

Детаљније

Онлајн дискусија о преводу стандарда Савета Европе у области владавине права

17. децембар 2020. г. Више од 30 представника правосудних професија, укључујући судије, јавне тужиоце, адвокате, научни радници, активисти цивилног друштва и новинари узело је учешће у онлајн дискусији Quis custodiet ipsos custodes?. Дискусија се бавила објављивањем четири нове публикације које садрже документе који постављају стандарде у области владавине права, а који су развијени у раду различитих тела Савета Европе и пракси европских наднационалних судова.

Детаљније

Учешће истраживача института на Сусрету правника у привреди Србије

27. новембар 2020. године Имајући у виду неповољну епидемиолошку ситуацију и немогућност да се ове године традиционални Сусрет правника у привреди Србије одржи уз физичко присуство учесника, Сусрет је одржан у онлајн формату у петак 27. новембра 2020. године почев од 9 часова, путем платформе Wеbex.

Детаљније

Потписан споразум о научно-образовној сарадњи са Криминалистичко-полицијским универзитетом

18. новембар 2020. г. Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право, 18. новембра 2020. године посетио је Криминалистичко-полицијски универзитет. Циљ посете био је потписивања Споразума о научно-образовној и стручној сарадњи.

Детаљније

Дани права Југоисточне Европе (SEELD 2.0)

10. новембра 2020. г. Др Мирослав Ђорђевић, истраживач-сарадник Института за упоредно право, учествовао је 10. новембра 2020. на конференцији "South East European Legal Days - Human Rights in Times of Crisis", у оквиру панела посвећеном питањима изучавања људских права. Он је том приликом представио анализу "Изучавање људских права на правним факултетима у Србији" ...

Детаљније

Учешће др Ћеранић Перишић на међународној конференцији Европа института из Цириха

9-10. новембар 2020. г. У организацији Европа Института из Цириха 9. и 10. новембра 2020. одржана је међународна научна конференција на тему “Current Challenges of European Integration”. Том приликом, виши научни сарадник Института за упоредно право, проф. др Јелена Ћераниц Перишиц, представила је рад на тему “Prospects for integration in the Western Balkans”.

Детаљније

Поводом смрти Митрополита црногорско-приморског Амфилохија

Поводом смрти Његовог Високопреосвештенства, Архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског, зетско-брдског и скендеријског и Егзарха свештеног Трона Пећког, др Амфилохија (Радовића), Институт за упоредно право из Београда упућује изразе најдубљег саучешћа свештенству, монаштву и верницима Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве у целини као и академској заједници.

Детаљније

Одржана међународна научна конференција “Заштита колективних интереса потрошача”

24. октобар 2020. године На Правном факултету Универзитета Унион је у суботу 24. октобра одржана међународна научна конференција „Заштита колективних интереса потрошача“ коју су организовали Правни факултет Универзитета Унион у Београду и Институт за упоредно право. Конференција је организована у оквиру интерног научног пројекта “ Заштита колективних интереса потрошача у српском и упоредном праву” који је реализован у току 2020. године и којим је руководила проф. др Катарина Иванчевић.

Детаљније

Одржана међународна конференција Regional Law Review

16. октобар 2020. г. У организацији Инситута за упоредно право из Београда, Универзитета Печуј из Мађарске и Правног факултета Универзитета "Josip Juraj Strossmayer” у Осијеку, Хрватска одржана је међународна научна конференција Regional Law Review. Због актуелне епидемиолошке ситуације конференција је одржана посредством Zoom платформе.

Детаљније
развој законодавства и пракса

Одржана међународна научна конференција „Улога друштва у сузбијању корупције“

8. октобар 2020. г. У организацији Института за упоредно право, Института за криминолошка и социолошка истраживања из Београда и Правосудне академије Републике Србије 8. октобра 2020. године у свечаној сали Института за криминолошка и социолошка истраживања уз поштовање епидемиолошких мера одржана је међународна научна конференција „Улога друштва у сузбијању корупције“.

Детаљније

Одржан XXIII међународни научни скуп „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“

2. октобар 2020. г. У сали Института за упоредно право је 02. октобра 2020. године одржан XXIII међународни научни скуп "Проузроковање штете, накнада штете и осигурање".

Детаљније

Владавина права као услов за приступање Европској Унији

5. јун 2020. г. Мирослав Ђорђевић, LL.M, истраживач-сарадник Института за упоредно право одржао је 5. јуна 2020. године по позиву предавање студентима Правног факултета Универзитета у Салерну (Италија) на тему „Rule of Law in Serbia: Legal Framework and Some Challenges“ у контексту придруживања ЕУ.

Детаљније

Проф. др Гордана Гасми – обука

2. јун 2020. г. Проф. др Гордана Гасми, научни сарадник у Институту, завршила је 2. јуна 2020. on line обуку под називом: "Стварање плана за родну равноправност у истраживачким организацијама - основни фактори за израду планова за родну равноправност" у организацији EU Horizon пројекта 2020 бр 824585: Академија за родну равноправност ЕУ.

Детаљније

Учешће истраживача Института на међународној конференцији у Братислави

6-7. фебруар 2020. г. Научне сараднице Института за упоредно право др Весна Ћорић и др Јелена Костић учествовале су на међународној конференцији „Bratislava Legal Forum 2020“ која је одржана у Братислави, Словачкој у периоду од 6. до 7. фебруара 2020. године у организацији Правног факултета Универзитета „Comenius“ из Братиславе.

Детаљније

Одржана промоција монографије “Европски системи плата и награђивања државних службеника”

9. март 2020. г. У Институту за упоредно право одржана је промоција књиге Европски системи плата и награђивања државних службеника ауторке др Александре Рабреновић, научног сарадника Института за упоредно право.

Детаљније

Учешће др Матијевић на зимској школи у Бриселу

27-31. јануар 2020. г. Др Милица Матијевић, научни сарадник Института, похађала је током јануара месеца зимску школу под називом „Четири димензије будућности рада”, у организацији Центра за студије европских политика (Centre for European Policy Studies, CEPS) из Брисела. Зимска школа се превасходно бавила променама у радним односима до којих је дошло услед технолошких новина, као што су дигиталне платформе, вештачка интелигенција, итд.

Детаљније