Одржана промоција монографије „Европски системи плата и награђивања државних службеника“

9. март 2020. г.

У Институту за упоредно право одржана је промоција монографије „Европски системи плата и награђивања државних службеника“ ауторке др Александре Рабреновић, научног сарадника Института за упоредно право.

У монографији су анализирани системи плата државних службеника у земљама чланицама ЕУ (Немачке, Аустрије, Француске, Ирске, Шведске, Италије, Пољске и Словеније) и Велике Британије, као и Западног Балкана (БиХ и Србије).

Присутне је поздравио проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право. Потом су реч узели проф. др Добросав Миловановић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Зорица Вукашиновић Радојичић, ванредни професор Криминалистичко полицијског универзитета, проф. др Марко Давинић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду и др Александра Рабреновић.

Закључено је да системе плата и награђивања у европским земљама одликује висок степен различитости правног уређења, у складу са правном традицијом сваке земље. Монографија представља важан извор информација о системима плата како истраживачима које интересује материја службеничког законодавства, тако и доносиоцима одлука у државној управи који се баве политиком плата државних службеника.

Вести из 2020.

Владавина права као услов за приступање Европској Унији

5. јун 2020. г. Мирослав Ђорђевић, LL.M, истраживач-сарадник Института за упоредно право одржао је 5. јуна 2020. године по позиву предавање студентима Правног факултета Универзитета у Салерну (Италија) на тему „Rule of Law in Serbia: Legal Framework and Some Challenges“ у контексту придруживања ЕУ.

Детаљније

Учешће истраживача Института на међународној конференцији у Братислави

6-7. фебруар 2020. г. Научне сараднице Института за упоредно право др Весна Ћорић и др Јелена Костић учествовале су на међународној конференцији „Bratislava Legal Forum 2020“ која је одржана у Братислави, Словачкој у периоду од 6. до 7. фебруара 2020. године у организацији Правног факултета Универзитета „Comenius“ из Братиславе.

Детаљније

Учешће др Матијевић на зимској школи у Бриселу

27-31. јануар 2020. г. Др Милица Матијевић, научни сарадник Института, похађала је током јануара месеца зимску школу под називом „Четири димензије будућности рада”, у организацији Центра за студије европских политика (Centre for European Policy Studies, CEPS) из Брисела. Зимска школа се превасходно бавила променама у радним односима до којих је дошло услед технолошких новина, као што су дигиталне платформе, вештачка интелигенција, итд.

Детаљније